PDA

Zobacz pełną wersję : Korekta ekspozycji w trybie M

R
30-05-2008, 13:05
Byc moze temat jest bardzo oczywisty, ale ja nie bardzo moge sobie to poukladac.

Jak dziala korekcja EV w aparacie i lampie to wiem, i nie w tym problem.

Moje pytanie dotyczy ktory z parametrow - czas czy przyslona zmienia sie przy korekcji EV w trybie M?

Skad moje pytanie?

Przyjmijmy taki schemat. Mamy puszke ustawiona powiedzmy nastepujaco (powiedzmy ze to ustawienie bazowe)

czas 1/40 f4 ISO 400. + lampa ustawiona na TTL bez korekcji EV... i teoretycznie tak ustawiony aparat w powiedzmy sprzyjajacych do tego warunkach powinien zrobic poprawnie naswietlona klatke... scena jest optymalna nie ma nic b. jasnego ani nic dramatycznie ciemnego. Histogram jest przesuniety w prawo co zalozmy przeklada sie na to co widac pozniej przy postprocessingu.

wykonujemy kolejno zdjecia zmieniajace nieco prace ww ustawien. caly czas pracyjemy w trybie M

1. dodajemy korekte +0,7EV w korpusie. - zdjecie jest znacznie lepsze a histogram wrecz idelny. (tu ponawiam pytanie - ktory parametr czas czy przyslone zmienila korekta EV? MZ przyslone ale prosze o potwierdzenie.)

2. ok, ale to tryb M, przeciez moge zamiast dodawac +0,7EV rozkrecic szklo o 0,7EV... robimy zdjecie... i to nie jest to czego oczekiwalismy czyli znow histogram jest przesuniety w prawo...

3. skoro tak to wrocmy do pierwotnych ustawien i wprowadzmy korekcje +2/3 na lampie... i jaki rezultat? taki srodkowy... na pewno nie tak dobry jak +0,7 w korpusie ale znacznie lepszy niz rozkrecenie szkla...

prosze mi wyjasnic skad biora sie roznice? jesli dobrze mysle to bez wzgledu gdzie korekcja zostala wprowadzona to efekt uzyskiwany powinien byc taki sam...

jedyne co przychodzi mi do glowy to : przy wprowadzeniu korekcji ekspozyzji w korpusie, aparat nie uwzglednia jej w pomiarze, dopiero wprowadza ja podczas wykonywania zdjecia, stad naprawde zauwazalny i oczekiwany efekt, czego nie mozna powiedziec o pozostalych opcjach korekty.

moze ktos to lopatologicznie wyjasni. licze na forumowych znawcow tematu. (JK, Czornyj, Jacek_Z ???)

i po raz trzeci powtorze pytanie - na ktory paratmetr wplywa korekta EV w trybie manualnym (z reszta chyba bez roznicy w jakim)

gALL
30-05-2008, 14:04
Pomimo, ze zakladasz wiedze o korekcji ekspozycji na Twoje pytania mozna znalezc odpowiedz w instrukcji obslugi do aparatu.

Para: przyslona - czas reguluje ekspozycje i tzw. korekcje ekspozycji (mowimy o pomiarze swiatla ciaglego). W trybie manualnym to TY decydujesz czy zmieniasz przyslone czy czas, czy oba te parametry na raz.

Jezeli poprawna ekspozycja jest przyslona 5.6 i czas 1/60 to korekcja na plus o 1EV bedzie: 4.0 i 1/60 lub 5.6 i 1/30.

Poczytaj dokladnie co oznacza jednostka EV:
http://pl.wikipedia.org/wiki/EV_%28fotografia%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Exposure_value

Do tego w trybie manualnym trzeba pamietac, ze swiatlomiesz robi na szaro (niezaleznie czy to pomiar matrycowy, CW czy spot) a histogram nie jest idealnym rozwiazaniem choc z powodzeniem stosowanym.

Aparat mierzy do zaproramowanego wzorca szarosci (18% lub 13% - ale to juz wie tylko konstruktor danego modelu aparatu), zmierzona ekspozycja jest traktowana jako punkt odniesienia i do tej wartosci jest wprowadzana korekta. Jak pracujesz w trybie M to aparat sam nic nie zrobi, dopierow w trybie A zmieni Ci czas o taka wartosc aby odpowiadala wprowadzonej korekcie, w trybie S natomiast zmieni przyslone, w trybie P pojedzie po zapisanej linii programowej zmieniajac pare czas-przyslona.

To tyle o korekcji swiatla zastanego/ciaglego.

