PDA

Zobacz pełną wersję : silniki w d60 i d80

tomekF80
31-05-2008, 14:35
nie wyśmiejście tego pytania - jestem amatorem?
o co chodzi z tymi silnikami w d60 i d80 w związku z obiektywami?

Xathloc
31-05-2008, 14:45
D80 ma napęd w body, dzięki czemu AF działa ze wszystkimi obiektywami AF. D60 nie ma silnika w body, AF działa więc jedynie z obiektywami wyposażonymi we własny silnik.

Austin
31-05-2008, 14:46
Wszsytko rozchodzi się o AF.
O własny napęd w obiektywie lub w aparacie.
Jeśli go nie ma obiektyw, to powinien być w body - tzw. "śrubokręt"
D40(x) i D60 go nie mają, więc po podpięciu szkła bez własnego napędu, pozostaje ci MF - czyli ostrzenie ręczne.

PS. Spóźniłem się - Xathloc był szybszy :)

flyski
31-05-2008, 14:50
Wszsytko rozchodzi się o AF.
O własny napęd w obiektywie lub w aparacie.
Jeśli go nie ma obiektyw, to powinien być w body - tzw. "śrubokręt"
D40(x) i D60 go nie mają, więc po podpięciu szkła bez własnego napędu, pozostaje ci MF - czyli ostrzenie ręczne.

PS. Spóźniłem się - Xathloc był szybszy :)

dodam tylko jako przykład, że pierwsze boleści napotykamy przy chęci kupna taniutkiego i dobrego N50 1.8

tomekF80
31-05-2008, 17:16
jakie jest oznaczenie obiektywu z i bez silnika? gdzie szukać?

puch24
31-05-2008, 17:30
Wszystkie obiektywy Nikona z wbudowanym silnikiem mają silnik ultradźwiękowy SWM, i takie oznaczenie jest w nazwie obiektywu. Jeśli go nie ma, tzn. że obiektyw nie ma silnika.

Obiektywy Sigma z silnikiem ultradźwiękowym mają oznaczenie HSM, ale jest także kilka nowych, tańszych obiektywów z wbudowanym silnikiem zwykłym - ale one nie mają żadnego specjalnego oznaczenia - trzeba szukać na pudełku napisu w rodzaju "built-in motor" czy t.p.
Tamron nie ma w ogóle silników ultradźwiękowych, ale kilka obiektywów ma nowe wersje z silnikiem (zwykłym) - one mają na pudełku napis "built-in motor".

krystek
31-05-2008, 17:39
nie SWM w nazwie, tylko AF-S trzeba szukac