PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] o zachodzie w beskidach

Jessus
27-05-2008, 08:37
Dodałem poprawioną obróbkę zdjęcia na 3 stronie tego wątku.

Ostatnio tylko oglądam, a poziom jest taki że wstyd coś pokazać.
Z drugiej jednak strony ja pokazuje aby się uczyć na podstawie krytyki. Więc w końcu się przemogłem :-)
Fotka z wieczornego sobotniego spacerku. Zapraszam do komentowania.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.7mm.pl/jessus/milowka-pokaz.jpg)

asche
27-05-2008, 08:46
Hdr?

Jessus
27-05-2008, 08:57
Nie inaczej. Ale nie drażnijmy Bombla on nie lubi jak się nadużywa tego skrótu. Powiedzmy "pseudo HDR" Choć bez łączenia 3 zdjątek o +/-2 AV miał bym w najlepszym wypadku blade zbyt ciemne drzewa i szaro bura trawę. teraz żałuje że nie zrobiłem wtedy pięciu zdjęć ale niebo się szybko zmieniało (więc i światło) a w puszce D80 niestety nie da sie od jednego kopa walnąć pięciu.

pozdrawiam

asche
27-05-2008, 08:59
całkiem przyjemnie wyszło :)

Fr@ntz
27-05-2008, 09:00
mi się podoba , też miałem się spytać czy to nie HDR

camrak
27-05-2008, 09:01
Sympatycznie - a tak na marginesie zamiast sie meczyc z HDR-ami nie lepiej uzyc szarej polowki ? ;)

Doedytuje jeszcze: nie masz co glowkowac nad tym czy dawac zdjecie czy nie, kazdy z nas ma mozliwosc popelnienia kiczu albo arcydziela, a dyskusja to spotkanie z innym punktem widzenia = bezcenne ;)

jm
27-05-2008, 09:05
taka trochę "kolorowanka" wyszła - jednak sam kadr bardzo na plus

Jessus
27-05-2008, 09:27
a tak na marginesie zamiast sie meczyc z HDR-ami nie lepiej uzyc szarej polowki ? ;)
Gdybym miał to bym pewnie próbował :-) Niestety polarek w takich sytuacjach nie daje rady.
Co polecacie z szarych połówek? Jaki montaż, jakie filterki za rozsądną cenę.

pozdrawiam

to
27-05-2008, 10:51
Bardzo fajny kadr. Trochę widać tutaj te HDRy, a to nie dobrze... Można jednak w paru posunięciach pozbyć się tego wrażenia w PS. Pobawiłem się Twoim zdjęciem i uzyskałem całkiem ciekawy rezultat. Oczywiście to jest jeszcze kwestia gustu, każdy lubi inny rodzaj obróbki. Jessus, jeżeli nie masz nic przeciwko, to wstawię na pokazanie, albo linka umieszczę do wersji jeszcze trochę bardziej PopSutej :)

harb
27-05-2008, 10:55
Jessus - kadr świetny , a foteczka w moim odbiorze (bez czepiania się ) niezła :-D

Seeth
27-05-2008, 11:01
Podoba się, Takie przyjemne zdjęcie ;)

Jacek S
27-05-2008, 11:06
Gdybym miał to bym pewnie próbował :-) Niestety polarek w takich sytuacjach nie daje rady.
Co polecacie z szarych połówek? Jaki montaż, jakie filterki za rozsądną cenę.

pozdrawiam

Polecam system Cokin P: holder i pierścienie mocujące mogą być chińskie, bo taniej a nie mają wpływu na jakość zdjęć, z filtrów o raczej markowe: Hitech, Lee, Cokin. Przejście raczej soft, gęstość minimum ND0.6 lepiej ND0.9.

Zaleta jest taka, że masz jedno szkło (no w zasadzie to filtry żywiczne, a nie szklane) na wszystkie obiektywy, w przeciwieństwie do nakręcanych szarych połówek możesz przesuwać linię przejścia.

A co do zdjęcia to bardzo mi się podoba, fajny klimacik wyszedł!

Jessus
27-05-2008, 11:52
Jessus, jeżeli nie masz nic przeciwko, to wstawię na pokazanie, albo linka umieszczę do wersji jeszcze trochę bardziej PopSutej :) stary nie pytaj tylko wstawiaj sam jestem ciekaw co ci wyszło i jak to uzyskałeś?

