PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Kwiatek

swiatlo
27-05-2008, 17:47
http://www.cezarmart.com/gallery/Kwiatek.jpg

Poprzednia wersja kolorowa którą właśnie co wyrzuciłem:
http://www.cezarmart.com/gallery/Danuta_Wladek4_720.jpg

Nemeth
27-05-2008, 17:50
Przyjemna scenka rodzajowa.
Tylko o ile to możliwe - nie tnijmy ludziom kończyn w stawach...

swiatlo
27-05-2008, 18:08
Przyjemna scenka rodzajowa.
Tylko o ile to możliwe - nie tnijmy ludziom kończyn w stawach...

Dzięki Maciek. Poza tym coraz bardziej dochodzę do wniosku że wszystkie zasady służą tylko temu aby je łamać z najwyższą rozkoszą. Nauczyłem się tego od mojego starego nauczyciela hippisa, który po 50 latach zawodowego fotografowania teraz już nic nie robi tylko łamie zasady tak, że żadne jego zdjęcie by na tym forum nie przeżyło jednej sekundy. Ja z dumą należę do jego szkoły... :)
Mi to podejście jest bardzo na rękę bo wiele zdjęć które by ze względów technicznych poszło do kosza, emocjonalnie oferują mi na tyle wystarczająco dużo, że je z tego kosza wyciągam i z radością pokazuję.
A co do ręki to się spodziewam negatywnej krytyki, nie martwię się.. :)

Nemeth
27-05-2008, 18:38
Owszem, cieszy mnie że idziesz pod prąd bo jak wiadomo tylko gó*** płynie z prądem.
Sam jestem daleki od stawiania na piedestale świętości "reguł i zasad" i łamię owe zasady dość często (vide: ostatni wątek mój w architekturze) ale w tym wypadku to cięcie szkodzi ... widać, że kobieta trzyma dłoń obok dłoni mężczyzny... nie wiem czy obejmuje ją czy odpycha... ręki sobie nie dam uciąć ;) ale być może więcej emocji byłoby widocznych na zdjęciu bez tego cięcia.

swiatlo
27-05-2008, 18:39
Owszem, cieszy mnie że idziesz pod prąd bo jak wiadomo tylko gó*** płynie z prądem.
Sam jestem daleki od stawiania na piedestale świętości "reguł i zasad" i łamię owe zasady dość często (vide: ostatni wątek mój w architekturze) ale w tym wypadku to cięcie szkodzi ... widać, że kobieta trzyma dłoń obok dłoni mężczyzny... nie wiem czy obejmuje ją czy odpycha... ręki sobie nie dam uciąć ;) ale być może więcej emocji byłoby widocznych na zdjęciu bez tego cięcia.

Nawet już nie pamiętam co tam z tymi rękami było. Tak się to zdjęcie na gorąco złapało i tak już zostanie... :)
Myślę teraz że byłoby ono lepsze bw. Chyba je zmienię....

heartbeats
27-05-2008, 18:45
Dzięki Maciek. Poza tym coraz bardziej dochodzę do wniosku że wszystkie zasady służą tylko temu aby je łamać z najwyższą rozkoszą. Nauczyłem się tego od mojego starego nauczyciela hippisa, który po 50 latach zawodowego fotografowania teraz już nic nie robi tylko łamie zasady tak, że żadne jego zdjęcie by na tym forum nie przeżyło jednej sekundy. Ja z dumą należę do jego szkoły... :)
Mi to podejście jest bardzo na rękę bo wiele zdjęć które by ze względów technicznych poszło do kosza, emocjonalnie oferują mi na tyle wystarczająco dużo, że je z tego kosza wyciągam i z radością pokazuję.
A co do ręki to się spodziewam negatywnej krytyki, nie martwię się.. :)

