Zobacz pełną wersję : Jakie obiektywy wybrać
dareknik
02-06-2008, 23:05
Witam serdecznie
Używam aparatu Nikon D70s i mam obiektywy N17-55/2.8 i N50/1.4 oraz SB600.
Interesują mnie dwa obiektywy z niżej wymienionych: stałoogniskowy i zoom szerokokątny:
1. Sigma 20mm f/1.8 EX DG ASP
2. Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM
3. Nikkor 35mm f/2 D
Obiektywu będę używał do pomieszczeń: architektura wnętrz, imprezy.
i
1. Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM
2. Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX
Obiektywu będę używał także do pomieszczeń jak wyżej, krajobrazy i różnego rodzaju budowle na zewnątrz.
Podane modele mają swoje plusy i minusy, ale jakie parametry najbardziej przydatne są do tych zastosowań.
Proszę o opinie
Pozdrawiam
Motorniczy
02-06-2008, 23:28
2. Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM - bo jest jasny i bliżej portretu
2. Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX - bo jest jasny .
Pozdrawiam
2. Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM - bo jest jasny i bliżej portretu
2. Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX - bo jest jasny .
Pozdrawiam
No to ja się poczepiam:
1. Po co Ci SIGMA 30/1.4, gdy masz Nikkora 50/1.4? Jest szerszy, fakt, ale czy Ci ta parka (30 i 50) potrzebna? Moim zdaniem jeden z nich będzie leżał (pewnie Nikkor...). Jednak z tych trzech - rzeczywiście SIGMA, Nikkor 35/2 bardzo fajny, ale jeszcze bliżej 50 - za to SIGMA 20/1.8 to duże i stosunkowo ciężkie bydlę z filtrem 82mm (!).
2. Z tych dwóch ja bym polecał... trzeci: starą, dobrą TOKINĘ 12-24/4. Czemu? Bo choć Tokina 11-16/2.8 jasna i bardzo ostra, to moim zdaniem zakres maluuutki, zaś różnica między 2.8 a 4 w tego typu ultra-szerokich szkłach jak dla mnie pomijalna, a ta Tokina (12-24) ma bardzo ładnie skorygowaną dystorsję (architektura!), nie wiem jak to jest w przypadku nowej 11-16. Jeśli koniecznie te dwa obiektywy... no to chyba Tokina 11-16/2.8 mimo wszystko.
Art
No to ja się poczepiam:
1. Po co Ci SIGMA 30/1.4, gdy masz Nikkora 50/1.4? Jest szerszy, fakt, ale czy Ci ta parka (30 i 50) potrzebna? Moim zdaniem jeden z nich będzie leżał (pewnie Nikkor...).
Ja mam parkę 35/2 i 50/1.4. I u mnie częściej leży 35. Ale jedno drugim nie zastąpi się...
- za to SIGMA 20/1.8 to duże i stosunkowo ciężkie bydlę z filtrem 82mm (!).
Ale ponoć rewelacja. Było niedawno o tym szkiełku...
Motorniczy
03-06-2008, 14:46
ajajaj nie doczytałem co kolega już MA w torbie :)
dareknik
03-06-2008, 15:20
Witam ponownie
Trochę poczytałem. Testy Sigmy 20 i 30mm pokazują różne wyniki. Raz wychodzi 20mm lepiej innym razem 30mm. Więcej opinii użytkowników na forum dotyczy 30mm. Są one różne, ale Ci co ją mają to Sobie chwalą. Opinii 20mm jest dużo mniej. Poruszany jest problem AF w obu Sigmach. Czasami błądzą po całym zakresie i gubią się w ciemnościach z celnością - opinie Użytkowników z różnych forum. Mam tu także przykład Kolegi który ma Canona 350D i 28mm f/1.8. Jak wygląda sytuacja z Nikonami?
Bliższa mi jest 20mm bo jest szersza do wnętrz i tak jak wspomniał ART44 mam 50mm, więc 30mm będzie za wąsko ale kusi HSM i F/1.4. Nikkor 35mm f/2 jest jeszcze węższy i ciemniejszy a szkoda bo to Nikkor. Mam dwa szkła Nikkora i jestem z nich bardzo zadowolony. Nikon mógł wymyśleć stałkę szerszą 20 lub 24 mm) i jaśniejszą (F 1.4 lub 1.8). Bardzo bogatą ofertę stałek ma Canon. W meczu Sigma 20 : Sigma 30 - 2 : 1 w pierwszej połowie. Narazie.
Podobny problem jest z decyzję co do zooma: Tokina
+ Swiatło f/2.8
+ budowa
+ dobrze wypadła w testach Photozone (Canon), Fredmiranda i SLRgear
To że jest mały zakres nie szkodzi, ponieważ obiektyw Nikkor zaczyna się od 17mm i jest to jakby kontynuacja.
