PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Człowieczek na boisku...

Tomek Stępień
25-04-2006, 12:53
...w oczekiwaniu na kompanów do gry.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.mFoto.pl/)

pzdr.

biadzi
25-04-2006, 13:08
trochę jak z komórki. ;)

Tomek Stępień
25-04-2006, 13:12
No czy ja wiem... z komórki zdjęcia są gorsze...
Może byś jeszcze jakąś argumentację dorzucił?

Ten chłopiec jest rozmazany celowo.

pzdr.

biadzi
25-04-2006, 13:18
wygląda jak z komórki bo:
1. rozmazane mydełko,
2. ciemne,
3. cyfrowa lustrzanka potrafi dużo więcej.

Tomek Stępień
25-04-2006, 13:24
1. Było ciemno na zewnątrz.
2. Chmury deszczowe w powietrzu.
3. Wcześniej robiłem zdjęcia z filtrem polaryzatyjnym i ... zapomniałem go zdjąć.
4. Może i cyfrowa lustrzanka potrafi lepiej ale takie wyszło.
5. Jak pisałem wcześniej czlowiek miał być rozmazany.

pzdr.

biadzi
25-04-2006, 13:34
skoro tak miało być to nie ma sprawy.

a jak uzyskałeś ten efekt 'rozmazania', o którym piszesz?

Tomek Stępień
25-04-2006, 13:41
trzymasz sztywno aparat a ten chłopak poprostu kręcił sie dookoła słupka a bramka i reszta stała w miejscu. Było ciemno troszkę dłuższy czas naświetlania i gotowe.
pzdr.

biadzi
25-04-2006, 13:55
filterek z pewnością dopomógł w przyciemnieniu obrazu przez co zapewne wzmocnił efekt 'rozmazania'...

długa droga jeszcze przed Tobą, ale życzę wytrwałości. ;)

janeek
25-04-2006, 15:12
jakim aparatem robisz te fotki?

:(

[ Dodano: Wto 25 Kwi, 2006 ]
szkoda tego sprzętu dola takich fotek

zgredek
25-04-2006, 15:24
3. Wcześniej robiłem zdjęcia z filtrem polaryzatyjnym i ... zapomniałem go zdjąć.

pzdr.
Hmm...
trochę nie nadążam za tym wątkiem... - skoro mimo przeszkód 1,2 i 3 zdjęcie mimo wszystko zostało popełnione, to czy nawet sam przytoczony przez Ciebie argument nr 4. nie wystarczył, by nie wystawić tego zdjęcia na Forum?

... wyraźnie nie nadążam...

Tomek Stępień
25-04-2006, 16:30

pzdr.
Hmm...
trochę nie nadążam za tym wątkiem... - skoro mimo przeszkód 1,2 i 3 zdjęcie mimo wszystko zostało popełnione, to czy nawet sam przytoczony przez Ciebie argument nr 4. nie wystarczył, by nie wystawić tego zdjęcia na Forum?

... wyraźnie nie nadążam...

1.A słyszałeś o czymś takim jak pokonywanie przezkód?
W sumie to chyba powinno sie pokonywać trudności no nie?
2. Zdjęcie można: zrobić, pstryknąć itp. ale żeby je popełnić? (jakaś aluzja??)
3. Jak masz jakieś konstruktywne uwagi co można by zrobić w przyszłości w takiej sytuacji żeby zdjęcie lepiej wyszło to napisz.

pX
25-04-2006, 19:23
To w końcu oczekujesz rad czy jest to przemyślana praca?

IMO
Nie podoba mi się choć widzę tu zalążki czegoś co mogłoby spowodować, aby to zdjęcie mi się podobało (odbicia, senna atmosfera). Jednak całość mi nie pasuje i nie potrafię powiedzieć co w tym zmienić (zrobić ten temat zupełnie inaczej?).

