Zobacz pełną wersję : Pyt do użytkowników D80 z gripem
autograf
29-05-2008, 10:19
Jak się demontuję klapkę od baterii? Celem założenia gripa.
W instrukcji nie ma?
Jeśli dobrze pamiętam to klapkę dajesz pod kątem i wyciągasz.
Otwierasz ją pod kątem 45 stopni i wyciągasz. Przy zawiasie klapki widać miejsce z dziurką. Trzeba trochę pociągnąć. W instrukcji do gripa też masz rysunki jakby co.
autograf
29-05-2008, 10:28
Instrukcja od body leży w Kielcach, a grip jeszcze nie dojechał.
Pozdrawiam z Sosnowca i dzieki za odp.
Instrukcja od body leży w Kielcach, a grip jeszcze nie dojechał.
To jest w instrukcji od gripa. :)
Za pierwszym razem trzeba mocniej pociągnąć!
I bez strachu - nic się nie połamie jak się pociągnie mocno a nie nachamowo szarpnie. :)
autograf
30-05-2008, 20:44
Dzięki. Teraz proszę o podpowiedź w jaki sposób korzystać z pokręteł w gripie - aby wykorzytać je do zmiany pola autofokusa?
W instrukcji od gripa nie znalazłem tej informacji. W body ustawione jest "w pętli".
Dzięki. Teraz proszę o podpowiedź w jaki sposób korzystać z pokręteł w gripie - aby wykorzytać je do zmiany pola autofokusa?
W instrukcji od gripa nie znalazłem tej informacji. W body ustawione jest "w pętli".
Musisz ustawić funkcję przycisku AE-L/AF-L. Wtedy przy przytrzymanym przycisku zmieniasz pokrętłem pole AF. Działa również w gripie.
Musisz ustawić funkcję przycisku AE-L/AF-L. Wtedy przy przytrzymanym przycisku zmieniasz pokrętłem pole AF. Działa również w gripie.
mało to wygodne...
Polsar74
30-05-2008, 21:05
zdaje sie że w kombinacji z klawiszem AE-L/AF-L po odpowiednim ustawieniu w menu aparatu - ale na wszelki wypadek sprawdź z instrukcją
pzdrw
autograf
30-05-2008, 21:44
Ok, dzięki, działa.
mało to wygodne...
Faktycznie, "śmiesznie" to przeskakuje.
zdaje sie że w kombinacji z klawiszem AE-L/AF-L po odpowiednim ustawieniu w menu aparatu - ale na wszelki wypadek sprawdź z instrukcją
pzdrw
Paweł, pisałem wyżej, że nie ma tego w instrukcji gripa. A instrukcję od body zostawiłem w Kielcach.
I jeszcze jedno pytanie techniczne: czy po zakręceniu gripa do końca (oryginalnego) pokrętło to ma taki mały luz? Jakieś 4-5mm?
tak, ma luzy i wydaje mi się, że jest to celowe- gdyby było na styk to każde poruszenie pokrętła powodowałoby luzy, a tak jest przestrzeń buforowa.
A co do zmiany pól ostrości-dla mnie żenada. Trzeba jedną ręką przytrzymac przyciska blokady a drugą kręcić pokrętłem. Wolę już wybierakiem...
autograf
31-05-2008, 00:11
tak, ma luzy i wydaje mi się, że jest to celowe- gdyby było na styk to każde poruszenie pokrętła powodowałoby luzy, a tak jest przestrzeń buforowa.
Chyba masz rację, to rozsądne.
A co do zmiany pól ostrości-dla mnie żenada. Trzeba jedną ręką przytrzymac przyciska blokady a drugą kręcić pokrętłem. Wolę już wybierakiem...
A z tym to chyba kwestia przyzwyczajenia. Tragedii nie ma, choć rewelacji też nie.
Dziękuję raz jeszcze za wyczerpujące odpowiedzi.
Serdecznie pozdrawiam.