PDA

Zobacz pełną wersję : obiektyw ze srubokretem do D80

buli33
26-05-2008, 23:41
Planuje wymienic body bo D40 dobija mnie z tym by zmienic jakies parametry musze wchodzic w cale menu , przekopac je i dopiero ustawic interesująca mnie funkcie. Mam do niego oprócz kita, rownież Nikkora 55-200 (jak na moje potrzeby wystarczajacyprzy koncu ogniskowej troche słabo wyostrza i długo"celuje" , troche winietuje, ale jak kto sie nei zna to mysli ze tak powinno być:))) , ale planuje kupic D80 + jakaś stałka no i tu moje pytanie.. Czy jest mozliwośc połączenia D80 z tym zoomem 55-200?? wiem ze D40 nie ma silnika autofocusa , a D80 ma, i zastanawiam sie czy to nie bedzie troche za duzo tych silniczków przy jednym zestawie..:)) za wszelkie odpowiedzi, wielkie dzieki.. Pozdrawiam

mpwt
27-05-2008, 00:00
Nie ma problemu aby 55-200 podłączyć do D80. Wszystkie obiektywy do D40 pasują do D80 i odwrotnie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bagnet_F

Podobny wątek: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=58702 ;)

dame
27-05-2008, 16:18
no nie zupełnie odwrotnie. wszystkie obiektywy, które działają z d40 będą działać z d80. odwrotnie już nie knoiecznie.
55-200 powinno się dać bez problemu zapiąć do d80.

mpwt
27-05-2008, 16:36
A jednak powiem zadziornie, że pasują zupełnie :p
A to, że Nikon wykastrował linię D40/D60 ze "śrubokręta" i w nich AF mają obiektywy tylko z własnym napędem to już jest inna historia. Ale pasować pasują i zdjęcia można robić jak najbardziej.

waw102
28-05-2008, 18:20
A to może jeszcze ja. Jeżeli silnik jest w body i w obiektywie to który jest wykorzystywnany podczas pracy?
Ten z body czy z obiektywu?

KrzysztofS
28-05-2008, 18:47
Czesc,

zastanow sie czy nie lepiej dokupic ciekawsze szkla, za body d40 dostaniesz jakies max 700zl, na nowe d80 trzeba szykowac 2 koła, za te kwote mozna kupic b. ciekawe szkla rowniez z silnikiem, sam mialem ten dylemat ale zostalem przy d40 wlasnie ze wzgledu na mizerna cene odkupu, tym bardziej ze zarowno SIGMA jak i TAMRON maja juz ciekawe obiektywy z silnikiem, wiec ich ceny generalnie beda spadac.

D40 ma personalizowane menu tak wiec mozna poustawiac tak aby czesto uzywane funkcje byly na wierzchu, poza tym w trybach PSAM najbardziej potrzebne funkcje mozna zmieniac poprzez nacisniecie przycisku INFO i potem [I]. Czy wlasnie o tym pisales?

dame
28-05-2008, 20:31
wiesz, przesiadka na d80 wcale nie jest taka glupia - srubokret, znacznie wiekszy wizjer (naprawde ogromna roznica) i wiecej w nim informacji, znacznie wiecej przyciskow z pezposrednim predefiniowanym dostepem do ustawien ekspozycji(kolko z przodu i z tylu!), dodatkowy wyswietlacz, podglad ostrosci, wieksza matryca.. wymieniac tak mozna dlugo. D80 to znacznie lepsza puszka od d40, nie ma co ukrywac. jesli kolega planuje zakup stalek to wrecz konieczna przesiadka (możliwość korzystania ze stałek nikkora jest fenomenalna, róznica w jakości zdjęć między stałkami a amatorskimi zoomami jest miażdżąca).

KrzysztofS
28-05-2008, 21:10
Masz racje, zgadzam sie ze d80 ma szersze mozliwosci niz d40, d40 nigdy nie by projektowany jako nasteca d80 a jako zapchaj dziura w segmencie juz bardzo amatorskich lustrzanek dla poczatkujacych, mial byc tani i oferowac to co sie przyda poczatkujacemu, reszta przychodzi naturalnie wraz z rozwojem fotografa, jezeli rzeczywiscie potrzebuje on funkcji oferowanych w d80 to prosze bardzo, ja nie fotografuje reportersko lub sportowo gdzie kazda sekunda ma znaczenie zreszta bardzo rzadko bylem w sytuacji kiedy umknelo mi ujecie bo musialem gmerac w menu a nie mialem latwego dostepu do opcji,

co do szkieł bez silnika, to brak AF w d40 dla ma swój urok, mozna sie poczuć jakby się miało ZENITA :D

jedyne czego mi zaczelo ostatnio brakowac w d40 i wlasciwie byl to punkt wyjscia do zmiany body to brak bracketingu ekspozycji, brak tej funkcji skutecznie uniemozliwia zabawy z HDR co niestety zmusza do ogolnie mówiąc poświęceń :)

BTW ostatnio jeden ze sklepow w W-wie oferowal mi uzywanego d200 za cene nowego d80 (ok 2k), stan idealny bo sprzedawal go ktos kto cyt: "zmienia aparaty na nowsze", nie podam nazwy sklepu bo nie wiem czy moge ale generalnie byla to okazja

mpwt
28-05-2008, 21:17
co do szkieł bez silnika, to brak AF w d40 dla ma swój urok, mozna sie poczuć jakby się miało ZENITA :D

Do pełni szczęścia brakuje jeszcze wizjera z Zenita. Popatrz przez wizjer Zenita a potem D40. Zonk, co? Jak w Zenicie ustawianie ostrości nie jest problemem to...

P.S. obiektyw z własnym napędem korzysta tylko z własnego :)

boro333
28-05-2008, 23:21
spróbuj latać z nikonem D40 tylko z manualnym ustawianiem ostrości to jesteś mega dobry ....:mrgreen:

... albo jesteś masochistą ....