W pomiarze swiatla blyskowego dziala to troche inaczej, poniewaz tam jedynym parametrem jakim mozna sterowac jest czas blysku. Jak dajesz korekcje lampy na + to poprostu lampa zostanie podpowiednio dluzej wyzwolona (przy zalozeniu, ze wystarczy jej mocy).

R
30-05-2008, 14:34
[quote=gALL;730465]Para: przyslona - czas reguluje ekspozycje i tzw. korekcje ekspozycji (mowimy o pomiarze swiatla ciaglego). W trybie manualnym to TY decydujesz czy zmieniasz przyslone czy czas, czy oba te parametry na raz.

no ok, tyle to ja wiem. pytalem na ktory z tych parametrow dziala korekta EV wporwadzona przyciskiem +/- w trybie M, przeciez ja o tym nie decyduje w tym momencie... prawda?

Jezeli poprawna ekspozycja jest przyslona 5.6 i czas 1/60 to korekcja na plus o 1EV bedzie: 4.0 i 1/60 lub 5.6 i 1/30.

tyle to ja wiem, pytanie dotyczylo zupelnie czegos innego

Do tego w trybie manualnym trzeba pamietac, ze swiatlomiesz robi na szaro (niezaleznie czy to pomiar matrycowy, CW czy spot) a histogram nie jest idealnym rozwiazaniem choc z powodzeniem stosowanym.

to tez nie ma nic do rzeczy, bo jest do tego przypieta lampa dzialajaca w TTL a ona powinna wszystkie niedostatki wyrownac.

Aparat mierzy do zaproramowanego wzorca szarosci (18% lub 13% - ale to juz wie tylko konstruktor danego modelu aparatu), zmierzona ekspozycja jest traktowana jako punkt odniesienia i do tej wartosci jest wprowadzana korekta. Jak pracujesz w trybie M to aparat sam nic nie zrobi,

no jak nie zrobi skoro ekspozycja sie zmienia...

dopierow w trybie A zmieni Ci czas o taka wartosc aby odpowiadala wprowadzonej korekcie, w trybie S natomiast zmieni przyslone, w trybie P pojedzie po zapisanej linii programowej zmieniajac pare czas-przyslona.

nieprawda. korekta dziala tez w trybie M

W pomiarze swiatla blyskowego dziala to troche inaczej, poniewaz tam jedynym parametrem jakim mozna sterowac jest czas blysku. Jak dajesz korekcje lampy na + to poprostu lampa zostanie podpowiednio dluzej wyzwolona (przy zalozeniu, ze wystarczy jej mocy).

no to tez nie bardzo tego dotyczylo :) prosze przeczytac z uwaga moj post.

gALL
30-05-2008, 14:44
W trybie M dziala to tak, wprowadzasz korekcje np. +1EV, sam ustalasz czas i przyslone na podstawie podpowiedzi na drabince! Na drabince aparat wskazuje juz skorygowane parametry! Przeciez to TY decydujesz co zmieniasz!

Przeczytaj w instrukcji jak dziala pomiar TTL w trybie M!

To, ze lampa dziala w TTL to jedno a poprawna ekspozycja to drugie.

Zaleznie od trybu aparat mierzy swiatlo zastane lub nie, traktuje lampe jako zrodlo glowne lub nie. W trybie M aparat mierzy swiatlo zastane a lampa jest traktowana jak zrodlo pomocnicze, czyli jak ustawiony czas-przyslona da ekspozycje mniejsza niz potrzebna to lampa blysnie z taka moca aby skompensowac ten niedobor. I teraz tak, jak masz wprowadzona korekcje ekspozycji swiatla zastanego na + to znaczy ze wiecej wpadnie swiatla ciaglego a lampa walnie z mniejsza moca. Jak dodasz jeszcze do tego korekcje lampy na + to wydluzysz jej blysk.

Poza tym w trybie M stosowanie korekcji mija sie z celem jak mozna miec to samo i do tego pelna kontrole a nie zdawac sie na automatyke aparatu.

Nie mowisz jeszcze w jakim trybie pomiaru swiatla pracujesz, a to tez wazna informacja.

R
30-05-2008, 14:54
W trybie M dziala to tak, wprowadzasz korekcje np. +1EV, sam ustalasz czas i przyslone na podstawie podpowiedzi na drabince! Na drabince aparat wskazuje juz skorygowane parametry! Przeciez to TY decydujesz co zmieniasz!

kurcze... albo Cie nie rozumiem, albo nie wiesz o czym piszesz... wez aparat do reki a poznie pogadamy bo najwyrazniej piszesz na pamiec. ustaw M, ustaw czas 1/40, ustaw f4... masz? proste teraz wcisnij guzik +/- i dodaj 1 EV... co zmieniles, czas czy przyslone w ten sposob? ehh...

