PDA

Zobacz pełną wersję : POMOCY! Dziwne punkty na zdjeciach z D70

paparazzzi
27-04-2006, 18:06
Witam.

Zauważyłem ze moj d70 robi dziwne rzeczy. Na jednolitych powierzchniach (np: niebo) pojawiają sie dziwne punkty o rożnej średnicy i jasności (takie nieco ciemniejsze plamki) - poniżej foto.

http://strony.071.pl/dziwne_punkty.jpg

Na pewno nie jest to wina obiektywu, bo efekt pojawia sie na różnych szkłach. Martwie sie ze to cos z matryca...

Z gory dzieki za pomoc.
Bartek.

Kaleid
27-04-2006, 18:08
Matryca do czyszczenia :)

paparazzzi
27-04-2006, 18:10
czyli "typowy problem" i "nie mam sie czym martwic"? ...powiedz ze tak :)

Adam Trzcionka
27-04-2006, 18:11
paparazzzi, to ewidentnie problem z paprochami - na filtrze matrycy osiadły drobinki kurzu, jeśli ich nie usuniesz, będą powtarzać się w tych samych miejscach, na wszystkich zdjęciach. ale to nie tragedia - kup w aptece gruszkę, zdejmij obiektyw, podnieś lustro i dmuchaj ;-)

wpisz sobie w "szukaj" >paproch< i w wynikach znajdziesz wszystko. jest wiele technik - odkurzaczowe, pędzelkowe, wacikowe.. ja stosuję wyłacznie gruszkę, skuteczna i bezpieczna. pozdrawiam

[ Dodano: Czw 27 Kwi, 2006 ]
typowy problem - nie ma się czym martwić, każdy, wcześniej czy później, to przerabia. powodzenia

paparazzzi
27-04-2006, 19:19
Dzieki :) Jestem juz szczesliwym posiadaczem nowiutkiej gruszki do lewatywy doodbytniczej :D

Paproszki dały się wydmuchać i juz mam czyściuką matrycę (chyba przeniosły się na lustro, ale to juz nie problem).

Jeszcze raz dzieki za pomoc!