Harb a jakbyś miał się czepiać to co byś wytknął?

Dzięki Jacekmarysienka za info o szarej połówce i wszystkim za komentarze.

pozdrawiam

Kasandra
27-05-2008, 12:09
bardzo mi się podoba widoczek;-)

to
27-05-2008, 12:17
stary nie pytaj tylko wstawiaj sam jestem ciekaw co ci wyszło i jak to uzyskałeś?

Ja poszedłbym w tą stronę:

źródło (http://img143.imageshack.us/img143/3821/01cm0.jpg)

Oczywiście wszystko kwestią gustu. Ja lubię ciepłe barwy i bajkowe klimaty w takich kadrach.

Skrócony sposób uzyskania:
1. Maska na całości w postaci gradientu, żeby wziąć "na tapetę" tylko niebo z delikatnym przejściem. Powielenie tej warstwy metodą "overlay" i korekcje poziomów. Pseudo szara połówka :)
2. Odwrotnie - teraz bierzemy ziemię i nieco rozjaśniamy. Też gradientami rysuję maskę, bo narzędzia zaznaczania powodują czasami takie nieciekawe efekty "halo".
3. Spłaszczenie wszystkiego.
4. Duplikat warstwy, blur na duplikacie i ocieplenie, podbicie kontrastów (warstwa ustawiona na przezroczystość ok 80%)
5. Spłaszczenie

W tworzeniu blura i ocieplenia pomagał mi filtr Nik Color Efex Pro - Midnight Sepia. Ale można to zrobić narzędziami PSa.

harb
27-05-2008, 12:40
Jessus masz odpowiedz na swoje pytanie
Harb a jakbyś miał się czepiać to co byś wytknął?
_tomek_ - bardzo ładnie ozywił tę foteczkę , faktycznie jest aż bajkowo ale mnie się bardzo podoba

pozdro

to
27-05-2008, 12:48
_tomek_ - bardzo ładnie ozywił tę foteczkę , faktycznie jest aż bajkowo ale mnie się bardzo podoba

a dziękuję :)

Chodzi o to, że po niezbyt udanych HDRach (a taki dobry, prawdziwy HDR ciężko zrobić) fotka jest taka... "sucha". Nie ma tam kontrastów między cieniem i światłem, kolory mało żywe, ogólnie płaski obraz... Trzeba jeszcze trochę nad tym popracować i można tchnąć życiem w obrazek ;)

anchel
27-05-2008, 12:51
Obydwie wersje są ok (dla autora brawo za świetne zdjęcie).
Ale w obu wersjach brakuje mi jednej rzeczy - jakiejś kontry dla światła po lewej. Prawa strona jest rozświetlona, szczególnie widać blask na łące w PD, a na lewej stronie nic. A przecież widać tam ładnie oświetlone fragmenty kadru (na łące i koronach drzew w lesie w LD), które moim zdaniem przydałoby się uwypuklić dla równowagi zdjęcia.

Jessus
27-05-2008, 12:52
Jak dla mnie rewelacja!
Choć mało to rzeczywiste, ale to przecież nie o to chodzi :-)

Spróbuje w wolnej chwili zrobić to samo z oryginałem.

powiedz mi _Tomek_ bo nie rozumie jednego po co w czwartym punkcie robiłeś blur?

to
27-05-2008, 12:57
powiedz mi _Tomek_ bo nie rozumie jednego po co w czwartym punkcie robiłeś blur?

Takie rozmycie na jednej warstwie a potem nałożenie na warstwę ostrą daje efekt .... bajkowego rozmarzenia ;) Jest jednocześnie delikatnie i miękko, a nie znikają szczegóły.

Ogólnie robię to dwoma metodami. Albo 2 warstwy, jedna ostra, na jednej blur. Albo przykrywam blurem a na końcu robię maskę wyostrzającą o odpowiednich parametrach... Tu już tylko doświadczalnie badam, co mi lepiej pasuje :)

Jessus
27-05-2008, 15:41
Anchel światła po lewej było dużo dużo mniej, ale faktycznie czemu by go bardziej nie uwydatnić. Z reguły nigdy nie robie takie obróbki selektywnej ale z tego co czytam to wielu ją stosuje i efekty widać. Więc spróbuje jak będę się bawił ta fotą i przerabiał na styl _tomkowo_ bajkowy. :-)

