PDA

Zobacz pełną wersję : Sieć

Jacek B.
26-05-2008, 16:51
Witam,
mam pytanie do expertów od sieci. Mam dwa komputery, na jednym XP, neostrada i drukarka, na drugim Win 98. Chciałbym aby na tym drugim była mażliwość korzystania z neostrady i drukarki. Obydwa komputery mają karty sieciowe. Nie znam siena tych sprawach. Ktoś pomoże?
Z góry dzięki.
pozdrawiam

nightelf
26-05-2008, 17:27
Masz kilka możliwości:
- oba komputery łączysz kablem sieciowym (skrętką) skrossowanym, na komputerze z XP instalujesz odpowiednie oprogramowanie do dzielenia łącza internetowego. To rozwiązanie ma taką wadę, że komputer z XP musi być włączony aby internet był na drugim komputerze.
- jeśli masz modem ethernetowy, to do niego podłączasz switcha i dopiero do niego oba komputery
- kupujesz router z modemem ADSL i z niego korzystasz zamiast dotychczasowego modemu, do routera podpinasz oba komputery

Jacek B.
26-05-2008, 17:40
może być opcja z ciagle włączonym komputerem z XP, tylko nie wiem jak to zrobić od strony konfiguracji. Na kompie w XP internet jest zainstalowany.

nightelf
26-05-2008, 19:15
rzuć okiem na ten link http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707 Myślę, że jest tam to w miarę jasno wytłumaczone.
Domyślnie w połączeniu sieciowym jest włączone dzielenie plików i drukarek, więc nie powinno być problemu. Tylko w panelu sterowania, w opcjach drukarek, wejdź na odpowiednią drukarkę i sprawdź czy jest włączone jej udostępnianie w sieci.

Jacek B.
26-05-2008, 21:42
dzięki za pomoc, jutro będę miał kabel wiec będę działał.
pozdrawiam