PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX 2 trial

Pawel92
03-06-2008, 07:50
http://nikonimglib.com/cnx2/index_en_nsa.html#os-windows

Erie
03-06-2008, 07:59
http://nikonimglib.com/cnx2/index_en_nsa.html#os-windows

fajnie, dzięki :)

o.O - This free trial software may be used for evaluation purposes for 60 days after installation

wojteh
03-06-2008, 08:30
jestem pod wielkim wrażeniem - wygląd - super - teraz sprawdzę jak daje rade

jest szybszy ...

KS
03-06-2008, 08:47
No zaje... teraz jak kupiłem CNX niedawno, to oni wydają nową wersję... :(

stig
03-06-2008, 08:56
Swietny jest... W koncu te okienka da sie uzywac. Wsparcie dla dwoch monitorow. Szybkosc... Nooo... zaczyna sie powoli zapowiadac kawalek niezlego softu. :)

Czornyj
03-06-2008, 09:19
Szok - NX, który chodzi jak burza i wreszcie zaczyna przypominać normalny konwerter. Na razie nie mogę wprawdzie jeszce niczego znaleźć, ale i tak na "dzień dobry" w porównaniu z tym żałosnym pomiotem szatana, który był wcześniej jest przepaść formatu Wielkiego Kanionu. Nawet U-pointy zapieprzają, normalnie nie wiem co się dzieje... I obsługa dwóch monitorów...

wojteh
03-06-2008, 09:22
no i h.... bombki strzelił .net sie posypał ......

Erie
03-06-2008, 09:23
ech a ja do pracy musiałem leźć :(

Tr0n
03-06-2008, 09:24
No zaje... teraz jak kupiłem CNX niedawno, to oni wydają nową wersję... :(
Z tego co widziałem to nowa wersja jest 2x droższa i upgrade kosztuje połowę więc nic nie tracisz

wojteh
03-06-2008, 09:26
Erie - ja tez w pracy jestem :D

stig
03-06-2008, 09:38
Niech by jeszcze dolozyli prace na prevkach, bez otwierania i zapisu kazdego pliku z osobna, i mialbym swoj wymarzony soft do RAWow. Niemniej dzieki tej szybkosci i poprawie interface'u -- i tak jest swietnie.

Erie
03-06-2008, 09:55
Niech by jeszcze dolozyli prace na prevkach, bez otwierania i zapisu kazdego pliku z osobna, i mialbym swoj wymarzony soft do RAWow. Niemniej dzieki tej szybkosci i poprawie interface'u -- i tak jest swietnie.

Hmmm wyczytałem, że NX2 jest w pełni skalowalny, tj. im więcej procesorów (jąder) tym szybszy - czy ktoś może to potwierdzić? Przy czym nie interesują mnie zmiany szybkości rzędu paru procent wynikające z równomiernego obciążenia procesów systemowych na procesory.

Czornyj
03-06-2008, 10:18
Hmmm wyczytałem, że NX2 jest w pełni skalowalny, tj. im więcej procesorów (jąder) tym szybszy - czy ktoś może to potwierdzić? Przy czym nie interesują mnie zmiany szybkości rzędu paru procent wynikające z równomiernego obciążenia procesów systemowych na procesory.

To nie jest tak do końca - nawet jeśli ma się 8 rdzeni czy lepiej, to nie da się w pełni i absolutnie tego wykorzystywać, bo wąskim gardłem staje się przerzucanie procek-pamięć-procek (z tego co czytałem w materiałach Adobe: http://blogs.adobe.com/jnack/2008/04/notes_on_tuning.html ). Niezależnie więc od tego jak dobrze aplikacja jest napisana, 8-o rdzeniowy procesor nie będzie 8x bardziej wydajny. Ale tak czy owak na C2D nowy NX zapiernicza konkretnie.

Tr0n
03-06-2008, 10:33
Jednak Nikon to jest mistrz marketingu. Najpierw dodaje "gratis" do aparatów a potem po wyczerpaniu nakładu oferuje natychmiast upgrade do nowej wersji za jedyne 99Euro.

Co do samego programu. Widzę wyraźny przyrost prędkości. 2 rdzenie są wykorzystywane równomiernie.Wszystkie czynności odbywają się szybciej niż w poprzedniej wersji. Co ciekawe subiektywne odczucia przyrostu prędkości pracy programu nie przełożyły się na wynik przetwarzania wsadowego.

Wrzuciłem przetwarzanie wsadowe - widzę że przy identycznych ustawieniach pliki wynikowe z wersji 2 są o 100-200 k większe. Nie ma natomiast ŻADNEJ różnicy w czasie wykonania zadania. Obie wersje wykonały zadanie w tym samym czasie. Sprawdzone za pomocą czasu zapisu plików. Ewentualne różnice w sekundach przy przetworzeniu 100 zdjęć mnie nie interesują.
Plik ustawień wykonany był w wersji 1.3, ale nie podejrzewam żeby czyniło to różnicę.

Erie
03-06-2008, 10:34
To nie jest tak do końca - nawet jeśli ma się 8 rdzeni czy lepiej, to nie da się w pełni i absolutnie tego wykorzystywać, bo wąskim gardłem staje się przerzucanie procek-pamięć-procek (z tego co czytałem w materiałach Adobe: http://blogs.adobe.com/jnack/2008/04/notes_on_tuning.html ). Niezależnie więc od tego jak dobrze aplikacja jest napisana, 8-o rdzeniowy procesor nie będzie 8x bardziej wydajny. Ale tak czy owak na C2D nowy NX zapiernicza konkretnie.

Marcin ja wiem doskonale o tym, że jak mam dwa procki to przyrost prędkości nie będzie 100%, tylko jakieś max 60% dla dobrze napisanej wielowątkowej aplikacji. Ale właśnie o to mi chodzi czy ten przyrost jest czy nie w nowym NX2.

pinio
03-06-2008, 10:44
Niech wersja NX2 pokaże coś więcej od poprzedniczki, bo ja byłem już bliski porzucenia - traciłem nerwy tracąc czas przy jego "muleniu" i dość często mi się wywalał przy większej ilości operacji na jednym zdjęciu.
Ciekawe, czy zwiększyli możliwości selekcji obszarów, na których przeprowadza się operacje.

P.S> Najpierw rzucili darmowy gratis -niedopracowany produkt - a teraz chcą wyciągać kolejną kasę :evil:

Erie
03-06-2008, 10:52
Niech wersja NX2 pokaże coś więcej od poprzedniczki, bo ja byłem już bliski porzucenia - traciłem nerwy tracąc czas przy jego "muleniu" i dość często mi się wywalał przy większej ilości operacji na jednym zdjęciu.
Ciekawe, czy zwiększyli możliwości selekcji obszarów, na których przeprowadza się operacje.

Nigdy, przenigdy nie wywalił mi się NX, a naprawde długo na nim pracuję wykonując mnóstwo operacji. Zalecam zatem sprawdzenie swojej konfiguracji systemu.

P.S> Najpierw rzucili darmowy gratis -niedopracowany produkt - a teraz chcą wyciągać kolejną kasę :evil:

O jaki gratis chodzi? Jaki niedopracowany produkt? Bo jeśli chodzi o NXa to nie był gratisem :D.

KS
03-06-2008, 11:03
Niedopracowany? Dla mnie ma tylko jedną wadę - za wolny.
Po tym, co widziałem na niektórych filmach w internecie co można zrobić za pomocą NXa, to może wiele funkcji z powodzeniem mi z PSE zastąpić.

Tr0n
03-06-2008, 11:07
Niedopracowany? Dla mnie ma tylko jedną wadę - za wolny.
Po tym, co widziałem na niektórych filmach w internecie co można zrobić za pomocą NXa, to może wiele funkcji z powodzeniem mi z PSE zastąpić.

Tyle, że PSE kosztuje 80€ a nie 200€

KS
03-06-2008, 11:15
Ale nic tak nie woła RAW, jak NX. ;)

Jacek S
03-06-2008, 11:17
Dzięki za info!!! Właśnie zassałem, obejrzę w domu, bo teraz niestety jestem w pracy!

stig
03-06-2008, 11:25
Dzięki za info!!! Właśnie zassałem, obejrzę w domu, bo teraz niestety jestem w pracy!Nie zapomnij nam doniesc, jak juz bedziesz stamtad wychodzil, i jak wejdziesz do domu, oraz kiedy juz zjesz obiad.

pxl
03-06-2008, 11:36
a ja widze ze nie ma poki co wersji na Maka :(

pebees
03-06-2008, 11:46
Nie zapomnij nam doniesc, jak juz bedziesz stamtad wychodzil, i jak wejdziesz do domu, oraz kiedy juz zjesz obiad.
Zapomniałeś o czasie, gdy umyje już ręce przed obiadem.. :P

Zassałem, przetestowałem na szybko, i ... jest szybko, postarali się chłopaki. Co prawda do interfejsu trzeba by się przyzwyczaić, szczególnie gdy się używało ufraw i czasem 'triala' NC 4.4 :)

freefly
03-06-2008, 11:47
Tylko..........nie widzę w tej wersji trial funkcji RAW Adjustments.
A może ślepy już jestem ?

pebees
03-06-2008, 11:50
a ja widze ze nie ma poki co wersji na Maka :(
E? http://nikonimglib.com/cnx2/index_en_eur.html#os-macintosh a to co jest?

Patio
03-06-2008, 12:08
ciekawe Arcavir dopatruje sie w nim jakiegoś ustrojstwa :/
żeby go zainstalować musiałem go na chwile wyłączyć :/

Czornyj
03-06-2008, 12:33
Ale jaja - dali nawet healing brusha :lol:

No i wreszcie D-Lightning zaczął działać jakoś jakby normalniej...

stig
03-06-2008, 13:17
Ale jaja - dali nawet healing brusha :lol:

No i wreszcie D-Lightning zaczął działać jakoś jakby normalniej...Ale ni ch... nie da sie wrzucic do Batcha fotek zaznaczonych w Browserze. Przydalaby sie chociaz opcja w Batchu, zeby mielil tylko fotki np. z labelem (i wyborem -- ktorym). Proces koncowej automatyzacji roboty -- jakis taki niedopracowany.

Fajna jest tez mozliwosc zapisywania w jednym pliku kilku wersji obrobki, pod okreslonymi nazwami.

R
03-06-2008, 13:19
a poprawiona zostala cokolwiek sama suwaczkologia? sa swiatla cienie itp jak w lightroom np? czy tylko zabawa w krzywe?

Erie
03-06-2008, 13:21
Fajna jest tez mozliwosc zapisywania w jednym pliku kilku wersji obrobki, pod okreslonymi nazwami.

Ale w pierwszym NXie też była taka możliwość.

stig
03-06-2008, 13:22
a poprawiona zostala cokolwiek sama suwaczkologia? sa swiatla cienie itp jak w lightroom np? czy tylko zabawa w krzywe?Oprocz leveli sa tez suwaczki do "higlight protection" i "shadow protection". IMO -- wystarczajace w zupelnosci.

stig
03-06-2008, 13:23
Ale w pierwszym NXie też była taka możliwość.Pierwszy mnie w ogole nie interesowal. ;)
Szkoda tylko, ze Batch nie potrafi wywolac tych kilku wersji do osobnych plikow.

R
03-06-2008, 13:24
a sam modul do operacji na RAW jest schowany jak w poprzedniej wersji w jakiejsc malo widocznej zakladce z prawej strony czy uwidcznili nieco? moze jakies screeny? wiem ze to kupa roboty, ale nie wiem czy warto instalowac trial...

Czornyj
03-06-2008, 13:29
Uwidocznili nieco. Dalej bez rewelacji, ale nie jest już tragicznie. Ogólnie da się już tego używać i wszystko jest jakby poprawione.

Tak to wygląda w akcji:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/NX1.jpg)
D-lightnig

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/NX2.jpg)
2x control point

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/NX3.jpg)

R
03-06-2008, 13:32
no wyglada zachecajaco... mozna ustawic profil kolorow D2x dla rawa z kazdej puszki?

Czornyj
03-06-2008, 13:37
Trudno mi powiedzieć, bo mam D2X

poisson5
03-06-2008, 14:05
Szkoda tylko ze nie pomysleli aby wydac wersje 64bit... no ale juz zauwazylem ze nikon jakos ma opory z aplikacjami 64 bitowymi... tak jak i np z kodekami do NEFow

Rial
03-06-2008, 14:08
chyba nadal nie ma korekcji perspektywy :( (chyba że przeoczyłem)

stig
03-06-2008, 14:09
Szkoda tylko ze nie pomysleli aby wydac wersje 64bit...Nie ma co osadzac, bo to jeszcze beta przeciez. Nic nie jest oficjalnie skonczone i wydane.

