Zobacz pełną wersję : W pigułce o ustawieniach puszki do zapisu w NEF
Może którys z kolegów wypisze ktore parametry do ustawienia w puszce maja wpływ na pliki NEF a ktore nie mają. Myśle ,że to by sie przydało sporej cześci kolegów i koleżanek nie wspomnę o mnie bo mam wiecznie watpliwości.
czas, przysłona, ogniskowa, iso, lampa
czas, przysłona, ogniskowa, iso, lampa
sie ma rozumiec ze te maja. Czyli o profilach kolorów, redukcja przepaleń, wyostrzeniu itd nie ma sobie co zawracac głowy. Ja bym do zaleznych dorzucił balans bieli. A, co z redukcja szumów.
balans bieli ustawiasz wywołując nef'a.
Z tym BW to nie dokonca bezstratnie. Im bliżej poprawnej wartosci tym mniejsza strata na jakości przy korekcji w sofcie.
wb ma wielkie znaczenie jeśli będzie rozjechane na przykład 3000 sk w słoneczku zamiast 5500 to cześć informacji zostanie straconych bezpowrotnie , wystarczy spojrzeć na histogramy cześć barw wyjdzie poza zakres tonalny matrycy i żaden raw tego nie uratuje , to samo sie tyczy kontrastu mając na 0 mamy większe pole manewru .
Wyostrzanie przestrzeń kolorów redukcja szumów wedle mojej wiedzy nie wpływają znacząco na nefa te parametry da się skorygować na kapie
WB ma wpływ, przy kiepskich warunkach oswietleniowych (tylko żarowe kolorowe) zrobiłem jedno zdjęcie na A drugie na żarowym i róznica w NEF była znaczna juz na poczatku i dalej w wywoływaniu też. A rak redukcja przepaleń. Czy to działa ? w NEF bo jakos nie mam okazji nigdy tego sprawdzic.
redukcja przepaleń
Większość nastaw z puszki da się zmienić później w obróbce, ale nie do końca efekt będzie taki sam.
Konkretnie odn. redukcji przepaleń. Stosując zalecenia Jasona Odella (z podręcznika do Capture NX) ustawiłem w parametrach obrazu (D70s) m.in. kontrast na "-2". Odell tłumaczy to tym że jak kontrastu będzie za mało to zawsze można to ciągnąć choćby fota była w .jpgu. Przepały się ciężko ratuje.
Pozostałe nastawy to: ostrzenie na "+2", przestrzeń barwna aRGB (wg Odell najbardziej neutralna od sRGB- tu trzeba pamiętać o świadomej dalszej obróbce) resztę na neutral. Saturację czasem podbijam przy krajobrazach.
Ja nie mam u siebie w puszce takiej możliwości ale Odell poleca wyłączyć odszumianie.