PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka pytan co do D50 :)

pebees
28-04-2006, 13:12
Jeśli coś było, to odeślijcie mnie we własciwe miejsce, byle nie google ;-)
1. Jaki i kiedy ustawiacie balans bieli? Bo się z tym motam kurcze :)
2. Do tego - jakich używacie ustawień ostrości danych zdjęć (vividy czy inne sharpery)
3. Biel testowa - karta szarości - jest takie miejsce, gdzie sobie mogę wczytać to do balansu bieli, w instrukcji piszą, żeby zrobić zdjęcie szarej karty lub zupełnie białej. Jak to działa, jak aparat odróżnia której karty zrobiłem zdjęcie? I czy jest sens to robić?
4. Czy jest sens (i kiedy, i jak) robić zdjęcie wzrocowe, z którego brać ten balans bieli?
4. Nówka karta nie śmigana :> wsadzona do aparatu, zrobione kilka zdjęć, a potem patrzę, a tam katalog 100ND50 czy jakoś tak, w nim dopiero zdjęcia, jak to zmienić? Skasować ten katalog? :D
5. Gdzie lepiej formatowac karte - w aparacie czy komputerze? Czy mogę sformatować tę kartę z komputera przez usb i czy ma to sens?
6. Jak skalibrować monitor? A konkretnie - czy ma to sens, bym zrobił sobie kilka odbitek w wybranym labie, i potem na ich podstawie po prostu pokręcił pokrętełkami i maksymalnie dobrze wyregulował monitor? Jeśli nie, to jak to zrobić domowym sposobem inaczej? Nie wymagam ideałów, bo mam LCD
7.. nie wiem jeszcze, ale na pewno o coś dodatkowo będę pytał :D

Bzyk
28-04-2006, 14:35
Odpowiem na kilka twoich pytań. Zaszła pomyłka w numeracji pytań !!!!
4. aparat tworzy katalog na karcie do którego będzie zapisywał zdjęcia. Jego kasowanie to syzyfowa praca, bo za każdym razem, gdy katra trafi do aparatu ten znowu utworzy katalog i tak w kółko.
3. Jest sens, bo algorytmy i czujniki nie zawsze uchwycą taką temp. światła jaką byśmy chcieli. Z własnego doświadczenia moge powiedzieć, że kartonik szary (jasno szary, a nie prawie czarny) daje leprze rezultaty. Dokładną procedurę znajdziesz w instrukcji lub jakiś uprzejmy kolega Ci tutaj dopisze.
Formatowanie karty.... chyba żadna różnica, lecz ja z reguły formatuje w aparacie.

kwasik
28-04-2006, 19:11
mam d70 ale co nieco pomoge:

1.rob RAW to unikniesz klopotow, jak wale jpg to w zasadzie tez tylko AUTO

2. lekko podostrzone

3. RAW

4.nie uzywalem nigdy i nie czuje potrzeby

4.Bzyk,

5. ja formatuje w body

6.sciagasz profil kolorow z labu, ktory cie interesuje do PSa

7. :lol:

pebees
28-04-2006, 20:58
kwasik, ad.6 nie mam PSa ;-)

kwasik
28-04-2006, 21:17
pebees, to bedziesz mial lekka loterie z wywolywaniem zdjec :(

pebees
28-04-2006, 21:32
kwasik, dlaczego? Jeśli poproszę bez korekcji, bez wysotrzania i w ogóle 'bez' , to czy tez wtedy będzie loteria?
Pomijam fakt, że jak bym w labie zapytał o profil kolorów to byłoby jeszcze śmieszniej niż w przypadku skanowania filmów :D