Czornyj
03-06-2008, 14:16
Nie ma co osadzac, bo to jeszcze beta przeciez. Nic nie jest oficjalnie skonczone i wydane.

Stig - gdzie informacja, że to beta? Mi to wygląda na wersję finalną...

Tr0n
03-06-2008, 14:23
Nie ma co osadzac, bo to jeszcze beta przeciez. Nic nie jest oficjalnie skonczone i wydane.

Obecnie większość oprogramowania to różne bety i nie przeszkadza to producentom w ich sprzedaży. NX2 również jest już pełnoprawnym produktem przeznaczonym do sprzedaży

stig
03-06-2008, 14:26
Stig - gdzie informacja, że to beta? Mi to wygląda na wersję finalną...No ni cholery juz nie znajde. :( Blysnelo mi na jakiejs stronie, kiedy grzebalem w materialach na temat NX 2.

PaSkal
03-06-2008, 14:27
To je ono:

http://www.nikon.com/about/news/2008/0603_01.htm

poisson5
03-06-2008, 14:56

Adobe Lightrooma 2 w wersji beta wydalo w wersji 32 i 64.
Nawet jak by ten NX2 to tez byla jeszcze beta to i tak powinna wyjsc w obu wersjach aby beta testerzy mogli sprawdzic funkcjonowanie wersji 64bit.

stig
03-06-2008, 15:04
Nawet jak by ten NX2 to tez byla jeszcze beta to i tak powinna wyjsc w obu wersjach aby beta testerzy mogli sprawdzic funkcjonowanie wersji 64bit.Czyli to znaczy, ze na 99% nie bedzie wersji 64-bit. ;)
IMO -- nie ma jednak co narzekac. W tej wersji najwiecej czasu zajmuje samo przelaczanie sie miedzy paletkami, przesuwanie suwaczkow i zapis (odczyt) -- a tego nie da sie przyspieszyc. ;) Widocznie panowie programisci stwierdzili, ze zrobienie wersji 64-bit nie ma sensu, dla samego odszumiania. :D

Czornyj
03-06-2008, 15:07
Widocznie panowie programisci stwierdzili, ze zrobienie wersji 64-bit nie ma sensu, dla samego odszumiania. :D

Zresztą samo odszumianie to swoją drogą też nieźle teraz zapiernicza...

Kraftsman
03-06-2008, 15:08

To chyba jest też w obecnej wersji 1.3?

stig
03-06-2008, 15:11
To chyba jest też w obecnej wersji 1.3?Nooo... te sprawe omowilismy juz nieco wyzej. ;)

dinox
03-06-2008, 15:11
chyba sie trzeba bedzie skusic na update chocby dla samgo "healbrusha"

Erie
03-06-2008, 15:23
ciekawi mnie na jakim poziomie działa healing brush - mozaiki bayerowskiej (rawa), czy już później (co sądzę jest bardzoej prawdopodobne)

pinio
03-06-2008, 15:25
Nigdy, przenigdy nie wywalił mi się NX, a naprawde długo na nim pracuję wykonując mnóstwo operacji.
No cóż, mogę tylko pozazdrościć. Jeśli jeszcze szybko ci hula, to zazdrość do kwadratu. Może to wina, że wykorzystuję Windows 2000?

Zalecam zatem sprawdzenie swojej konfiguracji systemu.
Jakoś pozostałym aplikacjom - a mam ich trochę i korzystam z nich - nie przeszkadza konfiguracja systemu.

O jaki gratis chodzi? Jaki niedopracowany produkt? Bo jeśli chodzi o NXa to nie był gratisem :D.
Ja ostatnio dokładane programy NX do pierwszych sprzedawanych D3 i D300 traktuję jako gratisy dorzucone do zestawu. Teraz już wiem, dlaczego byli tacy łaskawi - w zanadrzu mieli gotowy NX2 ;) :twisted:.

Niedopracowany? Dla mnie ma tylko jedną wadę - za wolny.Po tym, co widziałem na niektórych filmach w internecie co można zrobić za pomocą NXa, to może wiele funkcji z powodzeniem mi z PSE zastąpić.

Czy mulaste działanie nie jest wystarczającym powodem, aby określić program jako niedopracowany?
Pisząc o niedopracowaniu nie miałem na myśli funkcjonalności, którą mógłby jeszcze mieć, a nie ma - chociaż kilku rzeczy mi w nim brakuje.

mpwt
03-06-2008, 15:52
A ja mam takie pytanko. Dla mnie ogromną zaletą w PS (a dokładnie w ACR) jest masowa obróbka. Czyli otwieram kilka RAWów na raz, mogę zaznaczać kilka i dla nich wszystko ustawiać, wybierać pojedyncze, modyfikować, szybko przełączać, etc. A jak to wygląda w nowym NX? Czy jest jakaś poprawa w tym kierunku?

Czornyj
03-06-2008, 15:57
A ja mam takie pytanko. Dla mnie ogromną zaletą w PS (a dokładnie w ACR) jest masowa obróbka. Czyli otwieram kilka RAWów na raz, mogę zaznaczać kilka i dla nich wszystko ustawiać, wybierać pojedyncze, modyfikować, szybko przełączać, etc. A jak to wygląda w nowym NX? Czy jest jakaś poprawa w tym kierunku?
Niestety, bez rewelacji

trrr
03-06-2008, 16:09
jaki program daje nikon do wywoływania .nef?

killertowa
03-06-2008, 16:18
do wywołania nef nie daje żadnego

Krzysiek82
03-06-2008, 16:18

Ja pie............................................ Ręce właśnie mi opadły. A o czym wyżej tyle osób pisze?

Erie
03-06-2008, 16:23
Ja pie............................................ Ręce właśnie mi opadły. A o czym wyżej tyle osób pisze?

ech nie przejmuj się - szkoda słów - to jak z wątkiem o żarówkach ;)

stig
03-06-2008, 16:38
A ja mam takie pytanko. Dla mnie ogromną zaletą w PS (a dokładnie w ACR) jest masowa obróbka. Czyli otwieram kilka RAWów na raz, mogę zaznaczać kilka i dla nich wszystko ustawiać, wybierać pojedyncze, modyfikować, szybko przełączać, etc. A jak to wygląda w nowym NX? Czy jest jakaś poprawa w tym kierunku?Moze by tak przeczytac poprzednie wypowiedzi, co? :)

freefly
03-06-2008, 16:41
Exposure Compensation -czy mógł mi ktoś powiedzieć gdzie to ustrojstwo się znajduje?

stig
03-06-2008, 16:44
Exposure Compensation -czy mógł mi ktoś powiedzieć gdzie to ustrojstwo się znajduje?Jesu... Wlaczyles w ogole ten program? :) QUICK FIX!

pinio
03-06-2008, 16:59
Konwersję z NEF do JPG i TIF można też zrobić za pomocą ViewNX - ten program Nikon daje do aparatu. Capture NX dodawał tylko na początku w drodze promocji do D300 i D3 - generalnie, to kupuje się go oddzielnie.

markB
03-06-2008, 18:13
Ledwo trial się pokazał, a Odell już nasmarował podręcznik: http://www.luminescentphoto.com/nx2guide.html

Erie
03-06-2008, 18:32
Ledwo trial się pokazał, a Odell już nasmarował podręcznik: http://www.luminescentphoto.com/nx2guide.html

nie bardzo - Odell jest jednym z betatesterów

Erie
03-06-2008, 18:34
w sumie narażę się, ale... nie podoba mi się NX2 - owszem jest lepiej, szybciej, więcej, ale... to nie to :(, stał się takim... uproszczonym lightroomem z tym interfejsem, może jestem dziwny, ale to nie ten klimat :D

Czornyj
03-06-2008, 18:41
w sumie narażę się, ale... nie podoba mi się NX2 - owszem jest lepiej, szybciej, więcej, ale... to nie to :(, stał się takim... uproszczonym lightroomem z tym interfejsem, może jestem dziwny, ale to nie ten klimat :D

Jesteś dziwny :D Ja bym cholernie chciał, żeby stał się całkowicie Lightroomem, przy zachowaniu kilku swoich bezdyskusyjnych zalet. "Klimatu" NX-a nienawidziłem z całego serca, zresztą niestety nadal jeszcze za dużo (jak na mój gust) go tu zostało (za mało suwaczków, zagrzebany dostęp do funkcji, poroniona obsługa hurtowej obróbki zdjęć)

markB
03-06-2008, 18:51
nie bardzo - Odell jest jednym z betatesterów

O tym to wiem, ale jestem mimo wszystko pełen podziwu dla szybkości, z jaką za wielką wodą pisuje się książki, choćby w wersji elektronicznej.

markB
03-06-2008, 18:59
A tak przy okazji: na dpreview już wyniuchali, właśnie w NX2, że Nikon (chyba) wypuści w najbliższym czasie nowe szkło, prawdopodobnie do DX 50-150G: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1030&thread=28158617

Erie
03-06-2008, 19:01
A tak przy okazji: na dpreview już wyniuchali, właśnie w NX2, że Nikon (chyba) wypuści w najbliższym czasie nowe szkło, prawdopodobnie do DX 50-150G: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1030&thread=28158617

a skąd wiesz, że to nie Sigma? może NX2 źle odczytuje HSM i traktuje to jako AF-S :)

pacyf
03-06-2008, 19:02
Od rana dosyć sceptycznie podchodziłem do Waszych komentarzy ale teraz po godzinie pracy z nowym NX2 wiem że już nigdy nie odpalę "starego" NX1.3. :)

markB
03-06-2008, 19:06
Nie wiem na 100% (stąd chyba), ale raczej Sigma nie używa oznaczeń typu G.

Erie
03-06-2008, 19:09
Od rana dosyć sceptycznie podchodziłem do Waszych komentarzy ale teraz po godzinie pracy z nowym NX2 wiem że już nigdy nie odpalę "starego" NX1.3. :)

ech... odpalisz, odpalisz... po 60 dniach, bo do tej pory wciąż go pewnie legalnie nie da się kupić w Polsce :D

markB
03-06-2008, 19:14
Mam pytanie do tych co już zdążyli wgrać nową wersję: czy nie kłóci się z NX 1.3?

Kaleid
03-06-2008, 19:15
Nie wiem na 100% (stąd chyba), ale raczej Sigma nie używa oznaczeń typu G.

Szkła Sigmy bez pierścienia przysłon są widziane jako G

Mam pytanie do tych co już zdążyli wgrać nową wersję: czy nie kłóci się z NX 1.3?

nie.

markB
03-06-2008, 19:28
Dzięki. "Chyba" robi się coraz większe. Jeszcze muszę sprawdzic jak to z odczytywaniem tego AF-S w nowej wersji NX.

Erie
03-06-2008, 19:35

niestety tak w sensie, że:
- nie mogą być oba równocześnie uruchomione na tej samej maszynie
- zdjęcia zapisane jako NEFy z dodanymi funkcjami typu healing brush nie zawsze otwierają się poprawnie w NX 1.x :(,
- przy selekcji obszaru za pomocą u-pointów i zastosowaniu jakiejś funkcji jest ona potem zastosowana na całym obrazie przy otwarciu w NXie 1.x

ale tyle problemów to pikuś jak na zgodność w dół :D

Kaleid
03-06-2008, 19:40
Dzięki. "Chyba" robi się coraz większe. Jeszcze muszę sprawdzic jak to z odczytywaniem tego AF-S w nowej wersji NX.

Dla przykładu: http://www.pbase.com/image/70986556

D70 + w/w Sigma. Exif wskazuje Lens 50-150mm F/2.8G

Tr0n
03-06-2008, 19:51
ech... odpalisz, odpalisz... po 60 dniach, bo do tej pory wciąż go pewnie legalnie nie da się kupić w Polsce :D

Przy cenie 2 razy większej niż wersja 1.3 odsetek "usprawnionych" NX2 wzrośnie drastycznie

Erie
03-06-2008, 20:01
Przy cenie 2 razy większej niż wersja 1.3 odsetek "usprawnionych" NX2 wzrośnie drastycznie

hmm pewnie tak :|

kamil
03-06-2008, 21:16
No jest nadzieja...
Nikon poszedl w dobrym kierunku. W wersji 1.3 uzytkowanie programu ograniczalem do odpalenia batcha, ktory wypluwal TIFF 16 bit, potem bylo DxO. Teraz moze pokusze sie o wiecej...
Nadal Shadow-highlight, shadow protect i highlight protect jest zalosne. DxO nawet w JPEGu czyni cuda. Dziwne, bo nowe puszki ADR maja. Troche szkoda. Poprawienie dynamiki NEFa przynajmniej o 0.5EV bylo by dla mnie absolutnie wystarczajacym powodem do kupna programu. Mogla by byc tylko ta funkcja + WB :)

shaolin
04-06-2008, 08:40
Odpalilem, jest poprawa chociaz dalej troche zamula ale to raczej wina nierobienia resetu od 5 lat i odpaleniu paru zamulajacych progzow na cienkim lapie ;)

A dla tych co napalaja sie na nowego Nikkora - Sigma 150 f2.8 (http://w1.fotoupload.be/4846372b48392293387141.jpg). Wrzucilem to tez do watku o tym szkle w Optyce...