Poza tym w trybie M stosowanie korekcji mija sie z celem jak mozna miec to samo i do tego pelna kontrole a nie zdawac sie na automatyke aparatu.

jakbys przeczytal DOKLADNIE co napisalem w pierwszym poscie ty bys wiedzial dlaczego... czytanie ze zrozumieniem...

czekam na kolejne pomysly.

gALL
30-05-2008, 14:58

kurcze... albo Cie nie rozumiem, albo nie wiesz o czym piszesz... wez aparat do reki a poznie pogadamy bo najwyrazniej piszesz na pamiec. ustaw M, ustaw czas 1/40, ustaw f4... masz? proste teraz wcisnij guzik +/- i dodaj 1 EV... co zmieniles, czas czy przyslone w ten sposob? ehh...

NIC! Na drabince Ci sie tylko zmienilo, ze masz parametry dajace niedoswietlenie/przeswietlenie o wprowadzona korecje! A parametry masz te same! Przeciez to tryb MANUALNY co oznacza, ze uzytkownik kreci koleczkami od przyslony i czasu a aparat mu tylko podpowiada co powinien ustawic!

Wez sam aparat i sprawdz.

R
30-05-2008, 15:07
ale jak sie nie zmienia jak sie zmienia, skoro po wprowadzeniu takiej korekcji zdjecie jest inne???

wszystko szczegolowo opisalem w pierwszym poscie. nie zaczalem fotografowac wczoraj i jakby nie wydawalo mi sie to intrygujace to nie fatygowalbym sie zeby pisac caly elaborat...

pinio
30-05-2008, 15:07

gALL ma rację, w trybie M wprowadzenie korekty wpłynie tylko na drabinkę. Czas i przysłona się nie zmieni.

Grzybu
30-05-2008, 15:08
A nie lepiej sprawdzić w exifach zdjęć??
Jak będą takie same t, f, moc lampy i ISO (a raczej na pewno będą - tak mi się wydaje), a zdjęcia będą się różnić, to znaczy że korektą ekspozycji zmieniasz siłę słońca :P

gALL
30-05-2008, 15:09
Cycki mi opadly, bo rece juz dawno leza na podlodze.

Wez sprawdz sobie exify.

R
30-05-2008, 15:09
i wlasnie do tego zmierzam... co napisal Grzybu, tylko niech ktos to udowodni... :)

gALL
30-05-2008, 15:11
Ale co tu udowadniac?

Twoj brak wiedzy i pojecia jak dziala aparat?

Czy moze to, ze masz myslacy aparacik za Ciebie?

R
30-05-2008, 15:12
gALL spokojnie... doczytales ze caly czas mowimy o zdjeciach z lampa? moze to cos zmieni w Twoim "opadlym" podejsciu do tematu.

jesli opadly ci rzeczone cycki ze swiadomoscia o czym mowa to rozumiem, dziekuje za pomoc i wyjasnienia.

warto jednak wziac aparat w reke i przetestowac opisane przeze mnie przyklady i porownac, byc moze wynika to z mojej niewiedzy a wyniki przeprowadzonego przez Ciebie doswiadczenia ciebie utwierdza w przekonaniu ze masz racje a mnie wyprowadza z bledu. ja wiem jakie ja uzyskalem rezultaty stad moje zapytanie publiczne.

R
30-05-2008, 15:13
gALL nie znamy sie wiec wypraszam sobie wycieczki osobiste... wiesz to wyjasnij nie wiesz to poczytaj co innego.

pinio
30-05-2008, 15:25
Moje pytanie dotyczy ktory z parametrow - czas czy przyslona zmienia sie przy korekcji EV w trybie M?

Ani czas, ani przysłona się nie zmieni.

gALL spokojnie... doczytales ze caly czas mowimy o zdjeciach z lampa?

Jak już, to może siła błysku się zmieniać.

moze ktos to lopatologicznie wyjasni. licze na forumowych znawcow tematu. (JK, Czornyj, Jacek_Z ???)

Ale ja się nie znam i nie jestem forumowym znawcą, więc już się nie wypowiadam więcej.

R
30-05-2008, 15:31
to by znaczylo ze ze w M z lampa przycis korekcji moze zmieniac moc blysku... i z tym bylbym sie w stanie zgodzic... zdaje sie ze instrukcja nic nie mowi na ten temat...

poza tym nadal jestem ciekaw w takim razie - przyjmujac powyzsze zalozenie - skad roznica w naswietleniu w przypadku wprowadzenia tej korekcji w puszce i na lampie...

zmiana o te sama wartosc a efekt koncowy inny...

no nic, nieistotne.

pinio
30-05-2008, 15:46
to by znaczylo ze ze w M z lampa przycis korekcji moze zmieniac moc blysku... i z tym bylbym sie w stanie zgodzic...

