PDA

Zobacz pełną wersję : Strobist laptop

tomnow:
02-06-2008, 19:50
Witajcie!

Jakiś czas temu bardzo zainteresował mnie temat ogólnie mówiąc strobista. Przeczytałem Lighting 101 i 102. Teraz zabieram się za On Assignment. Wiem, że temat nie tylko mnie interesuje - o czym świadczy choćby wątek Zbigniewa :)
Oglądałem galerię strobista na Flickr i natknąłem się na zdjątko "z laptopem" - jedno z zadań. Postanowiłem spróbować i uwiecznić siebie na zdjęciu :) to jedna z pierwszych prób...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img213.imageshack.us/img213/321/dsc1921zu4.jpg)

Strobist info:
D80 f8 1/200 iso 100
SUNPAK 4000af - skierowany w ekran laptopa - full power
SB600 + snoot - na statywie ponad lapkiem, po prawej stronie aparatu 1/4 mocy
wyzwolone przez tanie ustrojstwo z ebay'a - PT-04 podpięte do SB-600 przez stopkę, do PT podłączony dodatkowo kabelek wyzwalający sunpaka (z dorobionym samemu gniazdkiem pc).
RAW wywołany dwa razy (żeby uzyskać niebieskie światło i tło) i połączone w PS.

Jak oceniacie efekt?

pozdrawiam :)

cinek85
02-06-2008, 19:59
no powiem, że wygląda ciekawie bardzo :)
duży plus.

tomnow:
02-06-2008, 22:43
no powiem, że wygląda ciekawie bardzo :)
duży plus.

dzięki bardzo :)

Zbigniew
02-06-2008, 22:44
Ja również bardzo za. Dorzuć może linkusia do tego wątku w wątku moim podklejonym proszę :)

tomnow:
02-06-2008, 23:04
Ja również bardzo za. Dorzuć może linkusia do tego wątku w wątku moim podklejonym proszę :)

Zrobione :)

wrzucam jeszcze mały backstage - wszystko z grubsza wyglądało tak, nie było białej kartki na ekranie laptopa, sabinka była na statywie i miała snoota a nie gida jak na tym zdjęciu. Niestety za późno wpadłem żeby zrobić taką fotkę, ale grunt że pogląd jest :)

źródło (http://img169.imageshack.us/img169/1872/dsc1921setupdx0.jpg)

pozdrawiam.

remek
03-06-2008, 11:39
Cześć,
Gratulacje, że wybrałes drogę strobistów. Świetna sprawa i wiele zabawy i również nauki przed Tobą. Mam jednak uwagę. Cała sztuka strobistów polega na tym by minimalizować liczbę warstw w photoshopie. Chodzi o to by zrobić tak lokalizację lamp by w PS'ie robić minimum - ot tym zajmuje się grupa Strobist. Co do zdjęcia. Tutaj prosi się aż użycie CTO + korekcji WB by osiągnąć cel, który zrealizowałeś za pomocą PS'a. Tło samoistnie wyszło by niebieskie a kontra z CTO dałaby fajny ciepły nastrój. Myślę, że osiągnąłbyś wtedy efekt bez PS'a - choć ja nie mam osobiście nic przeciwko PS'owi :) - podaję jednak małą wskazówkę jak przybliżyć się do koncepcji Strobistów.

Tło niebieskie możesz też jeszcze inaczej osiągnąć np. strzelając jeszcze jedną lampą w ścianę i przepuszczając ją przez coś niebieskiego - może być też jakiś żel albo cokolwiek (jakiś plastik koloru niebieskiego). W ten sposób możesz też wygenerować jakąś fakturę na ścianie.

Pozdrawiam
Remek

tomnow:
03-06-2008, 21:17
Cześć,
Gratulacje, że wybrałes drogę strobistów. Świetna sprawa i wiele zabawy i również nauki przed Tobą. Mam jednak uwagę. Cała sztuka strobistów polega na tym by minimalizować liczbę warstw w photoshopie. Chodzi o to by zrobić tak lokalizację lamp by w PS'ie robić minimum - ot tym zajmuje się grupa Strobist. Co do zdjęcia. Tutaj prosi się aż użycie CTO + korekcji WB by osiągnąć cel, który zrealizowałeś za pomocą PS'a. Tło samoistnie wyszło by niebieskie a kontra z CTO dałaby fajny ciepły nastrój. Myślę, że osiągnąłbyś wtedy efekt bez PS'a - choć ja nie mam osobiście nic przeciwko PS'owi :) - podaję jednak małą wskazówkę jak przybliżyć się do koncepcji Strobistów.

