PDA

Zobacz pełną wersję : Tair 300 czy N 55-200 AF-S VR

lysy1_sy
30-05-2008, 20:47
proszę kolegów o podpowiedź, czy warto dokupić Tair 300 skoro już posiadam N 55-200 AF-S VR .Potrzebuję obiektywu do focenia ptaków i zwierzaków z 55-200 ,nie za bardzo jestem zadowolony ze względu na słabą ostrość zdjęć.Dokupując Taira zdaję sobie sprawę ,że będę musiał pracować w manualu, ale nie w tym problem.Chcę za małe pieniądze mieć długi obiektyw wykonywujący dobrą /ostrą /jakość zdjęć.I może być tu stalka z M42

Jacek S
30-05-2008, 23:29
Tiar jest o tyle dobrym pomysłem, że można w nim wymienić mocowanie na bagnet Nikona i wtedy masz pelnoprawny obiektyw do Nikona z ostrzeniem na nieskończoność bez konieczności stosowania przejściówek z soczewką.
Poza tym ten obiektyw ma dość dobre opinie i powinien ładnie rysować.

puch24
31-05-2008, 10:15
Fakt - w Tairze można wymienić końcówkę z gwintem M42 na końcówkę z bagnetem Nikona, dającą ostrzenie na nieskończoność bez żadnych problemów. To plus.
Drugą zaletą jest naprawdę dobra ostrość, i to równomiernie rozłożona w kadrze - rogi są niemal tak dobre jak środek.

Ale... 300 mm to nie aż tak duży przeskok z 200 mm; do ptaków itd. moim zdaniem może być nadal za krótki.
Z Tairem nie będziesz miał AF, VR, a nawet pomiaru światła. Przysłona jest częściowo automatyczna - napinana przed zdjęciem, przymykana sprężyną do nastawionego otworu przed zdjęciem - w połączeniu z Fotosnajperem wyzwala się ją wygodnie spustem karabinowym; bez niego jest niewygodnie.
Tair nie ma korekcji apochromatycznej, więc ma pewną aberrację chromatyczną.
Jest duży i ciężki, a najwygodniej korzysta się z niego z uchwytem karabinowym z zestawu Fotosnajpera - bez niego jest trochę nieporęczny.

Moim zdaniem - może i warto, jeśli za naprawdę małe pieniądze, ale i tak lepiej najpierw spróbować.

Me_how
31-05-2008, 10:49
Tiar jest o tyle dobrym pomysłem, że można w nim wymienić mocowanie na bagnet Nikona i wtedy masz pelnoprawny obiektyw do Nikona z ostrzeniem na nieskończoność bez konieczności stosowania przejściówek z soczewką.
Poza tym ten obiektyw ma dość dobre opinie i powinien ładnie rysować.

Pozwolę sobie podłączyć się do wątku z pytankiem, a gdzie można zanabyć lub dokonać wymiany mocowania do obiektywu z M42?

puch24
31-05-2008, 16:04
Na Allegro można kupić rosyjskie/radzieckie "Kolco pierechodnoje A/N", oznaczone KP A/N - rosyjskimi literami. Pierścień ten mocowany jest trzema wkrętami, które zaciskają go na tylnej części obiektywu. Pasuje on do wszystkich rosyjskich obiektywów, mających w nazwie literę A na końcu - oznacza ono zdejmowany Adapter. Standardowo obiektywy te mają adapter do M42, który po prostu trzeba zdjąć po poluzowaniu wkrętów.

Me_how
31-05-2008, 18:34
Dzięki. Nie wiedzialem że takie cudo było/jest produkowane.

lysy1_sy
31-05-2008, 21:03
a czy są jakieś dłuższe obiektywy niż Taira 300, ros.produkcji w podobnej cenie?

puch24
01-06-2008, 02:31
a czy są jakieś dłuższe obiektywy niż Taira 300, ros.produkcji w podobnej cenie?
Tylko lustrzane 500 i 1000 mm - MTO, ZM lub Rubinar. Nie jestem pewien, czy wszystkie mają zdejmowany adapter. Poza tym, są one pękate, i nie wszystkie można założyć do Nikonów, które mają wysuniętą do przodu obudowę pryzmatu. Kolega podpiłowywał kiedyś Rubinara 500mm żeby móc go założyć do Nikona - trzeba było ściąć kilka milimetrów obudowy obiektywu.

