PDA

Zobacz pełną wersję : Nova 4 vs. Rezo 190

Bonthyc
29-05-2008, 15:50
Witam,
Nastał i dla mnie czas kiedy to posiadana przeze mnie torba zrobiła się za mała (Naneu Pro Military Sierra), w Saturnie oglądałem Nove 4 i wywarła na mnie pozytywne wrażenie. Wielkością zewnętrzną nie różni się zbytnio od mojej Naneu Pro, natomiast środek sprawiał wrażenie pojemniejszego. Biorę pod uwagę również Rezo 190, jest podobnych rozmiarów, niestety tej torby nie było mi dane "zmacać". Z tego co się zorientowałem na podstawie zdjęć znalezionych w sieci to Rezo otwiera się "w dobrą stronę" umożliwiając łatwiejszy dostęp do wnętrza gdy torba jest na ramieniu. Ciężko mi cokolwiek więcej stwierdzić oglądając i porównując te torby w internecie. Prosiłbym, aby użytkownicy tych toreb podzielili się ze mną swoimi odczuciami. Co się w nich Wam podoba, a co nie. Ile udało wam się włożyć (tak bez upychania na siłę) do tych toreb? U mnie priorytetem jest zmieszczenie D50+N18-70, N70-300VR, N50f/1.8, telekonwertera kenko 1.4, SB600 w pokrowcu SS600 i trochę dupereli takich jak dyfuzor, filtry, zapasowe akumulatory, karty pamięci, średniej wielkości gruszka, ładowarka do EN-EL3e oraz akumulatorków AA trochę kabli no i dobrze by było jakby zostało trochę wolnego miejsca na portfel, klucze czy komórkę. A może ktoś poleciłby jeszcze jakąś inną torbę (jeżeli tak to jaką)?
Pozdrawiam,

xMAREKx
29-05-2008, 18:57
Ogólnie do Rezo 190 nie zapakujesz tego co chcesz, ładowarki kable i filtry nie wejdą a o wolnym miejscu, kluczach, portfelu i telefonie zapomnij! Musiałbyś mieć dwie takie torby. Widze że Nova 4 jest podobna gabarytowo, będą te same problemy.

Rezo 190 jest dobra na spacer ale na wyjazd raczej nie.

Gdybym miał zdecydować jaką inną to bym obejżał LowePro Magnum a co najmniej Nova 5.

lopo
30-05-2008, 00:40
Ja mieszczę do NOVA 4 to co w podpisie + ładowarka do en-el3e i mam jeszcze spokojnie miejsce na lampę, jakieś standardowe szkło (50 1.8 albo sigma 30 1.4) i jakieś szerokie szkiełko (S10-20, T12-24). Filtry i inne duperele można poupychać poza komorą główną w zapinanych kieszeniach (z tyłu, w klapie, z przodu). Myślę więc, że to co dałeś w opisie spokojnie wejdzie i będzie jeszcze sporo miejsca a najlepiej idź do sklepu gdzie mają tą torbę i popróbuj ze swoim szpejem się tam pomieścić na różne sposoby.

Bonthyc
30-05-2008, 13:35
Nova 5 oglądałem i obawiam się czy by nie była jednak za duża i za ciężka na codzienne spacery. Z 2 strony trochę sobie policzyłem i pokalkulowałem i wyszło, że Rezo 190 ma pojemniejsze wnętrze od Novy 4.

Nova 5 wymiary wewnętrzne 35,5x15x21,5 kubatura: 11448 cm3
Nova 4 wymiary wewnętrzne 29x15x19,5 kubatura: 8482 cm3
Rezo 190 wymiary wewnętrzne 28,5x16,5x18,5 kubatura: 8699 cm3

I doszedłem do miejsca w którym sam już nie wiem czy lepiej mieć mniejszą torbę na codzienne spacery i jednodniowe plenery czy przyszłościowo większą torbę. Nikon+kit+tele+lampa w pokrowcu, 50 i telekonwerter i osobno karty dyfuzor i akumulatorki powinno wejść zarówno do Novy 4 jak i Rezo 190. Boję się, że Nova 5 urwie mi ramię po dłuższej przechadzce. Niestety nigdzie nie znalazłem na stronie lowepro ile waży każda z tych toreb. Ktoś dysponuje takimi informacjami?

Bonthyc
02-06-2008, 14:53
Byłem dziś w sklepie i porównywałem Rezo 190 z Novą 4, opisze tutaj moje wrażenia, może komuś się przydadzą.

Do rzeczy:
Wnętrze obydwu toreb jest zbliżone do siebie rozmiarami, zewnętrznie większa jest Nova. Natomiast Nova sprawia wrażenie lepiej wykonanej, Rezo nie posiada plastikowych nóżek na dole torby, zamykanie jest lepiej zaplanowane w Rezo (otwiera się do tyłu), jednak w Novej zamki zachodzą na boczne ścianki dzięki czemu klapkę będzie można po prostu położyć bez zasuwania, bez obawy że do środka torby dostanie się jakiś kurz czy inny syf.

Reasumując muszę się jeszcze raz dobrze zastanowić ale tym razem między Novą 4 a Novą 5.
A może ktoś jeszcze coś zasugeruje ;)?

lopo
02-06-2008, 20:04
Jako że właśnie dokupiłem SB-800 mogę powiedzieć, że do Novy 4 wchodzi wszystko co w podpisie w takim ustawieniu:
po jednej stronie torby(krótszy bok) : 80-200 w pionie bez osłony przeciwsłonecznej i obok sabina z palnikiem do góry i założonym dyfuzorem, w środek torby ląduje D200 + grip + T17-50 z założoną osłoną przeciwsłoneczną - wszystko to obiektywem w dół(czyli otwierając torbę widzimy LCD aparatu :D). Pod D200 (po bokach) - osłona od 80-200 i ładowarka BC-700(ta część do której wkładamy baterie). Druga część ładowarki ląduje po drugiej stronie torby(względem 80-200 i sabiny) i jest tam jeszcze miejsce na jakiś obiektyw(np coś szerokiego albo jasny standard czy portretówka). W przedniej kieszeni mam ładowarkę do EN-EL3e,stopkę do lampy i filtry do lampy i coś jeszcze by weszło.

pyetya
03-06-2008, 14:02
Nova 4aw (taką mam) to świetna torba. Jakość wykonania rewelacyjna, sprzętu mieści sporo - i aż żałuję, że mój slingshot 200aw nie jest tak wykonany :O/ preferuję jednak slingshota i nova leży od ponad roku w szafie...