Zobacz pełną wersję : Sigma 100-300 i polar: B&W czy Marumi?
Wiem, że pewna część użytkowników zaraz krzyknie "MARUMI !!! Jak nie masz kasy zaczekaj, poczekaj poodkładaj etc " ;) Tego już się tu nauczyłem przez te lata i chwała wam już odłożyłem a teraz jest ciśnienie bo siostra się zaobrączkowała i przez to ja potrzebuję filtra na już ;)
Znalazłem B&W
B&W Pol Circular S03 MRC Slim 82 mm 499 zł
B&W Pol Circular S03 NC Slim 82mm 360 zł
MARUMI DHG 82mm 449 zł
Dotychczas używałem B&W ale o znacznie mniejszych filtrach. Teraz do S100-300 trzeba zaopatrzyć się u szklarza ;)
Jedyny kłopot jaki mięłam z polarami to czyszczenie, najgorsze to (na początku) szło Hoya ale to prastare dzieje i nauczka. Jak jest z tymi? Jak wam się sprawują?
GrzegorzPPP
04-06-2008, 19:44
lepiej zobacz czy Ci się mydełko nie zrobi.
Ja już pisałem o tanich filtrach, ale na polarze Marumi mam to samo, czyli mydło na 200mm/f2,8 po zdjęciu filtra żyleta. Niewiem od czego to zależy :(
kurza twarz, to chyba lepiej szara połówkę na mega kontrasty a resztę z raw'a wyciągnąć co się da i dać na luz...
ja uzywam heliopana SH-PMC (jak mialem te sigme to tez taki filtr uzywalem) i fotki zyleta. jak juz kupowac to najleszy filtr.
Znalazłem
Heliopan CPL 82mm SH-PMC 2 powłokowy 469 zł
Heliopan Pol-Cir SH-PMC 82mm 599 zł
Heliopan Polaryzacyjny kołowy SH-PMC 82mm 659 zł
ostanie 2 w opisach maja prawie to samo więc podejrzewam, że wprowadzone 2 identyczne produkty tylko inaczej trochę nazwane, na razie tylko zerknąłem na ceneo żeby się zorientować. Który z nich używałeś?
Ten pierwszy cenowo podobny do wcześniejszych marumi i b&w więc tragedii nie ma le ten za 659 to już sporawo...
Dzięki za info
lepiej zobacz czy Ci się mydełko nie zrobi.
Ja już pisałem o tanich filtrach, ale na polarze Marumi mam to samo, czyli mydło na 200mm/f2,8 po zdjęciu filtra żyleta. Niewiem od czego to zależy :(
Straszysz mnie. Ja uzywam UV Marumi na 70-300 VR, nigdy go nie sciagam, ale po tym co napisales, chyba sprawdze czy nie pogarsza obrazu, ale UVka nie powinna...
GrzegorzPPP
05-06-2008, 07:08
w 70-300 też miałem założone filtry i tam nie było takiego zjawiska :) na 80-200 też znika ale jak się domknie do f5,6 a najlepiej f8
dobra chłopaki :)
S100-300 zamówiony tylko kwestia że zamiast monopoda który jest za free (SLIK LIGHTY POD LUB PODOBNY) chce UV bo nie ma w zestawie. Proponują mi Hakuba MC UV 82mm który u nich jest za 159 zł [monopod niby wart 125 zł więc chyba dostane gifta za 30 zł ;) ]