PDA

Zobacz pełną wersję : D80-Prześwitlone Fotki. Problem z automatem

Fiziek
30-05-2008, 23:18
Nie wiem co robic. Kupiłem przed wczoraj D80, Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro HSM. I mam preświetlone zdjęcia. większośc na dworze. W pomieszczeniu są dobre. Jest to moja pierwsze lustro w życiu jeśli chodzi o "D". Wcześniek pracowałem na Panasonicu DMC-FZ10 hybryda (nie ma o czym mówic). Pracuje jeszcze na Lubitel (ilford). 10 lat więc sobie myśle że mam jakąś skąpą wiedzę na temat fotek.Jak ustawiam preselekcję na przysłonę to wychodzą dobre.

Maryj
30-05-2008, 23:22
radził bym ci przejść na manual, masz większą kontrole i się szybko nauczysz ustawiać czas i przesłone

Erie
30-05-2008, 23:23
w trybie A wychodzą dobre, a w jakim złe? czy może problem z pomiarem matrycowym? odsyłam wówczas do sławnego wątku Zbyszka

eskade1
30-05-2008, 23:24
Preselekcja to tryb półautomatyczny, to znaczy, że ustawiasz przesłonę a aparat sam dobiera taki czas, żeby zdjęcie zostało naświetlone zgodnie ze wskazaniami światłomierza i korekty EV. Jak robisz na manualu to musisz obserwować w wizjerze ten pasek na dole, który informuje o naświetleniu przy obecnych ustawieniach. Myślę, że to jest Twój problem. Czy o to chodzi?

Fiziek
30-05-2008, 23:30
No tak, nie chcę pracowac na automacie bo to o to nie chodzi, lecz sobie myśle że skoro małpka daje sobie radę z takim gów.. i robi całkiem dobre fotki z automatu, to czemu nie ten aparat. Nie mam zamiaru robic z automatu lecz niekiedy nie mam czasu na ustawienie.

Fiziek
30-05-2008, 23:33
w trybie A wychodzą dobre, a w jakim złe? czy może problem z pomiarem matrycowym? odsyłam wówczas do sławnego wątku Zbyszka
tak to chyba to tylko nie wiem o co chodzi bo kolega mi o tym dzisiaj w pracy wspominał. Mam nadzieję że o tym

Bartello
30-05-2008, 23:33
.Jak ustawiam preselekcję na przysłonę to wychodzą dobre.

W takim razie radze korzystac z preselekcji przysłony :)
a jezeli i to nie bedzie cie w pelni zadowalac, to radze przestawic tryb pomiaru z matrycowego na wazony z uwypukleniem środka kadru.
Pozdrawiam i zycze udanych strzałów.

Fiziek
30-05-2008, 23:39
W takim razie radze korzystac z preselekcji przysłony :)
a jezeli i to nie bedzie cie w pelni zadowalac, to radze przestawic tryb pomiaru z matrycowego na wazony z uwypukleniem środka kadru.
Pozdrawiam i zycze udanych strzałów.

A tak na marginesie , żeby dłużej nie zanudzac to jak to się robi, bo nie mam pojęcia najmniejszego. Jak pisałem, jest to mój pierwszy aparat tego typu, więc PROSZę o wyrozumiałośc. Bartek
Ps. nie działa mi "c" w klawiaturze kompa.

eskade1
30-05-2008, 23:42
Otworzyć instrukcję należy :|

Fiziek
30-05-2008, 23:50
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fotogalerie.pl/fotka/2835901212184315s2,fiziek.htm)

pokazuje o co chodzi patrzcie na te dziecko prawie twarzy nie widac, nie było mnie przy tym zdjęciu robił to mój kuzyn.70mm, f/6,3 200iso, 1/125s, wszystkie inne wywaliłem.

Bartello
30-05-2008, 23:51
Dokładnie... radze zapoznac sie z instrukcja... a jezeli to takie ciezkie :) to naciskasz na guzik z gory, po lewej od spustu i krecisz kółkiem pod kciukiem aż na wyswietlaczu z gory zobaczysz kropke z otoczką ... (Bo malutka to pomiar punktowy). I zeby wiecej kardu uwypuklic wchodzisz w menu i zmieniasz pole pomiaru centralnego na 10mm.
Juz prosciej sie nie da :)
a zdjecia nie widac... popraw to.

Fiziek
30-05-2008, 23:51
http://fotogalerie.pl/fotka/2835901212184315s2,fiziek.htm

Jacek_Z
30-05-2008, 23:56
nie widac zdjęcia.
Obojetne jest czy pracujesz w trybie P czy w trybie A, pomiar matrycowy mierzy tak samo. Nastawić może inne parametry, ale to będzie tyle samo EV. Jesli prześwietla w jednym trybie, to musi prześwietlac i w drugim.
Zapewne na obu zdjęciach (P i A) miałeś inną scenę i na jednej z nich (P) było miejsce o dużym kontraście do reszty i zostało ono prześwietlone. A ta fotka, co była w trybie A nie miała kontrastowego motywu. Cała tajemnica.