R
04-06-2008, 08:50
zainstalowalem trial i podzielam zdanie tych ktorzy sa sceptycznie nastawieni do tego softu. moje zdanie na temat jego funkcjonalnosci nie zmienilo sie. MOJA SUBIEKTYWNA OPINIA - taki sam bubel jak byl. w zasadzie poza wersja 4.* pozostale nie nadaja sie do pracy. owszem, jest kilka ciekawych ficzerow, ale odnalezienie ich w tym balaganie graniczy z cudem.
zazdroszcze tym, ktorzy zauwazyli wzrost wydajnosci i predkosci. niestety moja staaaarenka maszyna 64bit AMD i 2gb RAM muli jak wsciekla.

jesli ktos ma jakiekolwiek watpliwosci czy inwestowac w ten soft to niech ma je nadal. MOIM ZDANIEM nie warto. bylo cos na temat jedgo ceny, nie pamietam dokladnie, ale jesli niewiele bedzie brakowalo do LR to nie ma sie co zastanawiac.

podsumowujac (podkreslam, ze to moja subiektywna opinia) predkosc - ja nie zauwazylem zadnej roznicy w stosunku do poprzedniej wersji, za LR daleeeeeeeko w tyle. funkcjonalnosc - najbardziej spierniczona rzecz w tym sofcie i to od samego poczatku. lapalem jeszce to wszystko gdy modul ustawien RAW byl po lewej stronie w swojej zakladce... teraz to juz czarna magia. dostep do wiekszosci funkcji tak zbunkrowany ze ciezko sie polapac. wreszcie kolorystyka - moze to kwestia przyzwyczajenia, ale nijak nie moge sobie poradzic z ta szara mdloscia...

i to tyle... jedyne co mi sie bardziej podoba to ekran powitalny. mialem nadzieje ze to zwiastun nowosci na miare jego samego i sie nieco zawiodlem.

odie
04-06-2008, 09:41
Demon prędkości w porównaniu z 1.3. Serio - serio. Nowe dodatki funkcjonalne też przyjemne. Kupuję, jak tylko będzie dostępny oficjalnie.

KS
04-06-2008, 10:01
Na moim laptopie (T42, 1.8GHz, 1GB RAM) widzę zmianę, ale nie kolosalną... jest szybciej, jest trochę wygodniej, ale bez rewelacji... odszumianie przy HQ trwa wieki... aczkolwiek wydaje mi się, że samo odszumianie jakościowo daje lepsze rezultaty.

Erie
04-06-2008, 11:29
aczkolwiek wydaje mi się, że samo odszumianie jakościowo daje lepsze rezultaty.

wmawiasz sobie - jest dokładnie takie samo - sprawdzałem na dwóch planszach testowych i wyniki SNR itd są dokładnie takie same

Tecumseh
04-06-2008, 15:30
Jest duuuużo szybszy od wersji poprzedniej (przynajmniej na mojej konfiguracji). Co do zmian w interfejsie: moim zdaniem na plus, ale - jak widać powyżej - są gusta i guściki :)

stig
04-06-2008, 16:11
lapalem jeszce to wszystko gdy modul ustawien RAW byl po lewej stronie w swojej zakladce... teraz to juz czarna magia. Czarna magia, bo zamiast po lewej -- jest po prawej stronie? :)

R
04-06-2008, 16:16
probowalem porownac program nikona do np LR... nie oszukujmy sie funkcjonalnosc obu programow jest nieporownywalna. istotnie nie ma znaczenia czy modul jest po prawej stronie czy po lewej stronie. nie mniej jednak gdybym nie znal wersji wczesniejszych i pierwszy raz otworzyl program nikona to ciezko jest sie zorientowac co i gdzie i do czego. szkoda ze nie pozostali przy prostocie jaka miala w sobie wersja 4.* przy jednoczesnym rozwijaniu nowych opcji.

stig
04-06-2008, 16:24
probowalem porownac program nikona do np LR... nie oszukujmy sie funkcjonalnosc obu programow jest nieporownywalna. istotnie nie ma znaczenia czy modul jest po prawej stronie czy po lewej stronie. nie mniej jednak gdybym nie znal wersji wczesniejszych i pierwszy raz otworzyl program nikona to ciezko jest sie zorientowac co i gdzie i do czego. szkoda ze nie pozostali przy prostocie jaka miala w sobie wersja 4.* przy jednoczesnym rozwijaniu nowych opcji.A dla mnie np. wlasnie LR jest zamotany. Ilosc okienek, opcji, suwaczkow -- i sam sposob pracy (jakis idiotyczny import, biblioteki i temu podobne bzdury), w ogole do mnie nie przemawia. Plik chce otworzyc z takiej lokalizacji w jakiej lezy on na dysku. W okreslonym, nazwanym przeze mnie katalogu. I zapisac tez go chce normalnie -- przez Save As, lub po prostu przemiedlic wszystkie pliki jakims batchem, w ktorym normalnie i jasno ustawie folder docelowy. Moze i da sie tak zrobic normalnie w LR, jednak do mnie kompletnie ta filozofia pracy nie przemawia. Prawde mowiac najlepsza wygode i funkcjonalnosc daje mi Bridge, CameraRAW i Shop ze skryptami oraz akcjami. Brakuje mi w nim tylko jakosci dekodowania, bezblednosci w ustawieniu poprawnego balansu bieli, oraz odszumiania -- jakie dostac moge z NXa.

Valwit
04-06-2008, 17:09

kupisz sobie przez siec :) mam cichy plan kupienia klucza w usa przez siec. niecale 72 eur zamiast 99 :)

martur
04-06-2008, 18:22
zassałem; uruchomiłem i dupa blada - wyskakuje komunikat że muszę mieć dostęp do internetu aby uruchomić tę wersję programu - a internet śmiga aż miło. oj zaczynam być lekko zdenerwowany

Valwit
04-06-2008, 18:26
zassałem; uruchomiłem i dupa blada - wyskakuje komunikat że muszę mieć dostęp do internetu aby uruchomić tę wersję programu - a internet śmiga aż miło. oj zaczynam być lekko zdenerwowany

firewall?

Erie
04-06-2008, 18:31
kupisz sobie przez siec :) mam cichy plan kupienia klucza w usa przez siec. niecale 72 eur zamiast 99 :)

i FV do rozliczenia niet :(

martur
04-06-2008, 18:43
firewall?

to rozwiązanie raczej odpada - próbowałem już przy całkowicie wyłączonej ochronie komputera

jakubs
04-06-2008, 18:46

Ale chyba przez znajomego, bo z tego co zauważyłem, to trzeba mieć amarykański meldunek? A jak znasz sposób ominięcia tej niedogodności, to napisz :).

malisz
04-06-2008, 21:14
no nie, a dopiero co przesiadlem sie na 1.3
ten cnx to takie 5d w swiecie softu, gowniane opakowanie ale obrazek daje ladny.. ;)

Valwit
05-06-2008, 11:09
Ale chyba przez znajomego, bo z tego co zauważyłem, to trzeba mieć amarykański meldunek? A jak znasz sposób ominięcia tej niedogodności, to napisz :).

a od kiedy w usa sa meldunki? skoro kod idzie mailem to co za roznica jaki adres podasz? co najwyzej moga sie ograniczyc do IP z usa, ale tu proxy zalatwi sprawe.

odie
05-06-2008, 11:21
Niektóre sklepy odmawiają współpracy, jeśli billing address na karcie kredytowej, jaką płacisz jest spoza USA/Kanady.

Valwit
05-06-2008, 11:36
Niektóre sklepy odmawiają współpracy, jeśli billing address na karcie kredytowej, jaką płacisz jest spoza USA/Kanady.

zawsze jest paypal :) pozyjemy, zobaczymy.

remek
05-06-2008, 13:25

Są juz i inni :) http://acmeeducational.com/versace/

Pozdrawiam
Remek

jakubs
05-06-2008, 13:50
a od kiedy w usa sa meldunki? skoro kod idzie mailem to co za roznica jaki adres podasz? co najwyzej moga sie ograniczyc do IP z usa, ale tu proxy zalatwi sprawe.

Niestety nie dało rady

Valwit
05-06-2008, 14:28
Niestety nie dało rady

a to juz jest w sprzedazy? ja poczekam i tak z miesiac, w koncu trial ma 60 dni.

kubedes
05-06-2008, 15:40
Są juz i inni :) http://acmeeducational.com/versace/

patrząc na spisy treści obu pozycji potraktował to jako część drugą, bo oprócz opisu funkcji CNX2 dołożył zaawansowaną obróbkę IR, a "dobrych rad" jak w "Unleashing the Raw Power of Capture NX" już nie dał.
Czyli żeby porządnie skorzystać trzeba kupić 2 książki.

Ja się chyba wstrzymam z przesiadką na CNX2 i najpierw porządnie się wgryzę z CNX.

wigi
05-06-2008, 18:52
czy ktoś może próbował aktywować NX2 za pomocą klucza dostarczanego z D3 i D300?

cichy70
05-06-2008, 18:54
nie da sie, krzyczy że niepoprawny kod:) pierwsze co zrobiłem to próbowałem:)

wigi
05-06-2008, 20:40
dziwne, bo ani na pudełku od D300, ani w środku nie jest napisane, że klucz dotyczy konkretnej wersji
może jeszcze to poprawią i jednak da się... :)

edit
i żeby było jasne, mam na myśli pierwszą aktywację nowym, (nieużytym wcześniej do aktywacji starszej wersji) kluczem

okon
06-06-2008, 22:35
Nikon wiedział kiedy mi zrobić "prezent". Właśnie jutro kończył mi się trial CNX 1.3 ;) A jeszcze (na szczęście) nie zdążyłem kupić licencji na CNX1.x
Teram mam jeszcze gratis 2 miesiące testowania, ale już po obrobieniu kilku fotek widzę znaczną poprawę.
Przede wszystkim na +
healing brush - tego mi brakowało najbardziej
shadow/highlight protection w podstawowych ustawieniach, tego też mi brakowało w NX
w końcu pełna kompatybilność z ViewNX - wcześniej NX nie odczytywał ocen (Rating) nadanych w ViewNX
I jeszcze pewnie znajdzie się parę innych funkcji po paru dniach pracy...

Ale przede wszystkim szybkość. Chyba musieli dodać jakąś lepszą obsługę wielu procesorów. Bo z tego co widzę to właściciele maszyn o co najmniej 2 rdzeniach odczuli najbardziej różnicę - ja przynajmniej bardzo. Reakcja na suwak jest bardziej zbliżona do tego co można oglądać w programach typu Adobe LR - choć jeszcze do ideału trochę brakuje.

Co do jakości plików wołanych przez CNX i konkurencyjne programy to moim skromnym zdaniem po przetestowaniu kilku programów jakoś najbardziej mi podobają się efekty pracy w CNX. Mimo, że nie jest to program bez wad i jak widać wielu się nie może do niego przekonać. Ale faktem jest że obecnie nic nie woła RAW-ów z Nikona lepiej od CNX.

