PDA

Zobacz pełną wersję : Poszukuje pilnie programu!!

midab
26-04-2006, 09:30
Witam wszystkich serdecznie mam pytanie może ktoś z was wie jak nazywa się program lub programy do sprawdzania czy fotografia była przerabiana czy nie pracuje w pewnej firmie i potrzebuje wiedzieć czy ktoś manipulował po zrobieniu fotografii czy fota była obrabiana czy nie proszę o pomoc za co dziękuje[/b]

Czornyj
26-04-2006, 09:42
Nie słyszałem niestety o takim programie :shock:
Jak chcesz, a fotka nie jest utajniona, mogę rzucić okiem na to zdjęcie.

midab
26-04-2006, 10:11
Właśnie jest tu problem tego typu ze nie moge pokazac tej fotografi bede mial tysiace fotografi bo firma bierze udzial w poteznej kampani i zakazane jest przetwazanie jakiekolwiek foto grozi to kolosalnymi karami i sankcjami a juz wylapalem pewne przetwazanie ktore zucaja sie razaco w oczy taki los no nic szukam dalej :) dzieki za checi

arra
26-04-2006, 12:29
Kompletnie nie kumam, przecierz kazda fotka cyfrowa jest przetwarzana. Wobec tego powinno byc wymogiem plik RAW, w ktorym przetwarzanie w aparacie jest minimalne. Jezeli chodzi o to, czy ktos czegos tam nie dorysowal, lub usunal, to zwykle soft do przetwarzania zostawia slad w exifie (np. NC, PS CS, C1 itp).

midab
26-04-2006, 12:53
Postaram się wyjasnic dokladniej o co chodzi :czlowiek zostaje wyslany w teren dostaje aparat i ma za zadanie zrobić fotografie danego obiektu na fotografii ma być umieszczona tablica informacyjna mielismy wiele sytuacji gdzie po zrobieniu fotografii i zgranie jej na kompa ktos ingerowal do tresci umieszczonej na foto za pomoca programu np. PS. Wymazujac cos z foty dopisujac napisy na tablicy czy istnieje cos takiego jakis program który mi wskaze ze fota jest przerobiona w jakis sposób ??

pebees
26-04-2006, 12:56
midab, niech oddaje RAW, tam (jak na razie) nic (chyba) nie można zmienić :)

Kuba_eM
26-04-2006, 13:26
Nic oprócz RAW. W pozostałych przypadkach jak jpg, tif, bez oryginału nie da się stwierdzić czy zdjęcie było przrabiane, czy nie (nie piszę tu o obróbce widocznej na pierwszy rzut oka). Ale jak w twoim przypadku wziąć oryginał widoku przedmiotu/sceny/sytuacji? Samemu tam jechać, wysyłać kogoś... bez sensu. Tylko RAW, nawet po zapisaniu zmian będzie można odzyskać oryginał naświetlania.
Pozdrawiam,
Kuba

JK
26-04-2006, 13:26
midab, to może pomyśl nad plombowaniem apartów. Jeśli nie wyjmie karty i nie podłączy do kompa przez USB to nic nie może zmienić na tej karcie. Do skutecznego zaplombowania gniazda karty to pewnie dwa małe otworki wystarczą, a gniazdo USB można zakleić na stałe - nie jest niezbędne. Wtedy taki pstrykacz nie może nic zmienić bez naruszenia plomby i wyjęcia karty. Proste, brutalne, ale skuteczne zabezpieczenie.

Valdek_Tychy
26-04-2006, 13:46
Najskuteczniejszym sposobem będzie jednak dołączanie pliku źródłowego w postaci RAW-u

Al Bundy
26-04-2006, 20:00
RAW przezież bez problemu można edytować, zmienić i zapisać... nie rozumiem was...

Smurf
26-04-2006, 21:37
Jest takie oprogramowanie, ale niestety firmy Canon - DVK-E2 Data Verification i współpracuje tylko z lustrzankami tej firmy. Ma ono certyfikat ISO 15408.

hajdar
28-04-2006, 07:08
ale jak rozumuje to nie sa to super fachowcy i o ile nie jest to sprawa "wagi najwyższej" to nie beda sie super strac by to ukryc, a kazdy zapis w PS powoduje wpis do EXIF - wiem ze EXIF mozna zmienic, ale nie kazdy to wie :wink:
wystarczy ze zobaczysz w EXIF-e wpis o wersji PS to juz wiesz ze mieszał.
Co do RAW to mozliwe ze dajesz im aparaty co nawet nie maja opcji zapisu w RAW - co???
A takie prawdziwe sprawdzenie to nie jest takie proste, jest ten programik co pisze Smurf, co wiecej nie wiem, kiedys byla dyskusja na ten temat na OnePhoto

Al Bundy
28-04-2006, 19:44
Proponował bym miły telefon do biur jakiegokolwiek konkursu foto w którym stawiano podobne wymogi. nie widzę powodu dla którego ktoś nie mógł by Ci pomóc. National Geografic robił konkurs w Polsce i wiem że też musieli mieć do tego jakiś soft...

Lukrecja
16-05-2006, 11:05
hmmm
ale do NG wysłało sie wywołane zdjecia
wiec ciekawe jak na nich to było sprawdzane