JK
28-04-2006, 21:34
pebees, nie martw się. Ja też nie mam PSa i jakoś żyję, już kilka lat. :D

pebees
28-04-2006, 21:36
JK, ja się nie martwię, tylko pytam :D

ALF
28-04-2006, 23:30
1- WB auto wystarcza w 75% przypadków, ale jeśli nie jestem pewien czy sobie poradzi, to koniecznie robię na preselekcji...
2. różnych :P
3. jest...to właśnie preselekcja - w instrukcji masz to opisane, a zdjęcie testowe do pre robisz przy konkretnym świetle za każdym razem...możesz też zachowac je w pamięci i nie wywalac z karty jesli często powtarzasz zdjęcia w tym samym miejscu i tym samym świetle, ale ja za każdym razem robię nowe...
4. jest...patrz wyżej
5. w aparacie

white
28-04-2006, 23:48
leprze

Ludzie nauczcie się polskiego! To już nie pierwszy post z identycznym błędem!! Już nie wspomnę o innych! :(

sprocket
29-04-2006, 01:30
bigus Ty sie ciesz ze Jasiu Smietana z Onetu nie kupil sobie D50 :) ( isz to byc byl jusz apsurt gdy Jasiu zaczol by sie wypowiadac )

Lucid
29-04-2006, 03:21
sorki ale nie wiem ile masz lat ale niektóre pytania to sobie robisza jaja czy tak na powaznie??

kwasik
29-04-2006, 07:55
pebees, ja zawsze prosze a i tak wychodzi roznie. Mnie zawsze denerwowaly kolory, bo rozne maszyny chyba roznie interpretuja kolory. Zreszta sprobuj cos wywolac bez profilu i potem porownaj z obrazem na skalibrowanym monitorze 8) a laboludow i tak zawsze trzeba uswiadamiac, ze nie chcemy ingerencji w nasze fotki :P

Twister
29-04-2006, 12:22
Jeśli coś było, to odeślijcie mnie we własciwe miejsce, byle nie google
1. Jaki i kiedy ustawiacie balans bieli? Bo się z tym motam kurcze
2. Do tego - jakich używacie ustawień ostrości danych zdjęć (vividy czy inne sharpery)
3. Biel testowa - karta szarości - jest takie miejsce, gdzie sobie mogę wczytać to do balansu bieli, w instrukcji piszą, żeby zrobić zdjęcie szarej karty lub zupełnie białej. Jak to działa, jak aparat odróżnia której karty zrobiłem zdjęcie? I czy jest sens to robić?
4. Czy jest sens (i kiedy, i jak) robić zdjęcie wzrocowe, z którego brać ten balans bieli?
4. Nówka karta nie śmigana :> wsadzona do aparatu, zrobione kilka zdjęć, a potem patrzę, a tam katalog 100ND50 czy jakoś tak, w nim dopiero zdjęcia, jak to zmienić? Skasować ten katalog?
5. Gdzie lepiej formatowac karte - w aparacie czy komputerze? Czy mogę sformatować tę kartę z komputera przez usb i czy ma to sens?
6. Jak skalibrować monitor? A konkretnie - czy ma to sens, bym zrobił sobie kilka odbitek w wybranym labie, i potem na ich podstawie po prostu pokręcił pokrętełkami i maksymalnie dobrze wyregulował monitor? Jeśli nie, to jak to zrobić domowym sposobem inaczej? Nie wymagam ideałów, bo mam LCD
7.. nie wiem jeszcze, ale na pewno o coś dodatkowo będę pytał

Ad 1 Rzadko, ponieważ przy RAW starczy automatyczny, a potem w NC dokonuje się cudów :) ;
Ad 2 patrz Ad 1;
Ad 3 Tylko w rzeczywiście ciężkich warunkach np koncerty;
Ad 4.1 raczej nie, ale to zależy od gustu;
Ad 4.2 Jedyne co możesz zrobić to stworzyć swoje foldery i w nich zapisywać zdjęcia np tematycznie;
Ad 5 Mam dwie karty każda po 1GB, jedna Pretec, druga Extreme III i tylko raz formatowałem każdą z nich, w czytniku kart USB wtedy można wybrać fat32. O przepraszam Extreme formatowałem jeszcze raz w D70s i pamiętam moje zdumienie, kiedy proces formatowania trwał ułamek sekundy, sądziłem wtedy, że chyba coś jest nie tak, ale jak się okazało wszystko było ok.
Ad 6 Sam chciałbym wiedzieć, bo na początku sam wielkokrotnie zmieniałem gammę w swoim LCD, obecnie mam ustawioną na 1,10, temp na 9300, jasność na 55, a kontrast na 61 i zdaje się, że to jest to, dla tego monitora. 8)

