Zobacz pełną wersję : spaprane ze az milo :)
neverhood
28-05-2008, 01:33
no wiec bylo tak, godzina jakas 18, slonce walnelo jak nie wiem co, ja mialem 85 1.8 i przepaly totalne. bede korygowal w ps, ale wolalbym raczej unikac takich bledow
powiedzcie mi drodzy forumowicze jak unikac takich bledow, czyli w kierunku jakich ustawien nalezy sie kierowac. jestem poczatkujacy w tej kwestii i wole zapytac specow
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img221.imageshack.us/img221/284/dsc9057mt9.jpg)
Ja się na tym za bardzo nie znam ale może jakiś polar, albo dyfuzor na to światło? Nie mam pojęcia :)
lampa, blenda... no albo lampa... ewentualnie lampa ;) + korekta ekspozycji
neverhood
28-05-2008, 10:14
lampa, blenda... no albo lampa... ewentualnie lampa ;) + korekta ekspozycji
na razie brak funduszy na blende czy parasolke z druga lampa, ale co do korekty ekspozycji. jestem poczatkujacy i nie wiem jak dobrze dobierac ekspozycje. czy nie znasz jakiegos tutka na ten temat lub moze sam mozesz doradzic cos w tej kwestii
A patrzyłeś co pokazuje światłomierz? Zerkinij do exifa. 1.8 i 1/4000 i pewnie było za długo, czasu już się skrócić nie dało, a przysłonę ustawiłeś na sztywno. Po kiego grzyba iso 320
jacek.gold
28-05-2008, 10:35
iso zostało z kościoła a pewnie głębia miała być ładna więc 1,8 :) i tu by się przydał neutralnie szary filterek jak się chce takie wynalazki robić
neverhood
28-05-2008, 13:48
iso zostało z kościoła a pewnie głębia miała być ładna więc 1,8 :) i tu by się przydał neutralnie szary filterek jak się chce takie wynalazki robić
bardzo dobra rada, dzieki, musze sie wybrac i poszukac gdzies dobrego filterka, mozesz cos polecic?
Antonina
28-05-2008, 13:55
Ja też tak kiedyś spaprałam w tedy nauczyłam się korzystać z punktowego i przycisku AE-L ;)
neverhood
28-05-2008, 13:56
Ja też tak kiedyś spaprałam w tedy nauczyłam się korzystać z punktowego i przycisku AE-L ;)
a mozesz cos skrobnac na temat przycisku? prosze
Antonina
28-05-2008, 14:08
Blokuję światło w najjaśniejszym punkcie (sukienka)
Nie wiem jak tam masz w D80 czy możesz zmienić aby blokowało tylko ekspozycję, ja ustawiłam pod przyciskiem AF-L/AE-L ekspozycję a pod przyciskiem AF-ON mam AF i AE
na razie brak funduszy na blende czy parasolke z druga lampa, ale co do korekty ekspozycji. jestem poczatkujacy i nie wiem jak dobrze dobierac ekspozycje. czy nie znasz jakiegos tutka na ten temat lub moze sam mozesz doradzic cos w tej kwestii
Ale mi chodziło o normalną sb800, którą masz, wyrówna cienie na twarzy, doświetli garnitur, a jesli wprowadzisz ujemną korektę przy tym matrycowym, to może i sukienki nie przepalisz. A korektę na lampie tez dobrze zrobić.
Blokuję światło w najjaśniejszym punkcie (sukienka)
... i wychodzi śliczna szara sukienka... ale bez przepałów;-)
Robiłeś w NEF, czy jpg? W ACR powinieneś lajtowo pozbyć się tego przepału.
Antonina
28-05-2008, 19:04
... i wychodzi śliczna szara sukienka... ale bez przepałów;-)
Jeszcze się mi nie udało szarej zrobić ale może za mało jeszcze zrobiłam
powiedzcie mi drodzy forumowicze jak unikac takich bledow, czyli w kierunku jakich ustawien nalezy sie kierowac. jestem poczatkujacy w tej kwestii i wole zapytac specow
specem nie jestem co prawda... ale jesli nie masz mozliwości korzystania z blend, lub zacieniać obiektu celem rozproszenia światła to proponuję (wiem, ze nie zawsze sie da! ) dobierać porę dnia odpowiedniej do zdjęć, albo miejsce (zacienione). Dopalanie lampą nie zawsze sie sprawdza, bo niestety - praktycznie zawsze cos bedzie za ciemne a coś przepalone
wrzuć gdzieś NEFa jeśli robiłeś w NEF - dużo da się zrobić w obróbce, jak robiłeś JPGi - no cóż, młodzi nie będą zachwyceni
neverhood
29-05-2008, 13:39
Robiłeś w NEF, czy jpg? W ACR powinieneś lajtowo pozbyć się tego przepału.
