PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Komorów

mikkay
28-05-2008, 20:41
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tomaszgieron.eu/pliki/krajobraz/mokro1.jpg)

1b.Chyba poprawiłem... bynajmniej tak mi się wydaje.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tomaszgieron.eu/pliki/krajobraz/mokro1b.jpg)

lechupe
28-05-2008, 20:55
nie wiem jak to delikatnie powiedziec...ale nuda, aż w uszach dzwoni ;-) No i słaba konwersja. zadnych póltonów, zadnych odcieni, zadnych detali...

mikkay
28-05-2008, 22:42
nie wiem jak to delikatnie powiedziec...ale nuda, aż w uszach dzwoni ;-) No i słaba konwersja. zadnych póltonów, zadnych odcieni, zadnych detali...

Męczę się z konwersją, ale jak na razie to idzie mi jak idzie :/ ech

to
29-05-2008, 09:43
A może w kolorze? :)
Wg mnie to nie jest idealny kadr na BW...

mikkay
29-05-2008, 10:49
A może w kolorze? :)
Wg mnie to nie jest idealny kadr na BW...

Kolor odpada bo pogoda była szara, bura, nieciekawa. Nie idealny kadr na B&W? Tzn.? Raczkuję w fotografii i nie kumam tego określenia...

to
29-05-2008, 11:01
Nie idealny kadr na B&W? Tzn.? Raczkuję w fotografii i nie kumam tego określenia...

Ja też raczkuję :)

Ale jak myślę o BW, to szukam raczej form, ogólników, lini, brył, innej geometrii... Tutaj za dużo szczegółów chyba... Wyraźna trawa na pierwszym planie, potem woda z odbiciem, drzewo/gałęzie... no nie wiem. Może gdyby szerzej było kadrowane? Gdybam tylko. Cięzko powiedzieć. Ty robiłeś zdjęcie i byłeś tam, więc wiesz najlepiej jak tam było :)
A tak w ogóle to ja uwielbiam zdjęcia BW, ale w landszaftach rzadko mi podchodzą. Wyjątkiem są fotki M.Stawiarza. W kolorze wyglądałyby pewnie gorzej.

Pokombinuj moze jeszcze z konwersją do BW, to może też będzie lepiej. Tutaj wygląda bardziej na zdjęcie saturacji do zera niż konwersję do BW. Pobaw się mikserem kanałów, no i trochę więcej kontrastu by się przydało. Wydaje mi się, że przy BW trzeba zawsze dodać więcej kontrastu niż przy kolorze.

Ale może specjaliści od BW powinni się wypowiedzieć. Ja tylko powiem, że metoda "robię zdjęcie, a jak będzie kiepski kolor, bo pogoda nie dopisała, to przerobię na BW" nie sprawdza się. BW musi powstać już przed wciśnięciem spustu migawki.

Ale aż tak Kolego nie raczkujesz (bo już różne Twoje prace widziałem), więc wiesz o tym na pewno :)

galu44
29-05-2008, 11:05
mi się wydaje też, to raczej kolor, ale mniejsza z tym.

zauwazyłem ze to zdjecie ma w sobie cos - odbicie drzewa fajnie wpasowuje sie w to "wyciecie" w trzcinach, mruzac oczy rysuje sie fajny układ plam. sprobuj pokazac to troche lepiej, a powstanie niezła fotka.

anchel
29-05-2008, 11:38
Ale się czepiacie. Świetny kadr przede wszystkim. Brakuje trochę głębi przez brak kontrastu ale to można przecież zrobić w 2 minuty.

mikkay jaki masz sposób na konwersję? Jeśli chcesz jakiegoś tipsa daj cynk, bo chyba wiem co robisz nie tak, lub nie do końca.

mikkay
29-05-2008, 11:50
_tomek_ - o widzisz, takie komentarze to ja lubię ;)

galu44 - właśnie to wcięcie i dopasowanie mnie urzekło.