_tomek_ dzięki za wyjaśnine blura, znałem ten trik stosowany głównie w kiczowatych fotach ślubnych, ale nigdy nie myślałem o jego bardziej subtelnej wersji.

to
27-05-2008, 15:45
Anchel światła po lewej było dużo dużo mniej, ale faktycznie czemu by go bardziej nie uwydatnić. Z reguły nigdy nie robie takie obróbki selektywnej ale z tego co czytam to wielu ją stosuje i efekty widać. Więc spróbuje jak będę się bawił ta fotą i przerabiał na styl _tomkowo_ bajkowy. :-)

_tomek_ dzięki za wyjaśnine blura, znałem ten trik stosowany głównie w kiczowatych fotach ślubnych, ale nigdy nie myślałem o jego bardziej subtelnej wersji.

Nie no, blury w ślubach to już chyba przeszłość na szczęście :) Ładne efekty uzyskuje się poprawnym operowaniem GO, a jak fotki na ślubie robi fujara nie fotograf, to musi dorabiać rozmycia w postprocesingu :mrgreen:

Jak się będę kiedyś nudził, to może zrobię taki mały tutorial pod tytułem "styl _tomkowo_ bajkowy" :D

Pozdrawiam

Szuwar
27-05-2008, 23:03
Ostatnio tylko oglądam, a poziom jest taki że wstyd coś pokazać.
Z drugiej jednak strony ja pokazuje aby się uczyć na podstawie krytyki. Więc w końcu się przemogłem :-)
Fotka z wieczornego sobotniego spacerku. Zapraszam do komentowania.

Proszę nie żartuj :-D. Za taką fotę ja daję *****, bo jest tego warta. Wspaniałe zdjęcie i już. W ramy to i na ścianę

Radek_1
27-05-2008, 23:20
Moim skromnym zdaniem oryginał lepszy.
Graty Jessus - i pozdro

jarek76
28-05-2008, 08:16
Mnie bardziej podoba się poprawiona wersja
Co nie zmienia faktu ze zdjęcie jest naprawdę dobre

Jessus
28-05-2008, 08:54
Nie no, blury w ślubach to już chyba przeszłość na szczęście :)
Niestety ostatnio było mi dane na nieszczęście oglądać trochę zdjęć ślubnych moich znajomych, blury dalej rooles, kiecka panny młodej jak nie emanuje blaskiem rodem z taniego bolywood i widać na niej jakieś szczegóły to zdjęcie jest chyba nie udane.
To, że ci ludzie nazywają siebie fotografami i biorą za to pieniądze to jedno ale, że inni za to jeszcze płacą i podoba im się tego już w ogóle nie mogę zrozumieć.

Jak się będę kiedyś nudził, to może zrobię taki mały tutorial pod tytułem "styl _tomkowo_ bajkowy" :D

Spoko na pewno tutorial będzie mile widziany.

Dzięki ludziska za pozytywny odbiór

pozdrawiam

Jessus
15-06-2008, 11:07
Wreszcie znalazłem chwilę czasu. Wziąłem sobie do serca uwagi kolegów z forum i obrobiłem tą fotę jeszcze raz.
Co wy na to:

źródło (http://www.7mm.pl/jessus/zamil2.jpg)

pozdrawiam serdecznie wszystkich oglądających i komentujących

Zen
15-06-2008, 12:45
Kurcze, podoba mi się......powiedziałbym nawet że bardzo

joltur
15-06-2008, 12:48
Plus na konto poprawionej wersji. Bardzo się podoba :) Świetny kadr, kolory i rozplanowanie sceny. :)

to
15-06-2008, 18:01
Wreszcie znalazłem chwilę czasu. Wziąłem sobie do serca uwagi kolegów z forum i obrobiłem tą fotę jeszcze raz.

No i teraz jest MIODOWO! :) Git! :D

bombel
15-06-2008, 19:11
Dostajesz Oficjalną Pochwałę! :)

Oczywiśice zdajemy sobie sprawę, że 'tak naprawdę' (nie cierpię tego zwrotu) to było tam zupełnie inaczej, ale scenę tak widzisz w głowie i tak sobie ją zrobiłeś. Brawo!

