Zobacz pełną wersję : D80 Problem z kartą pamięci
Witam dzisiaj troszke sie zaskoczylem moze ktos mial podobny problem i moze mi pomoc. Mam nikona d80 juz jakies 1,5 roku. Zrobilem dzisiaj kilka zdjec na karcie SAN DISK Extreme II 1gb. Na wyswietlaczu w miejscu gdzie pokazuje ilosc zdjeci pojawily sie literki CHR - na wyswietlaczu napisano " nie mozna uzyc karty" - co z tym fantem zrobic? wlozylem inna karte i w polu gdzie ma sie wyswietlac ilosc zdjec jest puste, nawet bez karty, przyciski menu nie dzialaja :( probowalem reset i tak nic to nie dalo... co mam zrobic moze ktos mial taki problem? prosze o pomoc!!
1. Nie znam dokładnie specyfikacji kart SD, ale sprawdź czy karta nie jest zabezpieczona przez suwak.
2. Sprawdź baterię i ewentualnie włóż inną, naładowaną.
3. Może to być problem gniazda na kartę, któryś z pinów mógł się zgiąć. W tym wypadku raczej serwis.
1. Nie znam dokładnie specyfikacji kart SD, ale sprawdź czy karta nie jest zabezpieczona przez suwak.
2. Sprawdź baterię i ewentualnie włóż inną, naładowaną.
3. Może to być problem gniazda na kartę, któryś z pinów mógł się zgiąć. W tym wypadku raczej serwis.
Tylko 1 pkt może mieć znaczenie.
Pkt 3 nie ma zastosowania przy kartach SD, poniewaz tam nie ma pinów jak w CFach. Sa tylko sztywno osadzone blaszki, ktore sie nie wyginają.
Witam, jako że niedawno kupiłem D80 to z nudów czytałem sobie świeżutką instrukcję, na samym końcu jest opis wszystkich (no prawie wszystkich - tak lekko z grubsza) komunikatów które mogą pojawić się na wyświetlaczu. W tej chwili jestem z dala od domu więc nie mogę sprawdzić ale proponuję na początek tam sprawdzić co to może oznaczać. Jeżeli zaś okaże się, że nie masz instrukcji to daj znać sprawdzę.
Pozdrawiam Paweł
PS. mi to wygląda na zły format kompresji plików (czy formatowałeś powyższą kartę w kompie?)
wg. mnie nie masz problemu z kartą ale z aparatem skoro z inną kartą pamięci jest prawie to samo, upewnij się czy karta działa w komputerze albo na innym urządzeniu a jak nie to poszukaj gwarancji na aparat :)
PS. mi to wygląda na zły format kompresji plików (czy formatowałeś powyższą kartę w kompie?)
Że co? Ja jestem informatykiem ale powyższego zdania nie rozumiem :-D
Że co? Ja jestem informatykiem ale powyższego zdania nie rozumiem :-D
Cóż ja na to poradzę, że nie rozumiesz :) chociaż nawet informatyk potrafi odpalić Google, no przynajmniej mi się tak wydawało. No chyba, że ... a zresztą daruję sobie bo wątek nie o tym prawi, a chce tylko pomóc...
Dla Ciebie zaś lekturka ;-) http://magazyn.wsinf.edu.pl/files/grafika/p5.pdf
Pytanie do tdudus, czy jak masz wyjętą kartę z aparatu to w miejscu gdzie masz podaną liczbę klatek masz [ FF ] lub coś w tym rodzaju?
a co ma format kompresji plikow do formatowania karty, oprócz wspolnego jednego wyrazu?
a co ma format kompresji plikow do formatowania karty, oprócz wspolnego jednego wyrazu?
Chociażby to, że jedno zapisywane jest na drugim ... czytaj nawiasy jako oddzielne wątki ... rzadko kiedy używam przecinków ... jeżeli zaś chodzi o format kompresji plików czyli raw, jpg, jpeg, może być uszkodzony moduł odpowiedzialny za kompresję pliku na karcie (, żebyś się nie czepiał aparat nie może również odczytywać standardowych plików jpeg. ect..), może być uszkodzona sama karta ... może być też tak że jest inny system plików na karacie jeżeli je formatował ... ale z tego co doczytałem, ma problem ze wszystkimi kartami bo próbował na dwóch co może wskazywać na to że albo poszło jemu w aparacie gniazdo do kart, bądź elektronika nawaliła ... i źle zapisuje pliki bądź w ogóle ich nie zapisuje... nie wiem, próbuję się dowiedzieć więcej ... ale widzę, że post kolegi zamienia się w nasza potyczkę słowno ortograficzną ... i nie rozumiem do końca o co Tobie chodzi :)
Pozdrawiam Paweł
Cóż ja na to poradzę, że nie rozumiesz :)
No ja sie ciesze, że wiesz co to jest gif i jpeg, mogę Cię jednak zapewnić, że moja wiedza o tym jest więkrza.