lysy1_sy
01-06-2008, 08:37
a jaka jest ocena obiektywów lustrzanych ,chodzi mi przede wszystkim o rysowanie w dobrej ostrości

puch24
01-06-2008, 10:58
Obiektywy lustrzane mają wady: są jednak niezbyt ostre, mają spore straty światła spowodowane odbiciami od luster (np. nominalne światło 8, faktyczne: 11), brak przysłony (czyli praca przy stałym otworze maksymalnym), i mają brzydkie bokeh - nieostre jasne punkty oddawane są jako jasne pierścienie.
Przeszukaj forum, wpisując MTO, ZM, Rubinar - na pewno znajdziesz więcej.

kaktus
01-06-2008, 17:39
Sa obiektywy 400mm i 500mm z takim samym mocowaniem jak Tair - obiektywy takie jak Danubia (wystepujaca pod skrajnie duza iloscia nazw) - nawet na allegro teraz siedza, choc obserwujac rynek od 3 lat musze przyznac, ze kiedys nie bylo problemu wylowic taki obiektyw za 200 zl - teraz jest to 400... Z Tairem zreszta to samo - allegrowicz AJ kiedys wystawial go z mocowaniem Nikona za 359 zl - teraz za 529...

Jacek S
02-06-2008, 13:45
Tylko te danubie i podobne nie mają mozliwości wymiany mocowania takiego jak Tiar.

Jacek S
02-06-2008, 13:53
Tylko lustrzane 500 i 1000 mm - MTO, ZM lub Rubinar. Nie jestem pewien, czy wszystkie mają zdejmowany adapter. Poza tym, są one pękate, i nie wszystkie można założyć do Nikonów, które mają wysuniętą do przodu obudowę pryzmatu. Kolega podpiłowywał kiedyś Rubinara 500mm żeby móc go założyć do Nikona - trzeba było ściąć kilka milimetrów obudowy obiektywu.

MTO na pewno mają wymienny adapter, taki jak w Tiar. Nie wiem jak jest z MTO 1000, bo nie miałem w rękach, ale sprawdzałem dwie wersje MTO 500mm, jedna ze światłem f=8, druga f=6,3. O ile wersja z przesłoną 8 pasuje bez problemów do wszystkich Nikonów, o tyle teoretycznie lepsza wersja ze światłem 6,3, jest szersza i zahacza o wystającą obudowę lampy błyskowej w niektórych modelach Nikonów (brakuje dosłownie 1-2mm). Obiektyw nie da się zapiąć do D300, D200, D80, pasuje na pewno do D40, F90, F5. Z tymi body testowałem, z innymi nie wiem jak będzie. Zaznaczam, że nie jest to kwestia bagnetu, a wystającej obudowy lampy błyskowej, która jest różna, w różnych body.

kaktus
02-06-2008, 23:55
Tylko te danubie i podobne nie mają mozliwości wymiany mocowania takiego jak Tiar.

Teraz mnie zaskoczyles - mam wrazenie, ze nawet jakies 2 miesiace temu na forumowej gieldzie sie pojawily... :confused:

Jacek S
03-06-2008, 11:19
Być może jest tam jakiś inny patent, który pozwala zmienić mocowanie, ale raczej nie jest to ten sam pierścień co do Tiarów i MTO.

lysy1_sy
08-06-2008, 15:36
a czy może ktoś podpowiedzieć co zrobić i jak, aby móc zamocować obiektywy M42 ale nie mające takich możliwości co Tair? Może jest jakiś patent ?

age1869
08-06-2008, 18:32
Przejściówka M42 -> Nikon :) Na allegro nowa kosztuje 100 zł, wersja z soczewką, żeby można było na nieskończoność ostrzyć. Jak kupisz dobrą to nie będzie strat na jakości, jak słabszą to minimalne na pewno będą. A tak w ogóle to poczytaj, czy zakupiony obiektyw będzie w pełni ogniskował, bo np Domiplan cofa się mocno i nie dochodzi do nieskończoności, wiem, bo mam :]

A co do tych danubii to nie wiem, czy to dobry wybór, optycznie to chyba nic nadzwyczajnego bynajmniej, a do najtańszych też nie należą.