Zobacz pełną wersję : Paprochy pod matówką, wizjer w d50
TeamHANS
02-06-2008, 15:02
1.) Od wczoraj pojawiły się jakieś paprochy, które widać przez wizjer. Dmuchanie gruchą nic nie daje. Ani po lustrze, ani po matówce. Czy jest możliwe aby paprochy dostały się jakoś od drugiej strony pod matówkę?
2.) Czym wyczyścić szkło wizjera? I czy jest też takie delikatne jak powierzchnia matówki?
ja tez mam jednego babola na matówce w d50, i niebardzo jest sens działać bo matówka jest delikatna, trza sie do tego przyzwyczaić
no chyba że CI zasłania cały obraz
a tak poza tym to było dziesiątki razy
pozdrawiam
mimikm
Ja też tak miałem, paproch siadł i widziałem go cały czas na wizjerze w centrum kadru. U Czapskich chcieli 200 zł. za usunięcie jego :DD a najlepsze jest to że po imprezie mieszkaniowej gdy robiłem zdjęcia paproch sam znikł i już nigdy się nie pojawił. Może dobrze czasem poruszać aparat.
TeamHANS
03-06-2008, 10:59
No dobra, dobra. Niech już zostaną te pyłki. Dmuchanie gruszką z 10 minut nic nie dało. Widocznie podjechały za matówkę. Trudno. A jakaś odpowiedź na 2.) pytanie? Czym wyczyścić szkło okulara? Można patyczkiem + płyn do optyki?
Ja swoje szkiełko wizjera zawsze męczę patyczkiem, z reszta u mnie patyczki w ciągłej eksploatacji bo matryce też czyszczą :)
TeamHANS
04-06-2008, 21:11
Szkiełko wizjera wyczyściłem patyczkiem + płyn do optyki. Nawet niezłe rezultaty.