Zobacz pełną wersję : SVEMA 32D - co to to jest??
Właśnie znalazłam taką rolkę średnioformatowego filmu SVEMA CO-32D u mnie w szafce (skąd się tam wzięła - nie pamiętam...:oops:)
powstaje pytanie - co to za film (poza tym, że kolorowy - tyle odczytałam z opakowania) - przede wszystkim jaką ma czułość?? (google niestety nie są w tym wypadku zbyt pomocne :?)
Licze na pomoc "starych" wyjadaczy - znaczy tych, co jeszcze pamiętają takie wynalazki jak fotografia analogowa, do tego średnioformatowa i na dodatek made in USSR.
Film wkręciłam w mojego kochanego Lubitelka - czyli jeden wielki eksperyment będzie. O ile Luby sprawdzony i działa "dobrze" (pojęcie względne - po swojemu - ale rzeczywistość rejestruje) - to sam film jest dla mnie zagadką - dlatego bardzo proszę o pomoc - jak naświetlać SVEMA CO-32D???
Motorniczy
01-06-2008, 21:00
Kolorowy film do kamery :)
właśnie nie do kamery ;) - to typowy film 6x6 - wiem że robili też takie do kamery (8mm bodajże) - ale to jest akurat rolka filmu foto - pytanie tylko jaką to to ma czułość???
Problem polega raczej na tym, nie jaka jest jego czułość zadeklarowana przez producenta ale jak ona się zmieniła ze względu na wiek materiału. Faktycznie masz przed sobą totalny eksperyment. Nie znam tego materiału ale liczba 32 w oznaczeniu może wskazywać na 320 ASA a D na światło dzienne. Ale pewny nie jestem.
Raczej ISO 32
No fakt, chyba się zapędziłem :)
gdybym znała zdeklarowaną fabrycznie czułość - mogłabym - biorąc pod uwagę wiek materiału mniej więcej dać poprawkę przy naświetlaniu tego filmu - a tak - D - jak Du.a. ;)
Tak jak mówiłem - to najprawdopodobniej będzie ISO 32
aha - wywołamy-zobaczymy ;)
Dzięki! 8)
To jest radziecka odwrotka do światła dziennego z przed około 20-lat.
Film miał 32 ASA.
Ależ ten czas leci :cry:
Kto i gdzie jeszcze wywołuje barwę w zimnym procesie? Pytam z ciekawości.
ha! żebym to ja wiedziała (wiem tylko, że są ludzie którzy samodzielnie bawią się w takie rzeczy-o zakładach fotogr. wywołujących "na zimno" nie słyszałam)
a więc co się filmu temu ;) stanie po wywołaniu w C-41 ?
a więc co się filmu temu ;) stanie po wywołaniu w C-41 ?
Ano stracisz całkowicie obraz.
Obecne slajdy kąpiemy w E-6, w którym mamy dwa wywoływania, z czego pierwsze to czarno-białe srebrowe,
po nim masz naświetlanie i kolejne wołanie barwowe i odbielanie!!!
W C-41 odbielanie jest zaraz po pierwszym wołaniu barwowym w wyniku czego tracisz srebro, którego obraz w trakcie naświetlania, miał posłużyć do powstania obrazu pozytywowego.
To jest taka podstawowa gdybologia, bo czynników uniemożliwiających poprawny proces jest więcej.
Co prawda dzieckiem cyfry nie jestem (niezupełnie - bo mieć mam ale od niedawna) - ale na temat procesów wyw kolor. wiem - hmmm niewiele dość. ;)
Dlatego, dzięki za rozjaśnienie horyzontu! :)