Mam co prawda lekkie zastrzeżenia, że trawa za bardzo świeci, ale uznajmy, że to ta bajkowa konwencja... Poza tym jest jaknajbardziej OK.
Miałęś zabawę, co? I teraz pomyśl, że to omija ludzi, którzy uznają obróbkę za Wielkie Oszustwo Wszechświata. :)

jarek76
15-06-2008, 19:14
Co wy na to:

Teraz jest super, trochę bajkowo ale i tak mi się podoba

Kasandra
15-06-2008, 19:14
fantastycznie
ja też chcę tak umić brać te rady i porady do serca;-(

Jessus
17-06-2008, 10:38
Dostajesz Oficjalną Pochwałę! :)
Dzięki Bombel. Moje Fotoego skoczyło o jakieś 25% :-)

Oczywiśice zdajemy sobie sprawę, że 'tak naprawdę' (nie cierpię tego zwrotu) to było tam zupełnie inaczej, ale scenę tak widzisz w głowie i tak sobie ją zrobiłeś. Brawo!
"Tak naprawdę" to było: moje ulubione miejsce rzut mokrym beretem od rodzinnej chatki letniskowej, gdzie zdecydwoanie za rzadko mam okazje przebywać i była także smuga światła na ziemi i chmura która skłoniła mnie do strzelenia 3 fotek rożnych o 2AV. Trawa z wyjątkiem widocznej smugi była cała w cieniu.

Mam co prawda lekkie zastrzeżenia, że trawa za bardzo świeci, ale uznajmy, że to ta bajkowa konwencja... Poza tym jest jaknajbardziej OK. fakt trawa świeci i tak przygaszałem ją dość mocno. Nie wiem czemu ale przy konwersji "HDRowej" trawa w cieniach często wychodzi dość jaskrawo, muszę nad tym popracować.

Miałeś zabawę, co? I teraz pomyśl, że to omija ludzi, którzy uznają obróbkę za Wielkie Oszustwo Wszechświata. :) Oj zabawa jest przednia, choć ciągle brak mi wyczucia, i podjęcie jakiejś decyzji jak daleko przesunąć suwaczek aby nie poPSuć zdjęcia zajmuje mi czasem sporo czasu. Czasem patrząc na wyniki swoich działań dalej nie jestem pewny swego. Ale od tego jest forum i krytyczne uwagi kolegów.

Na początku moich przygód z fotografią też myślałem że obróbka to "Wielkie Oszustwo Wszechświata" i gardziłem nią, odkąd ponad rok temu trafiłem na to forum zmieniłem zdanie o 180 stopni, świadoma obróbka to Wielkie Dobrodziejstwo Wszechświata.

Dziękuję wszystkim za opinie i zachęcam do eksperymentowania z suwaczkami.

wypass
17-06-2008, 10:51
poprawiona (3) werja jest naprawde spoko...podoba mi się bardzo:)
PSuleś ją tak jak kolega wcześniej pisał??

Marek-frotka
17-06-2008, 11:09
Piękny widok , super kadr. Druga wersjia bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam

camrak
17-06-2008, 15:34
No to teraz jest cool, jak ja lubie taki klimaty, chyba dlatego zawsze podchodzili mi impresjoniści w malarstwie :)

jchyra
17-06-2008, 19:17
Lecąc z prędkością błyskawicy po stronach forum, zatrzymałem się nad tym zdjęciem, zadumałem, ale nie wiedziałem jak wyrazić moje uznanie. Pomyślałem, że w dzisiejszych, zwariowanych czasach samo zatrzymanie na więcej niż kilka sekund to komplement. Koniec... wracam do fotografii.

Skrzat
17-06-2008, 21:59
Lecąc z prędkością błyskawicy po stronach forum, zatrzymałem się nad tym zdjęciem, zadumałem, ale nie wiedziałem jak wyrazić moje uznanie. Pomyślałem, że w dzisiejszych, zwariowanych czasach samo zatrzymanie na więcej niż kilka sekund to komplement. Koniec... wracam do fotografii.

Pięknie to ująłeś.
Dobrze, że odkurza się starsze wątki.
Fajnie się ogląda:)

Markysz
18-06-2008, 07:09
wersja poprawiona jest naprawde fajna, ciekawy kadr :)

jakuza
18-06-2008, 22:22
super kadr i bardzo odważna obróbka - na mnie działa - a chyba o to w fotografii chodzi, aby działała :)
Pozdrawiam!