EDIT zdjęcie widzę. Jasna koszulka w słońcu, a ciemna w cieniu. Aparat nie potrafi zrobić dobrego zdjęcia. Trzeba zmniejszyć kontrast sceny (np uzyć lampy błyskowej)

Bartello
31-05-2008, 00:01
Ja widze ze aprat poradził sobie bardzo dobrze... a ze nie wie on ze chcesz fotografowac obydwie osoby to zachował sie tak jak powinien :)
aparat wycelowany był w cień i tam dobrał parametry zdjecia, a ze akurat w tym samym kadrze jest silne słońce na dziecku to wyszlo jak wyszlo...
Jak byś celował w te dziecko po prawej, to za to duża część zdjecia była by niedoświetlona... :) wybór prosty co zrobic...
Dodam na koniec ze specem nie jestem... ale ja tak to widze! Może ktoś mnie poprawi jeżeli się myle.

Fiziek
31-05-2008, 00:07
Ja widze ze aprat poradził sobie bardzo dobrze... a ze nie wie on ze chcesz fotografowac obydwie osoby to zachował sie tak jak powinien :)
aparat wycelowany był w cień i tam dobrał parametry zdjecia, a ze akurat w tym samym kadrze jest silne słońce na dziecku to wyszlo jak wyszlo...
Jak byś celował w te dziecko po prawej, to za to duża część zdjecia była by niedoświetlona... :) wybór prosty co zrobic...
Dodam na koniec ze specem nie jestem... ale ja tak to widze! Może ktoś mnie poprawi jeżeli się myle.
Wiesz musiał mi to ktoś wytłumaczyc ręcznie . To jest tak, pobieram światło z twarzy lewego maluszka i przesuwam kadr w prawo, wtedy będzie oki.

Fiziek
31-05-2008, 00:10
Przepraszam na odwrót, z prawego malca i w lewo przesuwam kadr

Zbigniew
31-05-2008, 00:11
Na pokazanym zdjęciu warunki są raczej trudne, bo jest duże słońce. Ale tak czy siak ekpozycję aparat dobrał trochę niepoprawnie. Takie rzeczy widziałem setki razy w moich D80 ...

(przemo, Erie, ... - nie chcę tutaj wojny o pomiar matrycowy :)).

PS.: Uwaga Bartello jest słuszna.

Fiziek
31-05-2008, 00:15
Na pokazanym zdjęciu warunki są raczej trudne, bo jest duże słońce. Ale tak czy siak ekpozycję aparat dobrał trochę niepoprawnie. Takie rzeczy widziałem setki razy w moich D80 ...

To co mam robic p prostu olac automata , iprzejśc na pselekcję lub manuala, to Po jakie licho montują w tych DIGITALACH automata.

Fiziek
31-05-2008, 00:23
Albo zobaczcie to po prostu zgroza rękę mu urwało.http://fotogalerie.pl/fotka/2835911212186465s2,fiziek.htm

Jacek_Z
31-05-2008, 00:24

żeby naświetlic poprawnie koszulę trzeba by niedoświetlić o pare EV. A wtedy diabli wezmą cienie. Jedyna metoda - złagodzić kontrast - np tak jak radzisz w innym wątku doświetlając błyskiem - tło.
Sprzęt nie jest tu niczemu winny.
Generalnie - nie rób fotek w takich sytuacjach, bo po prostu nie wyjdą (to o zdj nr 2)

prz3mo
31-05-2008, 00:28

buheheheh... ani się waż w takim razie pisać jeszcze cokolwiek w tym temacie ;)

Fiziek
31-05-2008, 00:28
Mam wrażenie , montowanie tego Automata sprzyja koniokturze rynku fotograficznego. bo większośc ludzi nie ma pojęcia o fotografi. Bez obrazy. Ten kto się obraża tego to tyczy. Prawda i basta. HEJ

prz3mo
31-05-2008, 00:30
Mam wrażenie , montowanie tego Automata sprzyja koniokturze rynku fotograficznego. bo większośc ludi nie ma pojęcia o fotografi. Bez obrazy. Ten kto się obraża tego to tyczy. Prawda i basta. HEJ

Mógłbyś bardziej przyłożyć się do konstruowania zdań? Bo ciężko się to czyta...