Tomek Stępień
25-04-2006, 19:49
No widzicie jednak potraficie coś doradzić. Poprostu miałem pomysł na takie zdjęcie ale mi nie wyszło i szukam rad co zrobić z takim problemem w przyszłości.

bartecky
25-04-2006, 19:53
szkoda trochę żę wrażenie ruchu postaci trochę psuje "mydło" całości. szkoda (jak na mój gust ), że postać nie jest wręcz "płynąca" a cała sceneria jak żyleta ostra i rzeczywista - ale to moja opinia

ps siatka na dole mnie drażni ... ;)
pozdrawiam

zgredek
26-04-2006, 10:45
Tomku,
Przykro mi, ale zaprezentowane przez Ciebie zdjęcie moim skromnym zdaniem nie powinno sie po prostu znaleźć na tym Forum...
Zgoda - należy się uczyć na błędach. Ale po co od razu pokazywać je całemu światu? Sam przyznałeś, że wyszło za ciemne, bo zapomniałeś zdjąć polara - żadna to tragedia, ale po co zatem to "niedoskonałe zdjęcie " prezentować?
Powalił mnie też argument w stylu: "zapewne można lepiej, ale mi tak wyszło". Przed prezentowaniem swoich prac, odrobina choć samokrytyki czy autocenzury naprawdę jest wskazana - i dotyczy to wszystkich użytkowników, nie tylko Ciebie. Komentujemy zdjęcia, mówimy, co naszym zdaniem wyszło świetnie, a co można by poprawić. Żeby sie uczyć. Ale ma to sens tylko wtedy, gdy zdjęcie jest warte komentowania. Nie wierzę byś w swoich zbiorach nie posiadał lepszej fotografii. Zamieszczenie powyższej to imho conajmniej nie szanowanie czasu innych i zajmowanie miejsca na serwerze... :(
A konkretnie - odnośnie obrazka:
1. Jest zdecydowanie za ciemno. Przez źle dobrane parametry ekspozycji siadła też kolorystyka [zupełnie wyprana z odcieni].
2. Chaotyczny kadr: za dużo śmieci u dołu i góry zdjęcia i nic nie wnosząca pustka po prawej. Chłopak zapewne jakiś czas oblegał słupek bramki była więc chwila na lepsze wykadrowanie obrazu. A przynajmniej mogłeś lepiej podocinać zdjęcie przed wystawieniem.
3. Zamiast ukazania ruchu, w pierwszym - najważniejszym wrażeniu - zdjęcie wydaje się być po prostu tylko nieostre.
Ciężko mówić o konkretnych radach, jeśli w zdjęciu należało by poprawić niemal wszystko... Z trabanta mercedesa się nie wyklepie nawet korzystając z rad najlepszych blacharzy.

Słowem: pomysł na zdjęcie był, tylko wykonanie fatalne. Nad techniką można jednak popracować. Pomysły sa bezcenne, bo ciężko się ich "wyuczyć".
Wróc na miejsce "zbrodni", spróbój na spokojnie powtórzyć podobne ujęcia. Innej drogi nie ma.

Na koniec prośba - pomimo, że wyszedł mi z powyższego mały elaborat, potraktuj proszę powyższe nie jako złośliwość, bo co mi po niej - nawet Cię nie znam :) ...

sailor
26-04-2006, 10:52
miałem pomysł na takie zdjęcie ale mi nie wyszło i szukam rad co zrobić z takim problemem w przyszłości

kupic ksiazke o fotografii. przeczytac. postarac sie zrozumiec. przeczytac raz jeszcze. zrozumiec wiecej. w razie watpliwosci zapytac o KONKRETY na forum. i robic zdjecia MYSLAC o tym co na nim na zostac pokazane.

ps. argumenty 3 i 4 rozbawily mnie do lez :D

volvo
27-04-2006, 11:19
totalnie zje--ne technicznie pod każdym względem ale jako fotka sytuacyjna mogła by byćgdybyś ją nieco rozjaśnił i przyciął w kwadrat tak żeby z dołu nie wystawał płot a górę zamykał asfalcik a nie jakiś płot z trawą

0/5

kartel_73
09-05-2006, 15:16
Mimo, że nie zamiaszczałem jeszcze żadnych zdjęć na forum pozwolę sobie wypowiedzieć moje zdanie. Zdjęcie ma klimat. Odbieram z niego beznadziejną nudę tego dzieciaka. Aż mi go szkoda. Jest deszczowa pogoda, on jest sam a powinni wokół niego byc koledzy. Ale mam wrażenie, że on na ikogo nie czeka. Że nikt nie przyjdzie. Że jest mu smutno. W taką pogode nikt nie jeździ na rowerze i nie gra w piłkę. A on jakby starał się zabić nudę w tym beznadziejnym miejscu. :cry: