PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry żelatynowe

Plessis
01-06-2008, 19:46
Witam,
chciałbym podzielić sie uwagami dotyczącymi sytuacji, która mnie dotknęła, czyli Sigmy 12-24.
Obiektyw ten skonstruowany jest tak(przednia soczewka), iż nie ma możliwości zastosowania filtrów nakręcanych, ani innych systemowych typu cokin.Znalazłem w necie info, iż ktoś rzeźbił sam coś aby dopasować do osłony słonecznej, ale to samoróbka nie dająca gwarancji poprawnego działania.
Obiektyw ten ma możliwość zamontowania filtrów żelatynowych - zgodnie z instrukcją (oraz poliestrowych - niezgodnie, ale mam nadzieję skutecznie)
Filtry te montuje się na TYLNEJ soczewce w specjalnie do tego pozostawionym fabrycznie uchwycie.No i teraz najciekawsza część wywodu - gdzie kupić takie filtry i jakie.
W sigma centrum W-wa powiedziano mi niezwykle szczerze, że takowego wsparcia Sigma nie daje i Oni nie wiedzą gdzie, co, i jak... .
Po zadanych pytaniach na grupach Nikon i CB też zapadła taka Shreck-wa niezręczna cisza ... .Odpowiedzi były nikłe - jedynie u nas ktoś podpowiedział e trzeba sobie wyciąć... . Z folii.
Dowiedziałem się w Raysfoto(bardzo kompetentni), że rzeczywiście należy wycinać.
Lecz po pierwsze musimy pożegnać się z polarami i szarymi połówkami. Można najwyżej symulować szarą połówkę wycinając pół okręgu z filtra szarego - ale przejście szlag trafi. Kto robi landszafty - ten zrozumie, że to bardzo poważny problem. Do takich prób najlepszy jest ponoć Próbnik filtrów poliestrowych Lee dostępny w Raysfoto za około 160zł.
Problem jest w tym, że 12-24 jest na pełną klatkę JEDYNYM zoomem o takich ogniskowych ... .
To Mili moi odpowiednik jakby 8-16 dla D200 czy d300.
Jest o co walczyć bo jest to obiektyw świetnie skorygowany!
Proszę o własne dociekania
Grzegorz

mpwt
02-06-2008, 12:15
A jak sprawa wygląda z Nikkorem 14-24? Bo w Sigmie 12-24 pod DX jak pisałem wcześniej można wkręcić filtry 82mm... Ale czy w Nikkorze 14-24 przypadkiem nie jest gorzej z tym (można tam wkręcić filtry)?

P.S. jakby co to ten wzornik do wycinania filtrów użyczę ;)

markB
02-06-2008, 21:57
W Nikkora nic się nie da wkręcić. Zastanawiam się nad zakupem dodatkowego dekla i ewentualnym przystosowaniu go do nakręcania filtra, ale może to być problematyczne, przynajmniej cenowo. Zmierzyłem, że najmniejszy polar, który pokrywałby przednią soczewkę musiałby mieć średnicę 105 mm, a to już podchodzi pod 1k zł.

mpwt
03-06-2008, 02:03
W Nikkora nic się nie da wkręcić.

Czyli użytkownicy Sigmy 12-24 i matrycy DX i tak są w lepszej sytuacji...

mpwt
03-06-2008, 12:24
Plessis:
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=734328&postcount=12