Bartello
31-05-2008, 00:30
Fiziek... nie frustruj się tak, tylko naucz się dobrze obsługiwać swój nowy cyfrowy aparat. Chyba nie po to go kupiłeś żeby latać na automacie i wszystko mu zawdzięczać. Warunki w których robiłeś zdjęcia nie były za łatwe dla automatu, dlatego sie on pogubił... zreszta chyba zawsze tak robi w podobnych sytuacjach.
Popieram twoje zdanie, żebyś olał automat i sam porobił fotografie. Zobaczysz jak dużo może to sprawić frajdy... oraz jak dobre rezultaty mozna osiągnać tym jak by nie patrzyć amatorskim aparatem :P
pozdrawiam i radze się tak nie przejmować.

manio
31-05-2008, 00:31
To co mam robic p prostu olac automata , iprzejśc na pselekcję lub manuala, to Po jakie licho montują w tych DIGITALACH automata.

w d80 jezeli chcesz uzywac matrycowego zmien domyslne ustawienie i wylacz blokowanie pomiaru swiatla przez wcisniecie do polowy spustu migawki (niech migawka blokuje tylko pomiar ostrosci, zreszta taka chyba jest idea matrycowego - zeby mierzyl swiatlo z calego kadru na bierzaco) - d80 chyba faktycznie przypisuje pomiar do punkty ostrosci (celujac najpierw w ciemna scene a pozniej przekadrowujac sa przepaly - przy domyslnych ustawieniach gdzie spust blokuje tez pomiar swiatla). Dodatkowo przeczytaj sobie o przycisku AE-L (bardzo przydatny:)) i na poczatku mozesz sobie wprowadzic korekte na stale -0,7 EV i bedzie dobrze.

PS. Ja wiem o co Zbyszkowi i innym chodzilo - mialem D50 i fakt tam "automat matrycowy" byl inaczej ustawiony i nie trzeba bylo kombinowac - mierzyl swiatlo chroniac przed przepalami (ale niedoswietlal cieni), d80 ma skonfigurowane na "priorytet nawietlenia za wszelka cene ciemnych miejsc:)". Wiec faktycznie pierwsze wrazenie po zmianie na przyklad z d50 na d80 jest "no przeciez to bydle przepala a stara puszka tak dobrze mierzyla na matrycowym" - ciekawe jak jest w d200?

Fiziek
31-05-2008, 00:33
Mój dwuletni syn mówi "dasz radę tato" więc do zobaczenia wkrutce. A to jakaś tam moja galeria.http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_fiziek

Fiziek
31-05-2008, 00:48
Mógłbyś bardziej przyłożyć się do konstruowania zdań? Bo ciężko się to czyta...
Co do konstrukcji zdań to jestem dyzlektykiem, hhii nawet nie wiem czy to napisałem dobrze. Ale pocieszam się bo większośc geniuszy była dyzlekt... hiiii .Ale aparat extra i tyle polecam wszystkim .

prz3mo
31-05-2008, 00:51
Co do konstrukcji zdań to jestem dyzlektykiem, hhii nawet nie wiem czy to napisałem dobrze.

Jeśli rzeczywiście tak jest to przepraszam.

okon
31-05-2008, 01:00
Ee tam, kiedyś dyslektyków nie było. A jak się jakiś znalazł to Pani w szkole leczyła delikwenta linijką. Zazwyczaj pomagało...
Sorry za offtop, ale chyba nawet dyslektycy mogą zadać sobie trochę trudu i skorzystać z jakiegoś modułu sprawdzania pisowni. To świadczy o szacunku do innych użytkowników forum. Teraz gdzie nie spojrzeć na forach internetowych to każdy kto popełnia masę błędów mówi, że jest dyslektykiem i po temacie... Ehh, a może ja jakiś staroświecki jestem?

Fiziek
31-05-2008, 01:05
a propos , czy ktoś ma sprzedac instrukcję do d80 po polsku, bo kupiłem w sklepie z płytą i jest format pdf162 strony, skany książki.

who
31-05-2008, 04:33
to gdzie ty kupiłeś ten aparat że polskiej instrukcji nie dali ?? :> i sprawdź czy masz chociaż polską gwarancję :)

a co do zdjęć to za poprzednikami, za duże kontrasty i tyle, trzeba by wprowadzić jakąś rozsądną korektę na minus, żeby nie było przepaleń i cienie nie były czarnym plackiem ;)

remnaj
31-05-2008, 09:29
w sklepach internetowych gdzie sprowadzaja sprzety z innych krajow dolaczaja plyte z instrukcja. ja tak mialem kupujac fuji s6500 w fotoekspercie.

Kraftsman
31-05-2008, 11:10
No co wy??? Przecież wszyscy wiedzą, że D80 na matrycowym przepala jak diabeł :mrgreen:.