Pozdrawiam,

krzysztof jot
07-06-2008, 21:51

nie moze sie dać skoro do rejestracji upgreadu podana procedura zawiera kroki
- wprowadzenie nr. wersji 2.0 a potem wprowadzenie kodu wczesniejszej legalnej wersji .1.

ad zakupu wersji up z usa - prawdopodobnie nie bedzie "kompatybilna" z europejską numerologią, juz wczesniej NC w wersji euro nie nakładał sie na usa...

stig
09-06-2008, 21:04
Przydalaby sie jakas oficjalna lista zyczen dla tego softu.
Juz nawet nie wspomne, zeby udostepniono mozliwosc pracy na prevkach, co mogloby przyspieszyc robote o jakies 80-90% -- na to nam pewnie przyjdzie poczekac do wersji 5 (jesli w ogole). :)
Wkurza mnie jednak czas zapisu skorygowanego RAWa. No na jaka cholere plik NEF jest zapisywany caly raz jeszcze? No nie kumam -- dlaczego do cholery nie zrobia tak jak w CameraRAW czy C1, ze ustawienia korekcji sa zapisywane w malenkich plikach tekstowych? :[ Zaczynam sie powoli do NC przekonywac, ale dodanie batchem do kilkudziesieciu zdjec jednego malego konfigu, w ktorym jest jedynie Unsharp Mask -- to jakis koszmar! Dodanie czy modyfikacja jednego czy nawet kilku wspolnych parametrow do 100 czy 200 zdjec, to w CameraRAW raptem sekunda, a tutaj mam wrazenie ze kazdy NEF jest otwierany a pozniej ponownie zapisywany. :(
Wspominalem tez juz wczesniej o browserze. No q... jego m..c! No czemu z browsera nie mozna wywolac batcha do zaznaczonych zdjec?? Teraz musze robic podkatalogi i przenosic tam zdjecia, ktorych nie chce konwertowac batchem, bo w tym ustrojstwie za chiny nie mozna wybrac tylko czesci, a jedynie wskazac do przemielenia caly katalog. Kolejny zal do batcha, to brak mozliwosci sortowania zdjec wg kryteriow typu rodzaj kadru, uzyte ISO, czy rozmiary obrazu.
Ehhhh... Generalnie dluga droga jeszcze przed NC, zanim stanie sie softem do pracy z duza iloscia zdjec. :( Szkoda, bo jak tylko zobaczylem newsa o wersji 2, cichaczem liczylem na powazniejsze zmiany w tej kwestii...

BugsBunny
09-06-2008, 21:47
Wspominalem tez juz wczesniej o browserze. No q... jego m..c! No czemu z browsera nie mozna wywolac batcha do zaznaczonych zdjec?? Teraz musze robic podkatalogi i przenosic tam zdjecia, ktorych nie chce konwertowac batchem, bo w tym ustrojstwie za chiny nie mozna wybrac tylko czesci, a jedynie wskazac do przemielenia caly katalog.
przecież można - trzymasz ctrl i klikasz wybrane zdjęcia w browserze, mając pod myszą strzałkę ( direct select tool )
przynajmniej w 1.3 tak jest, więc chyba w 2 też

stig
10-06-2008, 01:28
przecież można - trzymasz ctrl i klikasz wybrane zdjęcia w browserze, mając pod myszą strzałkę ( direct select tool )
przynajmniej w 1.3 tak jest, więc chyba w 2 teżKryste! I co z tego, ze mozna zaznaczyc? Przeciez nie o to mi chodzi! Q! Czy napisalem, ze nie mozna zaznaczyc zdjec w browserze, ze udzielasz mi takich banalnych porad? Chodzi mi o to, ze nie mozna tylko zaznaczonych zdjec, wyslac do batcha, zeby tylko _te zaznaczone_ skonwertowal do innego formatu, a nie wszystkie z katalogu.

BugsBunny
10-06-2008, 15:42
Kryste! I co z tego, ze mozna zaznaczyc? Przeciez nie o to mi chodzi! Q! Czy napisalem, ze nie mozna zaznaczyc zdjec w browserze, ze udzielasz mi takich banalnych porad? Chodzi mi o to, ze nie mozna tylko zaznaczonych zdjec, wyslac do batcha, zeby tylko _te zaznaczone_ skonwertowal do innego formatu, a nie wszystkie z katalogu.
Jakby Ci się chciało przeczytać instrukcję obsługi albo kogoś kulturalnie zapytać, to byś się dowiedział że owszem, można, i to na kilka sposobów. Q! Kryste!

stig
10-06-2008, 15:58
Jakby Ci się chciało przeczytać instrukcję obsługi albo kogoś kulturalnie zapytać, to byś się dowiedział że owszem, można, i to na kilka sposobów.No to prosze Cie kulturalnie. :) Wymien te kilka sposobow na konwersje tylko zaznaczonych w browserze zdjec, z jednoczesnym przypisaniem wybranego pliku konfiguracji. Po kombinowaniu mozna sie doszukac co najwyzej jednego sposobu, a to i tak na okolo -- a raczej od d... strony, poprzez zaladowanie konfiguracji do zaznaczonych zdjec. A wystarczyloby po prostu dodanie opcji "Run batch process to selected files" w menu kontekstowym browsera.

BugsBunny
10-06-2008, 16:19
No to prosze Cie kulturalnie. :) Wymien te kilka sposobow na konwersje tylko zaznaczonych w browserze zdjec, z jednoczesnym przypisaniem wybranego pliku konfiguracji. Po kombinowaniu mozna sie doszukac co najwyzej jednego sposobu, a to i tak na okolo -- a raczej od d... strony, poprzez zaladowanie konfiguracji do zaznaczonych zdjec. A wystarczyloby po prostu dodanie opcji "Run batch process to selected files" w menu kontekstowym browsera.
proszę bardzo:
sposób 1 - chyba to co wspomniałeś
- tworzysz plik z nastawami poleceniem "create settings file"
- zaznaczasz wybrane pliki
- wybierasz polecenie "load settings", w kolejnych oknach masz możliwość wyboru formatu i folderu docelowego

sposób 2 - prostszy:
- obrabiasz jakieś zdjęcie z folderu, który Cię interesuje, albo i nie obrabiasz - wystarczy otworzyć
- zapisujesz modyfikacje poleceniem "copy settings"
- zaznaczasz interesujące Cię zdjęcia z folderu
- wybierasz polecenie "paste settings"
- wybierasz w otwartym oknie format i folder docelowy

może są jeszcze jakieś, nie chce mi się teraz czytać

masz rację, że prościej byłoby tak jak piszesz, ale sposobem 2 idzie bardzo składnie

a jeszcze coś - jeżeli chodzi Ci tylko o konwersję do jpg, to wystarczy po prostu zaznaczyć wybrane fotki i wybrać polecenie "save as" :-Dz menu "File"

stig
10-06-2008, 16:38
sposób 2 - prostszy:
[...]
- wybierasz polecenie "paste settings"
To jest dokladnie to, co opisalem. :) Tyle, ze zamiast "Paste settings" ja uzylem "Load Adjustments". Jeden pies. Wiec jest to tylko jeden sposob, a nie kilka. ;) I upieram sie nadal, ze to rozwiazanie od d... strony.

a jeszcze coś - jeżeli chodzi Ci tylko o konwersję do jpg, to wystarczy po prostu zaznaczyć wybrane fotki i wybrać polecenie "save as" :-Dz menu "File"Tyle, ze w Save As, nie ma mozliwosci przypisania ustawien. :)

BugsBunny
10-06-2008, 16:42
To jest dokladnie to, co opisalem. :) Tyle, ze zamiast "Paste settings" ja uzylem "Load Adjustments". Jeden pies. Wiec jest to tylko jeden sposob, a nie kilka. ;) I upieram sie nadal, ze to rozwiazanie od d... strony.
no właśnie przez "paste settings" jest prościej, bo nie trzeba tworzyć żadnych plików konfiguracyjnych, tylko dwoma kliknięciami przenosisz nastawy z jednego zdjęcia na inne fotki ( a nastawów tegoż zdjęcia możesz w ogóle nie ruszać ) - nie wiem jak byś chciał to jeszcze uprościć

w każdym razie da się

stig
10-06-2008, 16:49
nie wiem jak byś chciał to jeszcze uprościćTak jak wspomnialem wczesniej. Od razu przychodzaca do glowy opcja "Run batch process to seleceted files" w menu kontekstowym. Az sie prosi, zeby takie banalne rozwiazanie zastosowac. Pierwszy raz odpalajac NX2, wrecz podswiadomie szukalem tej opcji po kliknieciu prawym klawiszem na wybrane zdjecia. A tu ni cholery... :(

BugsBunny
10-06-2008, 16:58
Tak jak wspomnialem wczesniej. Od razu przychodzaca do glowy opcja "Run batch process to seleceted files" w menu kontekstowym. Az sie prosi, zeby takie banalne rozwiazanie zastosowac. Pierwszy raz odpalajac NX2, wrecz podswiadomie szukalem tej opcji po kliknieciu prawym klawiszem na wybrane zdjecia. A tu ni cholery... :(
a skąd wtedy nastawy? rozumiem że jakieś "apply current settings"?
przez copy/paste settings jest to samo tylko się inaczej nazywa, chyba nawet ilość kliknięć wychodzi identyczna :)

stig
10-06-2008, 17:30
a skąd wtedy nastawy? rozumiem że jakieś "apply current settings"?Mogloby byc normalnie jak teraz -- copy / paste settings. Zreszta -- tu haczymy o kolejna niedognosc, czyli brak mozliwosci pracy na wielu plikach jednoczesnie, i brak mozliwosci obrobki bez otwierania i zapisywania NEFow.

przez copy/paste settings jest to samo tylko się inaczej nazywa, A przez to, ze tak "inaczej" sie nazywa, jest cholernie nieintuicyjne. Niby teraz wystarczy tylko zapamietac, ale od zawsze raczej poslugiwalem sie kazdym softem intuicyjnie, biorac na logike metodologie pracy, czy kolejnosc postepowania. A tu niestety jakby na zlosc ludziom robili... :[

BugsBunny
10-06-2008, 17:49
brak mozliwosci pracy na wielu plikach jednoczesnie, i brak mozliwosci obrobki bez otwierania i zapisywania NEFow.
nie bardzo rozumiem - otwierasz tylko 1 NEFa, reszta jako prevki w przeglądarce, tylko do zaznaczenia
a na wielu plikach - w jakim sensie?

A przez to, ze tak "inaczej" sie nazywa, jest cholernie nieintuicyjne.
na fakt, intuicyjny to NX nie jest...

stig
10-06-2008, 18:03
a na wielu plikach - w jakim sensie? Chociazby jak w CameraRAW czy CaptureOne. IMO, takie rozwiazanie jest rewelacyjne! Zaoszczedza mase czasu, ktorego w przypadku NC traci sie na otwieranie i ponowne zapisywanie NEFa. Niby mozna kopiowac i wklejac sety ustawien, ale wiadomo, ze w niewielu sytuacjach sie to przydaje. Do glupiego wyznaczenia kadru -- i tak przeciez plik musisz otworzyc. We wspomnianych wyzej -- nic takiego nie trzeba robic. Przelaczanie miedzy prevkami, czy wyswietlenie jednego zaznaczonego, nad ktorym sie pastwisz, odbywa sie doslownie w ulamkach sekund.

BugsBunny
10-06-2008, 18:56
Chociazby jak w CameraRAW czy CaptureOne. IMO, takie rozwiazanie jest rewelacyjne!
PS nie mam, a Capture One rzadko używam, bo jednak wolę NX ze względu na lepsze dostosowanie do NEFów Nikona i efekt końcowy, a że nie robię dużo więc mulastość NX jakoś toleruję
IMO NX jest całkiem niezły, zobacz, że jest kilka różnych rozwiązań w zależności od potrzeb:
- chcesz tylko konwersję: file/save as
- chcesz zmodyfikować więcej zdjęć tak samo jak jakieś jedno konkretne: copy/paste settings
- masz gotowe wzorce różnych efektów ( "oczojebnie", "nastrój grozy", "bw" czy cokolwiek ): load settings
i to wszystko albo na cały katalog, albo na wybrane fotki

jedyny psikus, że najpierw ładujesz czy kopiujesz nastawy, a potem zaznaczasz pliki - nie odwrotnie, mimo że tak byłoby jakoś naturalniej, ot i cały problem

niestety jest mało intuicyjny i bez przeczytania instrukcji niektóre funkcje ciężko rozgryźć - do D3 i D300 z krajowej dystrybucji NP dosyła polskojęzyczną za darmo, jak nie masz dam Ci namiary

lukasz_wysocki
10-06-2008, 19:12
Witam,

dołączę się ze swoją opinią :)
Czy NX 2 jest intuicyjny - trudno powiedzieć. Ponieważ nie używałem Nikon Capture przed NX, nie mam porównania, ale przesiadka z NX którego bardzo lubię ze względu na efekty, na NX 2 jest bardzo łatwa i z tej perspektywy wszystko jest tam gdzie bym tego szukał.