Naprawdę jednak nie rozumiem jak w aparacie może być zły format kompresji plików? tam masz JPEG, RAW i TYLE, nic tu nie ma źle...
no i jak to ma się do niemożności odczytania karty?
moduł odpowiedzialny za kompresję pliku na karcie
Nie ma takiego modułu, za kopmresję odpowiada procesor aparatu, dlatego im szybszy tym lepszy bo szybciej to zrobi i zrobi to korzystając z pamięci operacyjnej!!, potem zapisuje na karte więc padnięty to jest RACZEJ moduł zapisu jeśli już modułujemy.
Skoro na 2 kartach jest to samo więc idąc drogą prostej logicznej dedukcji uszkodzenie jest albo fizyczne w aparacie, tak jak wspomniałś (gniazdo karty) albo elektronika aparatu odpowiedzialna za czytanie samej karty. Nie wiem jak trzeba dedukować, żeby napisać, ze tak... tutaj jest zły format kompresji plików na karcie :-D
Tylko 1 pkt może mieć znaczenie.
Pkt 3 nie ma zastosowania przy kartach SD, poniewaz tam nie ma pinów jak w CFach. Sa tylko sztywno osadzone blaszki, ktore sie nie wyginają.
Faktycznie, tam są złocone kontakty. Mam jednak wrażenie,że te kontakty mogą się wycierać (także ich odpowiedniki w puszce) w trakcie używania, co może prowadzić do zakłóceń w przepływie info między kartą i aparatem.
Moja dedukcja wcale nie musi być rozumiana ... czasem jak zdarza mi się pomyśleć to sam siebie nie rozumiem ... ale ten temat zostawiłbym w spokoju ... :) Wracając do tematu ... wróciłem do domciu i sprawdziłem co mogą oznaczać komunikaty na wyświetlaczu.
Więc:
[CHR]/[ 0] - miga, karta pamięci jest zablokowana przed zapisem - przesuń przełącznik ochrony przed zapisem karty na pozycję write
[CHR] - miga, błąd dostępu do karty pamięci, nie można utworzyć nowego folderu. Tutaj radzą zastosować kartę zatwierdzoną przez firmę NIKON, karta może być uszkodzona - skontaktuj się ze sprzedawcą (jeżeli masz dowód zakupu skorzystaj z gwarancji bądź wymień na nową). Usuń niepotrzebne pliki lub włóż nową kartę pamięci ...
I nie wiem po co tutaj polemizować dalej ... Rada, taki mały pipsztyk z boku karty to ta blokada może rzeczywiście w jakiś dziwny sposób zmieniła ci pozycję i jest zabezpieczona ... popróbuj jeżeli nic z tego to najprawdopodobniej czeka Cię wizyta w serwisie ... oby nie :)
Pozdrawiam
Jacek B.
30-05-2008, 16:44
CHR - miałełm to samo z sandiskiem, karta do wymiany była w moim przypadku.
Witam...
Co do poprzednich odpowiedzi... wiem co to suwak i jest on w pozycji niezabezpieczonej, karta dziala, jest po formacie(probowalem na fat32 i na fat), gdy aparat jest wylaczony to w polu [ ] jest pustka gdy wlacze aparat mruga bateria... i nie wazne czy jest w nim karta czy nie. aparat robi zdjecia lecz nie mam dostepu do zadnych funkcji poza przyslona czasem migawki i tematami. karta dziala sprawdzalem na innym d80 baterie rowniez. Nie mam pojecia co moze byc przyczyna...
iskra6669
30-05-2010, 17:23
CZeść.Mam do was wielką prośbę....mam nikona d 5000 po raz 1wszy od poł roku mam problem z karta pamięci...a dokładniej kiedy ją wkładam wyświetla mi sie komunikat"karta zablokowana.Przesuń suwak blokady w pozycję "write"" próbowałam sa sformatowac na komp ale jest zablokowana.Proszę pomóżcie mi bo za miesiąc wyjezdzam w alpy i musze miec sprawny aparat
iskra6669
30-05-2010, 17:40
CZeść.Mam do was wielką prośbę....mam nikona d 5000 po raz 1wszy od poł roku mam problem z karta pamięci...a dokładniej kiedy ją wkładam wyświetla mi sie komunikat"karta zablokowana.Przesuń suwak blokady w pozycję "write"" próbowałam sa sformatowac na komp ale jest zablokowana.Proszę pomóżcie mi bo za miesiąc wyjezdzam w alpy i musze miec sprawny aparat
Przesuń suwak na karcie z boku tak jak podaje komunikat ... taki bardzo mały z lewej strony musisz mieć zablokowany zapis ... jeżeli nie to to pewnie karta ci padła ... broń panie boże sorki za małe literki ale nie formatuj karty w kompie ... nie będę pisał dlaczego bo jest masa wątków na ten temat ...
Zdarza się także tak,że karta nie zaskakuje. Po włożeniu do slotu (przytrzymując kartę palcem)pojawia się ilość zdjęć na karcie lecz po puszczeniu aparat traci łączność z kartą. Karta jakby nie zaskakiwała w slocie. Miałam tak z delikatnie ukruszoną kartą.