Zbigniew
31-05-2008, 11:12
PS. Ja wiem o co Zbyszkowi i innym chodzilo - mialem D50 i fakt tam "automat matrycowy" byl inaczej ustawiony i nie trzeba bylo kombinowac - mierzyl swiatlo chroniac przed przepalami (ale niedoswietlal cieni), d80 ma skonfigurowane na "priorytet nawietlenia za wszelka cene ciemnych miejsc:)". Wiec faktycznie pierwsze wrazenie po zmianie na przyklad z d50 na d80 jest "no przeciez to bydle przepala a stara puszka tak dobrze mierzyla na matrycowym" - ciekawe jak jest w d200?

W D200 jest tak jak powinno być w cyfrze, czyli światła są chronione. Naprawdę widzę sporą różnicę, bo dwa moje D80 zachowywały się identycznie i zupełnie inaczej niż D200. Ponieważ nie umiałem znaleźć odpowiedzi dlaczego tak jest i jak poradzić sobie z tym (w D80), kupiłem dwusetkę.

---

Żeby nie było pustej gadaniny, pokażę jeden przykład, w którym moim zdaniem D80 wyłożyłby się jak długi.

Warunki - późne popułudnie, dwa tygodnie temu, postacie trochę w cieniu, natomiast tło bardzo jasne, bo na niebie były chmury a nad nimi dające czadu popołudniowe słońce. Innymi słowy na górze było mlecznobiało i jasno :)

Zdjęcie zrobione poniekąd źle, bo obiekt niedoświetlony np. lampą, ale wywołujemy z zerowymi ustawieniami (zero korekt przy robieniu zdjęcia, tryb A, reszta w EXIF, autofocus raczej na ciemną partię - na włosy):

źródło (http://img261.imageshack.us/img261/7665/15380137tc1.jpg)

Przy wołaniu w Capture One też celowo nic nie kręciłem w tym powyższym:

źródło (http://img100.imageshack.us/img100/3797/70363098xi8.jpg)

Zwracam uwagę na histogram oraz informację o wartościach RGB dla miejsca gdzie znajduje się wskaźnik myszy.

Wniosek ? Genialnie dobrana ekspozycja, bo teraz możemy zrobić z tym zdjęciem wszystko - rozjaśnić postać, zachowując coś na niebie (chociaż szaro-jasnoniebieskie, a nie białe). Oczywiście trochę degradujemy tak zdjęcie (bo podciągając jasność cieni wyłażą potem szumy, ale jeśli robimy to w niewielkim stopniu i świadomie, czyli nie ciągniemy zdjęcia na ISO1600, to nic się nie stanie). Poza tym zdjęcie, jak już pisałem, było trochę średnio zrobione, bo sama postać była niedoświetlona.

W PSie potem wyciągnąłem sobie coś takiego:

źródło (http://img261.imageshack.us/img261/6554/80938770hq4.jpg)

Podsumowując - taki pomiar światła mi odpowiada. Gdybym chciał odrazu osoby doświetlone lepiej, to mierzyłbym punktowo lub poprostu wprowadził korektę, ale wtedy mógłbym stracić część informacji - tutaj powiedzmy że nie chciałem. Poza tym zrobiłem zdjęcie niejako na automacie (bo pattern, bez korekt). Jak widać - Nikon potrafi.

---

Rada dla autora - niestety przy D80 będziesz miał nieco inne zachowanie pomiaru matrycowego, dlatego sugerują użycie CW lub spot i korzystanie z trybów półautomatycznych - ja mam na stałe A, czasami korzystam z M. Do tego korekty EV, mierzenie światła na odpowiednich obiektach w kadrze i korzystanie z NEFów - powinno być dobrze ! :)

Fiziek
31-05-2008, 12:22
Aparat kupiłem w krakowie , gwarancja europejska dwuletnia . Ale słyszałem że Polski serwis nie bierze pod uwagę gwarancji europejskiej. Ale rczej się nie prejmuje tym bo to sklep się będzie martwił o to. Aparat jest kupiony chyba w niderlandach lu niemczech. I dalej przepala.http://fotogalerie.pl/fotka/2835911212235101s2,fiziek.htm
Ps. to nie jest z automatu, pomiar światła zrobiłem na okno.

