Zobacz pełną wersję : Metallica - kompaktowe refleksje ;)
Nie zabierałem wczoraj aparatu na koncert, bo raczej bym go nie wniósł ("profesjonalnych" nie przepuszczali) i cholernie żałuję, że nie mam żadnego kompakta :( I właśnie z tym problemem się do was zwracam... Jaki kompakt?
Chcę, żeby miał:
- możliwie dobrą jakość zdjęć (dobry obiektyw/nie mikro matryca)
- tryb M
- tryb priorytetu przysłony
Fajnie jakby miał punktowy pomiar światła, ale bez tego też przeżyję, oraz możliwość kręcenia filmów (to już chyba wszystkie umożliwiają).
Aaaa... no i żeby AF dawał radę w kiepskich warunkach ;)
Słowem - sprzęt na koncert i na codzień do kieszeni.
Nie potrzebuję 12mpx, hyperzooma, wodoszczelności itp. Chcę po prostu zgrabnego kompakta, którym mogę zrobić zdjęcie tak jak chcę a nie tak jak mi ustawi automatyka i który bez problemu zmieści się w kieszeni spodni.
Siakieś pomysły?
nie znam sie na kompaktach, ale wiem ze wszystkie sony od h5 w gore naprawde robia robote. jakosc zdjec bardzo na poziomie i chyba wszytko czego potrzebujesz ma
sokrates
29-05-2008, 15:04
canon 590 IS
Jak dostaniesz to Fuji F30/F31, albo F11
pzdr
A może którys z małych korpusów E-systemu z seri E-4xx? + Takie ZD 40-150 :) ''profesjonalnie'' to to nie wygląda :)
Siakieś pomysły?
Sigma DP1 (http://www.sigma-dp1.com/)
:-)
nightelf
29-05-2008, 17:34
Sam w tej chwili sprzedaję Olympusa SP-320, całkiem przyjemny aparat, ma RAWy, pomiar matrycowy jak i spot, czy centralny ważony, tryby PASM, diodę wspomagającą autofocus, ale niestety AF nie za szybki i strasznie baterie żre.
Ah jeszcze chciałem polecić genialny moim zdaniem kompakt Ricoh Caplio GR Digital
Gawronik
29-05-2008, 20:30
Wczoraj miałem ten sam dylemat co Adrian - chociaż akurat mojego plecaka nikt nie sprawdził i D200+70-300 bym przemycił, ale problem na koncercie Metallica miałem. Pozyczyłem co prawda Konice Minolte ale zdjęcia kiepskie wyszły bo to aparat z przed 4 lat. Ochrona na koncertach rózna jest i nie wiadomo co im sie spodoba a co nie, na Opener festiwal 2007 nawet kanapek nie szło wnieść, a na Pearl Jeam na płycie paru ludków z lustrami się widziało
Generalnie wnioski i zyczenia co do sprzetu te same co Adrian - wstępnie wybrałbym jakiegoś IXUS-a.
pozdrawiam
Marcin
Ja mam G9 ma wszystko co potrzeba. RAWy są dość przyjemne w wołaniu i odszumianiu.
Robiłem odbitki przy iso 800 i było ok. Poza tym ma wizjer, nieraz się przydaje!
Dodatkowo optyczna stabilizacja IS.
Metalowy i dość ciężki. Optykę ma ok. Z aberacjami też przesadzają!
ovserwator
29-05-2008, 22:13
Nie zabierałem wczoraj aparatu na koncert, bo raczej bym go nie wniósł ("profesjonalnych" nie przepuszczali) i cholernie żałuję, że nie mam żadnego kompakta :( I właśnie z tym problemem się do was zwracam... Jaki kompakt?
Chcę, żeby miał:
- możliwie dobrą jakość zdjęć (dobry obiektyw/nie mikro matryca)
- tryb M
- tryb priorytetu przysłony
Fajnie jakby miał punktowy pomiar światła, ale bez tego też przeżyję, oraz możliwość kręcenia filmów (to już chyba wszystkie umożliwiają).
Aaaa... no i żeby AF dawał radę w kiepskich warunkach ;)
Słowem - sprzęt na koncert i na codzień do kieszeni.
Nie potrzebuję 12mpx, hyperzooma, wodoszczelności itp. Chcę po prostu zgrabnego kompakta, którym mogę zrobić zdjęcie tak jak chcę a nie tak jak mi ustawi automatyka i który bez problemu zmieści się w kieszeni spodni.
Siakieś pomysły?
aaa... taki to tylko w erze... :))
Zapytaj ;)
Wszystko fajnie. Siedzę od rana i oglądam sample... Ech... ciężko będzie.
Wielkie dzięki za odzew :) Ciekawie wygląda ta sigma, ale ixus, olympus i g9 też są niezłe. Nie wiem co wybiorę :D
M8 ;) tylko bez filmow i AF...