CynowaKonefka
29-04-2006, 16:23
Jako początkujący fotografik rzadko zabieram głos na szanownym forum ale tym razem mam dziwne wrażenie że ten wątek nie ubliżając autorowi powienien być zamknęty jak najszybciej. (Sam mam od niedawna d50 ale to juz przesada jest)

Pozdrawiam

patrycjusz
29-04-2006, 17:50
dokladnie :d pebees sobie chba jaja robi. Poza tym jes fukncja search :D

Valdek_Tychy
29-04-2006, 19:52
dokladnie :d pebees sobie chba jaja robi. Poza tym jes fukncja search :D

pebees poprostu urządził forumowiczom sprawdzian ze znajomości D50 szkoda tylko,że bez nagród :mrgreen:

pebees
29-04-2006, 22:57
Oki, dzięki za odpowiedzi :)

Do tych, co mówią, ze sobie jaja robię - zauważcie, że przeważająca większość pytań dotyczy Waszych preferencji, a nie jak coś zrobić ;-)

CynowaKonefka
29-04-2006, 23:36
Nie żebym miał za złe ale kolega najpierw kupował aparat ze dwa miesiące a teraz zasypuje forum pytaniami na które średnio rozgarnięty piętnastolatek znajdzie odpowiedź w instrukcji, że już nie wspomnę o guziku szukaj dostępnym od strzała na tym forum.
Zastanawiam się czy otworzyć lodówkę bo kolega może się tam czaić z pytaniem o balans bieli :mrgreen:

Pozdrawiam

[ Dodano: Sob 29 Kwi, 2006 ]
A żeby nie było że się czepiam - na większość kolegi pytań jest jedna odpowiedż, trzeba sobie przetestować i wybrać ustawienia sprzętu najbardziej odpowiadające.

pebees
30-04-2006, 00:02
CynowaKonefka, na większość moich pytań? Hmm, to co mi da zrobienie samem zdjęć w pytaniach: .. a zresztą mam to gdzieś, nie chcesz, nie odpowiadaj :)

loża szyderców
30-04-2006, 01:02
pebees - prawie jak uzytkownik D50 :twisted: :mrgreen:
CynowaKonefka - prawie jak loża szyderców :mrgreen:

tidus
30-05-2006, 19:59
ale cos w tym jest, ja focilem na nie swoim d70 i fotki na wysietlaczy na podgladzie byly ok,a w monitorze byly niedoswietlone i zaczal sie problem bo robilem w jpgach wiec pole manewru duzo mniejsze niz w raw'ach, to mnie dosc bardz zabolalo,bo dla mnie nie ma prawa istniec cos takiego jak roznicew jasnosci, mozna bardzo latwo zj... wazna sesje, dla mnie ta byla tylko do nauki,jednak jakby to bylo cos innego to bym sie zalamal.wiec nie jest to taki blahy problem jak am sie czesto wydaje.Jednak i tak marze o d50 i nic tego nie zmieni,zakochalem sie w d70 a wiem z wielu opowiesci ze d50 nie rozni sie za bardzo,wiec mam nadzije ze i ten model nikusia zdobedzie moje serce.

ALF
04-06-2006, 18:56
sprawdzić to proste...cyknąć zdjęcia pod labem, a później dać do zrobienia na papier bez ingerencji labu - bedziesz miał odpowiedź :D

tidus
06-06-2006, 21:17
powiem Wam szczerze, tak od serca, ze bardzo chcialbym miec takie dylematy jak Wy, mianowicie, czy nikon D 50 przeswietla zdjecia, czy tez nie. Tymczasem codziennie, bezustannie mysle co zrobic aby moc go kupic, i coraz czesciej dochodza do mnie mysli ze nie uzbieram na wymarzony sprzet. Niestety taki los niezamoznego polaka.... zycze Wam wszystkim kontynuowania wesolych dylematow :D
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczow

