PDA

Zobacz pełną wersję : Coolpix L15 - automatyczne ISO

balenciaga
27-05-2008, 18:26
Czesc,
Jestem szczesliwa posiadaczka tegoz modelu Nikona. I wszystko byloby jak trzeba, ale nie wiem, jak recznie regulowac ustawienia ISO. Nie doczytalam sie jakos w instrukcji, czy w ogole istnieje taka mozliwosc?

Chodzi o to, ze bardzo czesto na wyswietlaczu pojawia sie (zwlaszcza przy robieniu zdjec w pomieszczeniach) symbol ISO, a to oznacza, ze aparat automatycznie zwieksza czulosc. I wtedy zdjecia wychodza takie ziarniste, niewyrazne.

Czy istnieja jakies proste metody wyboru najlepszego trybu fotografowania, zeby tego uniknac?

Dzieki, pozdrawiam

B.

achib
27-05-2008, 19:26
Niestety, w tych nikonach nie ma możliwości ręcznej zmiany wartości ISO.
Cóż aparaty dla amatorów o najprostszym działaniu aby użytkownik nic nie popsuł :)

balenciaga
27-05-2008, 20:36
Aha... no coz, to kiepsko, bo powiem szczerze, ze troche mnie to denerwuje. A nie ma moze jakichs sprawdzonych sposobow na unikniecie tej ziarnistosci? Bo nawet, jak ustawie ten tryb tematyczny Portret albo Przyjecie/Wnetrza, to i tak jedno na kilka zdjec potrafi wlasnie takie ziarniste.

Czasami probuje w ogole wylaczac flesz, wtedy problem pojawia sie rzadziej, no ale czasem flesz jest niezbedny.

Moze jeszcze ktos spotkal sie z tym problemem?

Pozdrawiam

B.