Tło niebieskie możesz też jeszcze inaczej osiągnąć np. strzelając jeszcze jedną lampą w ścianę i przepuszczając ją przez coś niebieskiego - może być też jakiś żel albo cokolwiek (jakiś plastik koloru niebieskiego). W ten sposób możesz też wygenerować jakąś fakturę na ścianie.

Pozdrawiam
Remek

Wiem wiem :) niestety nie kupiłem jeszcze żadnych filtrów na lampę. Niedługo udam się do raysfoto i zakupię próbnik Lee filters, o którym w innym wątku pisał Zbigniew.
Co do tego co napisałes o filtrach dla tego konkretnego zdjęcia - chodziło o CTO na lampę, która świeciła w ekran tak? A korekcja WB - przestawienie na incandescent? tak mi się coś kojarzy z lighting 101, że tak się robi... ale nie jestem pewien... Mógłbyś trochę rozjaśnić?
Jeśli chodzi o tło to kombinowałem z błyskaniem przez szklanki (podpatrzone u Davia Hobby), świetną fakturę to daje. Gdyby mieć tylko te filtry... widać są niezbędne :)

dzięki za uwagi :)

remek
03-06-2008, 23:01
Ja mam SB-800 więc nie wiem jak to jest w przypadku Twoich lamp ale do mojej dostarczane są filtry korygujące i jest tam też pomarańczowy (1EV). Ustawiasz body na żarówkę i obiekt kompensujesz pomarańczwym fitrem na lampę. Nie zawsze kompensacja wychodzi idealnie ale ... gra warta świeczki. Trick ten działa oczywiście na wolnym powietrzu w świetle dziennym (dlatego niebieski odcień) - Twój przypadek jest niestety inny więc tło generowałbym inaczej. Zobacz sobie najnowszy artykuł na strobistach. Dzisiaj to dokładnie opisali :) Poza tym zainwestuj w parasolkę rozpraszającą. Inwestycja niewielka a światło uzyska inną jakość.

Widzę, że DVD (fragmenty) też już przestudiowałeś :) Ja jeszcze dużo studiuję Joe MacNely'ego. Kupiłem ostatnio jego książeczkę "The moment it click" - super sprawa!

Pozdrawiam
Remek

tomnow:
03-06-2008, 23:12
Ja mam SB-800 więc nie wiem jak to jest w przypadku Twoich lamp ale do mojej dostarczane są filtry korygujące i jest tam też pomarańczowy (1EV). Ustawiasz body na żarówkę i obiekt kompensujesz pomarańczwym fitrem na lampę. Nie zawsze kompensacja wychodzi idealnie ale ... gra warta świeczki. Trick ten działa oczywiście na wolnym powietrzu w świetle dziennym (dlatego niebieski odcień) - Twój przypadek jest niestety inny więc tło generowałbym inaczej. Zobacz sobie najnowszy artykuł na strobistach. Dzisiaj to dokładnie opisali :) Poza tym zainwestuj w parasolkę rozpraszającą. Inwestycja niewielka a światło uzyska inną jakość.

Widzę, że DVD (fragmenty) też już przestudiowałeś :) Ja jeszcze dużo studiuję Joe MacNely'ego. Kupiłem ostatnio jego książeczkę "The moment it click" - super sprawa!

Pozdrawiam
Remek

do SB600 niestety filtrów nie dostarczali. Do sunpaka 4000 tym bardziej. Niedługo sobie kupię :) Artykuł na strobistach już przeczytałem i się wszystko wyjaśniło.
Wracając do zdjęcia z lapkiem - do oświetlenia tła potrzebowałbym trzecią lampę...

Parasolki już mam, statywy też. Teraz sprawdzam jak działa tzw."camel setup" i wg mnie efekt jest bardzo fajny :)

Następnym zakupem będą filterki a później zakupię SB-24 lub SB-28 z ebay'a - ok. 100dol. za SB-28 to nie to samo co 500zł na allegro.
pozdrawiam.

tomnow:
03-06-2008, 23:13

Pozdrawiam
Remek

do SB600 niestety filtrów nie dostarczali. Do sunpaka 4000 tym bardziej. Niedługo sobie kupię :) Artykuł na strobistach już przeczytałem i się wszystko wyjaśniło.
Wracając do zdjęcia z lapkiem - do oświetlenia tła potrzebowałbym trzecią lampę...