ALF
06-06-2006, 21:26
tidus, syn mojego kolegi od kilku miesięcy zbiera puszki po piwie, odkłada z kieszonkowego, na pytanie rodziców o prezent na imieniny powiedział - D50 :D ale rodziców nie stać, więc powiedzieli, że jak nazbiera 2000 to resztę dołożą...już napuszkował 1400zł :lol:

Zink
07-06-2006, 07:12
Niedługo jak nazbiera 2000, to nic nie trzeba będzie dokładać... :)

ALF
07-06-2006, 10:08
to dołożą do szkła :D

PaSkal
07-06-2006, 10:42
Większość sensownych źródeł mówi - zostaw WB na auto. NC albo RSE (Raw Shooter) sobie z tym potem ew. poradzi.
Raz zmieniłem WB na jarzeniówkowy i efekt był gorszy od auto. (tzn. oczywiście zdjęcia robione na sali oświetlonej klasycznymi jarzeniówkami!)

Katalog na karcie olewam długo, ciepło i rzęsiście. Kartę wsadzam do drukarki HP 7660, korzystam z Nikon Transfer, ściągam zdjęcia do określonego przez siebie katalogu, wprowadzając od razu nazwy plików i IPTC. Formatuję w aparacie.

Zdjęć w aparacie nie obrabiam w ogóle - zero szarpów, saturacji i innych takich. Wszystko robię w RSE.
Ale niedawno na przyjęciu urodzinowym dziecka zrobiłem vividowe JPG - takie fajne wyszły, kolorowe.

Teraz monitor - Mam LG F900(?) i temp. mam ustawioną na 6500 K. Nie pamiętam już gdzie (chyba Luminous Landscape) twierdzi, że ta temp. właśnie najlepiej oddaje światło dzienne.
Na poczatku wszystko wydaje się zbyt żółte, ale wzrok się przyzwyczaja.

Pytanie do mądrych kolegów i koleżanek - czy taka temp. jest prawidłowa? Czy raczej: co sądzicie o takim ustawieniu?

Paweł

[ Dodano: 07-06-2006 ]

...syn mojego kolegi od kilku miesięcy zbiera puszki po piwie, odkłada z kieszonkowego...

Dżizes! Jacy sensowni ludzie! Syn też. Większość dzieci dziś mówi "CHCĘ! JUŻ!"

W ten sposób chłopak dopiero doceni wartość sprzętu.

P.A.S.

mkwiek
07-06-2006, 18:15
Pytanie do mądrych kolegów i koleżanek - czy taka temp. jest prawidłowa? Czy raczej: co sądzicie o takim ustawieniu?
Ja szczerze mówiąc nie mam takiego problemu, tylko trochu inny. Używam monitora CRT gdyż LCD wydają mi się za słabe. Mój potrzebuje do SolidWorksa. Ostrością bije każde LCD do 3000 zł. Powyżej nie porównywałem :)
Jeszcze go poprawnie nie wykalibrowałem - mam problem gdyż menu i jego możliwości są za bardzo rozbudowane.
A może ktoś wie jak to zrobić - Compaq P1210 (22 cale i 32 kilo masy!)

Kundzior
08-06-2006, 09:45
CRT ostrością bije LCD (w zyciu nie czytałem większej wtopy). Niestety nie spotkałem sie z CRT który by był ostrzejszy od LCD (pomijając te badziewne LCDki za śmieszne niby okazyjne pieniażki podrzędnych producentów). Sam uzywam w kompie LCD i CRT na raz. LCDki są fatalne do zdjęć bynajmniej te tańsze na matrycy TN, MVA i S-IPS radzą sobie ze zdjeciami znacznie lepiej.

mkwiek
08-06-2006, 09:51
w zyciu nie czytałem większej wtopy
to samo mógłbym powiedzieć o Twojej wypowiedzi :) Ty chyba nie widziałeś porządnego CRT. Ostrość, kolory - dużo lepsze niż LCD. Moim zdaniem oczywiście.

mkris
08-06-2006, 09:56
Witam Wszystkich goraco!
Jestem tu nowy i pozwole sie dolaczyc do tematu bo moj problem dotyczy nikon'a d50.
A mianowicie kupilem sobie aparat fuji s9500 ale jestem z nigo troche niezadowolony i mam go mozliwosc wymienic na nikon d50 z kitem 1:3,5-5,6/18-55 mm i co tu gadac....a jest

Pytam Was czy na tym kicie bede mogl focic imprezki rodzinne,wyjazdy przez dlugi czas...
A moze Wy mi powiecie na co go stac....

