Zobacz pełną wersję : SB 800 kontra metz 58
plusfoto
29-05-2008, 10:23
zamiar wymiany lampy powoduje jak zwykle rozterki
ciekaw jestem waszych opinii
cena jest sprawą drugorzędną w tej całej sprawie choć myślę że różnica skądś się bierze.
sb 800 jest do kupienia na ebayu już za 770 razem z wysyłką a metz poniżej 1100 jest niedostępny.
metze sie psuja. sporo bylo na forum na ten temat. SB sa praktycznie nie do zabicia. wydaje mi sie ze to wystarczajcy argument by dokonac wlasciwego wyboru.
plusfoto
29-05-2008, 11:04
metze się psuły był problem z palnikami ale z tego co wiem został rozwiązany pozatym urzytkuję obecnie metza 70 i do tej pory odpukać 0 problemu.
nadal nie widze powodu by kupowac metza... ja nie slyszalem zeby metz podawal jakas informacje o rozwiazaniu problemow.
plusfoto
29-05-2008, 11:27
Stanowisko firmy Metz w sprawie awarii palników lamp błyskowychDodano: 2008-04-07W związku ze zdarzającymi się przypadkami uszkodzeń palnika w lampach Metz 58AF-1 W dniu 5 04 2008 Firma Metz informuje że ...Przyczyna tych awarii została już zdiagnozowana i usunięta , nie powinna się już powtarzać.
Wszyscy użytkownicy, którzy nabyli już te lampy i którym zdarzy się taki przypadek , proszeni są o dostarczenie ich do dystrybutora FH Foto-Techniki w Gdańsku która prześle uszkodzoną lampę do serwisu fabrycznego producenta, gdzie lampa zostanie naprawiona bezpłatnie.
Za wszystkie utrudnienia z tym związane firma Metz przeprasza swoich użytkowników.
ok. no to w zwiazku z tym lepszym roziwazaniem bedzie sb800 ;)
ja tam mam metza i jestem zadowolony .. ale chyba Sabina solidniej wykonana jest ;-)
ten, to już drugi Metz...poprzednio miałem 54MZ3...obie działały bezawaryjnie, a jedyne uszkodzenie nastąpiło mechanicznie - w lampę trafiła piłka nożna - ciekawe co by się stało z sabinką po takim trafieniu :)
ciekawe, że większość radzących, nigdy Metza w ręku nie miała :D
Albert44
06-06-2008, 07:03
:)
ciekawe, że większość radzących, nigdy Metza w ręku nie miała :D
Norma :) i nie tylko Metza w ręku nie mieli... naczytali się "opinii" i stąd mają "wiedzę" btw: SB800 to b.dobra lampa.
a skad wiesz ze nie mieli? :)
shaddixx
06-06-2008, 10:27
bo wiekszość ślepo kupują sb800..
Ja mam obie te lampy, generalnie oceniam je tak samo bo kazda ma jakieś jakieś małe wady i zalety które sie niwelują.
plusfoto
07-06-2008, 11:20
No i stało się.
Z uwagi na uwagi kupiłem jedną i drugą.
Pierwsze wrażenie - obie wykonane w podobnym stylu wizualnie w miarę solidnie -brak uwag
Wyposażenie - w sabince dodatkowe filtry - mnie akurat do niczego nie potrzebne, metz natomiast drugi palnik ktory często wykorzystuję no i możliwość zmiany softu.
Działanie:
TTL - w obu działa podobnie czyli moim zdaniem do niczego próbowałem z S3, S5 i D200 Brak powtarzalności naświetleń ( ten sam element w tych samych warunkach powtórzony 15 razy ) zdarzają się odjazdy nawet wielkości
1 przysłony 1/3 to norma. W trudnych warunkach przy zmieniającym się pierwszym planie wystarczy kolor sukni lub garnituru - i jest jeszcze gorzej.
A - wtym trybie zdecydowany plus dla metza praktycznie plik w plik na około 30 naświetleń w jednym lub dwóch przypadkach zdarzy się w wielkości 1/3 przysłony natomiast przy sabince zdarzają się odjazdy coprawda nie tak duże jak przy TTL ale w około 30% przypadków w wielkości 1/3 do 2/3 przysłony
pozdrawiam
Reasumując - plus dla metza za drugi palnik, za działanie w trybie A orza za możliwość aktualizacji softu
minus dla obu za TTL
też zauważyłem, ze automatyka własna Metza działa lepiej niż iTTL Nikona :D to skutkują lata doświadczenia obu firm w zakresie konstrukcji lamp - identycznie jest w dziedzinie softu :)