Miałem już się nie wypowiadać, ale ... ;)
Moim zdaniem -chociaż nie mogę teraz tego sprawdzić - w trybie TTL korekta może wpływać na siłę błysku, gdyby lampa też była w trybie M, to nie miałoby to wpływu.

R
30-05-2008, 15:53
nie nie... lampa byla w TTL. pinio, bez urazy, to nie bylo wylaczenie innych uzytkownikow z dyskusji, moze jedynie zle sformulowana prosba o opinie wspomnianych kolegow. dziekuje za udzial w dyskusji.

pinio
30-05-2008, 16:04
nie nie... lampa byla w TTL. pinio, bez urazy, to nie bylo wylaczenie innych uzytkownikow z dyskusji, moze jedynie zle sformulowana prosba o opinie wspomnianych kolegow. dziekuje za udzial w dyskusji.
No dobra :) Na szczęście sformułowanie można wyedytować ;) :)

Pozwolę sobie wkleić cytat ze starego wątku. M.in. PawelR napisał:

Jeżeli ISO auto jest włączone - nawet w trybie M aparat probuje naświetlać "żeby było lepiej" - zmianiając to co zmienić sam może czyli ISO. Czyli choć parametry sami wybieramy - aparat nie jest w pełnym tego słowa znaczeniu maualny o ile nie zdeaktywujemy owego ISO auto. W związku z tym także i tu "kompensacja" w trybie M ma swój (ukryty) sens.

Ten sam "automatyczny" mechanizm kompensacji ekspozycji w trybie manualnym działa również w przypadku zdjęć robionych z lampą (zarówno wbudowaną jak i zewnętrzną, byle pracowała w trybie TTL). Zmiana parametru kompensacji powoduje odpowiednią korektę mocy błysku, oczywiście w zakresie dostępnym dla danej lampy.

Co ciekawe - w przypadku lampki wbudowanej jest spora różnica pomiędzy wprowadzeniem tej samej korekty dla mocy błysku lampy (np. +1) a sytuacją kiedy wprowadzamy kompensację ekspozycji (zdecydowanie mocniejsze naświetlenie, też przy korekcie +1 EV). Nie zmienia się wartość czasu, przysłony ani ISO.

Dla SB-800 w obu ww. opisanych sytuacjach dostajemy identycznie naświetony kadr. W tym przypadku nie ma znaczenia czy użyjemy kompensacji czy korekty mocy lampy. Czy ktoś to umie wyjaśnić ? Ja widziałbym tylko takie wytłumaczenie, że regulacja mocy lampy wbudowanej ma nieco inny skok niż 1 EV...

(oczywiście cały czas mam na myśli pracę wyłącznie w trybie M...)
Tutaj cały wątek: http://forum.nikon.org.pl/archive/index.php/t-24434.html

R
30-05-2008, 16:14
i to w zasadzie zamyka temat. dziekuje bardzo.

Jacek B.
30-05-2008, 16:27
Szkoda ze aby uzyskać tak prostą odpowiedź trzeba sie tyle napisać. Też nie wiedziałem co się zmienia przy korekcie EV w trybie M, robiąc zdjecia z lampą. Też mnie to zastanawiało. A wystarczyło naisać: zmienia się siła błysku.

ropusz
30-05-2008, 21:02
Ja jestem świeżo po przeczytaniu strony www.foto.jasiu.pl i na stronie 8 możemy przeczytać, że:
"Są dwa różne rodzaje korekty ekspozycji:

- ogólna korekta ekspozycji
Jest ona ustawiana w korpusie aparatu i wpływa ZARÓWNO na światło zastane, jak i flesza w aparatach Nikona, lecz tylko na światło zastane w aparatach Canona.

- kompensacja błysku flesza
Ustawienie kompensacji ekspozycji flesza wpływa wyłącznie na błysk lampy. Naświetlenie otoczenia pozostaje niezmienione. Można to zawsze ustawić bezpośrednio w lampie błyskowej, ale niektóre aparaty mają odpowiedni przycisk, za pomocą którego można ustawić kompensację mocy błysku lampy bez odrywania oka od wizjera.

