PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75 F 2.8 AF XR Di + silnik

motyl
27-05-2008, 15:09
Myślę o zakupie obiektywu Tamron 28-75 F 2.8 AF XR Di sporo już przeczytałem na jego temat i poznałem (teoretycznie) jego plusy i minusy. Ostatnio pojawiła się jednak wersja tego obiektywu z silnikiem. Miał, ktoś z forumowiczów do czynienia z taką wersją ? Jeżeli tak to poproszę, o opinie na temat działania silnika w tym szkle. Muszę się zdecydować a nie mam jak sprawdzić fizycznie obiektywu.

cypherdid
27-05-2008, 23:37
Witam "ziomala"...Jeśli masz wyższy model aparatu niż D40/D60 to nie ma co się napalać na wersję silnikową...z tego co wiem nie działa szybciej niż AF któregokolwiek z wyższych Nikonów...a silniki AF Nikon będzie ładował w kontynuację linii D70/80 i 200/300

motyl
28-05-2008, 09:02
Chwilowo myślę o współpracy tego obiektywu z 801s, D80, D200 a w dalszej przyszłości z kolejnymi modelami z tej półki. Co do obietnic Nikona, że kolejne modele aparatów będą miały silniki AF to zapatruje się z rezerwą. Już kiedyś Nikon ogłosił, ze nie będzie robił pełnej klatki i co ? Zmienił zdanie.

cypherdid
28-05-2008, 12:59
no tak..ale linia d70/80 i d200/300 jest amatorsko zaawansowaną i półprofesjonalną więc na bank będą dawać silniki AF do kolejnych modeli...inaczej by popełnili samobójstwo w momencie kiedy 80% obiektywów nie jest AF-S...nikt sobie nie wyobraża D90 i następcy D300 bez silnika...kompletnie niemożliwe

gdzieś wyczytałem że ten silnik wbudowany w Tamrona się zacina itp...focusując z body nie ma tego problemu

_Bobo_
29-05-2008, 12:57
Nie mam porównania miedzy dwoma 28-75, ale mam stare 28-75 bez silnika i 17-50 z silnikiem, i srubokręt działa zauważalnie szybciej. Osobiście im dłużej używam 17-50, tym bardziej jestem rozczarowany tym, co tamron wpycha w swoje szkła, każdy obiektyw na śrubokręt, który miałem okazję podpiąć, był szybszy od ich "built in motor". Denerwujące jest też to, że ogniskowanie nie odbywa się na raz, tylko kroczkami.

...nikt sobie nie wyobraża D90 i następcy D300 bez silnika...kompletnie niemożliwe
Moim zdaniem jest to jak najbardziej możliwe, że śrubokręt niedługo odejdzie w niebyt, przynajmniej w następcy D80. Niech tylko wyjdą nowe stałki :)

motyl
29-05-2008, 13:06
No to mam zagadkę co brać. Obiektyw ze śrubokrętem czy ten bardziej "przyszłościowy" z silnikiem. Szkoda, że tak mało jeszcze wiadomo o tym obiektywie. Zbytnia nowość. Jakiej jest produkcji te twój 28-75 Japan czy China ?

_Bobo_
29-05-2008, 13:11
Oby dwa Japan, ale miałem też 28-75 z Chin, i różnic w prędkości af nie zauważyłem.

motyl
29-05-2008, 13:14
Dzięki za info, bo rozmawiałem z dystrybutorem i wspomniał, że można było spotkać produktu z obu krain. A była różnica w jakości wykonania ?

_Bobo_
29-05-2008, 13:21
Japończyk zdaje mi się być bardziej zwarty. Chińczykowi skierowanemu w dół przy potrząsaniu wysuwała się mordka, u Japońca tego nie ma.

motyl
29-05-2008, 13:25
To muszę przypilnować przy zakupie aby był Japończyk a nad wersją jeszcze się zastanawiam. Może pojawi się więcej głosów z forum i będę miał podpowiedzi. Jeszcze raz dzięki.

Xathloc
29-05-2008, 13:29
Jeżeli chcesz kupować nowy to musisz się sprężyć. Wersja z silnikiem staje się "jedyną słuszną" u sprzedawców.
Co do różnic, wkurza mnie obecność silnika bo do niczego nie jest mi potrzebny. Jest to jeszcze jeden element, który może się zepsuć. Żeby to jeszcze był SWM lub HSM, ale to zwykły silnik dodany do niezłej konstrukcji. Innymi słowy mnie w niczym nie przeszkadza, ale jakby nie było to bym nie płakał.

cypherdid
29-05-2008, 18:36
Japończyk zdaje mi się być bardziej zwarty. Chińczykowi skierowanemu w dół przy potrząsaniu wysuwała się mordka, u Japońca tego nie ma.

miałem do czynienia z obiema wersjami...są identyczne...ten "made in japan" też jest "made in china" tylko przed wysyłką jedzie jeszcze do Jap na naklejanie naklejek..

_Bobo_
29-05-2008, 19:33
miałem do czynienia z obiema wersjami...są identyczne...ten "made in japan" też jest "made in china" tylko przed wysyłką jedzie jeszcze do Jap na naklejanie naklejek..
Bardzo możliwe, jednak w Chińczyku mordka się wysuwała, być może tak miał mój egzemplarz ;)

motyl
30-05-2008, 10:21
Jeżeli chcesz kupować nowy to musisz się sprężyć. Wersja z silnikiem staje się "jedyną słuszną" u sprzedawców..............

A tu mam inne odczucia. Rozmawiałem z kilkoma sprzedawcami i każdy do modelu z silnikiem podchodził sceptycznie, no może modeli bez silnika mają na stanie dużo :) i chcą się ich pozbyć.
Co do silnika w tym obiektywie, to mam nadzieję, że AF nie będzie sprawował się słabiej niż w obiektywie ze śrubokrętem.

swiety_1984
07-09-2008, 23:24
Pozwole sobie odkopac, bo gdziekolwiek pytam, to albo trafiam w dziwne miejsca albo juz sam nie wiem co, albo sprzedawcy sa niekompetentni...

Czy ktos z Was drodzy forumowicze orientuje sie gdzie mozna kupic w Opolu lub Wroclawiu ten obiektyw w wersji z wbudowanym silnikiem??
Ew. dobra i pewne strona internetowa posiadajaca wlasnie ten model z wbudowanym silnikiem??

motyl
08-09-2008, 08:54
Może to w czymś pomoże.

http://www.tamron.pl/?/content/czytaj/gdzie_kupic

swiety_1984
08-09-2008, 09:36
Moze to tylko chwilowe bylo, ale "niestety posiadamy tylko wersje bez wbudowanego silnika"

edit: a sorki - na stronie komputronika ktorego polecaja jest :D. To teraz musze sie przejsc do takowego i popytac, bo chcialbym poprubowac czy nie ma problemow z AF i moze BF/FF

edit2: aha... no tylko ze brak na magazynach czyli jak wszedzie :/