Zobacz pełną wersję : czarne tło
kryzys78
30-04-2006, 15:40
Wita serdecznie!!!W fotografii jestem laikiem i stąd moje pytanie.Jak się wykonuje przykładowo portret tak iż za fotografowaną osobą (np. w aktach) jest idealnie czarne bądź białe tło??Czy są do tego jakieś programy a jak tak to jak się to robi??Dzięki za info
Pozdrawiam
Tia. W programach. Jeden taki nazywa się oświetlenie w fotografi.
Valdek_Tychy
30-04-2006, 16:08
fotografujesz modelkę-modela na tle danego koloru i reszta jak stwierdził szymony to sprawa oświetlenia
kryzys78
30-04-2006, 16:11
Nie do końca mi o to chodzi...Czy sa jakieś programy, jeśli tak to jakie że przykładowo wykonuję zdjęcie w całkiem innej scenerii po czym za pomocą odpowiedniego programu "wrzucam" fotografowaną osobę w odpowiednie tło i tyle.
Valdek_Tychy
30-04-2006, 17:23
Photoshop,Gimp,Paint Shop Pro i parę innych programow graficznych
hi, hi.
myślisz że programami to sie tak prosto robi?
żeby efekt nie był zauwazalnie sztuczny masz przed sobą rok cwiczeń praktycznych.
odpowiednie oświetlenie będzie naturalniejsze i szybciej je opanujesz
hi, hi.
myślisz że programami to sie tak prosto robi?
żeby efekt nie był zauwazalnie sztuczny masz przed sobą rok cwiczeń praktycznych.
odpowiednie oświetlenie będzie naturalniejsze i szybciej je opanujesz
Dokładnie. Wcześniej pewnie ustawisz odpowiednie oświetlenie niż poprawnie wytniesz obiekt i wstawisz w jasne lub ciemne tło. Życze powodzenia w wycinanu fryzury by nie wygladało to na wielki kicz. Aczkolwiek jest to mozliwe.
kurde a na filmach tak szybko sie to dzieje automatem, no ja tez nie wiem jak oni to robia ;)