Zobacz pełną wersję : jak odpalić Pivot w Eizo S1921? Pomocy
Witam wszystkich. Potrzebuje odpalić funkcje pivot w S1921 na karcie matrox g550. W instrukcji monitora brak rozsądnych wskazówek oprócz "podłącz kabel zasilający, naciśnij menu itd" - czyli standard ;) Obracam ekran w prawo a obraz zostaje tak jak był. Mam nadzieje że nie ustawia się tego wyłącznie w ustawieniach sterownika k.graficznej :)
Krzysiek82
28-05-2008, 16:52
Nie spotkałem się jeszcze, aby pivot był inaczej obsługiwany jak z poziomu oprogramowania karty graficznej. Monitorów miałem / obsługiwałem wiele różnych marek. Nie wiem jak te Eizo, bo przy takich nie miałem sposobności pracować.
PS.
Nie wiem czy to byłoby możliwe w ogóle, ponieważ to karta graficzna przesyła informacje do monitora, a nie na odwrót.
Pozdrawiam
odpala się to bądź jakim programem do pivotyzowania.
mój znajomy ma monitor 20" HP z pivotem i w momencie obrotu ekranu ten sam się przestawia na obraz pionowy, bez ingerencji w jakikolwiek soft. Znacie może jakieś programy do w/w pivotyzowania?
Ja mam Eizo S2231W i obracam ekran o 90 stopni w ustawieniach karty graficznej
Witam wszystkich. Potrzebuje odpalić funkcje pivot w S1921 na karcie matrox g550. W instrukcji monitora brak rozsądnych wskazówek oprócz "podłącz kabel zasilający, naciśnij menu itd" - czyli standard ;) Obracam ekran w prawo a obraz zostaje tak jak był. Mam nadzieje że nie ustawia się tego wyłącznie w ustawieniach sterownika k.graficznej :)
Masz zainstalowane oprogramowanie EIZO i podłączony kabelek USB?
tak. wszystko jest podłączone :/
Ja mam Eizo S2231W i obracam ekran o 90 stopni w ustawieniach karty graficznej
Podobnie i u mnie tak jest.
Mogę się mylić, ale z tego co wiem ten monitor nie ma czujnika obrotu, więc nie ma jak poinformować karty graficznej (celowe uproszczenie), że został obrócony. Trzeba to robić ręcznie w ustwieniach. Sterowniki niektórych kart umożliwiają ustwienie skrótu klawiszowego do obrotu.
Mogę się mylić, ale z tego co wiem ten monitor nie ma czujnika obrotu, więc nie ma jak poinformować karty graficznej
L768 nie ma, wiec wspomniany S1921 tez z duzym prawdopodobienstwem nie bedzie mial - to zdaje sie ten sam model jest, nieco "odswiezony".
L768 nie ma, wiec wspomniany S1921 tez z duzym prawdopodobienstwem nie bedzie mial - to zdaje sie ten sam model jest, nieco "odswiezony".
http://monitory.mastiff.pl/lcd_eizo.php
wynika z tabelek, że niektóre modele 1921 tak, niektóre nie
OK. Wiemy już że mój S1921 SHB nie ma automatycznego przestawienia obrazu po obrocie o 90 st. Sterownik matroxa nie ma też takiej funkcji. Może jakiś zewnętrzny program da rade?
Żaden monitor Eizo z serii S nie ma automatycznego przewracania obrazu. Mają je np L997, CG210N przy współpracy z niektórymi grafikami.
Problem takiego obrotu jest w zmianie rozdzielczości na odwrotną, np z 1600x1200 na 1200x1600. Niektóre monitory, np Nec serii 90 mają automatyczny obrót obrazu, ale bez zmiany rozdzielczości. Obraz jest zniekształcony. Aby obróciło się jedno i drugie musi być komunikacja między monitorem a kartą i stosowny mechanizm w sterowniku.
Na dołączonej do monitora płycie z oprogramowaniem jest program do pivotu.
ok. Dzięki wielkie za informacje. Zainstalowałem triala Pivot Pro i super sie sprawdza. 35$ to nie majątek. Trzeba zainswestowac. pozdrawiam serdecznie. No i chyba koniec tematu :)