Ale jeśli chodzi o szybkość, to jestem naprawdę zadowolony, na Quad Core z 4GB RAM chodzi bardzo sprawnie, o wiele szybciej od NX 1.3.
Nie robiłem testów - uważam to za stratę czasu, ale rzeczywista poprawa jest bardzo wyraźnie odczuwalna.
Czekam aż ukaże się w sprzedaży i na pewno kupię - jeśli komuś odpowiada NX to NX 2 jest krokiem w dobrym kierunku.

Pozdrawiam

stig
10-06-2008, 19:16
IMO NX jest całkiem niezły, zobacz, że jest kilka różnych rozwiązań w zależności od potrzeb:
- chcesz tylko konwersję: file/save asNo dziwne, zeby nie bylo takiej mozliwosci. ;)

- chcesz zmodyfikować więcej zdjęć tak samo jak jakieś jedno konkretne: copy/paste settingsNo, ale to zadna rewelacja. Kopiowanie i wklejanie ustawien obrobki jednego zdjecia do drugiego (wielu) umozliwia wlasciwie kazdy program do obrobki RAW.

- masz gotowe wzorce różnych efektów ( "oczojebnie", "nastrój grozy", "bw" czy cokolwiek ): load settings i to wszystko albo na cały katalog, albo na wybrane fotkiW kazdym sofcie mozna sobie zapisac ustawienia korekty i nazwac je chociazby "dupa naszej Ani" czy "jesienny wiatr" i zastosowac do jednego lub wiecej zdjec...
Potega NXa, to IMO U-pointy i calkiem fajne efekty odszumiania, oraz najlepsze ze znanych mi programow efekty dekodowania WB. Reszta tego softu, to kompletna porazka. Filozofia i tempo pracy, interface, browser -- to wszystko to jedno wielkie nieporozumienie. Gdyby te powyzsze 3 zalety, zaimplementowac w CameraRAW, bylby kombajnik jak marzenie.

jedyny psikus, że najpierw ładujesz czy kopiujesz nastawy, a potem zaznaczasz pliki - nie odwrotnie, mimo że tak byłoby jakoś naturalniejNo zaraz, zaraz... Jak chcesz zaladowac czy wkleic ustawienia do plikow, skoro nie masz ich zaznaczonych? Logiczne jest przeciez, ze najpierw kopiujesz z jednego zaznczonego pliku jego ustawienia obrobki, potem zaznaczasz pliki, a dopiero na koncu te skopiopwane wczesniej ustawienia, wklejasz do juz zaznaczonych plikow. W przypadku ladowania ustawien z zapisanego pliku preferencji, najpierw musisz przeciez zaznaczyc pliki, a dopiero do nich zaladowac ustawienia z zapisanego pliku z ustawieniami. Inaczej sie przeciez nie da.

BugsBunny
10-06-2008, 19:29
no i patrz stig, wyszło na to że NX ma wszystko to co trzeba, tylko nie wygląda jak Camera RAW i nie działa tak szybko ( nie wiem jak NX2 ) - a poza tym jest OK :mrgreen:

stig
10-06-2008, 19:39
no i patrz stig, wyszło na to że NX ma wszystko to co trzeba, tylko nie wygląda jak Camera RAWTu nie chodzi o wyglad, tylko o metodlogie pracy -- to zupelnie co innego. W CameraRAW jestem w stanie obrobic 100 NEFow (wlacznie z wygenerowaniem finalnych plikow TIFF), w raptem pol godziny. I nie mowie tu o obrobce typu ustawienie czterech suwaczkow na jednym zdjeciu i skopiowanie wszystkiego do reszty fotek. Normalna korekcja typu balans, minimalnie ekspozycja, troszke zabawy z kontrastem i nasyceniem, i do tego kadrowanie. Niestety w NXie (nawet 2.0), na to samo musze poswiecic kilka razy wiecej czasu, bo kazde cholerne zdjecie musze najpierw fizycznie otworzyc, wprowadzic zmiany, a pozniej zapisac do tego NEFa, zeby te zmiany na wszelki wypadek zapamietac.

krzysztof jot
12-06-2008, 01:55
Tu nie chodzi o wyglad, tylko o metodlogie pracy -- to zupelnie co innego....

może dlatego że to inny program, innego producenta...? :)
wiesz jak 10 lat jeżdziłem w pedałkach co sie wypinaja "na bok" to wczoraj przy nowych gdzie producent wymyslił wypiecie w "góra-bok" prawie się zabiłem... :)
jak pracujesz dniami i nocami na PS'ie to NX nigdy nie bedzie poręczny bo nie musi, bo on jest dla fotografików co kupili aparat i chcą "wywołać" cyfrowe zdjęcie. NOtabene naprawde dobru grafik-komputerowiec zaprzyjaźni sie bez problemu i z jednym i z drugim co obserwuje na przykładzie kolegi - własciciela studia graficznego - mimo ze non stop pracuje tylko na mac'ach i pakiecie adobe nie marudzi na soft do... sigmy czy sony...

KS
12-06-2008, 08:27
Czy możecie mi powiedzieć jak CNX 1.3 i CNX 2 chodzi na Viście x64?
Czy lepiej pod ten program planować Vistę, czy XP?

stig
12-06-2008, 08:33
może dlatego że to inny program, innego producenta...? :)Krzys, bez ironii prosze... ;) Camera One, to produkt jeszcze innego producenta, i jakos tez po ludzku sie w nim pracuje.

jak pracujesz dniami i nocami na PS'ie to NX nigdy nie bedzie poręczny bo nie musi, bo on jest dla fotografików co kupili aparat i chcą "wywołać" cyfrowe zdjęcie.No ja kupilem aparata i kce tera se zdjecia wywolywac. :) I wywoluje... Ino tak wolno mnie to idzie, panie kolego. Otworzyc jedno, nagmerac, zapisac. A on jeszcze tak dlugo i otwiera i zapisuje. :( I jak juz sobie wszystko porobie (U-pointy, obroce, przytne) a sie mnie przypomni, zeby dziebko balans poprawic, to sie pozniej okazuje, ze wszystko co w Adjust bylo -- powylaczal. I znowu trza tam wrocic, powlaczac, zeby sie okazalo, ze przed chwila wprowadzona korekta balansu, wymaga jeszcze minimalnej korekty. Wracam do Develop, koryguje... i znowu musze wlaczyc to co w Adjust, bo NX mnie to na czas korekty w Develop -- wylaczyl. :(

NOtabene naprawde dobru grafik-komputerowiec zaprzyjaźni sie bez problemuA ja tam nie narzekam tak na wszystko znowu, bo zaprzyjazniony juz z nim jestem. :) Tylko wlasnie ten czas, ktory mi na zagarku ucieka, bo nijak pewnych powolnych dzialan w NXie nie przeskocze, gdyz ode mnie nie zaleza.

pinio
12-06-2008, 11:15
I jak juz sobie wszystko porobie (U-pointy, obroce, przytne) a sie mnie przypomni, zeby dziebko balans poprawic, to sie pozniej okazuje, ze wszystko co w Adjust bylo -- powylaczal. I znowu trza tam wrocic, powlaczac, zeby sie okazalo, ze przed chwila wprowadzona korekta balansu, wymaga jeszcze minimalnej korekty. Wracam do Develop, koryguje... i znowu musze wlaczyc to co w Adjust, bo NX mnie to na czas korekty w Develop -- wylaczyl. :(

Jak mnie wkurza ten debilny automat wyłączania wykonywanych operacji, a w połączeniu z powolnym przeliczaniem to ....:evil::evil::evil:

Czy ktoś ma pomysł, jaki jest sens automatycznego wyłączania ciągu operacji?

stig
12-06-2008, 12:00
Czy ktoś ma pomysł, jaki jest sens automatycznego wyłączania ciągu operacji?Zgaduje, ze prawdopodobnie korekty w Develop sa nadrzedne w stosunku do dodatkowych korekt w Adjust. Tyle, ze i tak nijak to do mnie nie przemawia.

pinio
12-06-2008, 12:11
Zgaduje, ze prawdopodobnie korekty w Develop sa nadrzedne w stosunku do dodatkowych korekt w Adjust. Tyle, ze i tak nijak to do mnie nie przemawia.
To, że Develop są nadrzędne, też do mnie nie przemawia.
O tyle dobrze, że później nie trzeba wszystkiego po kolei klikać, tylko można je hurtem przywrócić jednym kliknięciem.

stig
12-06-2008, 12:15
O tyle dobrze, że później nie trzeba wszystkiego po kolei klikać, tylko można je hurtem przywrócić jednym kliknięciem.No tak, tak... Tylko, ze kiedy juz wszystko jest ustawione w Adjust, to korekty w Develop przebiegaja nieco na czuja, bo nie wiadomo jak bedzie wygladalo po korekcie, kiedy ponownie wlaczy sie to co bylo ustawione w Adjust. Pop...ne na maksa! :[

krzysztof jot
12-06-2008, 12:16
... I jak juz sobie wszystko porobie (U-pointy, obroce, przytne) a sie mnie przypomni, zeby dziebko balans poprawic, to sie pozniej okazuje, ze wszystko co w Adjust bylo -- powylaczal. I znowu trza tam wrocic, powlaczac, .... :(

tak, to faktycznie jest bezsensowne i dla mnie tez zupełnie niezrozumiałe...
na 4Q jakos to chodzi, ale zawrotnej prędkosci to nie widzę, cóż należy pokochać i brać jaki jest :)
Tak robie od czasów NC 2.0 wiec juz mnie tu nic nie dziwi... ale wqur..a nadal wiele

pinio
12-06-2008, 12:33
Widać, że kilka rzeczy dodali, a starych upierdliwości nie poprawili :( - tylko nie widzę powodu, dla którego dowalili cenę razy dwa :evil:. Co z tego, że NX najlepiej wywołuje zdjęcia, jak i tak trzeba się przerzucać do np. PSa, żeby kontynuować obróbkę.

Tr0n
12-06-2008, 13:04
tylko nie widzę powodu, dla którego dowalili cenę razy dwa :evil:.

To bardzo proste.
1. Wiedzą że ich soft daje najlepsze efekty
2. Rozdali 300 tys licencji na których trzeba teraz zarobić
3. No przecież jest trochę lepiej więc trzeba kasę ściągnąć

pinio
12-06-2008, 13:14
To bardzo proste.
1. Wiedzą że ich soft daje najlepsze efekty
2. Rozdali 300 tys licencji na których trzeba teraz zarobić
3. No przecież jest trochę lepiej więc trzeba kasę ściągnąć

ad.1 Dobrze wywołuje, ale wielu funkcji przydatnych przy obróbce jednak brakuje i często jako jedyny program może nie wystarczać
ad.2 A tam rozdali - było wkalkulowane w cenie :twisted: Dodatkowo dodawali "mulaka" i tak wiedząc, że za chwilę będzie nowy. A dodawali na początku w pakiecie, bo jakim softem ludzie by się bawili na samym początku.
ad.3 Mułowatość powinni usunąć w ramach update jako wersję 1.x, a nie w wersji 2.x i kroić kasiorę ponownie (no chyba, że zostawić za darmochę tym, co zakupili "kilka dni wcześniej" 1.3)

Tr0n
12-06-2008, 13:26
ad.1 Dobrze wywołuje, ale wielu funkcji przydatnych przy obróbce jednak brakuje i często jako jedyny program może nie wystarczać
ad.2 A tam rozdali - było wkalkulowane w cenie :twisted: Dodatkowo dodawali "mulaka" i tak wiedząc, że za chwilę będzie nowy. A dodawali na początku w pakiecie, bo jakim softem ludzie by się bawili na samym początku.
ad.3 Mułowatość powinni usunąć w ramach update jako wersję 1.x, a nie w wersji 2.x i kroić kasiorę ponownie (no chyba, że zostawić za darmochę tym, co zakupili "kilka dni wcześniej" 1.3)

Wybacz o użytkowniku ale Twoje ciche kwilenie o rzecz nawet zupełnie oczywistą i logiczną ginie w potężnej symfonii głosów naszych księgowych których oczy nawet bez użycia naszego wspaniałego oprogramowania zamieniły się już dawno w € i $ w równych nieskończonych słupkach - w skrócie płać i spadaj

Kochany użyszkodniku oczywiście pamiętamy o Twoich problemach i nowych funkcjach które chciałbyś widzieć w naszym doskonałym już teraz programie. Oczywiście idąc po Twojej myśli przygotujemy kolejna wersje uwzględniającą Twoje niektóre (tak to bardzo ważne słowo) życzenia więc przygotuj kolejny raz kartę kredytową na upgrade z wersji X.X na X.Y, a potem wróć łaskawie do początku akapitu

pinio
12-06-2008, 13:53
Wybacz o użytkowniku ale Twoje ciche kwilenie o rzecz nawet zupełnie oczywistą i logiczną ginie w potężnej symfonii naszych księgowych których oczy nawet bez użycia naszego wspaniałego oprogramowania zamieniły się już dawno w € i $ w równych nieskończonych słupkach - w skrócie płać i spadaj

Kochany użyszkodniku oczywiście pamiętamy o Twoich problemach i nowych funkcjach które chciałbyś widzieć w naszym doskonałym już teraz programie. Oczywiście idąc po Twojej myśli przygotujemy kolejna wersje uwzględniającą Twoje niektóre (tak to bardzo ważne słowo) życzenia więc przygotuj kolejny raz kartę kredytową na upgrade z wersji X.X na X.Y, a potem wróć łaskawie do początku akapitu

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Tylko potem niech nie płaczą, że ludziska piratują. W dodatku na podstawie hipotetycznych ilości działających pirackich kopii (ilości to sobie biorą z sufitu) i mnożąc to przez swoje chore ceny (często też jakby brane z sufitu) wyliczają swoje wielomilionowe straty - tutaj mają kolejny powód do płaczu.