Wielkie dzieki za opinie!

ALF
08-06-2006, 11:17
mkris, lustrzanka cyfrowa wymaga od użytkownika znacznie więcej niż kompakt...w kompakcie masz prawie wszystko włącznie z niezłym makro...w lusterku trzeba to wszystko dokupić, ale jesli nauczysz się nim posługiwać, to efekty będą znacznie lepsze...D50 to świetna puszka, kit to kit i nic wielkiego nim nie osiągniesz, ale zdjęcia robi jak każdy obiektyw tylko trzeba mieć świadomość jego ograniczeń i umieć je obchodzić, a to wymaga trochę treningu...i czytania forum :lol:

Kundzior
08-06-2006, 11:28
Kolory CRT ma lepsze ale ostrość niestety nie jest lepsza na CRT. Widziałęm wiele monitorów CRT tych tańszych i tych drogich, w profesjonalnych monitorach jest ostro ale nie aż tak jak twierdzisz.

Adam Trzcionka
08-06-2006, 12:19
mkris, http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Na tej stronie możesz dokonać porównania D50 z Fuji S9000 (zblizone możliwości do S9500), także z dowolnym innym aparatem. Oczywiście to tylko testy.

Gdybym miał się wypowiadać – potwierdzam za ALFEM – jeśli opanujesz D50 i zainwestujesz w dodatkowe szkła, choćby 18-70 DX + 70-300G, to będzie to zestaw znacznie lepszy od S9500.

Jednak jeśli chciałbyś zakupy zakończyć na kwocie wyjściowej, tj. cenie D50 + 18-55, zostaw jednak S9500. na plus S9500: niezły (niewymienny) obiektyw, duży zoom, odchylany LCD na którym można kadrować. Na minus przede wszystkim większe szumy.

mkris
08-06-2006, 12:26
Dzieki za tak szybka odpowiedz,
ale jednak oddam tego fuji lustra nie kupie z powodu dodatkowych kosztow,Panowie i Panie nie badziec zli wiem to nie forum "internacional" ale zapytam Wasz jeszcze o zdanie co do sony h1 albo Canon Power-Shot S3 IS
Moze ktos bedzie tak samo stal przed takim wyborem i rowniez skozysta :)

Adam Trzcionka
08-06-2006, 12:43
mkris, gdybym miał wybierać z tych trzech: h1, S3 IS, S9500 - zostałbym przy Fuji. co cię do niego zniechęca?

wracając do D50 - pamiętaj, że kiedy kupisz hybrydę (h1, S3 IS), zawsze będzie coś ponad, pozostanie niedosyt. a na zakup dodatkowych szkieł do D50 może znajdzie się kasa, nie dzisiaj, to za pół roku.

mam nadzieję, że admin nie przytnie tej "dyskusji", zawsze rzecz toczy się wokół D50 :) choć temat był juz wałkowany razy sto, np tu: http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=23497&highlight=hybryda

rzuć okiem również tutaj: http://www.dcviews.com/reviews/Sony-H1-Canon-S2/Sony-H1-Canon-S2-samples.htm

Kundzior
08-06-2006, 12:46
Sony to kaszanka oprócz f717 nie znam fajnego aparatu tego producenta, wogle mam awersje do Sony. w związku z doswiadczeniami życiowymi z Sony stanowczo odradzam tę marke, chyba ze odtwarzacz MP3 te są całkiem ciekawe (te małe elektroniczne bo te na CD to inna bajka). C S3 nie miałem w rękach a S2 jest bardzo przyjemny, brakóje mi tylko w nim sanek na lampe.

mkwiek
08-06-2006, 13:45
Kundzior, jak dla mnie ostrość mojego CRT bije wiele LCD jakie widziałem. ale nie jestem specem od tego i fakt, że nie miałem okazji porównać tego do wszystkich LCD. Mnie ta ostrość powala i jestem zadowolony. Skończmy na tym ten temat, w końcu to forum fotograficzne.