zawsze robie w nefach, co znaczy acr?
neverhood
29-05-2008, 13:41
specem nie jestem co prawda... ale jesli nie masz mozliwości korzystania z blend, lub zacieniać obiektu celem rozproszenia światła to proponuję (wiem, ze nie zawsze sie da! ) dobierać porę dnia odpowiedniej do zdjęć, albo miejsce (zacienione). Dopalanie lampą nie zawsze sie sprawdza, bo niestety - praktycznie zawsze cos bedzie za ciemne a coś przepalone
co do pory dnia, proponowalem mlodym inny dzien pleneru, ale sie upierali. ogolnie bylo pochnurnie i nagle sloneczko postanowilo o sobie przypomniec.
neverhood
29-05-2008, 13:42
wrzuć gdzieś NEFa jeśli robiłeś w NEF - dużo da się zrobić w obróbce, jak robiłeś JPGi - no cóż, młodzi nie będą zachwyceni
wrzuce dzis ok 17
ACR to kowerter Adobe Camera Raw, stosunkowo sprawnie można się nim dobrać do informacji z NEF-a. Wstaw, to zobaczymy co tam siedzi.
W Capture NX też się da to odzyskać. D-lightningiem - tylko ostrożnie i Control - Pointsami.
W Capture NX też się da to odzyskać. D-lightningiem - tylko ostrożnie i Control - Pointsami.
Ewentualnie metodą EV -ileśtam (zależy ile jest potrzebne) + nałożenie warstwy z kryciem ustawionym na screen i dopasowaniem przezroczystości - bardzo dużo można przepałów odzyskać.
D-lightning na światła w NX jest dlaczegoś fatalny
Ewentualnie metodą EV -ileśtam (zależy ile jest potrzebne) + nałożenie warstwy z kryciem ustawionym na screen i dopasowaniem przezroczystości - bardzo dużo można przepałów odzyskać.
Prościej jest zadać w NX EV na minus i przypieprzyć w cieniach D-ligtningiem.
A w tym przypadku trza wpierw zacząć od zmniejszenia kontrastu z normal na low
Prościej jest zadać w NX EV na minus i przypieprzyć w cieniach D-ligtningiem
Prościej, ale niekoniecznie z tak samo dobrym efektem, szczególnie, że nakładając warstwę możesz jej krycie dopasować osobno zarówno dla luminancji jak i chrominancji.
Krzysiek82
29-05-2008, 16:02
Mam takie pytanie, bo chce się upewnić. Erie - w zacytowanym fragmencie chodzi Ci o pewne czynności wykonywane w Capture NX + inny program graficzny (np. PS), czy tylko w samym Capture NX (tutaj chodzi mi o te warstwy)? Pisząc o czynnościach mam na myśli EV i warstwy, a chodzi mi czy to można zrobić wszystko tylko w Capture NX.
Pozdrawiam
Prościej, ale niekoniecznie z tak samo dobrym efektem, szczególnie, że nakładając warstwę możesz jej krycie dopasować osobno zarówno dla luminancji jak i chrominancji.
W NX-ie masz suwaczek Color Boost, który również pozwala ustawić stosunek podbicia luminacja do chrominacji.
"Tak samo dobre efekty" można uzyskać praktycznie we wszystkim, kwestia czasu. Ogólnie jednak zdrowiej jest ustawiać tonalność jeszcze w konwerterze pracującym na surówce, niż w PS na danych już skonwertowanych - nawet plik wyrenderowany z użyciem 16 bitowej palety jest w stosunku do surówki nieco przycięty, o 8-o bitowym wogóle już nie wspominając.
a chodzi mi czy to można zrobić wszystko tylko w Capture NX
A skąd w NX-ie miałyby się nagle wziąć jakieś warstwy?
Krzysiek82
29-05-2008, 16:13
Dlatego właśnie pytałem chcąc się tylko upewnić.
Pozdrawiam
W NX-ie masz suwaczek Color Boost, który również pozwala ustawić stosunek podbicia luminacja do chrominacji.
Wiem o tym, ale w proponowanej metodzie troszkę więcej się ma możliwości.
"Tak samo dobre efekty" można uzyskać praktycznie we wszystkim, kwestia czasu. Ogólnie jednak zdrowiej jest ustawiać tonalność jeszcze w konwerterze pracującym na surówce, niż w PS na danych już skonwertowanych - nawet plik wyrenderowany z użyciem 16 bitowej palety jest w stosunku do surówki nieco przycięty, o 8-o bitowym wogóle już nie wspominając.
