PDA

Zobacz pełną wersję : Pyt do użytkowników D80 z gripem

autograf
29-05-2008, 10:19
Jak się demontuję klapkę od baterii? Celem założenia gripa.

mpwt
29-05-2008, 10:23
W instrukcji nie ma?
Jeśli dobrze pamiętam to klapkę dajesz pod kątem i wyciągasz.

mirwil
29-05-2008, 10:23
Otwierasz ją pod kątem 45 stopni i wyciągasz. Przy zawiasie klapki widać miejsce z dziurką. Trzeba trochę pociągnąć. W instrukcji do gripa też masz rysunki jakby co.

autograf
29-05-2008, 10:28
Instrukcja od body leży w Kielcach, a grip jeszcze nie dojechał.
Pozdrawiam z Sosnowca i dzieki za odp.

mpwt
29-05-2008, 10:32
Instrukcja od body leży w Kielcach, a grip jeszcze nie dojechał.

To jest w instrukcji od gripa. :)

toms73
29-05-2008, 11:01
Za pierwszym razem trzeba mocniej pociągnąć!

Fenek
29-05-2008, 13:39
I bez strachu - nic się nie połamie jak się pociągnie mocno a nie nachamowo szarpnie. :)

autograf
30-05-2008, 20:44
Dzięki. Teraz proszę o podpowiedź w jaki sposób korzystać z pokręteł w gripie - aby wykorzytać je do zmiany pola autofokusa?
W instrukcji od gripa nie znalazłem tej informacji. W body ustawione jest "w pętli".

jarecky
30-05-2008, 21:00
Dzięki. Teraz proszę o podpowiedź w jaki sposób korzystać z pokręteł w gripie - aby wykorzytać je do zmiany pola autofokusa?
W instrukcji od gripa nie znalazłem tej informacji. W body ustawione jest "w pętli".

Musisz ustawić funkcję przycisku AE-L/AF-L. Wtedy przy przytrzymanym przycisku zmieniasz pokrętłem pole AF. Działa również w gripie.

emet_b
30-05-2008, 21:04
Musisz ustawić funkcję przycisku AE-L/AF-L. Wtedy przy przytrzymanym przycisku zmieniasz pokrętłem pole AF. Działa również w gripie.

mało to wygodne...

Polsar74
30-05-2008, 21:05
zdaje sie że w kombinacji z klawiszem AE-L/AF-L po odpowiednim ustawieniu w menu aparatu - ale na wszelki wypadek sprawdź z instrukcją
pzdrw

autograf
30-05-2008, 21:44
Ok, dzięki, działa.

mało to wygodne...
Faktycznie, "śmiesznie" to przeskakuje.

zdaje sie że w kombinacji z klawiszem AE-L/AF-L po odpowiednim ustawieniu w menu aparatu - ale na wszelki wypadek sprawdź z instrukcją
pzdrw
Paweł, pisałem wyżej, że nie ma tego w instrukcji gripa. A instrukcję od body zostawiłem w Kielcach.

I jeszcze jedno pytanie techniczne: czy po zakręceniu gripa do końca (oryginalnego) pokrętło to ma taki mały luz? Jakieś 4-5mm?

emet_b
30-05-2008, 22:21
tak, ma luzy i wydaje mi się, że jest to celowe- gdyby było na styk to każde poruszenie pokrętła powodowałoby luzy, a tak jest przestrzeń buforowa.

A co do zmiany pól ostrości-dla mnie żenada. Trzeba jedną ręką przytrzymac przyciska blokady a drugą kręcić pokrętłem. Wolę już wybierakiem...

autograf
31-05-2008, 00:11
tak, ma luzy i wydaje mi się, że jest to celowe- gdyby było na styk to każde poruszenie pokrętła powodowałoby luzy, a tak jest przestrzeń buforowa.

Chyba masz rację, to rozsądne.

A co do zmiany pól ostrości-dla mnie żenada. Trzeba jedną ręką przytrzymac przyciska blokady a drugą kręcić pokrętłem. Wolę już wybierakiem...

A z tym to chyba kwestia przyzwyczajenia. Tragedii nie ma, choć rewelacji też nie.

Dziękuję raz jeszcze za wyczerpujące odpowiedzi.
Serdecznie pozdrawiam.