PDA

Zobacz pełną wersję : D80 pilot

seba216
01-06-2008, 23:59
Co sadzicie o tym pilocie? jak jest z AF na pilocie? Działa tak samo jak przycisk w aparacie, czy trzeba wyostrzyć a on tylko uruchamia migawkę? Jaki najlepszy pilot do techniki HDR? http://cgi.ebay.ie/Wireless-Remote-Shutter-Release-for-Nikon-D80-D70s-NEW_W0QQitemZ280231864964QQihZ018QQcategoryZ64345Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Przemekk
02-06-2008, 01:12
O tym modelu akurat nic nie powiem, sam mam bardzo prosty o wdzięcznej nazwie MiniMak i ten przez Ciebie pokazany przy moim wygląda mega-profesjonalnie:) W każdym razie AF działa z pilota i myślę że akurat w kwestii pilotów to nie będzie wielkich różnic(ewentualnie lepszy czy gorszy zasięg) - po prostu działają i tyle. Chociaż ten mój działa chyba na trochę innej zasadzie bo po prostu na podczerwień którą d80 odbiera.

stachmuszel
02-06-2008, 08:07
Wg mnie gra nie warta świeczki. Zwróć uwagę na ilość kabli i peryferii. Kup oryginalnego pilota lub zamiennik za 50 złotych i będzie ok.
Ja kupiłem:

http://www.ceneo.pl/403063

Działa do ok. 20 m. Gdybyś kiedyś zmienił system będzie jak znalazł.
pozdr!

tzk
02-06-2008, 09:45
.... lub zamiennik za 50 złotych i będzie ok ...

Za niewiele wyższą cenę można juz kupić oryginał więc nie wiem czy warto się pchać w zamienniki.

skydiver
02-06-2008, 09:51
To co znalazles na Ebay to pilot radiowy- na pewno zasieg bedzie duzo lepszy jak rowniez zadziala z kazdej strony body.
Kiedys uzywalem Mini-Maka z Nikonem d80. Zasieg jak mowi przedmowca, jedyna wada to to,ze to pilot na podczerwien a wiec nie zadziala gdy bedziesz z tylu aparatu (czujnik jest z przodu body) no i nie wiem jak praca w mocnym sloncu (nigdy na zewnatrz nie uzywalem). Radiowy tu bedzie duzo lepszy. Tak wiec zalezy od Twoim preferencji. Dla mnie Minimak byl wystarczajacy.

stachmuszel
02-06-2008, 11:26
Za niewiele wyższą cenę można juz kupić oryginał więc nie wiem czy warto się pchać w zamienniki.

Masz rację. Tylko ten zamiennik obsługuje też inne systemu, a działa równie dobrze jak oryginał. Nigdy nie wiemy, czy zmienimy kiedyś system :-). A może ktoś ze znajomych, rodziny posiada np. coś na C, P, O.
Pozdr!

seba216
02-06-2008, 15:34
Dzieki za odpowiedzi... Jesli chodzi o ten model akurat to fajna sprawa ze dziala jako spust na kablu i moze dzialac jako pilot radiowy, raczej potrzebuje czegos na radio bo wygodniej bedzie klikac zza aparatu. Jeszcze sie zastanowie... Pozdrawiam

żółto-czarny
02-06-2008, 15:58
Co sadzicie o tym pilocie? jak jest z AF na pilocie? Działa tak samo jak przycisk w aparacie, czy trzeba wyostrzyć a on tylko uruchamia migawkę?
Nie widzę większego sensu w nastawianiu AF używając pilota. Ustawić jednorazowo ostrość, zablokować, a potem pstrykać, pstrykać...