Zobacz pełną wersję : nikkor 35 2.0 warto dla swiatla ?
witajcie
dzis rano problemu jeszcze nie mialem, teraz mam powazny...
otoz wyjezdzam z pewna firma na kilkudniowa konferencje polaczona z pokazami mody, 3 dni praktycznie non stop z zamknietych pomieszczeniach, czesto przy swiecach (no moze troche jasniej..),
jaki mam sprzet, widac w stopce, wszystko fajnie, jednak jest maly problem: szumy d70s na wysokich iso
dlatego postanowilem zainwestowac w sigme 30mm 1.4: rozwiazuje moj problem ze swiatlem, pieknie rysuje i jest szerzej niz 50mm czyli powinno wystarczyc do fotografowania ludzi.
jednak po dzisiejszym calodniowym rajdzie po wszystkich sklepach we wroclawiu, okazalo sie ze w naszym pieknym miescie sa tylko 4 sztuki. wszystkie maja przeokrutny BF (ostrze na 3m przed siebie, a łapie ostrosc na ok 1, 1.5 m blizej mnie !!! ) +/- dotyczy to wszystkich egzemplazy
wysylka do 3miasta nie wchodzi w gre, bo wyjezdzam juz w poniedzialek wieczorem
teraz pytanie:
czy w mojej sytuacji kupilibyscie nikona 35 2.0, ktory jest ciemniejszy oraz wezszy ? czy moze pozostac przy moim zoomie 2.8 tamrona i zbytnio sie nie przejmowac swiatlem i jechac na iso 640 ?
dodam, ze powodzenie tej sesji moze byc dla mnie bardzo kluczowym momentem w ehm.. karierze fotografa :) stawka jest wysoka :D
dzieki za wszelkie opinie !
pozdrawiam
Mając tamrona 17-50 2.8 wolałbym sigmę. Różnica między 2.8 a 2.0 to tylko dwie działki... czy te dwie działki są warte ponad 1000zł? Zależy już od Ciebie.
Ja bym do tego podchodził, jak do zakupu szkła na kilka lat, a nie na jedną sesję...
no to jak wszelkie opinie...
to moja jest taka - nie kupuj 35 tylko do jednej sesji zdjęciowej, zwłaszcza jak planujesz kupić 30 Sigmy, bo to dość nieekonomiczne będzie.
Moim zdaniem dasz radę Tamronem, a i będzie wygodniejszy w pomieszczeniach, zrówno ze względu na zoom, jak i na to że jest szeroki. 35 w pomieszczeniach bywa za wąska (no chyba że duże pomieszczenia) i coś ci może "uciec" jak będziesz za blisko.
35 to świetne szkiełko ale nie jestem pewien czy do reportażu wystarczające, kupiłem Tamrona później niż 35, bo była za wąska. I w takich sytuacjach poszła w odstawkę. Czasem chyba lepiej w razie czego delikatnie lampą doświetlić, niż żeby mieć ucięte kadry.
Osobiście czuję się bezpieczniej z Tamronem (no z D80 raz nie dał rady przy bardzo słabym świetle).
A tym bardziej jak Ci zależy i będziesz się przejmował to z 35 stres będzie większy, bo trzeba się ze stałką bardziej nagimnastykować, a aż takiej różnicy w jasności nie ma, żeby gra była warta świeczki. Stałki są super, ale raczej na spokojnie, gdy masz sporo czasu ( i najlepiej gdy jest ich kilka na zmianę).
No to z moich włąsnych doświadczeń, ale przyznaję się ekspertem nie jestem. :)
Może głupie pytanie ale czy użycie lampa jest zabronione??
Bo jak nie to z lampą i zoomem chyba więcej zdziałasz, niż ze stałką...
Może głupie pytanie ale czy użycie lampa jest zabronione??
Bo jak nie to z lampą i zoomem chyba więcej zdziałasz, niż ze stałką...
mysle, ze z 30mm 1.4 zdzialam zdecydowanie ciekawiej.
niestety sigmy miec nie moge :(
Różnica między 2.8 a 2.0 to tylko dwie działki... czy te dwie działki są warte ponad 1000zł? Zależy już od Ciebie.
