Zobacz pełną wersję : lightroom - zakup
tymancjo
26-05-2008, 21:54
Witam,
Mam pytanie do ludzi bardziej w takowych kwestiach zorientowanych niż moja skromna osoba.
Od pewnej chwili testuje sobie bete LR2 - i bardzo sobie chwale to co i jak robi.
Co za tym idzie myślę o zakupie wersji full i tutaj pytanie, o wasza opinię
co będzie bardziej opłacalne kupno teraz wersji dostępnej u nas i późniejszy upgrade do 2 jak sie pojawi - czy przeczekanie i kupno 2jki "od zera" ?
A przy okazji - polskie sklepy oferują w większości LRv1 - powiedzcie mi czy upgrady do aktualnej 1.4 są darmowe ?
dzięki za pomoc,
pozdrawiam,
Ja czekam do wydania LR 2.
Sklepy oferują z reguły v1.3. Upgrade (do np. v1.4.1) jest darmowy i automatyczny z serwerów Adobe. Up do v2 na pewno nie będzie darmowy, pewnie zaproponują odpowiednią cenę dla użytkowników v1.x. Jeśli Ci się nie spieszy, to poczekaj na LR2.
nawet przeskok z v1.0 do 1.4 masz za darmo
tymancjo
20-06-2008, 13:09
dzięki za info - na razie "betuje" 2jke - wiec poczekam.
tymancjo nie chodzi Ci ten lightroom za wolno? Bo osobiście mam wrażenie, że jest strasznie powolny...
tymancjo
20-06-2008, 13:47
Hej,
No powiem tak - jest odczuwalnie wolniejszy od wersji 1.4 (triala) ale liczę, że poprawią ten aspekt w wersji finalnej.
Nie jest natomiast tak wolno, żeby się nie dało pracować (porównał bym tempo pracy do NX2), przynajmniej u mnie C2D 2,2GHz + 2GB-RAM.
pozdrawiam,
pozwole sie dolaczyc do wartku troche. jak sobie radzicie z importem nefow? ja ostatnio nie moge dociagnac do poziomu ktory przychodzi prosto z aparatu (przepala mi skore, trace szczegoly w cieniach ogolna tragedia).
pozwole sie dolaczyc do wartku troche. jak sobie radzicie z importem nefow? ja ostatnio nie moge dociagnac do poziomu ktory przychodzi prosto z aparatu (przepala mi skore, trace szczegoly w cieniach ogolna tragedia).
Mam podobne odczucia.
JPG zalaczone w rawie (pojawiaja sie przed wyrenderowaniem rawa) sa "ladniejsze" niz to co suwakami w prosty sposob moge uzyskac. Raw sie wyrenderowuje i juz jest brzydziej.
Jakies uniwersalne rady co do lightrooma?
Ps. I tak wyglada to miliard razy lepiej niz rawshooter ;-)
na pocieszenie stwierdze tylko ze lrII beta i aperture2 tez robia rzeznie.
nigdy nie mialem problemow z c1 dawno temu na windzie jeszcze, jednak lr lepiej zarzadza moimi zbiorami zdjec a beta phase one 4 jakos mnie zalamala.
lr it is.