Parasolki już mam, statywy też. Teraz sprawdzam jak działa tzw."camel setup" i wg mnie efekt jest bardzo fajny :)

Następnym zakupem będą filterki a później zakupię SB-24 lub SB-28 z ebay'a - ok. 100dol. za SB-28 to nie to samo co 500zł na allegro.
pozdrawiam.

remek
04-06-2008, 08:35
"camel setup"

Możesz podać jakąć podpowiedź (może znam to pod inną nazwą)? Szczerze mówiąc nie przypominam sobie czegoś takiego, a chętnie zobaczę.

Pozdrawiam
Remek

tomnow:
04-06-2008, 18:25
Możesz podać jakąć podpowiedź (może znam to pod inną nazwą)? Szczerze mówiąc nie przypominam sobie czegoś takiego, a chętnie zobaczę.

okazuje się, że jakoś tak sobie tą nazwę sam dopowiedziałem hihi nazywa się to coś "clamshell"...

wygląda tak
http://www.flickr.com/photos/98609590@N00/2290424963/
http://www.flickr.com/photos/98609590@N00/2290426423/in/photostream/

pozdrawiam.

remek
04-06-2008, 18:51
:) :) :) :) OK to wiem :) dzięki wielkie bo szczerze troszkę mnie zaskoczyłeś tym camelem :) Zamiast jednej lampy błyskowej (tej dolnej) możesz zastosować blendę. Efekt będzie podobny :) a drugą lampę można wykorzystać do innych celów.

Jeszcze do CTO. Jeśli mogę Tobie poradzić to kup filtr w arkuszach np. Lee konfekcjonuje w taki sposób. Wydatek rzędu 20PLN a będziesz mógł je dowolnie przycinać. Od razu kup kilka gęstości. Stopniowane są co 1/8 EV. Zwykle używa się 1/4, 1/2 i 1.

Pozdrawiam
Remek

Le Sir
04-06-2008, 19:53
remek a gdzie kupić w Lee w takiej cenie ?
W sumie może nie być Lee ;)

remek
04-06-2008, 20:20
W Poznaniu w Raysfto - można zamówić telefonicznie. Pytaj o folię Orange do lamp studyjnych. Nie wiem ile masz lamp. Jeśli sporo 4 i więcej warto folię w arkuszach i później ją dowolnie od potrzeb modyfikować, przycinać itd. Jeśli 1-2 to lepiej kupić próbnik. To takie małe filterki ale w zestawie. W jednym próbniku masz różne odcienie, o różnej gęstości.

Pozdrawiam
Remek

tomnow:
04-06-2008, 20:44
Jeszcze do CTO. Jeśli mogę Tobie poradzić to kup filtr w arkuszach np. Lee konfekcjonuje w taki sposób. Wydatek rzędu 20PLN a będziesz mógł je dowolnie przycinać. Od razu kup kilka gęstości. Stopniowane są co 1/8 EV. Zwykle używa się 1/4, 1/2 i 1.

Na razie mam 2 lampy - dlatego na początek przyda mi się bardziej próbnik - będę miał więcej kolorów do wyboru, do wykorzystania choćby na tło, więcej możliwości kombinowania. W arkuszach pewnie zakupię jak mój zestaw się rozrośnie :) dzięki za info :)

pozdrawiam.

remek
04-06-2008, 20:47
Z tym próbnikiem to zatelefonuj do nich bo ceny nie znam. Wiem jedynie, że to jest dostępne.

Pozdrawiam
Remek

tomnow:
04-06-2008, 20:58
Z tym próbnikiem to zatelefonuj do nich bo ceny nie znam. Wiem jedynie, że to jest dostępne.

Zbigniew w swoim wątku pisał, że z przesyłką to 31zł. Jutro tam zadzwonię i jeśli będą mieli to w drodze z pracy wlecę do nich do sklepu i nabędę drogą kupna ;)

Dziku
04-06-2008, 22:28
O, ja się w zeszłym miesiącu też w strobista bawiłem i udało się obejść bez korekcji w PS, czy innych takich. U mnie były w sumie 3 lampy i kawałek niebieskiej folijki....

źródło (http://www.spychalski.info/galeria/d/1589-1/DSC_0035.jpg)

tomnow:
05-06-2008, 05:36
O, ja się w zeszłym miesiącu też w strobista bawiłem i udało się obejść bez korekcji w PS, czy innych takich. U mnie były w sumie 3 lampy i kawałek niebieskiej folijki....