Zbigniew
31-05-2008, 12:24
To jeszcze jedna rada - niektóre obiektywy wymagają wprowadzenia na stałe korekty ekspozycji. Przykładowo w mojej Sigmie 30/1.4 mam na stałe ustawione EV -0,7 i uzyskuję wtedy poprawną ekspozycję, analogiczną jak choćby dla Tokiny czy posiadanych Nikkorów. Może spróbuj na stałe wprowadzić korektę i porobić zdjęcia ? Obserwuj na bieżąco histogram - i pamiętaj, że warunki takie jak duże słońce i duże cienie to sytuacja dla cyfry zabójcza - najzwyczajniej nie masz takiej rozpiętości tonalnej, aby to zarejestrować.

edit: To, co pokazałeś jako ostatnie, to za dużo jak dla tego aparatu (i ogólnie DSLRa Nikona). Każdy się tu wyłoży - nie ma bata, abyś zarejestrował szczegóły w ciemnym pokoju i za oknem gdy jest tak jasno.

andrzej500
31-05-2008, 15:21
W trakcie zabawy z sigmą macro występuje taki motyw:
W trybie autofokusa AF-A (auto) – sam decyduje czy obiekt jest ruchomy czy stacjonarny.
Ponieważ parametry naświetlania dobiera w zależności od miejsca gdzie będzie ustawiona ostrość robi, co chce.
W trybie AF-S ( dla nieruchomych obiektów) taka loteria nie występuje. To są moje doświadczenia i mogą się różnić od doświadczeń innych użytkowników.

manio
31-05-2008, 23:44
W D200 jest tak jak powinno być w cyfrze...

Zbyszek - czyli mierzy tak jak D50 co faktycznie dla wiekszosci osob jest bardziej intuicyjne.

manio
31-05-2008, 23:53
Ps. to nie jest z automatu, pomiar światła zrobiłem na okno.
Jaki pomiar? - matrycowym na okno? - no to zachowal sie super bo okno to tylko 1/4 kadru a reszta?
Wiesz co by bylo jakbys naprawde zrobil pomiar na okno? (pomiarem punktowym albo CW) - reszta bylaby przyslowiowa piwnica bez oswietlenia czyli nie byloby widac praktycznie nic.

jm
01-06-2008, 00:32
o matrycowym w D80 to ja się już nadto nagadałam....;) więc zamiast tego lekutki OT...
Zbyszku - to pokazane przez Ciebie zdjęcie jest lepsze bez korekt - serio. Po korekcie to białe wdzianko - gdzieś odlatuje w...biel zandto;)

Zbigniew
01-06-2008, 09:48
Zbyszek - czyli mierzy tak jak D50 co faktycznie dla wiekszosci osob jest bardziej intuicyjne.
Nie miałem D50, ale sądząc po zdjęciach, które widziałem - tak, jest to aparat, podobnie jak z D200, z epoki przed-mediamarketo-lustrzanko-popularyzacją :D

Zbyszku - to pokazane przez Ciebie zdjęcie jest lepsze bez korekt - serio. Po korekcie to białe wdzianko - gdzieś odlatuje w...biel zandto;)
Dobra, dobra, dla mnie wyznacznikiem jest histogram i nie dam się tak łatwo :) D200 też może przepalić, nieraz, ale człowiek jest w stanie osądzić dokładnie kiedy to się stanie. Generalnie jednak jest to aparat naświetlający w pewnym sensie konserwatywnie, co mi osobiście bardzo odpowiada. Ale może ja z tej poprzedniej epoki jeszcze jestem :D

prz3mo
01-06-2008, 10:26
Ale może ja z tej poprzedniej epoki jeszcze jestem :D

Noo, co do tego to chyba nikt nie ma wątpliwości ;)

jm
01-06-2008, 10:42
Dobra, dobra, dla mnie wyznacznikiem jest histogram i nie dam się tak łatwo :)

Ja pisałam o subiektywnym wrażeniu... jednak sam histogram dla wdzianka (lub jego fragmentów) jest ....zdecydowanie.....jednostronny;)
Ale oczywiście to był OT - każdy obrabia pod swoje upodobania.

Campo
01-06-2008, 12:19
Przepraszam, moze mam felerny model, ale u mnie przepaly sa tam, gdzie byc powinny, czyli w ostrym sloncu, przy duzych kontrastach czesto ani cienie ani swiatla nie mieszcza mi sie w matrycy. Nigdy nie mialem zdjecia tak wyjaranego, ze wskazywaloby na wadliwe dzialanie pomiaru. Owszem, jest mniej zachowawczy jesli chodzi o swiatla (dopuszcza wyjscie z histogramu z prawej strony, ale niewiele!), ale w 90% naswietla idealnie. Jesli w fotografowanej scenie jest duzo swiatel, kontrastow, bialych elementow, to w wiekszosci wypadkow koretka na -0,3 i... przy wywolywaniu NEFa nie tykam w ogole korekcji ekspozycji.
A jesli tykam, to dlatego, ze zdjecie jest... niedoswietlone.

