PDA

Zobacz pełną wersję : Dziecko

Zbigniew
26-05-2008, 19:57
Moje, Krzysiak, 9 miesięcy. Akurat testowałem 85-tkę, a że też światło było dzisiejszego popołudnia ładne, to pokazuję. Klik ze pikczer tu si in hajer rezoluszyn :D

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img137.imageshack.us/img137/6267/dsc4293smallww1.jpg)

prz3mo
26-05-2008, 20:34
Ładny, klasyczny kadr :)
Reszty dopełnia uroczy model i fajne szkiełko :)

ddusz
26-05-2008, 20:56
Moim zdaniem bokeh mocno taki sobie. Troszkę kółkowiasty.

Nikuś
27-05-2008, 01:57
Ładne :) Gratuluje syna

ciekawe czy 1,4 wyszło by ładniejsze zdjęcie ;)

pozdrawiam

adrian
27-05-2008, 07:47
Ładnie :) Taki klasyczny portrecik. Fajne, ciemne tło separuje synka na pierwszym planie :)

harb
27-05-2008, 08:19
ależ rośnie !!! - fajna foteczka , szkiełko pokazało możliwosci a raczej autor je umiejętnie wydobył

ps,tylko ten bokeh :lol::lol::lol:mocno taki sobie. kółkowiasty. :lol::lol::lol: mógłbyś nam jakiś inny zafundować !!!

pozdrawiam :-D

piterdm
27-05-2008, 08:45
Fajnie oświetlone, czyżby Twoje parasolki w akcji:-D?

Archibald
27-05-2008, 08:49
Podoba mi się światło, kadr faktycznie klasyczny - przyjemny w odbiorze :-)

Zbigniew
27-05-2008, 09:21
Dziękuję za komentarze. Odpowiadając na pytania:
- napewno przy mniejszej przysłonie byłoby nawet lepiej, ale pryz tak ruchliwym dziecku trafienie już f/2.5 sprawia problemy :(
- tak, niedaleko była parasolka, ale nie jestem pewien, czy w tym zdjęciu doświetlała, bo zrobiłem ich wtedy wiele - może coś tam światła z niej wpadło - w każdym razie wyszło jak wyszło, bo poprostu ładnie zaświeciło słońce, a że było popołudnie, to akurat też fajnie podkolorowało
- bokeh niestety kółkowiasty - zapomniałem założyć filtra gwiazdkowego :mrgreen:
- Krzysiak rośnie aż za szybko - niedługo będzie już biegał, a ja za nim - wtedy koniec zabaw z parasolkami ...

Dzięki i pozdrowienia.

jakubs
28-05-2008, 19:35
Chociaż ostre, to fajne ;). Maluchy rosną, a Ty Zbigniew przy nich starzejesz się, czy młodniejesz?

Zbigniew
28-05-2008, 19:37
Trudno powiedzieć - chyba jest tak, że nawet nie mam za bardzo czasu zastanawiać się nad sobą :) Obawiam się tylko, że się nie obejrzę, a będą już zupełnie duże :D

prz3mo
28-05-2008, 19:40
Nie wiem czy sie człowiek starzeje, czy młodnieje przy małych dzieciach.. ale wiem na pewno, że człowiek uczy się cierpliwości :)

jm
28-05-2008, 19:42
Obawiam się tylko, że się nie obejrzę, a będą już zupełnie duże :D

Tak będzie! Pamiętasz jak Cię na PW ostrzegałam, że tak to jest?

Tą 85mm kupiłeś nową czy używaną? Jakoś specjalnie wybierany egzemplarz czy pierwszy z brzegu? Pytam, bo sample które dostałam od sprzedającego to szkiełko na naszej giełdzie nie były...tak obiecujące:(

Krzycho superaśny - ale to się wie;)

yakoop
28-05-2008, 19:52
Błyskałeś lampą ? Jakie parametry ? :)

jakubs
28-05-2008, 21:40
Trudno powiedzieć - chyba jest tak, że nawet nie mam za bardzo czasu zastanawiać się nad sobą :) Obawiam się tylko, że się nie obejrzę, a będą już zupełnie duże :D

Ha ha! Nie ciesz się tak, najpierw będą trochę duże, potem bardzo ciężkie, potem już nie będą chciały za rękę na ulicy, potem będą upierdliwymi smarkaczami, potem bezczelnymi gnojkami, a potem dopiero będą duże... duże i głupie... jak my ;).

Ale bardzo Ci zazdroszczę, że masz bliźniaki, ile ja bym dał, żeby jeszcze mieć taką dwójkę gnojków :)...

Zbigniew
28-05-2008, 21:52
Tak będzie! Pamiętasz jak Cię na PW ostrzegałam, że tak to jest?
Ale to już było po fakcie ;)

Tą 85mm kupiłeś nową czy używaną? Jakoś specjalnie wybierany egzemplarz czy pierwszy z brzegu? Pytam, bo sample które dostałam od sprzedającego to szkiełko na naszej giełdzie nie były...tak obiecujące:(

85-tka używana i to jeszcze w wersji bez D. Zapłaciłem niewiele mniej niż za wersję prawie nieśmiganą z D, którą miałem kilka dni u siebie. O ile jednak tamta nie do końca gadała z moim body, to tutaj jest już lepiej. Z tego powodu wziąłem, bo przecież nie obudowa, a zdjęcia się liczą. Szkiełko jest na f/2,2 naprawdę fajne, poniżej jest słabiej. Gorzej jest jednak z AF-em - ten potrafi nieraz niedokładnie przyostrzyć (sczególnie, gdy ma się tak ruchliwe obiekty :)). Dodam jeszcze, że 85 jest moim zdaniem lepszym obiektywem od 50/1.4 - jest "szybciej" ostry, poza tym naprawdę lepiej sprawdza się w portrecie niż 50-tka. Przeszedłem przez wiele szkiełek i chyba 85-tka na cropie to jest to.

Błyskałeś lampą ? Jakie parametry ? :)
Prawdopodobnie przy tym zdjęciu coś błyskałem, ale parametrów nie spamiętam :( Miałem jedną parasolkę, którą przemieszczałem namiętnie i sprawdzałem jak działa, ale sam nie wiem gdzie i jak błysnąłem. Poza tym słońce zaświeciło naprawdę ładnie, stąd wyszło jak wyszło. Dodam, że trochę wyrównałem jasność twarzy w PSie, bo było jednak nierównomiernie doświetlone.

Ale bardzo Ci zazdroszczę, że masz bliźniaki, ile ja bym dał, żeby jeszcze mieć taką dwójkę gnojków :)...
Hehe. Mogę wypożyczyć tak na miesiąc wakacji jak już będą większe i nie będę w stanie ich opanować :D :D