PDA

Zobacz pełną wersję : Jak po przesiadce?

Zoidberg
25-04-2006, 11:37
Witam,
Mam pytanie do tych co mieli D50 ale przesiedli się na D70(s).

Czy widzicie zmianę w jakości zdjęć? W sposobie obsługi? W wygodzie?

Nie chodzi mi o techniczne porównania tych dwóch korpusów bo o tym było już wiele razy - bardziej chodzi o wrażenia i jakość zdjęć oraz o szczere stwierdzenie czy warto było (bo trudno się czasami przyznać, że nie).

Pytam, bo sam stoje przed wyborem - D50 czy D70S. Mam F80 i sposób obsługi z dwoma kółkami znam- trudno mi powiedzieć czy w D50 będzie mi tego brakowało. A chciałbym wybrać raz a dobrze - jakoś tak mam wrażenie, że chcąć sprzedać potem D50 by kupić D70 po prostu na tym stracę (czasami mam wrażenie, że sprzedać to można tylko wtedy gdy się poda nieopłacalnie niską cenę).

moshica
25-04-2006, 11:47
Jeśli stać Cię na D70s to go bierz, oprócz kółek nastawczych ma jeszcze podświetlany LCD (przydatne w nocnych zdjeciach), ponoć szybszy i masz też bezpośredni dostęp do większej ilości przycisków na tylnej ściance obudowy.
Mam nadzieję że nie podpadłem userom D50, ale ja wolę D70 jak miałem w ręce D50 to bym się nie zamienił.

Pozdrawiam
Moshica

Adam Trzcionka
25-04-2006, 12:02
choć już wybrałem, podpinam się pdo pytanie Zoidberga, - czy po przesiadce z D50 na D70s widać jakieś różnice w jakości zdjęć?

Czornyj
25-04-2006, 12:09
A jakież mogą być różnice, jak w tych aparatach jest praktycznie ta sama matryca???? Mogą być jakieś duperelne niuanse wynikające z różnic w obróbce danych z matrycy przez procesor aparatu, ale tak czy siak rezultaty muszą być niemal identyczne!

JK
25-04-2006, 12:19
Ale wygoda robienia zdjęć - już niekoniecznie. :)

Czornyj
25-04-2006, 12:42
JK, z tym się absolutnie zgadzam :D Brak drugiego kółka i grida chybaby mnie wykończył :lol:

Zoidberg
25-04-2006, 12:47
A jakież mogą być różnice, jak w tych aparatach jest praktycznie ta sama matryca???? Mogą być jakieś duperelne niuanse wynikające z różnic w obróbce danych z matrycy przez procesor aparatu, ale tak czy siak rezultaty muszą być niemal identyczne!

No widzisz, niby masz rację, ale i na tym forum słyszałem głosy, że w D50 zdjęcia jakby lepiej wychodzą, że lepiej naświetla (nie trzeba nastawiać korekty) i mniej szumi w stosunku do D70(s). I chodzi mi właśnie o to, czy to się faktycznie idczuwa

bambus
25-04-2006, 13:01
Przeglądałem strony z testami aparatów. Jest różnica w kolorystyce zdjęć. Tylko nie wiem które są naturalne, z D70s czy z D50. Wydaje mi się, że D50 daje trochę większą morę, trochę mocniej naświetla i kolorystyka jest bardziej zbliżona do 350D (np. na zdjęciu budynku z czerwonej cegły, cegła na D50 i 350D jest bardziej czerwona niż na robionych D70S - ale nie wiadomo czy taki jest mur w rzeczywistości! - to mogą powiedzieć tylko użytkownicy D70S.

FStyl
25-04-2006, 13:08
Przeznaczenie decyduje o wyborze korpusu, jeżeli ktoś wali foty na auto i sporadycznie korzysta z manuala to D50, jeżeli ktoś foci więcej i wie jak się poruszać w manualu to D70.

Testy jakości obrazu pozostawmy marketingowcom, a my róbmy zdjęcia.

Dwa lata temu myślałem żeby zaprojektować aparat na wymienne matryce coś podobnego do gniazda na karty, wtedy wszyscy byli by spełnieni, a teraz nauczyłem się korzystać z tego co mam i wiem że wystarczy.

pozdrawiam

Czornyj
25-04-2006, 13:37
No widzisz, niby masz rację, ale i na tym forum słyszałem głosy, że w D50 zdjęcia jakby lepiej wychodzą, że lepiej naświetla (nie trzeba nastawiać korekty) i mniej szumi w stosunku do D70(s). I chodzi mi właśnie o to, czy to się faktycznie idczuwa
No więc mówię - inaczej ukręca zdjęcia. Inaczej też mierzy światło.

[ Dodano: Wto 25 Kwi, 2006 ]

Przeglądałem strony z testami aparatów. Jest różnica w kolorystyce zdjęć.
A bo jak z D50 masz zdjęcie jaśniejsze, to i kolory wydają się inne.

Adam Trzcionka
25-04-2006, 13:58
ja - pytając o różnice - bardziej niż kolory, miałem na myśli ostrość.. mam d50, większość robię w rawach, więc ostrość mogę pobdić, ale też nie mogę pozbyć się odczucia - przeglądając fotki na forum - że te z d70 (i d70s) są jakby ostrzejsze, bardziej "detaliczne", szczególnie przy zdjęciach portretowych.. może to kwestia świadomej, umiejętnej (bardziej zaawansowanej niż w moim wykonaniu) obróbki, ale...

moshica
25-04-2006, 14:32
Myśle że nie ma - "ale"....poprostu Ci co maja D50 są zadowoleni i nie widzieliby sensu przesiadki na D70 a ci co focą nie przeszliby na D50 z uwagi na jego okrojenie w stosunku do ich sprzętu.
Każdy swoje chwali, no ale cena mówi za siebie skoro D50 jest tańszy to i ma mniej "być może" przydatnych funkcji i przycisków.
A jakość zdjęć naprawdę jest tak porównywalna, że akurat to nie powinno być kryterium wyboru czy ten czy inny !!!!