Korekta ekspozycji jest stosowana z automatycznymi trybami pomiaru, jednakże...
w większości aparatów Nikona, korekta ekspozycji w trybie manualnym wpływa na pomiar.
W przypadku Canonów, nie da się dokonać korekty ekspozycji w trybie manualnym."

oraz

"Korpusy Nikona (z którymi miałam do czynienia) pozwalają ustawić ogólną korektę ekspozycji nawet, jeśli aparat jest w trybie manualnym. Umożliwia to wpływanie na pomiar.

W Nikonach ogólna korekta ekspozycji i kompensacja mocy błysku kumulują się... w pewnym stopniu. Dla przykładu, jeśli ustawisz korektę ekspozycji na +1 EV, a kompensację mocy błysku na -1 EV, to korekty te zniosą się nawzajem - lecz tylko w sytuacji, gdy światła zastanego jest mało, a lampa błyskowa jest głównym źródłem światła.

Gdy światło zastane dominuje, a flesza używasz tylko jako błysk wypełniający, wówczas do gry wkraczają inne algorytmy i czynniki, jak np. maksymalny czas synchronizacji z lampą błyskową lub dostępne przysłony, wpływając również na scenariusz... i stąd kompensacja mocy błysku i korekta ekspozycji mogą wówczas wpłynąć na naświetlenie światła zastanego inaczej."

Jacek_Z
31-05-2008, 01:13
wywoływany odpowiem, choć odpowiedź juz padła, gALL dobrze pisze.

żaden z tych parametrów się nie zmieni.

no jak nie zrobi skoro ekspozycja sie zmienia...
albo zmienia się moc lampy, albo zmieniło się samo ISO - jeśli masz czynne autoiso - ale tego nie jestem pewien.

korekta dziala tez w trybie M
ale nie na czas/przysłonę, a najwyżej na położenie "zera" drabinki.

no to tez nie bardzo tego dotyczylo :) prosze przeczytac z uwaga moj post.
własnie, że to o to właśnie chodzi.

ustaw M, ustaw czas 1/40, ustaw f4... masz? proste teraz wcisnij guzik +/- i dodaj 1 EV... co zmieniles, czas czy przyslone w ten sposob? ehh... Nic nie zmieniłeś. Ani czasu, ani przysłony. Zobacz na parametry na wyświetlaczu, nawet nie musisz robic fotki.

Jacek B.
02-06-2008, 12:08
wywoływany odpowiem, choć odpowiedź juz padła, gALL dobrze pisze.

żaden z tych parametrów się nie zmieni.

albo zmienia się moc lampy, albo zmieniło się samo ISO - jeśli masz czynne autoiso - ale tego nie jestem pewien.

ale nie na czas/przysłonę, a najwyżej na położenie "zera" drabinki.

własnie, że to o to właśnie chodzi.

Nic nie zmieniłeś. Ani czasu, ani przysłony. Zobacz na parametry na wyświetlaczu, nawet nie musisz robic fotki.

a czy nie zmieniła sie syła błysku?

R
02-06-2008, 12:36
wyglada na to, ze korekta ekspozycji w trybie M z lampa w TTL zmienial sile blysku. I to wyjasnialoby temat.

Musze jeszcze dokladnie sprawdzic, bo test mogl byc niedokladny czy zmiana EV na body i na lampie w takiej sytuacji daje ten sam efekt.

Jacek_Z
02-06-2008, 12:48
a czy nie zmieniła sie syła błysku?
najprawdopodobniej tak. Nie sprawdzałem co się zmienia, ale jeśli są rózne zdjęcia - to tak jak wyżej pisałem - albo jest inna moc lampy , albo inne ISO w body.

R
02-06-2008, 12:49
iso w body ustawione na stale, przynajmniej w moim przypadku. inaczej pytanie nie mialoby sensu...

Jacek_Z
02-06-2008, 12:50
czyli to moc lampy.
Zresztą gdybyś przeanalizował zdjęcie, to powinieneś łatwo odkryć co jest grane. Mocniejsza lampa powoduje mocniejsze naświetlenie pierwszego planu, mało wpływa na tło. A całkowita korekcja zmienia i tło i i pierwszy plan.

R
02-06-2008, 12:54
no wyglada na to ze tak, ale w instrukcji nie ma nic na ten temat...

Jacek_Z
02-06-2008, 13:07
no tak nie do końca. Tryb M to manualne nastawianie czasu i przysłony. I to jest w instrukcji. Wtedy to nic nie ma wpływu na te parametry (czas, przysłona), ani sposób pomiaru światła, ani korekty. Nic. Bo niby jak? Będzie taki czas i taka przysłona jaką nastawisz. A jaka będzie wtedy ekspozycja, czy poprawna czy nie - to zupełnie inny temat.