Wiec albo ja nie umiem uzywac aparatu ;), ale mam wadliwy egzemplarz ;).

andrzej500
01-06-2008, 13:44
SIGMA 18-50 EX MACRO HSM
Przepala aż strach. Wygina płoty i lampy. Dzięki wadliwemu nikonowi.
Uczniom zawsze przepala.

źródło (http://img145.imageshack.us/img145/9995/1745webyf4.jpg)

Dx2
01-06-2008, 13:46
Przepraszam, moze mam felerny model, ale u mnie przepaly sa tam, gdzie byc powinny, czyli w ostrym sloncu, przy duzych kontrastach czesto ani cienie ani swiatla nie mieszcza mi sie w matrycy. Nigdy nie mialem zdjecia tak wyjaranego, ze wskazywaloby na wadliwe dzialanie pomiaru. Owszem, jest mniej zachowawczy jesli chodzi o swiatla (dopuszcza wyjscie z histogramu z prawej strony, ale niewiele!), ale w 90% naswietla idealnie. Jesli w fotografowanej scenie jest duzo swiatel, kontrastow, bialych elementow, to w wiekszosci wypadkow koretka na -0,3 i... przy wywolywaniu NEFa nie tykam w ogole korekcji ekspozycji.
A jesli tykam, to dlatego, ze zdjecie jest... niedoswietlone.

W moim D80 mam podobnie... ;)

TeamHANS
02-06-2008, 11:18
No tak, nie chcę pracowac na automacie bo to o to nie chodzi, lecz sobie myśle że skoro małpka daje sobie radę z takim gów.. i robi całkiem dobre fotki z automatu, to czemu nie ten aparat. Nie mam zamiaru robic z automatu lecz niekiedy nie mam czasu na ustawienie.
Wspaniale napisane. Też się z tym zgadzam. Jeżeli ma tryb Auto i P to ma naświetlać prawidłowo. Lub troszkę mniej prawidłowo. Ale ma trzymać się w pewnych granicach rozsądku. Więc po co jest ten pomiar 3D Color Matrix II z 30000 wzorów zdjęć? Mam d50 i w ostre słońce przeważnie prześwietla - naturalnie na matrycowym. A jakiś tam badziewny aparacik wykonuje o wiele lepiej zdjęcie niż nasze body (auto i P). Nie piszę tutaj o jakości tylko o prawidłowym naświetleniu sceny. Ale to tylko jest wina nadmiernej kreatywności inżynierów Nikona. D40 kolegi lepiej robi zdjęcia na AUTO niż d50. Nowszy soft i wszystko jasne. Więc zostaje nam korekta EV. Ale tak nie powinno być......

Kekacz
02-06-2008, 14:18
w d80 jezeli chcesz uzywac matrycowego zmien domyslne ustawienie i wylacz blokowanie pomiaru swiatla przez wcisniecie do polowy spustu migawki (niech migawka blokuje tylko pomiar ostrosci, zreszta taka chyba jest idea matrycowego - zeby mierzyl swiatlo z calego kadru na bierzaco) - d80 chyba faktycznie przypisuje pomiar do punkty ostrosci (celujac najpierw w ciemna scene a pozniej przekadrowujac sa przepaly - przy domyslnych ustawieniach gdzie spust blokuje tez pomiar swiatla). Dodatkowo przeczytaj sobie o przycisku AE-L (bardzo przydatny:)) i na poczatku mozesz sobie wprowadzic korekte na stale -0,7 EV i bedzie dobrze.

Po:
- pierwsze: domyslnie blokada ekspozycji w powiązaniu ze spustem jest wyłączona, a więc jesli ktoś nie kombinował, to na 100% ma wyłączone nadal,

- drugie: d80 mocno przywiązuje uwagę do tego co jest pod aktywnym punktem ostrosci, to fakt,

- trzecie: nawet wyłączenie/włączenie blokady ekspozycji na spuście nie spowoduje, ze pomiar matrycowy zacznie działać inaczej (cyt. "zeby mierzyl swiatlo z calego kadru na bierzaco"). Zawsze będzie tak samo czyli najwieksza waga przypisana do pola pod aktywnym pkt af. Jesli po przekadrowaniu pole af trafi na coś ciemnego (przy wyłączonej blokadzie ekspozycji na spuscie) - prześwietlenie będzie widoczne aż nadto.

- czwarte: przy zbyt dużych kontrastach, używając D80 i pomiaru matrycowego lepiej podczas ustawiania ekspozycji umieścić aktywny pkt ostrości na światłach, ustawic czas/przysłonę, zablokowac (chyba ze to manual), przekadrować i zrobić zdjecie. Zdjęcie powinno wyjść naświetlone jak z D200.

