PDA

Zobacz pełną wersję : CLS vs Radio

remek
28-05-2008, 08:58
Cześć,
Mam bardzo krótkie pytanie - czy używając radiowego wyzwalania (zakładam, że Packet Wizard) można centralnie zarzącać kompensacją mocy błysku na poszczególnych lampach błyskowych (powiedzmy grupach) tak jak to jest w CLS? Chciałbym zaoszczędzić sobie biegania po plenerze i ustawiania lamp każdej z osobna. Jeśli tak czy właśnie do tego trzeba MultiMax'a?

pozdrawiam
Remek

R
28-05-2008, 09:05
nie mozna.

cinek85
28-05-2008, 18:58
Cześć,
Mam bardzo krótkie pytanie - czy używając radiowego wyzwalania (zakładam, że Packet Wizard) można centralnie zarzącać kompensacją mocy błysku na poszczególnych lampach błyskowych (powiedzmy grupach) tak jak to jest w CLS? Chciałbym zaoszczędzić sobie biegania po plenerze i ustawiania lamp każdej z osobna. Jeśli tak czy właśnie do tego trzeba MultiMax'a?

pozdrawiam
Remek

Przez Pocket Wizard nie da rady. Pojawiło się jednak urządzonko, które może rozwiać twoje wątpliwości:
trochę o nim tutaj. (http://strobist.blogspot.com/2008/04/radiopopper-palooza.html)

remek
28-05-2008, 20:15
Wielkie dzięki za odpowiedzi. Widzę wiele korzyści ze stosowania PW ale też fajny jest CLS. Na razie postaram się dokładnie opanować CLS'a ale mam jeszcze jedno pytania:

1. Co zrobić jeśli z jakiegoś względu remote nie nidzi mastera (np. wewnątrz softbox'a) ? SU4 z kabelkiem? Coś innego?
2. Czy ktoś miał problemy z CLS'em podczas mocnego oświetlenia słonecznego?

Pozdrawiam
Remek

cinek85
28-05-2008, 21:21
Wielkie dzięki za odpowiedzi. Widzę wiele korzyści ze stosowania PW ale też fajny jest CLS. Na razie postaram się dokładnie opanować CLS'a ale mam jeszcze jedno pytania:

1. Co zrobić jeśli z jakiegoś względu remote nie nidzi mastera (np. wewnątrz softbox'a) ? SU4 z kabelkiem? Coś innego?
2. Czy ktoś miał problemy z CLS'em podczas mocnego oświetlenia słonecznego?

Pozdrawiam
Remek

1. Nie miałem takiego problemu nigdy :) Prawie zawsze można tak lampy zamontować, żeby jednak widział.
2. W bardzo słoneczny dzień nie miałem problemów na odległości około 4m.

remek
29-05-2008, 08:25
Dziękuję za odpowiedź!

Pozdrawiam
Remek