Zobacz pełną wersję : D200 problem z czasem naswietlania 1/1000
szakal.aw
01-06-2008, 15:57
witam, chcialem z fotografowac krople wody.. przeczytalem ze dobry czas i migawka to F8-11 a czas naswietlania 1/1000..
z takimi ustawieniami wychodzi mi zdjecie czarne wokol mam jarzeniowke 85w bardzo blisko i halogen 500w
natomiast jak wlacze blysk w budowany to zdjecie wychodzi dobrze ale czas naswietlenia automatycznie schodzi na 1/250 max nie moge z wlaczonym blyskiem przedluzyc tego czasu dlaczego? czy cos zle jest ustawione gdzies w ustawieniach? jestem calkowicie nowy w tej dziedzinie..
Zbigniew
01-06-2008, 16:03
Z lampą wbudowaną najkrótszy czas synchronizacji to 1/250. Spróbuj mniejsze wartości przysłony - tak w okolicach f/5.
szakal.aw
01-06-2008, 16:19
aha rozumie.. probowalem nawet na F2.8 1/1000 i tez ciemno przy ostrym oswietleniu
czyli jak kupie zewnetrzna lampe blyskowa np. SB-400 lub SB-600 to ten czas bede mogl wtedy sobie wydluzyc zgadza sie?
Zbigniew
01-06-2008, 16:21
Tak, ale pod warunkiem, że będzie na sankach. Jak chcesz zdalnie wyzwalać, to też masz podobne czasy (tj. 1/250).
witam, chcialem z fotografowac krople wody.. przeczytalem ze dobry czas i migawka to F8-11 a czas naswietlania 1/1000..
oj nie, to jest jeszcze za długi czas. Użyj lampy błyskowej, ona zamrozi ruch - bo jej błysk trwa krócej niz 1/1000 s. I nie przejmuj się tym, że na body jest nastawione 1/250 s - światło zastane i tak będzie za słabe.
Tak, ale pod warunkiem, że będzie na sankach. Jak chcesz zdalnie wyzwalać, to też masz podobne czasy (tj. 1/250). wcale nie, w cls zdalnie też chodzą krótsze czasy - tryb FP - do 1/8000s
Polecam lekturkę: http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/39980-fotografujemy-kropelki-mini-poradnik.htm
Zbigniew
02-06-2008, 09:13
wcale nie, w cls zdalnie też chodzą krótsze czasy - tryb FP - do 1/8000s
No wprawdzie ja u mnie też zdalnie widziałem krótsze czasy, ale zupełnie nie rozumiem jak to możliwe w świetle tego, że czasy synchronizacji do min. 1/250 (dla D200) :???:
W trybie FP możliwa jest synchronizacja do 1/8000 s i nie ma przy tym znaczenia czy lampa jest na body, czy zdalnie w CLS (to ostatnie - CLS to warunek konieczny).
A sam tryb FP to w skrócie błysk wydłużony (albo seria błysków) na tyle, by migawka naświetlając szczeliną zdążyła przebiec wzdłuż całej matrycy.
W trybie FP możliwa jest synchronizacja do 1/8000 s i nie ma przy tym znaczenia czy lampa jest na body, czy zdalnie w CLS (to ostatnie - CLS to warunek konieczny).
A sam tryb FP to w skrócie błysk wydłużony (albo seria błysków) na tyle, by migawka naświetlając szczeliną zdążyła przebiec wzdłuż całej matrycy.
A jak to jest z mocą lampy w trybie FP ? Gdzieś czytałem, że w tym trybie lampa błyska z połową mocy. Prawda to?
Zbigniew
02-06-2008, 09:26
OK, dziękuję. Czyli konkludując, ograniczenie do 1/250 dotyczy:
- lampy wbudowanej
- lampy zewnętrznej komunikującej się inaczej niż w CLSie
A jak to jest z mocą lampy w trybie FP ? Gdzieś czytałem, że w tym trybie lampa błyska z połową mocy. Prawda to?
prawie prawda :-D, tzn moc jest inaczej dystrybuowana i w dodatku część błysku się jakby marnuje ( lamelki zasłaniają część matrycy). Nie spada jako taka moc lampy (jeśli mamy byc precyzyjni w definicjach), ale spada zasięg lampy. Czym krótszy czas tym więcej błysku się marnuje i tym mniejszy zasięg.
- lampy wbudowanej
tak.
BugsBunny
02-06-2008, 10:13
nie tyle komunikującej się inaczej, co nie spełniającej warunków pracy w trybie FP z danym korpusem. To tak dla ścisłości - podejrzewam że przez CLS wielu forumowiczów rozumie ( niesłusznie ) komunikację bezprzewodową, a to tylko jeden z elementów.
CLS wprowadzono razem z SB800, a przecież wcześniejsze, analogowe czy cyfrowe korpusy i lampy też mogły synchronizować się na krótkie czasy ( FP ), jednak wymagało to sporo ręcznego liczenia. Obecne AutoFP robi wszystko automatycznie.
http://www.olegnovikov.com/technical/nikoncls/cls.shtml
CLS wprowadzono razem z SB800, a przecież wcześniejsze, analogowe czy cyfrowe korpusy i lampy też mogły synchronizować się na krótkie czasy ( FP )
zdalnie? bez CLS? (no i nie na kablu jak sc17, ale to traktuje jak sanki body)
BugsBunny
02-06-2008, 10:38
zdalnie? bez CLS? (no i nie na kablu jak sc17, ale to traktuje jak sanki body)
zdalnie, w sensie bezprzewodowo - chyba nie, ale jak rozumiem Zbigniew pytał o ograniczenie czasu synchronizacji w ogóle, a nie z lampą zdalną bez kabelków
napiszę inaczej - nie musi być lampa+body CLS żeby mieć FP ( np. może być F100 + SB28 ), musi być CLS żeby mieć AutoFP
lampy też mogły synchronizować się na krótkie czasy ( FP ), jednak wymagało to sporo ręcznego liczenia. Obecne AutoFP robi wszystko automatycznie.
http://www.olegnovikov.com/technical/nikoncls/cls.shtml
Niestety, przed wprowadzeniem i-TTLL, tryb FP w wykonaniu Nikona był to jeden wielki wstyd i rozpacz. Działał tylko w trybie M i jeszcze trzeba się nieźle nagimnastykować:
1. włączyć tryb M na korpusie i lampie
2. włączyć tryb FP na lampie
3. ustawić ostrość
4. wstawić przysłonę
5. ustawić czas naświetlania
6. wybierać jeden z dwóch poziomów mocy na lampie
7. sprawdzić, czy odległość ustawiona na obiektywie mieści się w zakresie
pokazanym przez lampę
8. jeżeli w pkt.7 odpowiedź jest "TAK", to nacisnąć spust :) Jeżeli "NIE", trzeba było kombinować dalej. Słowem mówiąc - tragedia. Był to najsłabiej rozwiązany element systemu Nikona. Powyższy stopień skomplikowania, sprawiał ten element w zasadzie całkowicie bezużytecznym.