Tr0n
12-06-2008, 14:06
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Tylko potem niech nie płaczą, że ludziska piratują. W dodatku na podstawie hipotetycznych ilości działających pirackich kopii (ilości to sobie biorą z sufitu) i mnożąc to przez swoje chore ceny (często też jakby brane z sufitu) wyliczają swoje wielomilionowe straty - tutaj mają kolejny powód do płaczu.

I tak i nie. Załóżmy w Polsce zarabiasz 4000 na rękę i za taki program musisz zapłacić 700 co daje 17,5% Twojej pensji. W normalnych krajach na zachód od Odry zarobisz 4000 i musisz za ten program zapłacić 200 co daje 5% Twojej pensji i w rezultacie zupełnie inaczej odczuwasz taki zakup. W przypadku aparatów i obiektywów te proporcje wyglądają dużo gorzej ;(

PS. skąd wiesz że program nie wysyła jakiejś informacji w internet? Wystarczy przecież automat sprawdzający czy jest nowa wersja i mają np 1 mln unikatowych zapytań a 400 tyś sprzedanych licencji i wiedzą ile jest piratów

ADAM1
12-06-2008, 15:17
Tr0n, przetłumacz swoje posty na japoński, a przynajmniej na angielski i niemal pewne, że twórcy softu popełnią seppuku.:D

Może oni nie wiedzą, że tak są źle odbierani na naszym forum?;)

Tr0n
12-06-2008, 15:48
Tr0n, przetłumacz swoje posty na japoński, a przynajmniej na angielski i niemal pewne, że twórcy softu popełnią seppuku.:D

albo zrobią z tego licencję do Sjuper Najkon Kaptur 2.1.3.4.x.h.2.s, a wówczas oapdną chmary użytkowników żółtego logo i wcisną 70-200 tam gdzie przeważnie jest jednokierunkowa w drugą stronę (nie dotyczy pewnego odsetka ktoremu sprawiłoby to przyjemność) ,
Tylko nie wiem mnie za tekst czy Ciebie za pomysł wysłania ;)

W razie czego to ja sie zrzekam praw autorskich do tej licencji :mrgreen:

ADAM1
12-06-2008, 16:03
W razie czego to ja sie zrzekam praw autorskich do tej licencji :mrgreen:

Do tej akurat licencji, to ja też;), ale jak znam Japońców, to dobrze, aby wiedzieli, że nie wszyscy srają pod siebie z zachwytu z powodu ich softów.

Tak chodzę po różnych nikonowskich, obcojęzycznych forach i tylko u nas psioczy się na na twórców tego dzieła najwięcej.:D

Tr0n
12-06-2008, 16:14
Tak chodzę po różnych nikonowskich, obcojęzycznych forach i tylko u nas psioczy się na na twórców tego dzieła najwięcej.:D

Ciekawe czy część funkcji które np chciałby Stig nie jest objęta różnymi patentami. W about też Nikon wypisuje kilka patentów. zresztą sposób pracy znany z CaptureOne reklamowaliśmy Nikonowi przy okazji prezentacji D300 i D3 w Łodzi i obiecali zgłosić dalej.

Erie
12-06-2008, 16:36
Niestety Panowie, ale technologia U-point przy całych swoich zaletach ma też wadę - po prostu MUSI pracować na pliku w pełnej rozdzielczości. Automatyczna selekcja jest bowiem realizowana przez porównywanie cech sąsiednich pikseli obrazu, takich jak lokalizacja, odcień, natężenie, saturacja, składowe RGB, faktura (choć trochę dziwnie może to brzmieć w kontekście punktu obrazu) i nie może być zrobiona na podglądzie.

http://www.upoint.com/site/

ADAM1
12-06-2008, 16:40
Ciekawe czy część funkcji które np chciałby Stig nie jest objęta różnymi patentami.

To jest wysoce prawdopodobne,nie zgłębiałem tego tematu, ale powęszę.;)

Ale powiem Ci, że ciężko jest wymyślić koło drugi raz i jeśli nie udostępniają tego patentu z C1, to będzie jak jest i "niama" co psioczyć.;)

stig
12-06-2008, 17:08
Niestety Panowie, ale technologia U-point przy całych swoich zaletach ma też wadę - po prostu MUSI pracować na pliku w pełnej rozdzielczości.Erie, a otworz sobie z 10 zdjec w CameraRAW, nastepnie wybierz krorykolwiek z nich (szybko sie pokazuje na ekranie, prawda?), a potem wlacz lupke i powiekszaj. Co Ci sie powieksza -- prevka JPG zaszyta w pliku czy pelnorozdzielczy obraz? Tej szybkosci nie mozna kompletnie porownac do zolwiastego zachowania NC. :(

Asus
13-06-2008, 07:17
Czy jest gdzieś jakiś samouczek do NX2 ?
Chciałbym go troszkę wszechstronniej przetestować zanim kupię.
Może jakieś ksero książki ?

Pozdrawiam

Xathloc
13-06-2008, 08:45
Wczoraj postanowiłem spróbować, skąd to niezadowolenie na szybkość NX2. Wrzuciłem ostatni ślub, otworzyłem pierwszego NEFa z kościoła, wprowadziłem lekką korektę WB i ekspozycji, troszkę kontrastu i zapisałem. Zaznaczyłem fotki z kościoła, kazałem wprowadzić zapisane ustawienia i... dostałem szału. Po 30 minutach nadal nie doszedł do końca ceremonii. Szlag mnie trafił, wyłączyłem to w cholerę i zrobiłem to samo w C1 w czasie nieporównywalnie krótszym. Może NX2 wywołuje super fotki, może ma większe możliwości, może jest cudny, jedyny i niepowtarzalny. Ale prędkość działania eliminuje go praktycznie jako narzędzie pracy. Jeżeli byłbym na niego skazany to chyba przesiadłym się na JPG :mad:

pinio
13-06-2008, 08:53
Wczoraj postanowiłem spróbować, skąd to niezadowolenie na szybkość NX2. Wrzuciłem ostatni ślub, otworzyłem pierwszego NEFa z kościoła, wprowadziłem lekką korektę WB i ekspozycji, troszkę kontrastu i zapisałem. Zaznaczyłem fotki z kościoła, kazałem wprowadzić zapisane ustawienia i... dostałem szału. Po 30 minutach nadal nie doszedł do końca ceremonii.
Bo to się nazywa czas rzeczywisty - ceremonia chyba krótsza nie była ;) :)

Jeszcze nie wrzuciłem na próbę nowej wersji, ale z tego co piszecie, to jakoś mi się nie śpieszy :(

Valwit
13-06-2008, 13:34
ad zakupu wersji up z usa - prawdopodobnie nie bedzie "kompatybilna" z europejską numerologią, juz wczesniej NC w wersji euro nie nakładał sie na usa...

nie nakladal sie, bo sa to rozne wersje jezykowe. brytyjski i amerykanski angielski. niemniej obie mozna zainstalowac od zera i aktywowac tym samym kluczem.

killertowa
13-06-2008, 16:42
No tak, tak... Tylko, ze kiedy juz wszystko jest ustawione w Adjust, to korekty w Develop przebiegaja nieco na czuja, bo nie wiadomo jak bedzie wygladalo po korekcie, kiedy ponownie wlaczy sie to co bylo ustawione w Adjust. Pop...ne na maksa! :[

Stig, nie jest tak.
Jeśli cofniesz się w korektach wyżej parę poziomów (zrobionych wcześniej) to mimo, że program automatycznie wyłącza korekty z poziomów niższych (zrobionych później), można je włączyć (niestety trzeba klikać każdą po kolei) i edytować korektę z wyższego poziomu. Warunkiem jest jednak to, że zanim ponownie odchaczysz korekty niższego poziomu musisz rozwinąć korektę wyższego poziomu, którą chcesz poprawić.

Tr0n
13-06-2008, 19:53
... no i &*%$#@#$%. Zrobiłem dzisiaj czyszczenie katalogów temp, wywaliłem historię i cache z IE (skąd on się tam robi skoro nie używam), wywaliłem nie używane dwa profile testowe i ... Capture NX2 przestał działać. Wyświetla, że mam 0 dni i koniec - został exit. Ponowna reinstalacja nic nie daje, Czyszczenie rejestrów nic nie daje. Na razie nie mogę odpalić NX2 :(

Valwit
13-06-2008, 20:15
... no i &*%$#@#$%. Zrobiłem dzisiaj czyszczenie katalogów temp, wywaliłem historię i cache z IE (skąd on się tam robi skoro nie używam),

ale inne programy i sam windows uzywa.

Tr0n
13-06-2008, 20:38
Ciekawe:
Program pokazuje mi że zostało mi 0 dni, wciskam wprowadź kod i następnie cancel i pokazuje mi ze zostało mi 30 dni, a po kliknięciu continue trial który jest wtedy aktywny wywala się w kosmos

T&T
13-06-2008, 20:48
U mnie działa bardzo dobrze. Jednak dla mnie tak samo dory jest NX1... Nie mam dwóch monitorów. Retusz i tak robię na TIFF-ie w PS-ie, tego nic nie przegoni. Rozszerzenie możliwości funkcji "control point" nie powala mnie z nóg. U mnie szybkość działania obu porównywalna. Najgorsze jest to, że i tak chyba trzeba będzie wydać kasę na NX2 bo chyba zaprzestaną aktualizować NX1.

Artur
13-06-2008, 23:09
... w korektach wyżej parę poziomów (zrobionych wcześniej) to mimo, że program automatycznie wyłącza korekty z poziomów niższych (zrobionych później), można je włączyć (niestety trzeba klikać każdą po kolei) i edytować korektę z wyższego poziomu. Warunkiem jest jednak to, że zanim ponownie odchaczysz korekty niższego poziomu musisz rozwinąć korektę wyższego poziomu ...

!@#$%^&*!@#$%^&*!@#$%^&* :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: swietne, do srebrnych ust! (sorki za off)

ADAM1
14-06-2008, 00:06
Ciekawe:
Program pokazuje mi że zostało mi 0 dni, wciskam wprowadź kod i następnie cancel i pokazuje mi ze zostało mi 30 dni, a po kliknięciu continue trial który jest wtedy aktywny wywala się w kosmos

Mógłbym Ci tu dawać opisy i proponować to i owo, np. odinstalowanie i ponowną instalację NETFramework 2.0, ale najprościej będzie Ci zainstalować system na VirtualBox-ie.

Jak masz wydajny komputer, to różnice w szybkości działania programu będą mało zauważalne.

Kraftsman
14-06-2008, 00:12
No ja kupilem aparata i kce tera se zdjecia wywolywac. :) I wywoluje... Ino tak wolno mnie to idzie, panie kolego. Otworzyc jedno, nagmerac, zapisac. A on jeszcze tak dlugo i otwiera i zapisuje. :( I jak juz sobie wszystko porobie (U-pointy, obroce, przytne) a sie mnie przypomni, zeby dziebko balans poprawic, to sie pozniej okazuje, ze wszystko co w Adjust bylo -- powylaczal. I znowu trza tam wrocic, powlaczac, zeby sie okazalo, ze przed chwila wprowadzona korekta balansu, wymaga jeszcze minimalnej korekty. Wracam do Develop, koryguje... i znowu musze wlaczyc to co w Adjust, bo NX mnie to na czas korekty w Develop -- wylaczyl. :(

Ten problem można chyba rozwiązać zaznaczając opcję:

Edit - Preferences - General - Keep all steps active in edit list (requires fast processor)

Ale wtedy - choć może to być trudne do wyobrażenia - NX2 chodzi chyba jeszcze wolniej.

jakubs
14-06-2008, 10:30
Można też w czasie wykonywania dowolnej operacji z górnej części listy klliknąć ostanie/ostatnie chciane działanie. Można, o czym było wcześniej, też oczywiście eksportować do jpg wiele wybranych plików przypisując im jednocześnie zestaw ustawień na zasadzie paste lub load adjustments.

