PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Morze nasze morze

harb
03-06-2008, 20:18
ostatnio robię za "agencję turystyczną" - ponownie zatoka Gdańska - zapraszam

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img508.imageshack.us/img508/5643/dsc8145pkg8.jpg)

2

źródło (http://img388.imageshack.us/img388/5444/dsc8129ry2.jpg)

3

źródło (http://img388.imageshack.us/img388/3392/dsc8089yq4.jpg)

wypass
03-06-2008, 21:20
1 to mój faworyt...nie wiem czy nie zburze koncepcji, może kamienie w 1 planie całe dać??
ogólnie fajnie pokazana dynamika krajobrazu na 1:)

puchbeary
03-06-2008, 21:33
42 dni. jeszcze tylko 42 dni ... :( :( :(
Zdjęcia jak zawsze piękne. Potrafisz pokazać tą nasza słoną perełkę. Zazdroszczę. *****

Nemeth
03-06-2008, 21:34
Napawasz radością moje oczy takimi zdjęciami jak 1.
Moje ukochane morze...

m_cudny
03-06-2008, 21:40
Jedyneczka ładna. podoba się:)

malasana
03-06-2008, 21:56
Nie moge sie napatrzec, po raz kolejny:) Pierwsze zdjecie najladniejsze.

Dyziek
03-06-2008, 23:27
Janusz to już nie jest tylko "dobra robota", to jest świetna robota:)

sqb
04-06-2008, 02:38
Za kolegami, jedynka swietna. Hehe chyba sobie N14-24 sprawie ;)

bombel
04-06-2008, 02:50
Jak to mówi kolega wypass: WYPAS! :)

Jeśli miałbym jakieś uwagi, to tylko o gałązkę na dwójce, która schodzi poniżej linni horyzontu w sposób mało zdecydowany jak dla mnie... Albo bardziej zdecydowanie, albo wcale - ale sam się przyznaję, że to chyba raczej czepialstwo niż prawdziwa krytyka.

A swoją drogą było 5 gwiazdek dane przez puchbeary'ego, a teraz widzę 4. Ej, Cię Harb ktoś nie lubi... :)

borregaard
04-06-2008, 07:48
Witam
Ja Ci Januszu mogę dać tylko 5*...sorry....:-D
Pzdr
Andrzej

...jakiś dzieciak lub cymbał jakiś robi sobie, od jakiegoś czasu ,jaja z *

jarek76
04-06-2008, 08:01
Fajna seria z której najbardziej podoba mi się 1

MARTINK
04-06-2008, 08:25
Witam,

Mnie dla odmiany bardzo podoba sie i 1 i 2 i nic bym nie zmienial. Bardzo ladne zdjecia.

anchel
04-06-2008, 08:52
Ja mu dałem *.

Z zazdrości.

Bo co? Nie wolno?

!meławotraŻ

imbra
04-06-2008, 09:01
Jedynka podoba się najbardziej :)
Można wiedzieć, gdzie takie fajne kamienie na plaży są?
Pozdrawiam :)

albertnowicki
04-06-2008, 09:24
1 robi wrażenie. I kto powiedział ze Bałtyk jest nudny? Ukazałeś go bardzo przestrzennie i dynamicznie.
3 tez ciekawa, w 2 drażnią mnie osobiście trochę gałęzie, ale tylko trochę ;)

to
04-06-2008, 09:24
Mi również najbardziej odpowiada jedynka. Bardzo ładne fotki. Jedna rzecz mnie tylko drażni i widać to szzczególnie w Twoich "morskich" tematach: trochę za mocno świeci mi kolor czerwony (szczególnie widoczne na kamieniach), no i zielony też daje po oczach (zobacz latarnię na 1 - wygląda trochę jak domalowany ufoludek ;) ). Poza tym nie mam się do czego przyczepić.

albertnowicki
04-06-2008, 09:36
Mi również najbardziej odpowiada jedynka. Bardzo ładne fotki. Jedna rzecz mnie tylko drażni i widać to szzczególnie w Twoich "morskich" tematach: trochę za mocno świeci mi kolor czerwony (szczególnie widoczne na kamieniach), no i zielony też daje po oczach (zobacz latarnię na 1 - wygląda trochę jak domalowany ufoludek ;) ). Poza tym nie mam się do czego przyczepić.