Natomiast co do D50 - ja już sięz kompaktów wyleczyłem. Miałem do czynienia z Olympusami, HP (hehe), Pentagram, Fuji i Sony i szczerze mówiąc do żadnego z nich nie chcę wracać.

tidus
08-06-2006, 16:32
nie kupuj kompatka za zadne skarby swiata, szybko zacznie Cie ograniczac i bedziesz tylko mogl pogadac sobie pod nosem ze zrobiles blad. ja popelnilem taki blad i kupilem fz5,a teraz bardzo zaluje zakupu i marze o D50. pomysl ze szklo ktore oferuje 10 x zoom w cenie tego aparatu jest nierealne,poszukaj np odpowiednika nikona i porownaj ceny,dostaniesz wykladnik jakosci. nie ma rzeczy idealnych,a jesli cos jest po trochu do kazdej dziedziny to znaczy ze w sumie jest do niczego...taka moja opinia.

pozdrawiam

Kundzior
08-06-2006, 17:03
Mkwiek OK :)

Również z kompaktów sie wyleczyłem. Jesli fotografia cyfrowa naprawde Cie intrersuje i jestes pewien że jest w Tobie potencjał twórczy, śmiało bierz lustereczko.

mkris
08-06-2006, 17:24
Dzieki Wam za rade,jeszcze musze sie z tym przespac i podiac decyzje!
Musze przyznac ze bardzo mily klimat tutaj panuje,a wiec moze sie skusze na tego nikon'a ;)

Pozdrawiam.

Campo
09-06-2006, 12:39
I wszyscy tak biora masowo te lustereczka, poniewaz hybrydy potwornie... ograniczaja :) a potem mamy takie rewelacyjne pytania na forum i zale czemu to moje lustereczko robi zle zdjecia :)

W skrocie - postaw oba apraty obok siebie, zrob zdjecie tego samego motywu i bedzie ten sam rezultat.

Jesli ktos umnie sie poslugiwac aparatem to i hybryda zrobic zdjecie.
Ale jak ktos o fotografii nie ma pojecia, to mu zadne "lusterko" nie pomoze.

PaSkal
09-06-2006, 12:48
Dla mnie podstawową wadą hybryd jest wizjer-telewizor. Ze dwa razy przez coś takiego patrzyłem (Panasonic i Minolta jakaś), i kręciło mi się w głowie. A do kadrowania "na wyciągnięcie ręki" nikt mnie nie zmusi.

Kup lustrzankę, a potem umieraj z głodu, przeznaczając wszystko na dodatkowe cudeńka :P

Paweł

mkris
12-06-2006, 11:32
Panowie i Panie mam jeszcze takie pytanie,co watro by bylo kupic majac do wyboru:

Canon EOS 350 D z kitem Canon EF-S 1:3,5-5,6/18-55 mm

albo

nikon d50 z dwoma obiektywami 1:3,5-5,6/18-55 mm i Nikkor AF 1:4,0-5,6/55-200mm

Sprawa dalej sie toczy pomiedzy d50 ;)

EDIT:
zgodze sie z Toba @Campo ale.....
Jak ktos nie ma pojecia o foto kupi hybryde wyda duzo kase co juz by szlo kupic lustro i bedzie sie uczyl nauczy sie juz i stwierdzi ze hybryda mu nie wystarczy,a na lustro juz kasy nie bedzie a hybrydy nie sprzeda bo za mala dostanie za nia ;)
Czyz nie prawda...

pebees
12-06-2006, 11:35
mkris, ja bym wziął opcję 2, bo 18-55 nikona lepszy niż canonowski (ponoć), a poza tym masz dodatkowo 55-200 :)

tidus
12-06-2006, 23:10
chcialbym miec takie szczescie,bo ani kieszonkowego nie mam ,ani za bardzo mozliwosc zbierania puszek...duzo nie platncyh zajec ...teraz szukam pracy i mam nadizjeje ze uda mi sie przez wakacje uzbierac na nikona,bo kompatky to g... strasznie sie zrazilem do nich ...