Tr0n
15-06-2008, 01:01
Mógłbym Ci tu dawać opisy i proponować to i owo, np. odinstalowanie i ponowną instalację NETFramework 2.0, ale najprościej będzie Ci zainstalować system na VirtualBox-ie.

Problem rozwiązałem. Zresztą wykorzystałem część Twojej propozycji, czyli nowy system na VirtualBox'ie instalacja NX2, ale dalej śledziłem co się zmienia i odpowiednie pliki przeniosłem do mojego systemu i poszło. Przy okazji znów mam 60 dni.

Valwit
15-06-2008, 02:20
Problem rozwiązałem. Zresztą wykorzystałem część Twojej propozycji, czyli nowy system na VirtualBox'ie instalacja NX2, ale dalej śledziłem co się zmienia i odpowiednie pliki przeniosłem do mojego systemu i poszło. Przy okazji znów mam 60 dni.

z ciekawosci: czym sledziles?

Tr0n
15-06-2008, 02:34
z ciekawosci: czym sledziles?

Na poziomie TCP Wireshark, natomiast na dysku Filemon z pakietu Sysinternals Suite

Noe73
15-06-2008, 16:54
Czy Wy też macie taki słaby transfer przy ściąganiu plików ze stron nikona? U mnie jest to proktycznie 0 kb/s
Czy mógłby ktoś wystawić ten plik gdześ na ftp?
byłbym wdzięczny

Artur

killertowa
15-06-2008, 23:05
!@#$%^&*!@#$%^&*!@#$%^&* :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: swietne, do srebrnych ust! (sorki za off)

dzięki :)

Just
20-06-2008, 20:29
Sciągnąłęm triala ze strony Nikona. No i co? No i program nie chce się uruchomić pomimo wielu prób, w tym restartu oraz uruchamiania w trybie zgodności z Windows XP. Czy ktoś domyśla się w czym problem i jak się go pozbyć?

Valwit
20-06-2008, 20:40
Czy ktoś domyśla się w czym problem i jak się go pozbyć?

po tym co napisales, a raczej czego nie napisales to tylko wrozka Agata pomoze. ma szklana kule.

stig
20-06-2008, 20:47
po tym co napisales, a raczej czego nie napisales[...]No przeciez napisal, ze "nie chce sie uruchomic pomimo wielu prob". ;)

Just
20-06-2008, 21:08
Napisałem wszystko co wydało mi się najistotniejsze. Nie wiem o czym jeszcze miałbym napisać :) Aha, próbuję uruchomić pod systemem Windows 2003 Server, ale nie wydaje mi się, żeby system był głównym winowajcą, ponieważ po pierwsze nigdzie nie znalazłem informacji o problemach z działaniem aplikacji pod tym system, a po drugie poprzednia wersja śmiga wyśmienicie :)

Noe73, nie jest to co prawda FTP, ale mam nadzieje, że ci się przyda. Wysłałem ci na RapidShare.
http://rapidshare.com/files/123861778/NIKON_CAPTURENX2_TRIAL60DAYS.exe.html

Third Eye
20-06-2008, 21:34
Napisałem wszystko co wydało mi się najistotniejsze. Nie wiem o czym jeszcze miałbym napisać :) Aha, próbuję uruchomić pod systemem Windows 2003 Server, ale nie wydaje mi się, żeby system był głównym winowajcą, ponieważ po pierwsze nigdzie nie znalazłem informacji o problemach z działaniem aplikacji pod tym system, a po drugie poprzednia wersja śmiga wyśmienicie

A sprawdzałeś/aś wymagania systemowe ?
Link (http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/software/capturenx2/index.htm)
No chyba jednak nie.

Just
20-06-2008, 22:07
Wymagania sprzętowe mam OK. Wymagania software'owe - nie chce mi się wierzyć, żeby nowsza wersja miałaby być okrojoną wersję poprzedniej pod względem możliwości uruchamiania jej po systemem serwerowym. Zresztą to być oznaczało, że firma sama sobie podcina skrzydła.

Third Eye
20-06-2008, 22:33
Wymagania sprzętowe mam OK. Wymagania software'owe - nie chce mi się wierzyć, żeby nowsza wersja miałaby być okrojoną wersję poprzedniej pod względem możliwości uruchamiania jej po systemem serwerowym. Zresztą to być oznaczało, że firma sama sobie podcina skrzydła.

A jednak z tego co piszą na stronie firmowej, to chyba jednak tak jest.
Nie ma tam wymienionego Windows 2003 Server.

Pre-installed versions of 32-bit Windows Vista Home Basic /Home Premium /Business /Enterprise /Ultimate (Service Pack 1) editions or Windows XP Home or Professional (Service Pack 2) editions

Valwit
20-06-2008, 23:47
to ze 1.x ci poszlo to tylko fart, W2003 nie jest supportowany, tak samo jak 64 bitowe systemy (choc tez czasem dziala)

Tr0n
21-06-2008, 01:26
Aha, próbuję uruchomić pod systemem Windows 2003 Server, ale nie wydaje mi się, żeby system był głównym winowajcą,

A jednak. Rozpakuj plik ściągnięty z Nikona wykorzystując np winrara i w rozpakowanym katalogu odpal plik cnx2.exe - będzie działało

Kraftsman
22-06-2008, 00:03
to ze 1.x ci poszlo to tylko fart, W2003 nie jest supportowany, tak samo jak 64 bitowe systemy (choc tez czasem dziala)

Na moim XP x64 zarówno 1.x jak i 2. działają bez problemów.

Inna sprawa, że przy dużej liczbie fotek ten program jest bezużyteczny (w obydwu wersjach) ze względu na swoją przygnębiającą powolność. Dziś nawet postanowiłem jeszcze raz spróbować obrobić dużą liczbę zdjęć (około 200) i po 35 minutach zrezygnowałem. Mląc przekleństwa pod nosem odpaliłem C1 4 i obrobiłem wszystkie NEFy w 20 minut.

Natomiast CNX jest jednak niezastąpiony jeśli chcemy pobawić się jedną fotą. Bo rzeczywiście przy odrobinie zacięcia ten programik pozwala robić cuda na kiju.

Gawronnek
25-06-2008, 01:46
nie wiem może już ktoś o tym pisał, jeśli tak to sorry ale ostatnio mało śledzę forum, odkryłem przed chwilą ciekawą sprawę, wszyscy wiemy że przy pomocy programu Preview Extractor można wyciągać jpg basic z nefów,
odkąd używam NX'a zastanawiałem się czemu otwarty i zapisany NEF rośnie objętościowo i dzisiaj na to wpadłem, w każdym ponownie zapisanym NEF NX zapisuje obrobiony JPG, 100% jakości, a co za tym idzie spokojnie można wyciągać jpg z obrobionych NEFów bez używania żółwia NX, wyciągnięcie jpgów z obrobionych 150 nefów przy pomocy Preview Extractora zajęło mi niecałe 2 minuty

myślę że warto o tym wiedzieć, bo do tej pory po obróbce zapuszczałem Batcha, który wlókł się niemiłosiernie

Erie
25-06-2008, 07:24
nie wiem może już ktoś o tym pisał, jeśli tak to sorry ale ostatnio mało śledzę forum, odkryłem przed chwilą ciekawą sprawę, wszyscy wiemy że przy pomocy programu Preview Extractor można wyciągać jpg basic z nefów,
odkąd używam NX'a zastanawiałem się czemu otwarty i zapisany NEF rośnie objętościowo i dzisiaj na to wpadłem, w każdym ponownie zapisanym NEF NX zapisuje obrobiony JPG, 100% jakości, a co za tym idzie spokojnie można wyciągać jpg z obrobionych NEFów bez używania żółwia NX, wyciągnięcie jpgów z obrobionych 150 nefów przy pomocy Preview Extractora zajęło mi niecałe 2 minuty

myślę że warto o tym wiedzieć, bo do tej pory po obróbce zapuszczałem Batcha, który wlókł się niemiłosiernie

Nie żebym trąbił o tym od samego początku, ale kto by tam czytał wypociny Eriego ;). Jedeyna wada tego rozwiązania to fakt, że tracisz exify.

Gawronnek
25-06-2008, 10:33
Nie żebym trąbił o tym od samego początku, ale kto by tam czytał wypociny Eriego ;). Jedeyna wada tego rozwiązania to fakt, że tracisz exify.

nie przypisuje sobie odkrycia, napisałem w pierwszym zdaniu, że mało śledzę forum ;)

Valwit
25-06-2008, 14:54

a i to w sumie mozna by skryptem jakim zalatwic. w sensie wyciagnac exif z nefa i dokleic do jpega. tsd to mozna to tez irfanem w sumie. to tez pokazuje podgladowy jpeg, wiec mozna wsadowo kazac zapisac gdzie indziej z zachowaniem exifa.

dopisek: niestety, irfan u mnie rowniez nie zachowal exifa

Erie
25-06-2008, 15:08
nowa wersja preview extractora ma podobno zachowywać exify, ale nie wiadomo kiedy będzie :(

elix
25-06-2008, 15:15
...
dopisek: niestety, irfan u mnie rowniez nie zachowal exifa

IrfanView ma bug'a - nie zapisuje exif'a w opisanej sytuacji - ma to być poprawione w kolejnej wersji

Valwit
25-06-2008, 15:34
IrfanView ma bug'a - nie zapisuje exif'a w opisanej sytuacji - ma to być poprawione w kolejnej wersji

buga, exifa lub exif-a. na pewno nie z apostrofem. a poza tym dzieki za info :)

bonnum
01-07-2008, 13:59
w każdym ponownie zapisanym NEF NX zapisuje obrobiony JPG, 100% jakości, a co za tym idzie spokojnie można wyciągać jpg z obrobionych NEFów bez używania żółwia NX,

Pytania mogą być lamerskie ale i tak je zadam bo czegoś tu nie rozumiem:

1. Czy tak wyciągnięty jpg będzie tej samej jakości co wypluty (zapisz jako) przez NX'a?

2. Czy jest jakaś możliwość skojarzenia tak powstałych jpg'ów z rawami?
Chodzi mi o to że po zgraniu NEFów do kompa, "wyciągnięciu" jpgów, wyrzucam złe, nieudane zdjęcia (czyli jpg'i). Czy potem muszę mozolnie porównywać 2 katalogi (przebrane już jpg i nieprzebrane NEF) i wyrzucać NEF'y których jpgi wyrzuciłem??

3. NX2 chodzi mi WOLNIEJ niż NX!! Mam jednordzeniowy proc i 2GB ramu. Podczas przesuwania suwaczków, NX działa dobrze, a NX2 muli. Nie sprawdzałem samego zapisu do jpg'a.

stig
01-07-2008, 14:15
1. Czy tak wyciągnięty jpg będzie tej samej jakości co wypluty (zapisz jako) przez NX'a?Nie. Bo w NEFie jest zaszywana prevka mocno skompresowana i nie w pelnej rozdzielczosci.

2. Czy jest jakaś możliwość skojarzenia tak powstałych jpg'ów z rawami?
Chodzi mi o to że po zgraniu NEFów do kompa, "wyciągnięciu" jpgów, wyrzucam złe, nieudane zdjęcia (czyli jpg'i). Czy potem muszę mozolnie porównywać 2 katalogi (przebrane już jpg i nieprzebrane NEF) i wyrzucać NEF'y których jpgi wyrzuciłem??Z tego co wiem, to nie ma takiej mozliwosci (chyba ze soft Nikona, ktorego nigdy nie testowalem), wiec dziwie sie ludzikom, ktorzy wlasnie robia NEF + JPG, tlumaczac sie tym, ze to do szybszej selekcji i odsiewu.

