Zobacz pełną wersję : Pierwsze zlecenia.
Zajmuje sie fotografia już jakiś czas. Przykładam się w tej chwili do zakupu drugiej puszki i chciałbym zacząć realizować jakieś drobne zlecenia takie jak fotografia ślubna itp. Wiem że konkurencja jest ogromna jednak nie chcę się utrzymywać z tego a jedynie "dorabiać" rozwijając pasję :D. Jak zdobywać zlecenia? Gdzie najlepiej umieszczać ogłoszenia?
Nie zabieraj chleba tym ktorzy TYLKO z tego zyja... :) Jest na forum sporo watkow w tym temacie, poszperaj.
Nie zabieraj chleba tym ktorzy TYLKO z tego zyja... :)
:lol:
Tu na forum się ogłoś, może akurat trafi się ktoś chętny ;)
zaraz zostaniesz zjedzony przez zwolenników cen minimalnych na foty, więc uważaj co mówisz ;)
robin102
27-05-2008, 15:04
Zajmuje sie fotografia już jakiś czas. Przykładam się w tej chwili do zakupu drugiej puszki i chciałbym zacząć realizować jakieś drobne zlecenia takie jak fotografia ślubna itp. Wiem że konkurencja jest ogromna jednak nie chcę się utrzymywać z tego a jedynie "dorabiać" rozwijając pasję :D. Jak zdobywać zlecenia? Gdzie najlepiej umieszczać ogłoszenia?
Czyli przyjemne z pożytecznym, jestem jak najbardziej ZA, tylko z radą i prośbą za razem .
Nie rozwalaj rynku zaniżonymi cenami. Minimum to 1000zł za reportaż ślubny. Nie podcinajmy sobie gałęzi na której siedzimy - ja też zaczynam :). Zrób pierwsze 2-3 śluby za dziękuję potem jakoś pójdzie.
Jak najbardziej rozumiem że istnieje jakaś etyka i nie mogę zaniżać cen tylko dlatego że nie chcę się z tego utrzymywać :>.
Motorniczy
27-05-2008, 18:46
Czyli przyjemne z pożytecznym, jestem jak najbardziej ZA, tylko z radą i prośbą za razem .
Nie rozwalaj rynku zaniżonymi cenami. Minimum to 1000zł za reportaż ślubny. Nie podcinajmy sobie gałęzi na której siedzimy - ja też zaczynam :). Zrób pierwsze 2-3 śluby za dziękuję potem jakoś pójdzie.
1000 zł ale w jakim mieście ? bo w Wawie np to 2000 kosztuje . Pozdrawiam
Ksiazkiewicz
27-05-2008, 20:31
już chwile temu zjedliście mnie za ceny moich usług...dokładnie ślubu...bałem się wtedy podnieść cen aby nie stracić klientów. W tym roku podniosłem ceny o 100% czyli 1000zł minium i powiem Wam że roboty może jest i mniej ale za to zarobki większeł, a w takich gorlicach człowiek zajmujący się tym 15 lat bierze 500zł. Aż mi go żal.
W tym roku podniosłem ceny o 100% czyli 1000zł minium ....
na swojej stronie ceny masz jednak...niższe;)
Tak naprawdę to chyba nie można ufać żadnym kwotom jakie padają na tym forum a najlepszym weryfikatorem cen jest...wolny rynek.
A w ogóle powiedzcie co oferujecie za to np. 1000zł. Co jest wliczone ww cenę dokładnie ?
Ksiazkiewicz
31-05-2008, 17:09
u mnie jest to album w ekoskórze z 80 najlepszymi fotografiami (Album formatu 33x33, fotki 18x25) oraz CD (a na niej pełen reportaż 300 zdjęć)