... bym powiedział raczej, ze nawet jedna działka ;) dla niektórych 1/3 działki jest warta znacznie wiecej ale to inna bajka ;)
a wracajac do tematu: spytaj zleceniodawce do czego maja być te zdjecia - bo do zastosowań w internecie lub niewielkich powiekszeń raczej nie ma co specjalnie bać sie o szumy
... bym powiedział raczej, ze nawet jedna działka ;) dla niektórych 1/3 działki jest warta znacznie wiecej ale to inna bajka ;)
a wracajac do tematu: spytaj zleceniodawce do czego maja być te zdjecia - bo do zastosowań w internecie lub niewielkich powiekszeń raczej nie ma co specjalnie bać sie o szumy
zdjecia zostaja wew firmy. rok temu fotograf oddal im 1500zdjec, wszystkie canonem40d iso 800 f/4
ogladane byly w 100% na monitorach.
mam troche doswiadczenia w tego typu imprezach, wiec nie bede sie specjalnie stresowal robieniem zdjec, wiem za to co mi jest potrzebne (30mm 1.4 ;) i zastanawiam sie czy nikkor 35 2.0 choc troche mi to zastapi.
nadmienie, ze z okazji kupna sigmy sprzedalem 50mm 1.8 (ktorego zreszta bardzo lubialem)
a moze ktos z wroclawia wypozyczyl by mi (odplatnie, pod zastaw, na swoich warunkach) rzeczoną sigmę do przyszlej soboty ?
zdjecia zostaja wew firmy. rok temu fotograf oddal im 1500zdjec, wszystkie canonem40d iso 800 f/4 ogladane byly w 100% na monitorach.
ale chyba nie pod powiekszeniem 100% mam nadzieje :oops: mz jesli tylko na monitorach do wgladu to z d70 spokojnie iso800 a nawet (zależnie od tego czy ekspozycja jest poprawna) moze i 1600
mam troche doswiadczenia w tego typu imprezach, wiec nie bede sie specjalnie stresowal robieniem zdjec, wiem za to co mi jest potrzebne (30mm 1.4 ;) i zastanawiam sie czy nikkor 35 2.0 choc troche mi to zastapi.
nadmienie, ze z okazji kupna sigmy sprzedalem 50mm 1.8 (ktorego zreszta bardzo lubialem)
no 1,4 przez 2.0 nie zastapisz ;) ale w porownaniu do tamrona 2.8 masz i tak o dzialke wiecej - to już coś. z mojej strony moge powiedziec, ze z n35 powinienes byc zadowolony, to bardzo dobry obiektyw
Niedzwiedz
31-05-2008, 08:59
bierz sigme 30 1,4 jak nci ne pasuje sigma 30 1,4 to po co te pytanie nie ma nic innego w zakresie 30-35 jsasnego z AFem
to moze sigma 20 1.8 ???? wlasnie taka znalazlem
Ja jestem bardzo zadowolony z 35/2 , fajne szkiełko naprawdę. Sprawnie działający AF (jak to w Nikkorze), fajna ogniskowa z DX (wychodzi jakby standard). Całkiem ostre przy f2.
Zaletą jest też, że nadaje się pod pełną klatkę... Diabli wiedzą, czy już "za chwile" nie okaże się to dośc istotnym parametrem w szkłach ;)
Radek Radziszewski
31-05-2008, 13:52
ja za niedźwiedziem - nie masz wyboru albo jasna sigma albo nic... hmm S20 1.8 - jak masz możliwość spróbuj może będzie ok
wyprobowalem dzis s 20 1.8, jedyna we wroclawiu. calkowicie bezuzyteczna przez przeokrutny BF. niestety nie mam czasu na wysylanie do serwisu.
mozecie polecic jakis sklep w poznaniu ? chyba w poniedzialek rano wybiore sie na zakupy...