Zobacz pełną wersję : rozmiar zdjecia [cm]
dzien dobry wszystkim,
chcialbym zadac pytanie o faktyczny (?) rozmiar zdjec
kiedy robie zdjecie Nikonem D70s (jakosc Fine Jpeg) w orientacji poziomej i wrzucam do PSa CS3 dostaje obraz wielkosci 26x18 cm
teraz the fun bit: jak robie zdjecie w orientacji pionowej, wczytuje mi zdjecie jako 106x74 cm
proporcje te same (ca 1.44) ale rozmiar... hmm.
to typowe?
A do czego Ci rozmiar zdjęcia w cm? Poza przygotowaniem do wydruku do niczego to nie jest potrzebne - przynajmniej mi. A faktyczny rozmiar zdjęć jest jak sobie odbitkę zrobisz w fotolabie.
Zbigniew
28-05-2008, 21:36
Faktyczny rozmiar zdjęć to tyle i jaki wymiar w pikselach ma obrazek wypluwany przez aparat. Ile to będzie w centymetrach czy calach zależy od tego jakiej rozdzielczości na daną jednostkę długości/szerokości oczekujesz. Np. obrazek mający w poziomie 3000 pikseli będziesz miał dla 300 dpi (punktów na cal) o szerokości (3000/300)*25,4mm.
jasne, to wszystko prawda. to czemu tak to odczytuje, jesli zdjecia sa robione w takim samym ustawieniu aparatu? (rozdzialke wyswietla poprawnie)
nie jest mi to w zasadzie potrzebne, poza tym ze mnie denerwuje bo nie rozumiem ;)
nie jest mi to w zasadzie potrzebne, poza tym ze mnie denerwuje bo nie rozumiem ;)
niektóre rzeczy nie mieszczą się w granicach naszego pojmowania ;)
Rozumiem Zbigniewie, że chodziło Ci o 25,4cm
Zbigniew
28-05-2008, 22:54
Nie, 25,4mm, tyle ile ma 1 cal :)
No tak, mi chodziło o wynik czyli 10*2,54cm czyli 25,4cm. Skrót myślowy. Albo jakoś tak! Późno już! Idę spać!
prawdopodobnie przy wyświetlaniu zmieniana jest rozdzielczość dpi
odnosi sie to zazwyczaj do drukowania ile dpi np stosując wydruk 100 dpi można z 6mpx matrycy wyciągnąć obrazek wielkości 76.2x50.8 cm
Może tez rozdzielczość odnosić sie do wymiarów wyświetlanego obrazu na ekranie jednak nadal to będzie te 6mpx