PDA

Zobacz pełną wersję : SB 800 kontra metz 58

plusfoto
29-05-2008, 10:23
zamiar wymiany lampy powoduje jak zwykle rozterki
ciekaw jestem waszych opinii
cena jest sprawą drugorzędną w tej całej sprawie choć myślę że różnica skądś się bierze.
sb 800 jest do kupienia na ebayu już za 770 razem z wysyłką a metz poniżej 1100 jest niedostępny.

R
29-05-2008, 10:54
metze sie psuja. sporo bylo na forum na ten temat. SB sa praktycznie nie do zabicia. wydaje mi sie ze to wystarczajcy argument by dokonac wlasciwego wyboru.

plusfoto
29-05-2008, 11:04
metze się psuły był problem z palnikami ale z tego co wiem został rozwiązany pozatym urzytkuję obecnie metza 70 i do tej pory odpukać 0 problemu.

R
29-05-2008, 11:18
nadal nie widze powodu by kupowac metza... ja nie slyszalem zeby metz podawal jakas informacje o rozwiazaniu problemow.

plusfoto
29-05-2008, 11:27
Stanowisko firmy Metz w sprawie awarii palników lamp błyskowychDodano: 2008-04-07W związku ze zdarzającymi się przypadkami uszkodzeń palnika w lampach Metz 58AF-1 W dniu 5 04 2008 Firma Metz informuje że ...Przyczyna tych awarii została już zdiagnozowana i usunięta , nie powinna się już powtarzać.

Wszyscy użytkownicy, którzy nabyli już te lampy i którym zdarzy się taki przypadek , proszeni są o dostarczenie ich do dystrybutora FH Foto-Techniki w Gdańsku która prześle uszkodzoną lampę do serwisu fabrycznego producenta, gdzie lampa zostanie naprawiona bezpłatnie.

Za wszystkie utrudnienia z tym związane firma Metz przeprasza swoich użytkowników.

R
29-05-2008, 11:29
ok. no to w zwiazku z tym lepszym roziwazaniem bedzie sb800 ;)

fxd
01-06-2008, 11:32
ja tam mam metza i jestem zadowolony .. ale chyba Sabina solidniej wykonana jest ;-)

ALF
05-06-2008, 19:30
ten, to już drugi Metz...poprzednio miałem 54MZ3...obie działały bezawaryjnie, a jedyne uszkodzenie nastąpiło mechanicznie - w lampę trafiła piłka nożna - ciekawe co by się stało z sabinką po takim trafieniu :)
ciekawe, że większość radzących, nigdy Metza w ręku nie miała :D

Albert44
06-06-2008, 07:03
:)
ciekawe, że większość radzących, nigdy Metza w ręku nie miała :D
Norma :) i nie tylko Metza w ręku nie mieli... naczytali się "opinii" i stąd mają "wiedzę" btw: SB800 to b.dobra lampa.

R
06-06-2008, 08:44
a skad wiesz ze nie mieli? :)

shaddixx
06-06-2008, 10:27
bo wiekszość ślepo kupują sb800..
Ja mam obie te lampy, generalnie oceniam je tak samo bo kazda ma jakieś jakieś małe wady i zalety które sie niwelują.

plusfoto
07-06-2008, 11:20
No i stało się.
Z uwagi na uwagi kupiłem jedną i drugą.

Pierwsze wrażenie - obie wykonane w podobnym stylu wizualnie w miarę solidnie -brak uwag

Wyposażenie - w sabince dodatkowe filtry - mnie akurat do niczego nie potrzebne, metz natomiast drugi palnik ktory często wykorzystuję no i możliwość zmiany softu.

Działanie:
TTL - w obu działa podobnie czyli moim zdaniem do niczego próbowałem z S3, S5 i D200 Brak powtarzalności naświetleń ( ten sam element w tych samych warunkach powtórzony 15 razy ) zdarzają się odjazdy nawet wielkości
1 przysłony 1/3 to norma. W trudnych warunkach przy zmieniającym się pierwszym planie wystarczy kolor sukni lub garnituru - i jest jeszcze gorzej.

A - wtym trybie zdecydowany plus dla metza praktycznie plik w plik na około 30 naświetleń w jednym lub dwóch przypadkach zdarzy się w wielkości 1/3 przysłony natomiast przy sabince zdarzają się odjazdy coprawda nie tak duże jak przy TTL ale w około 30% przypadków w wielkości 1/3 do 2/3 przysłony

pozdrawiam

Reasumując - plus dla metza za drugi palnik, za działanie w trybie A orza za możliwość aktualizacji softu
minus dla obu za TTL

ALF
07-06-2008, 12:18
też zauważyłem, ze automatyka własna Metza działa lepiej niż iTTL Nikona :D to skutkują lata doświadczenia obu firm w zakresie konstrukcji lamp - identycznie jest w dziedzinie softu :)