Zobacz pełną wersję : Nikon D50 err-
dominikocv
28-05-2008, 13:05
Witam, jestem tu nowy mam na imię Dominik.
Dzisiaj rano wzialem aparat i zrobilem kilka zdjec. Odlozylem go. Po jakis 2 godzinach wzialem ponownie, aby zrobic kolejne zdjecia i wyskoczyl mi blad "err". Lustro skacze gora dol, jakies 15zdj i powraca na swoja pozycje.
Pierwszy raz sie z tym spotkalem. Nie wiem co zrobic.
Nikon Serwis sie tym zajmie? I ile to moze kosztowac i jaki czas naprawy bedzie?
Prosze o pomoc!
Pozdrawiam
Dominikocv.
warto zaczac od sprawdzenia baterii... oryginal czy zamiennik?
dominikocv
28-05-2008, 13:23
Oryginal. Ale czy to ma do zeczy?
Megazordon
28-05-2008, 13:31
Oryginal. Ale czy to ma do zeczy?
Czasami z zamiennikami wystepuja takie problemy, jak u Ciebie. Nawet jesli masz oryginalna baterie wyciagnij ja i wloz z powrotem. Potem mozesz tez odlaczyc obiektyw i podpiac go ponownie (oczywiscie przy wylaczonym aparacie). Jesli to nie pomoze, to musisz zresetowac puszke takim malym guziczkiem na spodzie aparatu.
Polecam sprawdzenie obiektywu, czy jest dobrze zamontowany i czy ewentualna blokada przeslony jest dobrze ustawiona
dominikocv
28-05-2008, 13:53
Czasami z zamiennikami wystepuja takie problemy, jak u Ciebie. Nawet jesli masz oryginalna baterie wyciagnij ja i wloz z powrotem. Potem mozesz tez odlaczyc obiektyw i podpiac go ponownie (oczywiscie przy wylaczonym aparacie). Jesli to nie pomoze, to musisz zresetowac puszke takim malym guziczkiem na spodzie aparatu.
Wyciagalem baterie i wkladalem ponownie. Dalej tak samo.
Z obiektywem tez nic nie dawalo...
Ale zresetowalem i jest juz dobrze...
Dziekuje Wam :)
cyrusvirus
29-05-2008, 09:52
Polecam sprawdzenie obiektywu, czy jest dobrze zamontowany i czy ewentualna blokada przeslony jest dobrze ustawiona
dokładnie.