Liczy się efekt końcowy dlatego PS nie jest zły ;) jak w końcu kupię sobie filtry to będę kombinował, szczególnie to co opisują w ostatnim wpisie strobista - w świetle dziennym, aparat na żarówkę i CTO na lampę - fajnie to wychodzi :)

pozdrawiam.

osowiak
14-10-2009, 10:15
Ten temat i fotki mnie zaciekawiły ,zawsze uzywałem dużych boxów typu 60x90 i mnie to wkurzało ze nie wszędzie moge sie wcisnąc ,pytanie moje -posiadam sb 900 i jakąś ruską starą lampe błyskową jaki zakupic wyzwalacz i jak go ustawic zeby zacząc sie bawić.Nie czytałem jeszcze instrukcji mojej puszki ale jesli mozna to w kilku słowach podajcie recepte jak to ustaic.

Fotka przednia z laptopkiem

Averne
14-10-2009, 15:59
Z ruską to lepiej nie kombinuj. Sb900 + jakaś inna z nastawami manualnymi i napięciem na stopce < 12V. Do tego wypadałoby kupić wyzwalacze radiowe - np. Cactus V2 jak kolega lub Phottix Tetra jak ja. Jeżeli zależy Ci na TTLu/lepszych czasach, musisz zainwestować w pocket wizards. Więcej info google -> strobist :)

marszull
14-10-2009, 16:17
Z ruską to lepiej nie kombinuj. Sb900 + jakaś inna z nastawami manualnymi i napięciem na stopce < 12V. Do tego wypadałoby kupić wyzwalacze radiowe - np. Cactus V2 jak kolega lub Phottix Tetra jak ja. Jeżeli zależy Ci na TTLu/lepszych czasach, musisz zainwestować w pocket wizards. Więcej info google -> strobist :)

Pockety (stary model) na razie nie obsluguja iTTLa w nikonie, a nowego jeszcze nie ma
Jest jeszcze CLS ale trzeba miec lampy obslugujace CLSa plus nie w kazdych warunkach sie sprawdzi
Co do ruskiej lampy, to jesli mozna regulowac moc blysku, to jak najbardziej
ale tylko i wylacznie przez radio/fotocele, bo na stopce moze miec zabojcze dla aparatu moce ;-)
Proponuje tez zapoznac sie z watkami podkejonymi na gorze i przede wszystkim z instrukcja aparatu i lampy

osowiak
14-10-2009, 17:18
dzięki za podpowiedzi to nie będę kombinował z tą ruska tylko pożyczę od kolegi i tylko ten wyzwalacz -zaczynam szukac...

Averne
14-10-2009, 18:07
marszull, napięcie a nie moce ;P

ruską to na dzień dobry zmierz voltomierzem..

marszull
15-10-2009, 00:31
nie pisalem o mocy tylko o mocach

ps zmierzenie woltomierzem to dobry pomysl

adamvariant
24-04-2012, 19:42
panowie a odnosnie tego próbnika to pytałem i mają Lee Filters Próbnik folii Swatchbook koszt 23 zł + ewentualna wysyłka, lub też Lee Filters Próbnik Filtrów Poliestrowych w cenie 167 zł i tu moje pytanie czy te pierwsze folie swatchbook nadadzą się do strobingu? to jest taka folia jak jest stosowana w filtrach normalnie albo cos innego?

sote
25-04-2012, 08:17
adamvariant - ale odkopales starocia ;)

Ten probnik lee za 23zl (kiedys wysylal za darmo...) powinien CI wystarczyc, wiele osob uzywa folijek wlasnie z tego probnika.
Chyba ze uzywasz lamp studyjnych to wtedy musisz szukac wiekszych arkuszy, bo te z malego probnika akurat starczaja na sb-600 i sb-800 (nie wiem jak z innymi lampami)

adolfik9501
25-04-2012, 11:12
panowie a odnosnie tego próbnika to pytałem i mają Lee Filters Próbnik folii Swatchbook koszt 23 zł + ewentualna wysyłka, lub też Lee Filters Próbnik Filtrów Poliestrowych w cenie 167 zł i tu moje pytanie czy te pierwsze folie swatchbook nadadzą się do strobingu? to jest taka folia jak jest stosowana w filtrach normalnie albo cos innego?

Nie lepiej kupić na przykład taki (http://allegro.pl/filtry-lee-strobist-34-filtry-70-rzepow-komplet-i2275115169.html) zestaw z Alledrogo. Najważniejsze filtry są zdublowane, do tego rzepy, no i rozmiar większy niż z próbnika. W próbniku zaś jest multum filtrów kolorowych, których w większości nigdy nie użyjesz.