jeśłi chodzi o "latarnię" to tak dokłądnie to chyba nie jest latarnia, tylko taka lampa stojąca przy ujsciu kanału do zatoki, one zawsze są malowane ta po lewo na zielono a ta po prawo na czerwono ;) więc tak naprawde to to coś jest koloru zielonego ;) Tak mi się przynajmniej wydaje ;)

harb
04-06-2008, 10:03

witaj _tomku_ ten temat dokładnie tak samo został poruszny na innym forum - chodzi o latarnię (kamienie tam nie drazniły -moze to kwestia monitora ?)
natomiast o latarnii jeden z recenzentów napisał podobnie
albertnowicki słusznie zauważył że jest to mini latarnia znakująca we/wy z portu Gdańskiego , falochron po przebudowie - latarnia nowiutka i z racji swej funkcji aby widoczna była również w mgliste dnie pomalowana na taki właśnie kolor farbami odblaskowymi
nic nie było grzebane z jej kolorystyką (na moim laptopie wygląda to normalnie - ale to laptop )

imbra-już chyba wiesz,lokalizacja plaza Gdańsk-Brzeżno przy samym porcie

pozdrawiam :-D

imbra
04-06-2008, 10:28
Tak, już zlokalizowałam miejsce na mapie - dzięki :)

msz1977
04-06-2008, 10:45
Jedynka, coś pięknego.
Trójka też.Na dwójeczce to obramowanie nie bardzo mi pasuje (ale i tak lepsze niż ostatnio modna, sztuczna winetka).;)
Pzdr.

Darek Jankowiak
04-06-2008, 11:07
Powiem bardzo szczerze, że czasem bardzo sceptycznie oglądałem Twoje prace. Nie chwytały mnie, nie widziałem jakichś iskier powodujących pożar - tak po prostu. Jednak te prace (a tak jak koledzy wcześniej wspomnieli), przede wszystkim jedynka - S Z A C U N ! ! !

to
04-06-2008, 11:57
witaj _tomku_ kamienie tam nie drazniły -moze to kwestia monitora ?

No tak :) Najlepiej zwalić winę na monitor :D Ostatnio to modne jest.
Aktualnie mam podpięte 2 monitory (LCD i CTR). Zobaczę to jeszcze w domu na trochę lepszym CRT.

Ja nie twierdzę, że ta latarnia (czy cokolwiek to jest) nie może być zielone, bo skoro jest to jest i koniec. Tylko wydaje mi się, że saturacja jest podciągnięta i ta zieleń zaczyna świecić. A.... takie nieciekawe świecenie kolorów oprócz podbijania saturacji powoduje również funkcja D-Light w NXie. Może to to? A może faktycznie ta latarnia ma taki żarówiasty kolor :) Nie wiem, nie widziałem na żywo :)

mark3
04-06-2008, 12:52
Ja nie twierdzę, że ta latarnia (czy cokolwiek to jest) nie może być zielone, bo skoro jest to jest i koniec. Tylko wydaje mi się, że saturacja jest podciągnięta i ta zieleń zaczyna świecić. A.... takie nieciekawe świecenie kolorów oprócz podbijania saturacji powoduje również funkcja D-Light w NXie. Może to to? A może faktycznie ta latarnia ma taki żarówiasty kolor :) Nie wiem, nie widziałem na żywo :)

ma, ma - w sobotę płynąłem obok tej latarni - "tramwajem wodnym" (polecam - dychę można odżałować :-) , a reportaż ze stoczni można mieć) z Gdańska do Sopotu z przystankiem w NPC (wtajemniczeni wiedzą, że to skrót od New Port City) - a dlaczego akurat tak.... ?

zieleń tej latarni jest dość mocno żarówiasta :-)
służę zdjęciem /z 50 metrów?/

to
04-06-2008, 13:04
"tramwajem wodnym" (polecam - dychę można odżałować :-)

No dychę można odżałować... ale żebym dojechał tam z Krakowa, to mi dycha nie wystarczy :D

gosia43
04-06-2008, 13:11
super, szczególnie 1 :)

harb
04-06-2008, 20:36
No dychę można odżałować... ale żebym dojechał tam z Krakowa, to mi dycha nie wystarczy :D

stopem -tomek- stopem :-D po drodze walniesz jakis reportaż:-D a gdzies w okolicy połowy czerwca górale robią wisłą spływ do Gdańska

Skrzat
05-06-2008, 00:04
A ja zaglądam w ten wątek kolejny raz i cholipcia mam problem:roll::roll:- bo podobają mi się wszystkie!
W związku z powyższym nie dokonam wyboru tylko ocenię całość tzn 5 x *

Ps.
Spacery naszymi plażami to jest to!!!!!

galu44
05-06-2008, 17:09
jednak szeroki kąt wymiata w krajobrazie......

jak ty te kolory uzyskujesz ;) (1.)

harb
05-06-2008, 21:58
jednak szeroki kąt wymiata w krajobrazie......

jak ty te kolory uzyskujesz ;) (1.)

