Zobacz pełną wersję : Profile D2X
Czy ktoś ma może profile D2x ale nie w takim formacie jak na stronie Nikona - NOP tylko jako NTC tak aby można je było użyć w innym programie niż NX. Chyba że mylę pojęcia co jest bardzo możliwe i te pliki są do różnych zastosowań. wówczas moje pytanie brzmi czy jest możliwość wyeksportowania profili D2X które udostępnił Nikon do formatów akceptowalnych przez inne programy np Ufraw czy RawTherapee?
To nie są standardowe profile zgodne z jakąkolwiek specyfikacją ICC i nie będą działać z niczym.
szkoda bo za kolor z D2x warto zaplacic pieniadze ktore on kosztuje... w tej chwili to juz nie sa dramatyczne pieniadze, wiec warto zmieniac chociazby z tego powodu.
Szkoda NX to jedyna aplikacja która wymaga Windows w moim przypadku. Profile kolorów w połączeniu z D200 bardzo mi odpowiadają. Oczywiście w innych programach udaje mi się to samo uzyskać ale zajmuje mi to bardzo dużo czasu i wychodzi dobrze tylko wtedy jak mam wzór wykonany z NXa.
Odświeżam kotleta, poszukuję profili z D2X w formacie ntc dla D200, nigdzie nie mogę tego znaleźć, na stronie nikona są profile z D2x ale dla aparatów takich jak D300/D700... czy ktoś pomoże?
A możesz rzucić linkiem do tych profili dla D300? :)
To może być związane z moim pytaniem w tym wątku: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=81978
Proszę bardzo:
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=23618&p_created=1195753895&p_sid=A5_dHTbj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MzEmcF9wcm9kcz0xOSZwX2NhdHM9NjQ4JnBfcHY 9MS4xOSZwX2N2PTEuNjQ4JnBfc2VhcmNoX3R5cGU9YW5zd2Vyc y5zZWFyY2hfbmwmcF9wYWdlPTE*&p_li=&p_topview=1
Ah. Czyli to jednak nie to. Ja bym potrzebował w takim formacie, żeby dało się je (te profile) wrzucić do programu do obróbki nefów - w moim przypadku bibble pro.
Tak czy siak - dzięki.
Marcin Borkowski
30-07-2010, 11:42
odświeżę temat, mógłby ktoś zrobić tutek, ewentualnie dokładnie wytłumaczyć jak dodać i używać profili d2x na nefach w NX2?
stachmuszel
28-04-2014, 17:54
To i ja odświerzę temat kolejny raz. Do jakich zastosowań są predefiniowane D2x mode 1 vs 2 vs 3? Dwojeczka to chyba portret, a pozostałe?