Zobacz pełną wersję : Poszukuje pilnie programu!!
Witam wszystkich serdecznie mam pytanie może ktoś z was wie jak nazywa się program lub programy do sprawdzania czy fotografia była przerabiana czy nie pracuje w pewnej firmie i potrzebuje wiedzieć czy ktoś manipulował po zrobieniu fotografii czy fota była obrabiana czy nie proszę o pomoc za co dziękuje[/b]
Nie słyszałem niestety o takim programie :shock:
Jak chcesz, a fotka nie jest utajniona, mogę rzucić okiem na to zdjęcie.
Właśnie jest tu problem tego typu ze nie moge pokazac tej fotografi bede mial tysiace fotografi bo firma bierze udzial w poteznej kampani i zakazane jest przetwazanie jakiekolwiek foto grozi to kolosalnymi karami i sankcjami a juz wylapalem pewne przetwazanie ktore zucaja sie razaco w oczy taki los no nic szukam dalej :) dzieki za checi
Kompletnie nie kumam, przecierz kazda fotka cyfrowa jest przetwarzana. Wobec tego powinno byc wymogiem plik RAW, w ktorym przetwarzanie w aparacie jest minimalne. Jezeli chodzi o to, czy ktos czegos tam nie dorysowal, lub usunal, to zwykle soft do przetwarzania zostawia slad w exifie (np. NC, PS CS, C1 itp).
Postaram się wyjasnic dokladniej o co chodzi :czlowiek zostaje wyslany w teren dostaje aparat i ma za zadanie zrobić fotografie danego obiektu na fotografii ma być umieszczona tablica informacyjna mielismy wiele sytuacji gdzie po zrobieniu fotografii i zgranie jej na kompa ktos ingerowal do tresci umieszczonej na foto za pomoca programu np. PS. Wymazujac cos z foty dopisujac napisy na tablicy czy istnieje cos takiego jakis program który mi wskaze ze fota jest przerobiona w jakis sposób ??
midab, niech oddaje RAW, tam (jak na razie) nic (chyba) nie można zmienić :)
Nic oprócz RAW. W pozostałych przypadkach jak jpg, tif, bez oryginału nie da się stwierdzić czy zdjęcie było przrabiane, czy nie (nie piszę tu o obróbce widocznej na pierwszy rzut oka). Ale jak w twoim przypadku wziąć oryginał widoku przedmiotu/sceny/sytuacji? Samemu tam jechać, wysyłać kogoś... bez sensu. Tylko RAW, nawet po zapisaniu zmian będzie można odzyskać oryginał naświetlania.
Pozdrawiam,
Kuba
midab, to może pomyśl nad plombowaniem apartów. Jeśli nie wyjmie karty i nie podłączy do kompa przez USB to nic nie może zmienić na tej karcie. Do skutecznego zaplombowania gniazda karty to pewnie dwa małe otworki wystarczą, a gniazdo USB można zakleić na stałe - nie jest niezbędne. Wtedy taki pstrykacz nie może nic zmienić bez naruszenia plomby i wyjęcia karty. Proste, brutalne, ale skuteczne zabezpieczenie.
Valdek_Tychy
26-04-2006, 13:46
Najskuteczniejszym sposobem będzie jednak dołączanie pliku źródłowego w postaci RAW-u
Al Bundy
26-04-2006, 20:00
RAW przezież bez problemu można edytować, zmienić i zapisać... nie rozumiem was...
Jest takie oprogramowanie, ale niestety firmy Canon - DVK-E2 Data Verification i współpracuje tylko z lustrzankami tej firmy. Ma ono certyfikat ISO 15408.
ale jak rozumuje to nie sa to super fachowcy i o ile nie jest to sprawa "wagi najwyższej" to nie beda sie super strac by to ukryc, a kazdy zapis w PS powoduje wpis do EXIF - wiem ze EXIF mozna zmienic, ale nie kazdy to wie :wink:
wystarczy ze zobaczysz w EXIF-e wpis o wersji PS to juz wiesz ze mieszał.
Co do RAW to mozliwe ze dajesz im aparaty co nawet nie maja opcji zapisu w RAW - co???
A takie prawdziwe sprawdzenie to nie jest takie proste, jest ten programik co pisze Smurf, co wiecej nie wiem, kiedys byla dyskusja na ten temat na OnePhoto
Al Bundy
28-04-2006, 19:44
Proponował bym miły telefon do biur jakiegokolwiek konkursu foto w którym stawiano podobne wymogi. nie widzę powodu dla którego ktoś nie mógł by Ci pomóc. National Geografic robił konkurs w Polsce i wiem że też musieli mieć do tego jakiś soft...
Lukrecja
16-05-2006, 11:05
hmmm
ale do NG wysłało sie wywołane zdjecia
wiec ciekawe jak na nich to było sprawdzane