- zakres - brak 10mm, ale to tylko 1 mm różnicy - czy aż jeden.
- brak (HSM, AFS, USM)
- brak opinii użytkowników
Jeśli chodzi o Sigme to:
+ HSM
+ dobrze wychodzi w testach
+ dużo opinii pozytywnych od Forumowiczów
+ dużo Forumowiczów go ma
+ jeden z nielicznych obiektywów Sigmy który nie ma problemów z AF.
+ testowałem go i wypadł dobrze: nie miał pomyłek z celnością i nie błądził AF
- dosyć ciemny
Nie ma za bardzo się czego przyczepić po stronie minusów.
Co Możecie jeszcze do tego dodać, proszę o opinię Użytkowników tych obiektywów.
W spotkaniu zoomów: Tokiny z Sigmą - 2 : 1 w pierwszej połowie. Zobaczymy co będzie dalej.
Co do Tokiny 12-24 to dzięki za propozycję ART44. Po zastanowieniu jest zbyt mała różnica między 12mm a 16mm, ponieważ Nikkor zaczyna się od 17mm i praktycznie zostaje tylko 5mm różnicy miedzy Tokiną i Nikkorem. Trochę szkoda kasy (ok. 1500 zł.) na tak małą różnicę w zakresie. Gdybym miał Nikkora 24-70mm f/2.8 to byłby trzecim kandydatem.
Pozdrawiam
Na imprezy to już masz. Do reszty http://www.nikon.pl/family/pl_PL/categories/broad/344.html
dareknik
12-06-2008, 18:52
Dzięki za opinie. Decyzję podjąłem, zoom szeroki: Tokina 11-16/2.8. Muszę zakupić do wakacji, chociaż już teraz by się przydał. Nie wiem czy Tokinę dostanę na czas. Gdzie można ją zakupić i za ile. A jeśli nie będzie Tokiny to Sigmę 10-20 i też będzie dobrze. Sigmę dostanę bez problemu.
Jeśli chodzi o stałkę to Sigma 20/1.8, myślę że to dobry wybór.
Tylko znów moim zdaniem porównanie Sigmy 20/1.8 (po cropie 30mm) i 30/1.4 (po cropie 45mm) jest trochę nie na miejscu. To praktycznie na DX dwa zupełnie różne szkła. Jeden można już uznać za szerokokątny (ba, mega jasne szerokokątne szkiełko) a drugi za standardowy. Trzeba być świadomym tych dwóch podstawowych różnic i konsekwencji z tego płynących...
Ja to dobrze widzę te różnice jak zapnę Nikkora 35 i 50 do F100... To dwa zupełne różne szkła...
Odnowię wątek. Chodzi o Sigma 20 mm f/1.8 EX DG Aspherical RF. Czy ktoś to szkiełko posiada ?? Szukam czegoś jasnego, szerokiego i to wydaje się dobry wybór, a i cena 1300zł zachęcająca :-)
Poszukaj, było na forum nie raz.
o właściwościach optycznych znalazłem. bardziej interesuje mnie, czy są z tym szkłem problemy z FF BF. Czy można go kupić online bez obaw, czy raczej trzeba wybierać "u sprzedawcy" ??
Witam serdecznie
Używam aparatu Nikon D70s i mam obiektywy N17-55/2.8 i N50/1.4 oraz SB600.
Interesują mnie dwa obiektywy z niżej wymienionych: stałoogniskowy i zoom szerokokątny:
2. Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM
3. Nikkor 35mm f/2 D
i
1. Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM
2. Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX
Obiektywu będę używał także do pomieszczeń jak wyżej, krajobrazy i różnego rodzaju budowle na zewnątrz.
Podane modele mają swoje plusy i minusy, ale jakie parametry najbardziej przydatne są do tych zastosowań.
Proszę o opinie
Pozdrawiam
Jeżeli masz już 50mm
to:
2. Sigma 10-20/4-5,6
dareknik
21-09-2008, 07:32
BIENIAS, kupiłem już Tokinę 11-16/2.8 i sprawuje się dobrze, szczególnie w pomieszczeniach. Sprawdziłem ją na różnych targach, konferencjach, kościele.
Co do tej Sigmy 20/1.8 nigdzie nie mogę jej trafić w sklepie i muszę wybrać się na testy do Warszawy. Kusi jej światło i ogniskowa, ale są mieszane opinie co do jej jakości obrazu. Bardzo proszę o opinię Szanownych Forumowiczów w sprawie tej Sigmy.