anchel - Powalcze z tym jeszcze. Sposób na konwersję... Ciężko to nazwać konwersją tak na prawdę :| Przy wywoływaniu RAW'a saturacja na minus, podciąganie contrastu, cieni itp, później zabawa krzywymi na warstwach i efekt jaki widać, niestety. Czytałem o grzebaniu w kanałach ( w sensie LAB itp.), ale jeszcze nie próbowałem. Będę wdzięczny za każdą pomoc :)

anchel
29-05-2008, 12:02
anchel - Powalcze z tym jeszcze. Sposób na konwersję... Ciężko to nazwać konwersją tak na prawdę :| Przy wywoływaniu RAW'a saturacja na minus, podciąganie contrastu, cieni itp, później zabawa krzywymi na warstwach i efekt jaki widać, niestety. Czytałem o grzebaniu w kanałach ( w sensie LAB itp.), ale jeszcze nie próbowałem. Będę wdzięczny za każdą pomoc :)

No to właśnie nie desaturuj nic bo to z tego później takie bladości wychodzą. Wywołaj normalnie, podciągnij w psie levelsy i krzywe, zarzuć jedną maskę z BW (np. channel mixerem - przy tym zdjęciu powinno być jakieś od góry: 60-65, 10-15, 10-15) a potem na warstwie/masce niżej baw się nasyceniem kolorów zdjęcia (hue/saturation + selective colours) a zmiany będą widoczne w BW (ta maska musi być na szczycie). Na koniec pewnie trzeba będzie dać trochę kontrastu albo wygiąć krzywą, można delikatnie spróbować shadow/highlights, miękkim pędzelkiem przejechać (2-3%) tu i ówdzie burn/dodge i będzie ładnie.

to
29-05-2008, 12:03
Czytałem o grzebaniu w kanałach ( w sensie LAB itp.), ale jeszcze nie próbowałem. Będę wdzięczny za każdą pomoc :)

Sprawa jest prosta. W PSie wybierasz Image->Adjustments->Channel Mixer... Zaznaczasz "monochrome" i teraz jedziesz suwaczkami R G i B. Wygląda to tak, jak byś symulował kolorowe filtry na czarnobiałej kliszy :) Suma wartosci na poszczególnych filtrach powinna dać 100%. Niebo z obłoczkami fajnie wychodzi na podniesionym kanale czerwonym. A co tam, pokręć suwakami, to zobaczysz :) :) :)

to
29-05-2008, 12:05
No to właśnie nie desaturuj nic bo to z tego później takie bladości wychodzą. Wywołaj normalnie, podciągnij w psie levelsy i krzywe, zarzuć jedną maskę z BW (np. channel mixerem - przy tym zdjęciu powinno być jakieś od góry: 60-65, 10-15, 10-15) a potem na warstwie/masce niżej baw się nasyceniem kolorów zdjęcia (hue/saturation + selective colours) a zmiany będą widoczne w BW (ta maska musi być na szczycie). Na koniec pewnie trzeba będzie dać trochę kontrastu albo wygiąć krzywą, można delikatnie spróbować shadow/highlights, miękkim pędzelkiem przejechać (2-3%) tu i ówdzie burn/dodge i będzie ładnie.

no albo tak :)
anchel dał już taką profi wersję konwersji :) Zabawy jest już więcej, ale efekt.... ahhh

mikkay
29-05-2008, 21:41
Dzięki wielkie anchel za wskazówki. Wiem co mam robić, teraz tylko trzeba to umiejętnie wykorzystać!

galu44
30-05-2008, 13:49
mi po tym wykładzie to sie odechciewa... ale moze to tylko tak strasznie brzmi :)
chętnie zaczekam na efekty pracy

mikkay
31-05-2008, 00:54
Hmm lepiej?

Nemeth
03-06-2008, 00:31
Wersja druga jest zdecydowanie lepiej obrobiona. Słowem - podoba sie ! :)