Galu44 kolory ? - wszystko w NX-ie więc bez większego mieszania przewaznie na ciepłym BW (bez fnkcji D-Light - jak to sugerował -tomek-) i właściwie nigdy nie podbijam saturacji głównym suwakiem dla całej fotki , jedynie miejscowo Control Pointami i to cała tajemnica kolorystyki
natomiast w róznych miejscach zdjęcia w zależności od potrzeb rozjaśniam lub przyciemniam lub też to odejmuję to dodaję koloru lub kontrastu, a bywa ze i zdejmuję - ostatnio często po podnosiły się głosy że przeostrzone a to własciwie obiektyw tak ostro rysuje

fotografia to jak malarstwo - ja lubię trochę naturę poprawiać ale tylko trochę

pozdrawiam :-D

mark3
05-06-2008, 22:01
Janusz - zapomniałeś powiedzieć ile średnio control punktów na fotę stawiasz

:-)

harb
05-06-2008, 22:14
Janusz - zapomniałeś powiedzieć ile średnio control punktów na fotę stawiasz

bywa że "trochę" ale to już wola autora i czasu jakim dysponuje do obróbki

ps. a tak na marginesie sciągnąłem wersję trialową (60 dni za darmo) nowego NX-a 2 , śmiga że hej ma sporo nowych funkcji i dla tych którzy narzekali na wolną pracę jego poprzednich wersji ten jest bardzo szybki ---ale to nie ten dział więc nic więcej nie piszę

pozdro :-D

bastek73
05-06-2008, 22:19
No cóż , dla mnie 3 rewelka, tylko wybacz ale do Odessy mam tyle samo km. co do Świnoujścia a nawet bliżej więc wybór oczywisty , tym bardziej że znacznie taniej.
Pozdrawiam
Sebastian

mark3
05-06-2008, 22:29
No cóż , dla mnie 3 rewelka, tylko wybacz ale do Odessy mam tyle samo km. co do Świnoujścia a nawet bliżej więc wybór oczywisty , tym bardziej że znacznie taniej.
Pozdrawiam
Sebastian

to czekamy na rewelacyjne foty z oczywistego wyboru :-)

tak naprawdę - wszędzie może być ładnie
(nawet w świnoujściu)

bastek73
05-06-2008, 23:14
świnoujście- nie twierdzę ,że nie !!!!
Co do fot to trzeba poczekać - w tym roku Syria, moja żona i Ola ( żona nieżyjącego przyjaciela )jak zawsze od kilku lat jedziemy ,, w ciemno"na wschód.
I czy to będzie Syria , czy coś innego okaże się w Ankarze - gdzie łatwiej dojechać.
PS.A co za wczasy są przez zorganizowane grupy, tu nie poznasz klimatu zwiedzanych terenów, ludzi.
I taniej .................co dla nas ważne.
Planuję 3 tygodnie za 3 tyś zł ( od pary _ w Syrii lub Gruzji )we wrześniu.
Brakuje 1 osoby :) .
Pozdrawiam
Sebastian

to
06-06-2008, 09:36
stopem -tomek- stopem :-D po drodze walniesz jakis reportaż:-D

... albo stracę sprzęt ;) ;) ;)

Jakub Klimczak
06-06-2008, 09:48
Jedynka jest świetna.

barbi
06-06-2008, 19:08
No i co chłopaczki?! Swojego czasu "zrypaliście" mnie za dawanie gwiazdek dla tego autora. Już nikomu nie postawiłam gwiazdek, ale śledziłam m.im. zdjęcia Harba. Mogę tylko powiedzieć, że postawiłam na "dobrego konia". Jedynka w klimacie dramatyczności jest najlepsza.

barbi
06-06-2008, 19:17
No i co chłopaczki?! Swojego czasu "zrypaliście" mnie za dawanie gwiazdek dla tego autora. Już nikomu nie postawiłam gwiazdek, ale śledziłam m.im. zdjęcia Harba. Mogę tylko powiedzieć, że postawiłam na "dobrego konia". Jedynka w klimacie dramatyczności jest najlepsza.

Motorniczy
06-06-2008, 20:08
Bardzo ładne nr 1 i 3 :) Pozdrawiam serdecznie.

Vodafone
06-06-2008, 20:13
No po prostu... jest super ;-)

Pawel92
06-06-2008, 20:57
Nic tylko się wykąpać !!!
Niebo na wszystkich trzech extra. I co tu dużo mowić, reszta też :). Tak trzymać ...