Zobacz pełną wersję : Nikon D50 i Metz 54mz3
forgetful
27-04-2006, 17:45
Dzisiaj kupiłem swój pierwszy aparat cyfrowy Nikon D50 podpiąłem do niego Lampe Metz 54mz3 ze stopką SCA 3402, przestawiłem tryb pracy na lampie na A (na manualu zresztą tez próbowałem) i nic. Nie działa, spust migawki jest zablokowany nie daje się zrobić zdjęcia , na górnym wyświetlaczu miga ramka i błyskawica, w instrukcji jest napisane że dzieje się tak kiedy zewnętrzna lampa ustawiona jest w trybie TTL a nie obsługuje i-TTL , o czym mogłem zapomnieć ? jakaś porada,
Lampa podpięta do starego F70 działa bez problemu
niestety...nic nie poradzisz...mam dokładnie tak samo...kupiłem 54MZ4i a do 54MZ3 dokupię 3083 i bedę miał fajny komplecik :P
Trzeba jeszcze aparat przestawić na tryb manualny lub preselekcji czasu. Aparat nie może być ustawiony w trybie P.
Lampa będzie wtedy dzialala w trybie A lub M zaleznie od ustawienia na lampie.
forgetful
27-04-2006, 17:58
Trzeba jeszcze aparat przestawioć na tryb manualny lub preselekcji czasu. Aparat nie może być ustawiony w trybie P.
sprawdzałem na tych trybach też
niestety...nic nie poradzisz...mam dokładnie tak samo
na stronie metza niby wszystko powinno działać poza i _TTL
http://www.metz.de/en/photo_electronics/adapter.143.html
o co chodzi z tym 3083 ? jakaś stopka ?
tak...wtedy lampa działa w trybie slave - czyli masz niewolnicę :P
forgetful
27-04-2006, 18:08
Nie pocieszyłeś mnie, nowa lampa była na dalszym planie zakupowym
Widzę że ostatnio nikon znacznie wyprzedził Canona w utrudnianiu życia użytkownikom
Zawsze go ceniłem za to że czy wziąłem starego nikromata czy jakiś nowszy model to wszystko razem działało może z jakimiś ograniczeniami ale zawsze zdjęcie dawało się zrobić a teraz ….
a teraz bedziesz miał 2 lampy i bedziesz mógł lepiej doświetlać obiekty :P
forgetful
27-04-2006, 18:23
Mocno drążyłeś temat ?
Po weekendzie napisze do Metza dla czego na stronie są błędne dane może cos się jednak da wymyślić nie ukrywam że wole kase wydać na nowy obiektyw niż lampę którą i tak używam sporadycznie
Mocno drążyłeś temat ?
Po weekendzie napisze do Metza dla czego na stronie są błędne dane może cos się jednak da wymyślić nie ukrywam że wole kase wydać na nowy obiektyw niż lampę którą i tak używam sporadycznie
Jest na to recepta - zakup standardowej kostki Metza - nr 301 lub zaklejenie styków kostki odpowiedzialnych za TTL - trzeba poeksperymentować które - na pewno środkowy odpowiada za wyzwalanie lampy.
Potwierdzam, że pomaga zwykła kostka. Miałem ten sam problem. Lampa działa wtedy w trybie A i nawet można z tym żyć.
Pawełfoto
28-04-2006, 00:08
Musisz wiedzieć że stopka ma wewnętrzne oprogramowanie (firmware), prawdopodobnie twoja wersja jest starsza i Nikon D50 nie będzie współpracował poprawnie z lampą.
Wersja oprogramowania do tej stopki musi być M5, wtedy dopiero wszystko będzie grało. Aktualizacje stopek Metz robi firma w Gdyni.
Tu możesz zmienić oprogramowanie:
http://www.allegro.pl/item98858139_metz_aktualizacje_softu_dla_adapterow _sca.html
Ja też zmieniałem ale w samej lampie.
Pozdrawiam
zgadza się...aktualizacja softu da efekt w trybie A, a że metz ma imho minimalnie lepszy pomiar niż nikon, to tryb A też się sprawdza :)
forgetful
28-04-2006, 06:02
Dziękuje bardzo za odpowiedzi
Wygrzebałem z szuflady starą kostkę i faktycznie ruszyło:)
Potem wyślę kostkę do przeprogramowania to nie będę musiał pamiętać o ustawianiu wartości przesłony na lampie i czułości (mam taką nadzieje)
Jeszcze raz dzięki poprawiliście mi humor :mrgreen:
Czy masz kostkę SCA 3402 M5????
Na stronie Metza dla D50 przeznaczona jest kostka z oznaczeniem M5.
Pytam ponieważ mogę mieć podobny problem, chcę kupić D70S a mam 54 MZ 3.
grissley
28-04-2006, 09:09
U mnie w starutkiej 40-MZ3i ze starą nieprzeprogramywaną kostką wartości przesłony i zoom przekazywane są do lampy bez żadnego problemu.