- piąte: wrzucić do aparatu najnowszy firmware 1.10, mam wrażenie, że jednak coś poprawili, nie mniej nawet do matrycowego z D300 (ktory jest inny również od tego z D200) jeszcze mu daleko.

manio
02-06-2008, 16:43
Po:
- pierwsze: domyslnie blokada ekspozycji w powiązaniu ze spustem jest wyłączona, a więc jesli ktoś nie kombinował, to na 100% ma wyłączone nadal,

Napisze o moim D80 - mialem wlaczona fabrycznie po wyjeciu z pudla.

- drugie: d80 mocno przywiązuje uwagę do tego co jest pod aktywnym punktem ostrosci, to fakt,

po raz wtory sie zgadzam

- trzecie: nawet wyłączenie/włączenie blokady ekspozycji na spuście nie spowoduje, ze pomiar matrycowy zacznie działać inaczej (cyt. "zeby mierzyl swiatlo z calego kadru na bierzaco"). Zawsze będzie tak samo czyli najwieksza waga przypisana do pola pod aktywnym pkt af. Jesli po przekadrowaniu pole af trafi na coś ciemnego (przy wyłączonej blokadzie ekspozycji na spuscie) - prześwietlenie będzie widoczne aż nadto.

Być moze jednak widac istotna roznice - nie jest to dalej pomiar jak w D50 ale jednak blizszy do tego do czego bylem przywyczajony w starszym modelu. Moze masz racje z tym "bardzo ciemnym" ale jednak sytuacja jest inna niz przy powiazaniu ze spustem (dziwne zeby nie byla inna - po co dawaliby taka mozliwosc jak blokowanie lub jego brak w powiazaniu ze spustem migawki).

- czwarte: przy zbyt dużych kontrastach, używając D80 i pomiaru matrycowego lepiej podczas ustawiania ekspozycji umieścić aktywny pkt ostrości na światłach, ustawic czas/przysłonę, zablokowac (chyba ze to manual), przekadrować i zrobić zdjecie. Zdjęcie powinno wyjść naświetlone jak z D200.

zgadza sie

- piąte: wrzucić do aparatu najnowszy firmware 1.10, mam wrażenie, że jednak coś poprawili, nie mniej nawet do matrycowego z D300 (ktory jest inny również od tego z D200) jeszcze mu daleko.
niestety mialem taki firmware od razu - ciekawe jak jest na starych wersjach.

Jeszcze powiem jedna rzecz - ja tez dosc dlugo przestawialem sie z filozofii pomiaru D50 na D80 i do tej pory wkurzam sie na niektore sytuacje ale da sie i ten pomiar w D80 opanowac.

Kekacz
02-06-2008, 17:35
Być moze jednak widac istotna roznice - nie jest to dalej pomiar jak w D50 ale jednak blizszy do tego do czego bylem przywyczajony w starszym modelu. Moze masz racje z tym "bardzo ciemnym" ale jednak sytuacja jest inna niz przy powiazaniu ze spustem (dziwne zeby nie byla inna - po co dawaliby taka mozliwosc jak blokowanie lub jego brak w powiazaniu ze spustem migawki).

Niestety, brak różnic. A dodali to bo niektórzy wolą blokadę na spuście - sposób tradycyjny, a inni przyciskiem ae-l. Kwestia przyzwyczajenia.

TeamHANS
04-06-2008, 10:25
Jeszcze powiem jedna rzecz - ja tez dosc dlugo przestawialem sie z filozofii pomiaru D50 na D80 i do tej pory wkurzam sie na niektore sytuacje ale da sie i ten pomiar w D80 opanowac.
Proszę o rozwinięcie tego zdania. Tzn. jaka jest różnica pomiaru D50 a D80?

manio
04-06-2008, 10:54
Proszę o rozwinięcie tego zdania. Tzn. jaka jest różnica pomiaru D50 a D80?

Pisalem o tym (moze nie kawa na ławę ale jednak) - D50 za wszelka cene stara sie nie przepalic bardzo jasnych obszarow co ma wplyw na niedoswietlone cienie (D70 jeszcze bardziej) , D80 mierzy tak jak napisal Kekacz. Wszystko jest kwestia opanowania danej puszki. Nie chce mowic ktory aparat mierzy "lepiej" bo uwazam to za bezsens - po prostu maja inne nastawy na matrycowym i zarowno w D50 jak i D80 uzywam bardzo czesto blkady ekspozycji pod AE-L i tyle. Oczywiscie to moja sybiektywna opinia.