Tylko że ja wciąż pozostaję w NXie, poza tym zarówno D-ligting, jak i ta metoda już operuje na odRAWionych danych.
Mozna uzyskać warstwy korekcyjne - dodając efekt, zamalowując cały obraz (lub wybraną część) i używając odpowiednich suwaków. Nie ma niestety warstw w sensie obiektów, które można przesunąć, wkleić, wyciąć itd itp.
Wiem o tym, ale w proponowanej metodzie troszkę więcej się ma możliwości.
Tylko że ja wciąż pozostaję w NXie, poza tym zarówno D-ligting, jak i ta metoda już operuje na odRAWionych danych.
Acha, czyli chodzi o U-pointa? Warstwy kojarzą mi się jednoznacznie z PSem.
Nie znam się na architekturze NX-a (wogóle to używam ACR) - ale skąd wiesz, że D-lightning operuje na zdelinearyzowanych danych?
neverhood
29-05-2008, 20:11
z lekkim opoznieniem, ale wrzucam linka do NEFA tego zdjecia:
http://www.muzyka.babisz.jaworzno.iap.pl/DSC_9057.NEF
jesli ktos moze to prosze napiszcie mi kroczek po kroczku jak w nx to zrobic? albo moze ktos moze mi odeslac tego nefa poprawionego w nx to sobie odczytam edycje, jesli tak sie da.
oczywiscie z gory dziekuje za pomoc
moj mail:
[email protected]
Acha, czyli chodzi o U-pointa? Warstwy kojarzą mi się jednoznacznie z PSem.
Nie znam się na architekturze NX-a (wogóle to używam ACR) - ale skąd wiesz, że D-lightning operuje na zdelinearyzowanych danych?
a) bo stosuje sie go po wywołaniu RAWa, b) bo stosuje się go do plików TIFF, JPG a nie tylko RAW, c) bo tak jest opisane ;), ale kto by tam czytał :)
active d-lighting działa troszkę inaczej, ale tego nie mam jak przetestować bo nie mam ani D300 ani D3
hmmm z samego NEFa niestety nie uda się odzyskać tych przepalonych pragmentów sukni, jedyne co pozostaje to malowanka
neverhood
29-05-2008, 21:56
hmmm z samego NEFa niestety nie uda się odzyskać tych przepalonych pragmentów sukni, jedyne co pozostaje to malowanka
mozesz mi wiec cos doradzic? co proponujesz abym zrobil (tak troche bardziej szczegolowo), no i w ps czy nx
Wywołujesz co się tylko da:
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/rzez.jpg)
A potem rzeźbisz - dodge/burn/patch
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/rzeziu.jpg)
ewentualnie wycinasz kawałek sukni gdzieś z innego zdjęcia (bez przepału) i próbujesz wstawiać
neverhood
29-05-2008, 23:13
bardzo Wam dziekuje, nocka przede mna, mam nadzieje, ze jakos sobie poradze? chcialem jeszcze zapytac, na czym polega d-lighting? nie wiem czy dobrze rozumiem, ona wyrownuje jaos tonacje jasniejsze i coemniejsze na zdjeciu?
bardzo Wam dziekuje, nocka przede mna, mam nadzieje, ze jakos sobie poradze? chcialem jeszcze zapytac, na czym polega d-lighting? nie wiem czy dobrze rozumiem, ona wyrownuje jaos tonacje jasniejsze i coemniejsze na zdjeciu?
w uproszczeniu można tak powiedzieć
neverhood
30-05-2008, 00:21
jeszcze jedno pytanie, ale tym razem dotyczace zrobienia samego zdjecia, czy szary filtr wystarczy by nie przepalic zdjecia, czy raczej sprobowac zmniejszyc ev i doswietlic sabinka
autograf
30-05-2008, 00:34
Wywołujesz co się tylko da
Czornyj, co to za program? Un jest gratisowy?
Czornyj, co to za program? Un jest gratisowy?
tak, to jest Adobe Camera RAW - darmowa wtyczka do Photoshopa, ktory ma jedną wadę - nie jest darmowy :D
neverhood
30-05-2008, 03:42
mozesz troszke szczegolowiej na temat tej warstwy, bo ustawiam ja sobie nad warstwa zdjecia, zmieniam na screen, tylko teraz co, pedzelkiem i kolorem czarnym? bo nie wiedze zadnych efektow chyba ze zle narzedzie wybieram