Tryb A u Metza jest niezly, więc w sumie nawet nie zauważam zbytnio braku TTL-a. Do zdjęć do kotleta A sprawdza się znakomicie, a jak chcę czegoś więcej to manual. I jest git ;)
grissley, ale Ty masz D100 a to chyba roznica :) ,
u mnie tryb A w 40MZ2 z D70 pozwala na wyzwolenie blysku, ale niestety ani przeslona ani AF , ani ISO juz nie przechodzi na lampe, czyli upierdliwie. A pomiar blysku niestety szwankuje, szczegolnie z bliska, potrafi mocno wypalic (pomimo mieszczenia sie w zakresie odleglosci)
grissley
28-04-2006, 09:58
No właśnie nie byłem pewien, czy fakt, że to D100, ma jakieś znaczenie ;)
Wprawdzie to nie i-TTL, a jedynie D-TTL, ale tego trybu moja lampa też nie obsługuje :?
Ale ok, przyjmuję do wiadomości 8)
forgetful
28-04-2006, 10:08
Czy masz kostkę SCA 3402 M5
nie wiem jak sprawdzić, na kostce jest napisane SCA 3402
pod spodem samo M
lampa ma juz kilka lat
Gdzie można wymienić soft w lampie 54MZ3?? Może jest soft, który umożliwia współpracę lampy w i-TTL??
forgetful
28-04-2006, 10:10
Może jest soft, który umożliwia współpracę lampy w i-TTL
na to bym nieliczył
Może jest soft, który umożliwia współpracę lampy w i-TTL
na to bym nieliczył
Jest lampa 54MZ4i, która działa z i-TTL wygląda na identyczną z 54MZ4 (a to jest prawie to samo co 54MZ3). Podejrzewam, że różnica jest w sofcie!
forgetful: jak masz napisane M to masz wlasnie M :lol:
na stronie firmy z Gdyni podanej wczesniej masz tabelke tego co moga zrobic
na iTTl nie licz - nowa lampa :(
A ja teraz stoje przed wielkim dylematem:
SB 800 czy Metz ????????????????????????????????????????????????
i nie wiem, bo mam juz jednego Metza i jestem zadowolony (ale brak iTTL wkurza), wiec jakbym kupil drugiego Metza i stopke do starego to moze bym mogl liczyc na bezprzewodowa wspolprace??? bo chyba na wspolprace Sabiny z Metzem nie mam co Liczyc ? :(
ALF POMOCY !!!
forgetful
28-04-2006, 11:12
Właśnie dostałem odpowiedź z serwisu Metz który potwierdza Wasze wcześniejsze wypowiedzi
Poniżej tłumaczenie ze streszczeniem
Do poprawnej pracy (tylko w trybie A i M) zalecana jest kostka SCA 3402M6
Kostki M3 M4 i M5 można uaktualnić do M6
Kostek M i M2 niestety nie
W celu uściślenia Pana problemu prosimy o kontakt z przedstawicielem w Gdańsku firmą Fototechnika.
A dalej zachwalania nowych modeli lamp itp.
ja tak własnie zrobiłem...kupiłem 54MZ4i a teraz poluję na SCA 3083 żeby z 54MZ3 w trybie slave uczynić niewolnicę...trochę szkoda, że do pleneru nie udało mi się ściągnąć kosci, ale to nie ucieknie - do jesiennego już będzie :P
ALFie a orientujesz sie czy stasze Metze 40 tki beda dzialaly z SCA 3083 w trybie slave ???
a ile trzeba bulic za SCA 3083???
pozdr i dzieki, na plener niestety i tak nie mam czasu sie pojawic - a szkoda
Właśnie dostałem odpowiedź z serwisu Metz który potwierdza Wasze wcześniejsze wypowiedzi
Poniżej tłumaczenie ze streszczeniem
Do poprawnej pracy (tylko w trybie A i M) zalecana jest kostka SCA 3402M6
Kostki M3 M4 i M5 można uaktualnić do M6
Kostek M i M2 niestety nie
W celu uściślenia Pana problemu prosimy o kontakt z przedstawicielem w Gdańsku firmą Fototechnika.
A dalej zachwalania nowych modeli lamp itp.
Dla D50 SCA 3402M6????? Na stronie Metza M6 zalecana jest dla D200, D2H i D2x, a dla D50 i D70S - M5!!!
hajdar, w BRD 35-50€ + przesyłka, w polsce ok. 245zł można zamówić u gościa z allegro...nie szukałem w innych miejscach...
czy w 40kach chodzi nie wiem, najlepiej napisać zapytkę do tego gościa z allegro co handluje softem do lamp...
ALF dzieki, juz to zrobilem :)
forgetful
28-04-2006, 18:08
bambus: tu masz mail bez mojego tłumaczenia
z M5 pewnie działa ale skoro jest juz M6.
54 MZ-3 can only be used in simple auto flash mode with manual
settings. For a connection of them we recommend to use the adapter
SCA3402 with version M6. Adapters of type SCA3402 M3, M4 or M5 can be
up-loaded on M6 which is, unfortunately, not possible with M & M2. In
regard to having your adapter (if possible, up-dated we recommend to get
in contact with our agent in Gdansk FOTOTECHNIKA. Address see:
http://www.metz.de/en/service_support/photo_electronics.134.html
For fully dedicated flash mode with your camera suitable flash units are
shown below "flashlight recommendation" (www.metz.de) such as 28 AF-3N
V2, 44 AF-4iN V3, 54 AF-1N V2 and all 54 MZ-4i units with adapter
SCA3402 M6. Also, two new styled hand held flash units called "45 CL-4
digital" and "76 MZ-5 digital" with i-TTL are available from the
beginning of this year. See also www.metz.de.