Michal5000
06-10-2008, 19:16
Ja też szukam szerokiego konta do krajobrazu:
Rozważam:
Sigma 20/1.8
Sigma 10-20mm f/4-5.6
I droższa propozycja:
Nikkor 14-24 f/2.8
Ostatni jest węższy od Sigmy 10-20,ale tak szerokiego konta rzadko używam (zazwyczaj do 15mm).
jacoslavgth
06-10-2008, 19:44
Rozważam:
Sigma 20/1.8
Sigma 10-20mm f/4-5.6
I droższa propozycja:
Nikkor 14-24 f/2.8
Ostatni jest węższy od Sigmy 10-20,ale tak szerokiego konta rzadko używam (zazwyczaj do 15mm).
nikkor 14-24 jest szerszy od sigmy ale na pełnej klatce, a co do faktu ze nie uzywasz tak szerokiego kąta, powiem jedno-nie zdziw sie, jak sie raz zakosztuje 10mm na dx to sie zakochasz :) sigma 10-20 to swietne szkło i gorąco polecam
dareknik
09-10-2008, 06:33
Potwierdzam, jak nabyłem Tokinę 11-16/2.8 to te 11mm jest kuszące i niesamowicie przydatne w krajobrazach i wnętrzach. Warto.
Rozważam:
Sigma 20/1.8
Sigma 10-20mm f/4-5.6
I droższa propozycja:
Nikkor 14-24 f/2.8
Jeżeli Cię stać to bierz Nikkora, ale jak masz puchę DX, to weź choćby używaną Sigmę 10-20 - do krajobrazów będzie lepsza niż S 20/1.8, bo i tak będziesz ją znacznie przymykał i na 1,8 krajobrazu nie bedziesz robił
Ja miałem podobny problem jeśli chodzi o szeroki kąt i padło na Tokinę 11-16.
Miałem w ręku kiedyś sigmę 10-20 i średnio mi się podobała.
Na 10 mm była już spora dystorsja, trochę za ciemno, a co do AF, to działał nieźle, choć nie widzę większej różnicy pomiędzy moim a tą Sigmą.
Za tą cenę, sądzę, że ta Tokina 11-16 to bardzo dobry wybór, pod warunkiem, że ten zakres ci odpowiada.
Mi świetnie zatykał dziurę, dlatego zdecydowałem się właśnie na ten obiektyw.
A ja kupiłem Sigmę 10-20 i powiem szczerze, że jestem bardzo zadowolony (choć jestem wielkim przeciwnikiem wszelakich sigm). Czytałem dużo opinii, testów w necie i ta sigma to wyjątkowo udany model. Rzeczywiście AF jest celny i szybki (nawet bardzo szybki).
Fakt, jest dość ciemny, ale przy szerokim kącie to z ręki nieporuszoną fotkę można już przy 1/8 zrobić (mi się udało), a głębia ostrości przy 10mm to i tak będzie ogromna...
Ten obiektyw jest ostry, a przy f:8 bardzo ostry
Ja go kupiłem z racji relatywnie dużej rozpiętości ogniskowych (10-20), bo jest naprawdę uniwersalny (do pomiesczeń - REWELACJA)
Ja bym go kupił jeszcze raz jakbym miał wybierać.
bialogardzianin
22-10-2008, 14:24
Ja miałem podobny problem jeśli chodzi o szeroki kąt i padło na Tokinę 11-16.
Miałem w ręku kiedyś sigmę 10-20 i średnio mi się podobała.
Na 10 mm była już spora dystorsja, trochę za ciemno, a co do AF, to działał nieźle, choć nie widzę większej różnicy pomiędzy moim a tą Sigmą.
Za tą cenę, sądzę, że ta Tokina 11-16 to bardzo dobry wybór, pod warunkiem, że ten zakres ci odpowiada.
Mi świetnie zatykał dziurę, dlatego zdecydowałem się właśnie na ten obiektyw.
Jestem ciekaw jak to szkło wypada w działaniu? Ja stałem przed dylematem S10-20 (te 10 mm kuszące) lub Tokina 12-24. Jak przeczytałem test ultraszerokich zoomów u Rockwella- nie zastanawiałem się dłużej. Jedyny żal to f/4- łapie mniej światła zastanego niż łąpie pewnie ten Twój. Do zdjęć pomieszczeń, architektury i nietypowych zdjęć ludzi (zakrzywienie perspektywy) idealny, do kościoła za ciemny :-(. Chyba opchnę i może się skusze na 11-16?;-) Szkoda tylko, że Tokiny są pod DX i na FF mają obciętą rozdzielczość, choć swe zadanie i tak by wypełniły, nie? pzdr