PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D70- obiektywy a amator

Aleksandra ~D70
30-05-2008, 21:11
Witam!
Jestem sczęśliwą posiadaczką tej skarbonki kosztów od wczoraj :) ponieważ totalnie nie znam się na tym aparacie wybaczcie mi jeśli moje pytania wydadzą się wam śmieszne lub nie na miejscu.
1. Jaki obiektyw powinien do tego modelu wybrać początkujący amator?
2. Czy wystarczy, jeśli początkowo skupie się na jednym czy kupić różne ich warianty?
3. Jak ocenić czy obiektyw spełni moje oczwkiwania względem zdjęc pejzażowych i portretów, i jakie parametry musi on mieć by mógł się dostosowac do tego typu fotografii?
4. Czym się kierowac przy wyborze obiektywu?

Bardzo dziękuję z góry za pomoc!

rockabilly
30-05-2008, 21:27
moim zdaniem powinnas zacząć od kitowca 18-70 a pózniej sama zobaczysz czy ci pasuje taki zakres ogniskowych.
do kupienia za ok 500-600 zł . ew tani tamron 55-200 w fotojoker za 260 zł nówka ale to juz inny zakres IMHO nie nadaje sie do tych rzeczy o których wspomnialas.
pozdrawiam i owocnych zdjęc zyczę

altezza
31-05-2008, 00:01
Witam, mialam podobny dylemat kilka miesiecy temu i jako "poczatkujacy amator" wybralam uniwersalny zoom 18-200Vr zwany przez niektorych "spacerowka" : zalety - nadaje sie prawie do wszystkiego i na poczatek, na nauke jest w sam raz; wady - waga i cena. Po kilku tygodniach dokupilam stalke 50 f1.8 bo jasna, tania i...lekka. ale juz mi sie marzy obiektyw szerokokatny - do tych irlandzkich krajobrazow.

Pozdrawiam z Cork.

dusker
31-05-2008, 00:16
ponieważ totalnie nie znam się na tym aparacie

to troche slabo, kupowac lustro totalnie w ciemno nie majac zadnej o nim wiedzy.

1. Jaki obiektyw powinien do tego modelu wybrać początkujący amator?

to zalezy jakie chcesz robic zdjecia. ale podejzewam ze bedziesz strzelala na poczatku wszystkiemu, ja polecilbym ktorys z kitow - ba z jakiegos powodu sa sprzedawane w standardzie

2. Czy wystarczy, jeśli początkowo skupie się na jednym czy kupić różne ich warianty?

j/w zalezy co chcesz focic.

Jak ocenić czy obiektyw spełni moje oczwkiwania względem zdjęc pejzażowych i portretów, i jakie parametry musi on mieć by mógł się dostosowac do tego typu fotografii?

przedewszystkim poczytac troche ogolnie o fotografii - jak dowiesz sie co to jest ogniskowa, to potem podpatrzysz zdjecia innych w internecie, zobaczysz jakie zakresy ogniskowych uzywa sie do poszczegolnych scenerii i typow zdjec. wtedy wyczujesz i SWIADOMIE wybierzesz cos dla siebie

4. Czym się kierowac przy wyborze obiektywu?

uzytecznoscia dla Ciebie, moze troche bez sensu odpowiadam ale j/w przeczytaj troche ogolnie o fotografii to sama bedziesz SWIADOMIE wybierac sprzet ktory bedziesz wiedziala ze spelni Twoje wymagania.

grudzinsky
31-05-2008, 14:55
jesli chodzi o krajobraz to zdecydowanie na poczatek wystarczy 18-70mm Nikkor (tzw. kit) mialem ten zestaw przez ponad rok zanim przeskoczylem na inny model. 90% zdjec na mojej stronie zrobione jest wlasnie D70 + 18-70mm. jesli chodzi o portrety to tu na sam poczatek polecam 50mm f/1.8 D, ktory to obiektyw mozna kupic za psie pieniadze, zwlaszcza na Wyspach ;)
18-70 daje Ci wystarczajacy zakres ogniskowych do krajobrazu, a nawet portretu. 50mm 1.8 to juz typowe szklo portretowe jesli chodzi o format DX czy jak kto woli APS-C...
pozdro!

Aleksandra ~D70
01-06-2008, 00:44
Dziękuje wam bardzo za wszystkie porady- jesteście wielcy! ( chociaż by za to, że nie potraktowaliście mnie jak kompletną idiotkę ).
Pozdrawiam wszystkich szczególnie mieszkańców wysp!