Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Burzowo
pięć minut przed nawałnicą
1 b/w
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img444.imageshack.us/img444/5618/dsc8059bwprzyciemnionalg2.jpg)
2 i kolorek
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img165.imageshack.us/img165/2337/dsc8059przyciemnionenix7.jpg)
No i pięknie! Ja tam oczywiście za BW chodź delikatnie bym jeszcze przyciemnił górne warstwy atmosfery.
Kurcze patrz - na kolorze wykadrowałeś tą wystającą gałązkę a na BW została i mnie teraz denerwuje hehe ;]
W kolorze pokusiłbym się też trochę o dodanie jakiegoś delikatnego odcienia (ciemny żółty, granat) w chmurach - co prawda ja wiem, że ich nie desaturowałeś ale rzeczywistość wygląda tak niecodziennie, że większość weźmie ten stan za celowe działanie i niepotrzebne mieszanie w PSie.
No i pięknie! Ja tam oczywiście za BW chodź delikatnie bym jeszcze przyciemnił górne warstwy atmosfery.
Kurcze patrz - na kolorze wykadrowałeś tą wystającą gałązkę a na BW została i mnie teraz denerwuje hehe ;]
W kolorze pokusiłbym się też trochę o dodanie jakiegoś delikatnego odcienia (ciemny żółty, granat) w chmurach - co prawda ja wiem, że ich nie desaturowałeś ale rzeczywistość wygląda tak niecodziennie, że większość weźmie ten stan za celowe działanie i niepotrzebne mieszanie w PSie.
masz racię co do gałązki (przeszkadzała mi ), zapomniałem się :oops:zaraz porawię - co do PS-a to kazdy kto mnie zna wie ze robię NX-em - niebko tylko lekko przyciemniłem
pozdro :-D
masz racię co do gałązki (przeszkadzała mi ), zapomniałem się :oops:zaraz porawię - co do PS-a to kazdy kto mnie zna wie ze robię NX-em - niebko tylko lekko przyciemniłem
A każdy kto cię nie zna?
Spoko!
Tylko prowokuję ;]
ok jedyneczkę porawiłem , dla tych którzy mnie nie znają :lol::lol::lol:-(też prowokuję :mrgreen:) pełen exif nigdy nie wycinam
pozdrówko Anchel
bardzo mi sie podoba B&W
i pytanie od laika co to jest NX?
Nikon Capture - program do obróbki fotek , ostatnio dołanczany darmowo do D300
pozdro
Trudno powiedzieć które podoba mi sie bardziej. Dobry kadr - ciekawe niebo. Obydwie wersje mają swój urok.
Szala przechyla się jednak chyba ku kolorowi.
Nostromo
27-05-2008, 08:34
Zdecydowanie kolor bardziej mi podchodzi.
i mnie kolor bardziej podchodzi, choć dodałbym trochę dramatu na niebie ale nie pytajcie jak, bo nie wiem :)
No ja za wersja B&W mam slabosc do dramatycznego niebosklonu ... i tu ta "autostrada do nieba" dopelnia temat na +
borregaard
27-05-2008, 09:12
Mnie odpowiada bardziej kolor,b.dobry zresztą...:-D
Samego nieba już bym nie ruszał.Dałbym mniej światła na całości,ale tylko deko.
Podoba się...:-D
Pzdr
Andrzej
4 *
ponieważ odzywają się głosy o przyciemnieniu górnej warstwy niebka zrobiłem to w bardzo delikatnej opcji i podmieniłem fotki - ażeby nie obciążać watku niepotrzebnie dużą iloscią praktycznie takich samych fotek - zostawiam te nowe wersje (mam nadzieję że nie będziecie mieli mi za złe )
pozdro :-D
Jedynka lepsza, lepiej podkreśla dramatyzm nadchodzącej chwili. Na dwójce zieleń za bardzo uspokaja:-) i trochę wygląda dziwnie w połączeniu z czarno-białymi chmurami. Ale jedynka bardzo ładna.
Pozdrawiam
Hael
BW dobre. Takie mocne, dramatycznie. I chociaż do tego typu kadrów wolę kolor, tutaj jakoś ten kolor mi nie leży. Niebo jest za bardzo wyprane z koloru w stosunku do gleby. Właściwie to wygląda prawie jak pół na pół BW/kolor.
Mnie się obie wersje podobają
Marek-frotka
27-05-2008, 13:25
Trudno się zdecydować. I jedynka i dwójka bardzo dobra.
Wybieram jednak kolor - dramatyczne niebo fajnie równoważy spokój łąki.
Poprawiłbym może kolorek dziury w niebie na niebieski , bo faktycznie sprawia to wrażenie jakby niebo było czano-białe. ( to tylko moja sugestia ) Pewnie robiłeś zdjęcie z szarą połówką ?
Pozdrawiam
Jeno carno białe, się mnie widzi.
Piotr_ek
27-05-2008, 14:20
Wybieram kolor.
Reszta została już napisana więc pozostaje mi tylko korzystając z okazji pozdrowić autora i życzyć mu dalszej cierpliwości w szukaniu fajnych motywów fotograficznych :)
Trudno się zdecydować. I jedynka i dwójka bardzo dobra.
Wybieram jednak kolor - dramatyczne niebo fajnie równoważy spokój łąki.
Poprawiłbym może kolorek dziury w niebie na niebieski , bo faktycznie sprawia to wrażenie jakby niebo było czano-białe. ( to tylko moja sugestia ) Pewnie robiłeś zdjęcie z szarą połówką ?
Pozdrawiam
słuszna sugestia odnośnie dziury (poprawione)-natomiast w 14-24mm nie ma niestety możliwosci zakładania normalnych filtrów , choć obiektyw już wielokrotnie udowodnił ze sobie radzi , i szczerze mówiąc na razie nie odczuwam potrzeby zakupu filtrów
dzięki za odwiedziny i pozdrawiam :-D
motylanoga
27-05-2008, 15:31
Kolor. Niesamowite połączenie kolorów łąka/niebo.
(...) w 14-24mm nie ma niestety możliwosci zakładania normalnych filtrów , choć obiektyw już wielokrotnie udowodnił ze sobie radzi , i szczerze mówiąc na razie nie odczuwam potrzeby zakupu filtrów
(...)
Taki OT... zastanawia mnie jak można przy pomocy tego obiektywu robić długie ekspozycje ... bez ciemnego ND się przecież nie da...
Wybieram kolor. Jednak w obydwu przypadkach nie podoba mi się to, co stało się z niebem. Padło jakościowo (kompresja?) i sprawia wrażenie jakby skanowanego z druku.
Taki OT... zastanawia mnie jak można przy pomocy tego obiektywu robić długie ekspozycje ... bez ciemnego ND się przecież nie da...
i to jest dobre pytanie :-D ja jak na razie nie miałem takiej potrzeby ale pytanie bardzo zasadne
FHR - to pierwszy taki sygnał
pozdrawiam