Zobacz pełną wersję : Współpraca szkieł typu G z analogami
Hej,
Już mam mętlik w głowie :-( Czy szkła typu G będą współpracować z analogiem F90x? F90x ma możliwość sterowania przysłoną z puszki kółkiem i pierścieniem z obiektywu.
Z F90x obiektywy G nie będą w pełni współpracowały, co nie znaczy, że nie da się robić zdjęć!!! Pędzie chodził program P i S ponieważ przez styki body może zadać przysłonę obiektywowi. Nie będzie chodził program A i M (tzn będzie ale tylko na max przysłonie, max zamkniętej) bo obiektyw nie ma jak zadać przysłony do body. F90x ma tylko jedno kółko sterujące. Niestety tak to działa.
Z innymi analogami jest różnie, na pewno obiektywy G współpracują w pełni z F80, F100, F5, F6, nie współpracują na pewno z F50, F70, F90 i starszymi. Nie jestem przekonany jak jest np. z F55, F75 czy F65 i innymi.
Typ G w pełni współpracuje z wszystkimi puszkami "dwupokrętłowymi" (seria F65/55 ma fizycznie jedno pokrętło, ale przyciskiem zmienia się jego funkcję - przysłona albo migawka).
Podsumowując - typ G działa z pełną funkcjonalnością z (tylko analogi):
F5, F6
F100
F80, F75
F65, F55
Uwaga - z F55 nie działa AF-S (obsługuje tylko śrubokręt).
Nie pamiętam czy działa z F60. Z F50 nie współpracują w pełni.
F90x ma możliwość sterowania przysłoną z puszki kółkiem ....
hm, to ma te możliwość czy nie ma? Inni piszą że nie ma, a ty twierdzisz co innego (a masz te puszkę) To jak jest?
hm, to ma te możliwość czy nie ma? Inni piszą że nie ma, a ty twierdzisz co innego (a masz te puszkę) To jak jest?
Widzę, że niezbyt dokładnie przeczytałeś wypowiedzi innych.
Dokładnie jak napisałem. F90x ma kółko. Można nim sterować przysłoną jeśli obiektyw jest przełączony na automat (zablokowana przysłona) i puszka nastawiona na S lub P.
Widzę, że niezbyt dokładnie przeczytałeś wypowiedzi innych.
Dokładnie jak napisałem. F90x ma kółko. Można nim sterować przysłoną jeśli obiektyw jest przełączony na automat (zablokowana przysłona) i puszka nastawiona na S lub P.
He he, w trybie S, sterujesz czasem, a w trybie P, fleksja programu. Faktycznie przeslona sie zmienia, ale posrednio.
to, że w trybie S lub P to nie dopisałeś. Niestety nie można tego robić w trybie M - czyli np w studiu sie nie da pracować na innej przysłonie niż zupełnie otwarta.
to, że w trybie S lub P to nie dopisałeś. Niestety nie można tego robić w trybie M - czyli np w studiu sie nie da pracować na innej przysłonie niż zupełnie otwarta.
O ile się nie mylę, to nawet gorzej, bo przysłona jest całkiem zamknięta, a nie otwarta.
OK! Żeby nie być gołosłownym, to sprawdziłem (co prawda z F90, ale raczej w F90x to się nie zmieniło), przysłona w trybie A i M wyświetla maxymalne wartości, czyli będzie max zamknięta w chwili robienia zdjęcia.
W F90 i F90x nie da się sterować przesłoną przy stosowaniu obiektywów typu G!!! Aparat dobierze przesłonę w trybie S i P, ale to nie my nią sterujemy!!! Przynajmniej nie bezpośrednio...