Ja ostatnio wychodzę z jednego założenia: enjoy ;)

malibu
27-05-2008, 18:54
a mi się nie podoba- ot taki pstryk jak z pleneru "u cioci na imieninach" , nie widzę tu kunsztu fotografa przemyslanego kadru itp i jak dla mnie zdecydowanie do fotografii okolicznosciowej i albumowej
PS zanim mnie zlinczujecie napisze że to moje subiektywne zdanie

swiatlo
27-05-2008, 18:57
a mi się nie podoba- ot taki pstryk jak z pleneru "u cioci na imieninach"
Bo to JEST z pleneru "u cioci na imieninach"! :)

lechupe
27-05-2008, 18:59
nie wiem jaki zamiar kierował toba przy umieszczaniu tej sympatycznej wprawdzie, ale bardzo przecietnej fotografii.
Nie jest to w zadnym razie portret, ani nic o wyższych aspiracjach artystycznych.
Kadr z uwagi na bardzo niefortunne ciecie traci połowę walorów, przy czym uwaga o łamaniu zasad nie ma tu zastosowania.

swiatlo
27-05-2008, 19:14
nie wiem jaki zamiar kierował toba przy umieszczaniu tej sympatycznej wprawdzie, ale bardzo przecietnej fotografii.

W sumie to nie miałem żadnego zamiaru - ot po prostu.
Znudziłem się chwilowo krajobrazem, szukam czegoś nowego. Zaczynam od początku - będę zanudzał świat portretami. Będzie masa gniotów, czasami może będzie lepiej, mam nadzieję że z czasem wystąpi tendencja wzrostowa. :)

lechupe
27-05-2008, 19:24
... mam nadzieję że z czasem wystąpi tendencja wzrostowa. :)

...czego i ja zyczę. Amen.

swiatlo
28-05-2008, 09:48
...czego i ja zyczę. Amen.

Odpowiem na drwinę. Zdjęcie to jest jakie jest - jest zdjęciem sytuacyjnym, jego celem jest opowiedzenie historyjki. I taką historyjkę opowiada. Nie ma pretensji do bycia wypozowanym arcydziełem.
Może ci wytłumaczę - jest kilka działów fotografii. Studio, reportaż, krajobraz, makro. Powinieneś to wiedzieć. Jeszcze innym działem jest tzw. "feature photography". Przetłumacz sobie. Idż na encyklopedię, weź sobie słownik. Jej celem nie jest wypracowana starannie kompozycja, ale wręcz przeciwnie - wychwycenie pewnej sytuacji, chwili. Opowiedzenie czegoś. To zdjęcie jest właśnie zdjęciem z mojej klasy na "feature photography".
Poczytaj sobie na ten temat zanim się zabierzesz za złośliwość.
Chociaż właściwie to powinienem twoją złośliwość zignorować, bowiem zwykle odpowiadam tylko tym forumowiczom którzy sami mi czymś imponują. Ale niestety jak już raz odpowiedziałem to muszę teraz to ciągnąć.

lechupe
28-05-2008, 10:07
przewpraszam cie, swiatło, ale w tym co napisalem nie było ani krzyny drwiny czy zlosliwosci. Wrecz przeciwnie - patrząc na twoje dokonania krajobrazowe, uwazam, ze w nowej dziedzinie szybko osiagniesz podobny poziom, czego ci szczerze zyczę. I dokladnie tyle mialem na mysli. (nie napisze amen, bo byc moze te niewinne słowo wywołalo u ciebie negatywną reakcje...)

ps. a swoja drogą pracuje ciezko, zeby i tobie móc zaimponowac...;-)

Luźna gumka
28-05-2008, 15:03
Subiektywnie - mnie się podoba. Zdjęcie jest ładne za złapanie chwilii - "tego" momentu. Nie pozowane, nie ustawiane, a złapane.

Życzę Ci więcej takich fotografii.

ADAM1
28-05-2008, 15:18
Zły plan.

Powinien być (nomen omen), amerykański, albo pełny.