Pozdrawiam
Moshica

patrycjusz
25-04-2006, 14:42
to jest tylko absolutnie kwestia wygody pracy, trzymania i wogole. d50 jak wiadomo jest mniejszy i lzejszy, co akurat mi osobiscie przeszkadza. Jesli chodzi o same zdjecia to faktycznie nie ma znaczącej róznicy.

Adam Trzcionka
25-04-2006, 14:49
b]patrycjusz[/b]: Jesli chodzi o same zdjecia to faktycznie nie ma znaczącej róznicy.

więc jak - jest różnica w jakości zdjęć - znacząca, lub mało znacząca.. jakakolwiek.. ;-) ?

moshica
25-04-2006, 14:58
Habakuk oczekujesz odpowiedzi w stylu, czy Fiat Seicento SX jest lepszy od wersji S? Silnik ten sam, dodatkowe bajery w SX, lepszy design itp. Czy śmiesz uważać że jeden na trasie znacząco od drugiego odstaje ?
Jak prościej ktoś Ci ma odpowiedzieć na Twoje to pytanie ?
Masz kasę ? Kup D70s, nie pożałujesz...
Masz problem z kasą i na późnijesze szkła ?
Odpowiedź bierz D50, nikt za Ciebie WYBORU nie dokona !!!!!!!!

Pozdrawiam
Moshica

[ Dodano: 25-04-06, 15:00 ]
Post powinien być skierowany do Zoidberga, wątek puchnie i emocje rosną :x

Pozdrawiam Was obu
Moshica

Zoidberg
25-04-2006, 15:07
[ Dodano: 25-04-06, 15:00 ]
Post powinien być skierowany do Zoidberga, wątek puchnie i emocje rosną :x

Właśnie :)

A ja tak czytając myślę, że po prostu pójdę do MM albo gdzieś, gdzie można sprzęt pomacać, potrzymam z parę minut jeden i drugi w łapie, pokręce wszystkimi pokrętłami, poprzyciskam przyciski, pogapie się w wizjer i wtedy wezmę to co mi bardziej odpowiada. A takie rzeczy jak np. podświetlany ekranik - w F80 mam i nigdy nie użyłem bo najważniejsze informacje i tak mam w wizjerze.

Powiem Wam skąd między innymi te rozterki - bo D70(s) niby lepszy ale D50 niby nowszy :)
Ach gdybym tak wiedział, że np. w grudniu D200 będą w granicy 4 tyś PLN to bym wogóle się nie zastanawiał.

moshica
25-04-2006, 15:16
Zoidberg, na takich zasadach każdy z nas czekałby nieskończoność, ja też musiałbym ząłować że nei poczekałem na D70 ale 2 lata aż D200 będzie za 4000tysiaki, takie prawa rynku.
Dobrze myślisz, idziesz do MM, macasz, googlasz i podejmujesz sam decyzję.
Ja przez 3 msce bylem pewien że wezmę Cwanona 350D, ale jak wziałem do ręki D70 to wiedzialem że jest dla mnie, pomimo że to był juz leciwy sprzęt na rynku i do dzis nie żałuję !

Pozdrawiam
Moshica

Adam Trzcionka
25-04-2006, 15:42
moshica, ja już dokonałem wyboru, w styczniu (patrz: moja stopka). nie żałuję, ale... natomiast dzielę się swoimi obserwacjami: oglądając różne wątki, już po wyborze, więc bez obsesji "d50 vs d70s", ale po prostu - galerie, fora, testy szkieł - mam wrażenie, że jednak d70s generuje nieco precyzyjniejszy, bardziej szczegółowy obraz. może zresztą jest to kwestia szkieł, może softu. porównywanie z autami nie ma tu nic do rzeczy, bo jednak jakość zdjęć nie podlega kategoriom „co się komu podoba”, ale pewnym standardom. paradoksalnie – kiedy byłem na etapie wyboru – środki finansowe pozwalały mi również na d70s – w kilku sklepach pstrykałem na zmiane d50 i d70s i ... po szczegółowych analizach, nieskończenie wielu cropach i zestawieniach – zdjęcia z d50 – przynajmniej te, które zrobiłem w sklepach, osobiście – wydały mi się lepsze (ostrośś, nasycenie). Tymczasem – jak pisałem – później, podczas oglądania zdjęć „ na spokojnie”, wydaje mi się, że te z d70s są jednak trochę lepsze. Ale, to moje wrażenia, może wyłacznie moje, a może nie. Myślę, że żaden z nas – podejmujących głos w tym wątku, nie „przesiadł” się z d50 na d70s – bo jak na razie nie ma tu stanowczej odpowiedzi (jeśli w ogóle jest), a dyskusja zamyka się w konwencji tysiące razy przerabianych wątków: „różnią się tylko ergonomią – ergonomią tylko różnią się – się tylko ergonomią róznią – itp., itd... losy świata od tego nie zależą, moje i mojego aparatu też nie - ale leciutko mnie "smerają" te wątpliwości i jeśli ktoś może się wypowiedzieć z praktyki, merytorycznie - niechże coś napisze :) pozdrawiam

patrycjusz
25-04-2006, 17:19
ja wlasnie ze wzgledu na ergonomie nie kupilem d50, a moglbym. Po prostu nie potrafilem czuc tego aparatu po przesiadce z f801s. Nie kupilem rowniez d70s, bo drastycznych roznic w stosunku do d70 nie zauważyłem.