PDA

Zobacz pełną wersję : W pigułce o ustawieniach puszki do zapisu w NEF

leszeg
30-05-2008, 19:26
Może którys z kolegów wypisze ktore parametry do ustawienia w puszce maja wpływ na pliki NEF a ktore nie mają. Myśle ,że to by sie przydało sporej cześci kolegów i koleżanek nie wspomnę o mnie bo mam wiecznie watpliwości.

tojo
30-05-2008, 20:52
czas, przysłona, ogniskowa, iso, lampa

leszeg
30-05-2008, 21:11
czas, przysłona, ogniskowa, iso, lampa
sie ma rozumiec ze te maja. Czyli o profilach kolorów, redukcja przepaleń, wyostrzeniu itd nie ma sobie co zawracac głowy. Ja bym do zaleznych dorzucił balans bieli. A, co z redukcja szumów.

cinek85
31-05-2008, 17:21
balans bieli ustawiasz wywołując nef'a.

loki_p
01-06-2008, 14:10
Z tym BW to nie dokonca bezstratnie. Im bliżej poprawnej wartosci tym mniejsza strata na jakości przy korekcji w sofcie.

pio2w
01-06-2008, 16:09
wb ma wielkie znaczenie jeśli będzie rozjechane na przykład 3000 sk w słoneczku zamiast 5500 to cześć informacji zostanie straconych bezpowrotnie , wystarczy spojrzeć na histogramy cześć barw wyjdzie poza zakres tonalny matrycy i żaden raw tego nie uratuje , to samo sie tyczy kontrastu mając na 0 mamy większe pole manewru .
Wyostrzanie przestrzeń kolorów redukcja szumów wedle mojej wiedzy nie wpływają znacząco na nefa te parametry da się skorygować na kapie

leszeg
02-06-2008, 13:22
WB ma wpływ, przy kiepskich warunkach oswietleniowych (tylko żarowe kolorowe) zrobiłem jedno zdjęcie na A drugie na żarowym i róznica w NEF była znaczna juz na poczatku i dalej w wywoływaniu też. A rak redukcja przepaleń. Czy to działa ? w NEF bo jakos nie mam okazji nigdy tego sprawdzic.

kubedes
02-06-2008, 16:20
redukcja przepaleń

Większość nastaw z puszki da się zmienić później w obróbce, ale nie do końca efekt będzie taki sam.

Konkretnie odn. redukcji przepaleń. Stosując zalecenia Jasona Odella (z podręcznika do Capture NX) ustawiłem w parametrach obrazu (D70s) m.in. kontrast na "-2". Odell tłumaczy to tym że jak kontrastu będzie za mało to zawsze można to ciągnąć choćby fota była w .jpgu. Przepały się ciężko ratuje.

Pozostałe nastawy to: ostrzenie na "+2", przestrzeń barwna aRGB (wg Odell najbardziej neutralna od sRGB- tu trzeba pamiętać o świadomej dalszej obróbce) resztę na neutral. Saturację czasem podbijam przy krajobrazach.

Ja nie mam u siebie w puszce takiej możliwości ale Odell poleca wyłączyć odszumianie.