Zobacz pełną wersję : "doładowanie" Baterii.
Witam
czasem zależy mi na trzymaniu bardzo długim baterii 1500-2000 więc staram sie przeładować baterie tzn. jak już przestanie migać dioda ładowania to wysuwam i wsuwam baterie z powrotem w ładowarkę ona znów zaczyna migać i potem znów i znów i tak dalej .... jak myślicie czy takie "doładowanie" pomoże?
robie to na MH-18a i bateryjce od d200 :P
wg . mnie to pomaga ;)
mysle ze predzej zdechnie Ci ta bateria. ostatnio przypadkiem tak zrobilem i od razu dostalem komunikat ze konieczna kalibracja
Witam
W większości ładowarek jak kończy się normalne ładowanie , ogniwa są zasilane dużo mniejszym prądem - ładowanie podtrzymujące .
Normalne ładowanie kończy się gdy ogniwa nie są już w stanie przyjąć więcej prądu , więc taka "sztuczka" nie wiele pomoże , a możesz przegrzać ogniwa.
Próbowałem tak kiedyś z dość zużytą baterią litowo-jonową od komórki , po kilku dniach padła całkiem :( .
pozdr.
mww
A w instrukcji jak byk jest napisane, że nie wolno doładowywać w pełni naładowanej baterii, bo skraca się jej żywotność!!! można doładować, jak jest choć trochę już rozładwana (w bateriach bez efektu pamięci Li-ion)
fotojacek
12-06-2008, 18:56
A juz był w ogródku, juz witał się z gąską ..... trza instrukcje czytać bo mozna wpaść grząsko :D:D:D
A juz był w ogródku, juz witał się z gąską ..... trza instrukcje czytać bo mozna wpaść grząsko :D:D:D
A tam od razu trza czytać instrukcje;) Najlepsza jest technika "na macanta", wtedy sam szukasz, "macasz", poznajesz funkcje danego przedmiotu. Instrukcja wtedy to ostateczność:mrgreen:
I już wiemy skąd się wzięło przysłowie "mądry Polak po...." ;)
fotojacek
13-06-2008, 12:32
A tam od razu trza czytać instrukcje;) Najlepsza jest technika "na macanta", wtedy sam szukasz, "macasz", poznajesz funkcje danego przedmiotu. Instrukcja wtedy to ostateczność:mrgreen:
Masz rację:D
Miałem kiedyś takiego klienta co przylazł z puszką "systemu A" i tamronem "systemu B"
Tamron miał upitolony bagnet bo on słyszał ze tamrony to do kazdego systemu pasują:)
Wiedział, że dzwonią, ale nie wiedział w którym kościele. Tamrony kiedyś pasowały do każdego systemu. Kupowało się jedno szkło i t.zw. adaptalle do różnych systemów.