Zbigniew
04-06-2008, 10:58
Dotknąłeś sedna sprawy. Jest jednak małe ale - niedoświetlone zdjęcie jest spokojnie do wyciągnięcia, najwyżej jakość będzie gorsza (np. szumy w cieniach), natomiast zdjęcia prześwietlone, nawet przy robieniu w NEFach, można często tylko wyrzucić lub radośnie sobie pędzelkować i klonować w PSie :D

prz3mo
04-06-2008, 11:17
Dotknąłeś sedna sprawy. Jest jednak małe ale - niedoświetlone zdjęcie jest spokojnie do wyciągnięcia, najwyżej jakość będzie gorsza (np. szumy w cieniach), natomiast zdjęcia prześwietlone, nawet przy robieniu w NEFach, można często tylko wyrzucić lub radośnie sobie pędzelkować i klonować w PSie :D

W odpowiedzi posłużę się cytatem manio.

Wszystko jest kwestia opanowania danej puszki.

Tyle w temacie.

Tomson
04-06-2008, 14:13
Do autora wątku:
Należy rozróżnić prześwietlenie zdjęcia od sytuacji, kiedy rozpietość tonalna sceny będzie większa od mozliwości rejestracyjnych materiału światłoczułego (filmu albo matrycy). Weżmy taką klasyczną sytuację, kiedy postać stoi na tle okna, przez które wpada ostre światło. Najciemniejszy punkt (załóżmy, że twarz) będzie ciemniejsza od okna (rozświetlonego słońcem) o ponad 10EV. Żadem materiał światłoczuły (no, może NASA ten problem rozwiązała) nie zarejestruje szczegółów JEDNOCZEŚNIE w najciemniejszych i najjaśniejszych partiach obrazu.
Masz do wyboru:
1) wybrać, jaka partia obrazu jest dla ciebie ważna i tą część zmierzyć punktowo. Rezultat - jeżeli wybrałeś twarz, to poprawnie naświetlona postac na wypalonej, białej plamy
2) zdać się ma pomiar matrycowy. Niezaleznie, czy wybierzesz program zielony, portretowy, P, S czy manualny, będą to TAKIE SAME algorytmy zaszyte w pomiarze matrycowym (róznice będą w kontraście przy geneorowaniu przez puszke jpg, na nef nie ma to wpływu). Tu aparat będzie miał zagwozdkę - co dla tego człowieka naciskającego migawkę jest ważne. Jak tą zagwozdkę D80 rozwiąze - pomyśli - skoro ustawił ostrość na osobę, to osobę naświetlamy poprawnie. Resztę olewać. Rezultat: jw. - poprawnie naświetlona postać na tle białej plamy.
3) zmniejszyć kontrast sceny - lampa błyskowa, blenda, zmniejszenie dostępu światła przez okno. Rezultat - poprawnie naświetlona postac i tło.

Pomiar nie zmniejszy kontrastu sceny a żadem magiczny algorytm zaszyty w pomiarze matrycowym nie zwiększy pojemnosci tonalnej matrycy. Jak światła od cieni dzieli 10EV to nie da się osiągnąć jednocześnie szczegółów w cieniach i światłach (od tego jest np. HDR). Nie zwalajmy każdego przepalenia na ten nieszcześny pomiar matrycowy w D80!
Oczywiście moim skromnym zdaniem D80 ma inny algorytm w pomiarze matrycowym niż np. D200 (nie piszę o matrycowym w analogach - 3D Matrix w F80 i F100 to zupełnie co innego). Wg mnie kolesie od rozwoju produktu w Nikonie zrobili grupę focusową (zebraną bynajmniej nie z profesjonalnych fotografów albo członków tego szanownego forum), pokazali zdjecia zrobione przy różnych algorytmach pomiaru i co usłyszeli? Że te "jaśniejsze" są ładniejsze,a te z D200 to mają takie brzydkie cienie... Wniosek - konsument nie lubi, jak zdjęcie jest ciemne. MA BYĆ JASNO I JUŻ! Ludziska nie lubią ciemnych partii na zdjęciu, a przepalenia przełkną. To, ma co ustawią taki czerwony prostokącik ustawiania ostrości nie może być na zdjęciu ciemne! Dział rozwoju produktu tak zarządził, a inżynierowie tak ustawili algortmy pomiaru światła. To w końcu aparat dla "początkującego fotoamatara" - tak opisują D80 w folderze.
Jest analogia, jak producenci urządzeń audio typu tanie kina domowe ustawiają charakterystyki dżwięku - maja być basy i "cykanie". To nic, że basy dudnią, a wysokie tony przez swą nienaturalność tną uszy. Ludziska to kupią.
Wg mnie pomiar światła w D80 był głęboko przemyślany i spełniał prognozowane oczekiwania docelowej grupy klientów.
Ale to była taka dygresja. Ważne jest jedno - matryca (i film) widzą inaczej niż ludzkie oko. Nie zawsze oddamy na materiale światłoczułym to, co widzimy. Ale nie jest to wina tego konkretnego aparatu - tu akutar D80.