Zobacz pełną wersję : Zdjęcia
Witajcie,
Mam pytanie. Czy jest możliwe, aby nikon d40 robił krzywe zdjęcia? Tzn, żeby np. sztuczny horyzont był źle wypoziomowany, albo inaczej było widać w obiektywie, a na wyświetlaczu inaczej ?
Mozliwe, ze matryca jest krzywo przymocowana do plyty. Pokaz zdjecie.
Nie wszystkie jednak wychodzą krzywo, ale jednak... Np to: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/502538e12ef1b903.html
Mozliwe, ze matryca jest krzywo przymocowana do plyty. Pokaz zdjecie.
Ciekawa teoria... iście szalona! :D
Ewentualnego problemu doszukiwałbym się raczej w wizjerze.
No właśnie ja chyba też :/ A jest to możliwe ? W jakim stopniu jeżeli już ?
Ciekawa teoria... iście szalona! :D
szalona ale niestety prawdziwa, klik (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84).
Nie twierdze, ze na pewno to jest przyczyna krzywych zdjec u kolegi w tym watku, ale jest to jedna z mozliowsci. :)
autograf
02-06-2008, 21:10
Weź statyw z poziomicą aby się upewnić. Jak dalej tak będzie to serwis.
A jakiś inny sposób sprawdzenia :P ??
Spotkał się Ktoś z czymś takim ?
Postaw aparat na stole i zrób fotkę jakiegoś przedmiotu prostopadłego do blatu... np: pudełka ;)
autograf
02-06-2008, 21:20
A sprawdzałeś/przeczytałeś link swider'a? Nawet sam Admin miał z tym problem parę lat temu :mrgreen:
Zbigniew
02-06-2008, 21:35
Ja miałem w Minolcie tak, że matryca była w stosunku do wizjera nieco inaczej zamocowana i było pewne przesunięcie (o kilka procent długości), które powodowało, że obcinało kawałeczek dołu, a dodawało trochę na górze zdjęcia. Podsumowując - to naturalne, że takie cuda się zdarzają :)
Jeżeli matryca jest lutowana powierzchniowo (a nie wiem czy jest) to może sie zdarzyć że będzie troszkę przekręcona
- widziałem niejeden "scalak" wlutowany nieco "pod kątem" a działający. Jeden na ileś tam egzemplarzy danego modelu mógł "dostać" krzywo zapodaną w procesie produkcji matryce i tak ją przylutowano.
Inna sytuacja jeżeli matryca jest osobno , nie na płytce drukowanej i łączona taśmą, ale nie sądzę - zbyt dużo wyprowadzeń.W tym przypadku - tylko serwis...lub nieco głowa w bok;-)
Niepowinno być problemu z serwisem. Aparat kupiony w piątek. W ciągu 14 dni można spokojnie wymienić ;)
andrzej500
02-06-2008, 22:32
Bazyl
Piszesz:
„Nie wszystkie jednak wychodzą krzywo, ale jednak... Np to”
Idąc tym tropem dojdziesz do wniosku, że raz jest krzywo a raz prosto.
Czy to możliwe? -Nie-
Zamieszczone przez Ciebie zdjęcie pokazuje zjawisko, które przy ogniskowej 18 mm jest normalne.
Proponuję nie wpuszczać się w kanał i stresy, z czymś takim.
Przy okazji innego oklepanego tematu wsadziłem zdjęcie dziewczynki na huśtawce.
Zobacz u dołu po prawej stronie na latarnię jak ją pogięło. To naturalne zjawisko.
Chyba jest tu:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=60625&page=5
Hm... Czyli co proponujesz?
Bazyl aparat na statyw i po upewnieniu się jest dokładnie poziomo, zwieksz ogniskową do powiedzmy 28-35 i sfotografuj coś co będzie dokładnie w poziomie. Np jakiś widoczek z równomiernym, poziomym horyzontem.
Bo mój pierwszy wniosek po zobaczeniu fotki był taki jak andrzej500 miał
Daj znać co ustaliłeś.
Koleś w serwisie powiedział, że wszystko jest w porządku. Żeby poobserwować i ewentualnie przyjść wtedy.