Zobacz pełną wersję : nikon d40
hej wszystkim,czy moglby mi ktos poradzic jak ustawic nikona d40 zeby robil dobre zdjecia,kupilem go niedawno z usa prubowalem ustawiac ostrosc manualnie i auto ale zdjecia nie sa fascynujace
jacek.gold
04-06-2008, 21:00
pokaż
hej wszystkim,czy moglby mi ktos poradzic jak ustawic nikona d40 zeby robil dobre zdjecia,
Musisz jakimś cudem gdzieś znaleźć human intelligent optical interface, który to się podłącza do wizjera. W sumie pasuje do każdego aparatu, więc jak raz go znajdziesz, to wystarczy Ci na całe życie - to jest niezniszczalne.
Może Próby były by lepszym rozwiązaniem ;-)
sokrates
05-06-2008, 07:13
pokaż fotkie
metoda prób i błędów...skuteczna!
Witam .Dopiero co wstąpiłem do zacnego grona posiadaczy NIKONA ale nie jest to mój pierwszy aparat więc trochę i ja się pomądrze.Podejrzewam że arek24 dopiero zaczyna więc proszę bardzo.W kwestii ostrości i nie tylko to trzeba dobrze i ze zrozumieniem przeczytać instrukcje obsługi aparatu.D40 w trybie AF/przeł na obiektywie A/ sam ustawia ostrość po "wycelowaniu" i wciśnięciu spustu lekko do połowy.To widać i słychać/dioda w wizjerze+sygn dzwiękowy/.Następnie płynnie lekko naciskamy spust do końca.W manualu przełącznik na objekt.M i kręcimy pierścieniem ostrości z wciśniętym spustem do połowy ,aż zaświeci się dioda w wizjerze W menu trzeba także ustawić właściwy tryb wyboru.Tym aparatem raczej nie można zrobić nieostrych zdjęć posiadając podstawowa wiedzę chyba ,że jest uszkodzony lub warunki są skrajnie złe. Nie poruszyć aparatem w momencie wciskania migawki !!!!!Poza tym tak jak koledzy wyżej napisali metoda prób itd.. z instrukcją w ręku i a wieczorem fora fotograficzne w internecie.Bardzo pouczające.Powodzenia
W internecie jest wiele stron o dobieraniu przyslony i migawki.Poza tym przed zrobieniem zdjecia na manualu podpatrz ustawienia na auto.Jednak najpierw polecam lekture,a potem praktyke.Musisz ZROZUMIEC,ze jest wiele rzeczy,ktore wplywaja na zrobienie zdjecia.Np dlaczego sa zbyt jasne,jak dostosowac ustawienia wieczorem,w pochmurny dzien itd.Pisac moge w nieskonczonosc,ale jedynie chodzi o to,zeby ZROZUMIEC.!!!!!!!!!!!Pozdrawiam.