Erie
01-07-2008, 14:51
Nie. Bo w NEFie jest zaszywana prevka mocno skompresowana i nie w pelnej rozdzielczosci.

w pełnej rozdzielczości JPG Basic jest w NEFie zapisanym przez aparat, NX zapisuje w NEFie jpga w pełnej rozdzielczości z maksymalnym trybem jakości

stig
01-07-2008, 14:59
w pełnej rozdzielczości JPG Basic jest w NEFie zapisanym przez aparat, NX zapisuje w NEFie jpga w pełnej rozdzielczości z maksymalnym trybem jakościHmmm... Faktycznie -- moj blad. Ale czy tak bylo zawsze -- znaczy w NEFach ze wszystkich modeli? Bo cos mi sie wydaje, ze jak pierwszy raz w zyciu uzylem Preview Extractora, to te JPGi raczej nie mialy pelnej rozdzielczosci. No przynajmniej z tego co pamietam.

Erie
01-07-2008, 15:28
Hmmm... Faktycznie -- moj blad. Ale czy tak bylo zawsze -- znaczy w NEFach ze wszystkich modeli? Bo cos mi sie wydaje, ze jak pierwszy raz w zyciu uzylem Preview Extractora, to te JPGi raczej nie mialy pelnej rozdzielczosci. No przynajmniej z tego co pamietam.

nie, tak nie było zawsze - w przypadku modeli przed D100 (a i on chyba też) podglad był w nizszej rozdzielczości z tego co nawet chyba sam autor preview extractora pisał

stig
01-07-2008, 15:41
nie, tak nie było zawsze - w przypadku modeli przed D100 (a i on chyba też) podglad był w nizszej rozdzielczości z tego co nawet chyba sam autor preview extractora pisałTyle, ze ja zadnego Nikona sprzed ery D100 nie uzywalem. No nic -- widocznie widzac te fatalna kompresje z JPGa zaszywanego w NEFie przez aparat, podswiadomie polaczylem sobie takze z mniejszymi jego rozmiarami. ;)

bonnum
01-07-2008, 17:31
Hmmm.. no to by przynajmniej częściowo załatwiło sprawę wolnej pracy NX'a, ale samego przeglądania zdjęć i odsiewu złych zdjęć już niestety nie :(

stig
12-08-2008, 13:08
Hmmm.. no to by przynajmniej częściowo załatwiło sprawę wolnej pracy NX'a, ale samego przeglądania zdjęć i odsiewu złych zdjęć już niestety nie :(Do takich zadan wysmienicie nadaje sie ViewNX.

kitkat
09-09-2008, 20:48
Małe pytanie, miałem wcześniej wersję NX 1. i miałem mozliwość zmiany ustawień tych które miałem ustawione w body. W NX2 jest podana informacja odnośnie ustawień przy jakich robiłem zdjęcie, ale nie mam możliwości zmiany ustawień. Mam D50 i to może być powodem.

Erie
09-09-2008, 21:01
Małe pytanie, miałem wcześniej wersję NX 1. i miałem mozliwość zmiany ustawień tych które miałem ustawione w body. W NX2 jest podana informacja odnośnie ustawień przy jakich robiłem zdjęcie, ale nie mam możliwości zmiany ustawień. Mam D50 i to może być powodem.

masz możłiwość tylko teraz są w menu po drugiej stronie (po prawej) zamiast po lewej jak w NX1

kitkat
09-09-2008, 21:09
O ku.. ale ze mnie gamoń. Dzięki ale z nawyku szukałem tam gdzie był w starej wersji.

Erie
09-09-2008, 21:20
O ku.. ale ze mnie gamoń. Dzięki ale z nawyku szukałem tam gdzie był w starej wersji.

nie przejmuj się, wielu użytkowników NX i NX2 się na to wkurzało :D

Władca Pixeli
10-09-2008, 05:17
Kiedyś nowe wersje programu miały nowe dodatkowe opcje.
Teraz w nowszych wersjach zmienia się szatę graficzną i zmienia miejscami ikonki.

Jacek S
10-09-2008, 13:55
Kiedyś nowe wersje programu miały nowe dodatkowe opcje.
Teraz w nowszych wersjach zmienia się szatę graficzną i zmienia miejscami ikonki.

Dodali przynajmniej jedną bardzo przydatną funkcję - "Healing Brush", czy jak to się tam pisze. MZ bardzo ważna funkcja, której brakowało w 1 wersji programu.
Poza tym znacząco wzrosła szybkość pracy programu.
Powiem, że jestem zadowolony z przesiadki z NX1.3 na NX2.

Fakt, że rewolucji nie widać.

Erie
10-09-2008, 17:14
Dodali przynajmniej jedną bardzo przydatną funkcję - "Healing Brush", czy jak to się tam pisze. MZ bardzo ważna funkcja, której brakowało w 1 wersji programu.
Poza tym znacząco wzrosła szybkość pracy programu.
Powiem, że jestem zadowolony z przesiadki z NX1.3 na NX2.

Fakt, że rewolucji nie widać.

najważniejszą REWOLUCJĄ jest możliwość stosowania u-pointów do WSZYSTKICH operacji

T&T
10-09-2008, 18:50
Ja też jestem zadowolony z przesiadki. Niemniej wspomniany healing brush nie może wykładnią. W dalszym ciągu uważam, że PS ( zwłaszcza do zdjęć o dużej rozpiętości tonalnej ) jest zdecydowanie przydatniejszy. I niech to będzie zachętą dla informatyków Nik Software do dalszego doskonalenia tego programu - jeśli to do nich dorze, w co bardzo wątpię.

Erie
10-09-2008, 19:03
Ja też jestem zadowolony z przesiadki. Niemniej wspomniany healing brush nie może wykładnią. W dalszym ciągu uważam, że PS ( zwłaszcza do zdjęć o dużej rozpiętości tonalnej ) jest zdecydowanie przydatniejszy. I niech to będzie zachętą dla informatyków Nik Software do dalszego doskonalenia tego programu - jeśli to do nich dorze, w co bardzo wątpię.

oni niech tego bydlaka NXa przyspieszą tak z 10 razy !!! rozpiętością niech sie bawią w kolejnych odsłonach

T&T
10-09-2008, 19:09
Ty to powiedziałeś!

Władca Pixeli
10-09-2008, 19:12
oni niech tego bydlaka NXa przyspieszą tak z 10 razy !!! rozpiętością niech sie bawią w kolejnych odsłonach
Mnie ciekawi co z idiota zmienił interfejs z nc4 na nx :twisted:

Czornyj
10-09-2008, 19:17

Ototototo!!!

Posadziłbym go przed tabletem i kazał przez tydzień obrabiać w tym cudzie po kilkaset zdjęć dziennie. Gdyby był zdolny to przeżyć, to miałby qva nauczkę!

marcys
10-09-2008, 20:15
Ototototo!!!

Posadziłbym go przed tabletem i kazał przez tydzień obrabiać w tym cudzie po kilkaset zdjęć dziennie. Gdyby był zdolny to przeżyć, to miałby qva nauczkę!

W pełni się z tym zgadzam :)

Erie
10-09-2008, 20:40
narzekacie :p

martur
13-09-2008, 13:42

a ja już przywykłem do tego interfejsu - może nie jest idealny ale można popracować, tylko, że ja nie muszę obrabiać na nim setek zdjęć :mrgreen:

Kosher
19-03-2009, 23:14
Odświeżam stary wątek bo właśnie kupiłem nx2 a równocześnie stoję przed wyborem kompa a właściwie platformy na rok, dwa czy trzy.
Oczywiście jako system podstawowy zainstaluję Vistę 64 bit bo sprawdziłem i nx2 działa normalnie na 64 bitach.

Zasadnicze pytanie brzmi czy NX2 wykorzysta 2 a może 4 rdzenie tym samym Core 2 Duo czy Phenom. Wiem że generalnie Intel jest szybszy (zwłaszcza iCore i7 - on nie wchodzi w grę) ale Phenoma 9950 Black Edition, który działa u mnie super stabilnie na 3,2GHz x 4 rdzenie mam (na testy) za trochę mniejsze pieniądze niż Core 2 Duo E8400 3.0GHz x 2 rdzenie. Zastanawiam się czy zostawić Phenoma 4 x 3.2GHz czy oddać i kupić Intela 2 x 3.0GHz.

tomhagen
27-03-2009, 15:50
Panowie a jak to zmienić żeby przy konwersji nefa do tiffa nie produkował tych cholernych miniatur ???

Articool
09-12-2009, 13:54
Czy CNX 2 obsługuje format DNG? czy tylko RAWy z Nikona? Chciałem zainstalować triala i sprawdzić, ale nie wiedzieć czemu wyskakuje mi, że pozostało O dni jak nigdy tego programu nie używałem wcześniej...

Pytam, bo przymierzam się do zakupu tego typu softu, a mam S5tkę więc RAF ewentualnie konwersja do DNG wchodzi w rachubę. RAFu z pewnością nie obsługuje, ale może DNG, stąd moje pytanie.

stig
09-12-2009, 14:05
Czy CNX 2 obsługuje format DNG?Nie

Articool
09-12-2009, 14:14
Czyli pozamiatane :/ Dzięki za info

esensja
06-01-2010, 20:10
Próbowałem już któryś raz sie do niego przekonać - widze, że większośc z Was na nim pracuje i sobie chwali, ale niestety nie leży mi ten program - jest jakoś tak skonstruowany, żeby ludziom komplikować życie a nie usprawniać prace. Przetestowałem chyba wszystkie programy do Raw i wracam do Capture One - tym razem 5. Można pracować na podglądzie od razu (nie trzeba zdjęcia wczytywać jak w NX!!!!) kilka suwaczków, naciskasz PROCESS i jedziesz dalej. Bardzo przyjemny również graficznie. Może kiedyś się w końcu uda Nikonowi mnie przekonać do siebie - natenczas jednak nie - najważniejszy dla mnie jest czas pracy i narzędzia mają mi go pomagać oszczędzać a NX taki nie jest.

a co jeszcze teraz zauważyłem - C1 ma możliwość dostosowywania sobie zakładek jakie potrzebuje tak jak chce i jakie chce - no po prostu mistrzostwo funkcjonalności, szybkości i pomocy w pracy. Po kilku dniach na Nx2 (naprawde próbowałem :-) jestem tak zadowolony z oszczędności czasu pracy przy kompie po przesiadce, że aż dwa posty napisałem :-)

stig
06-01-2010, 23:26
Może kiedyś się w końcu uda Nikonowi mnie przekonać do siebie - natenczas jednak nie - najważniejszy dla mnie jest czas pracy i narzędzia mają mi go pomagać oszczędzać a NX taki nie jest.Czasami czas ma mniejsze znaczenie, i pojawiaja sie wazniejsze aspekty. Dzieki powolnosci NXa mozna nauczyc sie lepiej selekcjonowac zdjecia, ktore maja byc poddane obrobce. ;)

esensja
12-01-2010, 12:42
Jasne Stig - tu masz racje -zamiast seryjnie wywoływać wszystko, wybierałem tylko kilka do obróbki w NX2.
Ale po co się męczyć, skoro wynikowa różnica nie jest aż tak znaczna :-)

stig
12-01-2010, 12:49
Ale po co się męczyć, skoro wynikowa różnica nie jest aż tak znaczna :-)Jak dla kogo... IMHO z trojcy NX2, ACR, C1 -- ten ostatni daje wlasnie najgorsze efekty koncowe.

krzycho1235
04-04-2010, 23:33
Stig, zdaje się preferujesz NX2 (próbuje się go teraz nauczyć) ale mam pytanie, czy karta graficzna do tego programu jest bardzo istotna, na jakiej pracujesz jeśli to nie tajemnica ?:) .Pozdrawiam...

korbal
04-04-2010, 23:50
NX2 jest OK. Karta graficzna nie rozwiązuje sprawy, musisz mieć dobrze skalibrowany monitor. Korzystanie z NX2 wtedy jest proste i przyjemne.

e_a_poe
05-04-2010, 22:24
IMHO z trojcy NX2, ACR, C1 -- ten ostatni daje wlasnie najgorsze efekty koncowe.

Przetestowałem chyba wszystkie programy do Raw i wracam do Capture One

A jak jest z kolorystyką w tych programach? Wg tego co ja zdążyłem sprawdzić (NX i ACR) to tylko ten pierwszy wywołuje kolory tak jak z aparatu, zaś ACR je mocno rozjeżdża (próbowałem różnych profili w zakładce Camera Calibration). Nie wiem jak jest z C1. Prawdę mówiąc nie wiem, jaką strategię przyjąć przy obróbce zdjęć - na razie konwertuję przy pomocy View NX (mam możliwość poprawienia ekspozycji i ewentualnie BW, potem PSE7).